Мина "Ораново" ще бъде спряна (видео)

Драгомир Стойнев

© Анелия Николова

Драгомир СтойневМина "Ораново" ще спре да работи докато дейността й не бъде приведена в съответствие със закона, а условията за труд станат безопасни. Ако това не стане, договорът с концесионера ще бъде развален. Това съобщи в пленарната зала на Народното събрание министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 


"Алтернативата - хляб или смърт, е недопустима", заяви министърът. 


"Ще предприема стъпки да спра концесията, да спре добивната дейност, а концесионерът трябва да предприеме действия за поддръжка на рудника, за да е годен за последващо използване. Ще му бъде изискан план за отстраняване на пропуските, да внесе дължимото концесионно възнаграждение - 111.9 хил. лв. и 6 хил. лв. лихви или да представи погасителен план, да изпълни предписанията на инспекцията по труда. Ако не изпълни това, ще прекратя концесията. Тази мина ще продължи да работи, само ако сме сигурни, че има сигурност за хората и че се работи по правилата", заяви икономическият министър. 
Той повтори тезата си, че мината е била оставена да работи в нарушение на закона, заради бездействие на администрацията. Заради това директорът на дирекция "Природни богатства и концесии" във ведомството днес е подал оставка, дисциплинарен съвет ще търси отговорност и от други чиновници. 


Министърът заяви, че има амбицията да прекрати "перстъпната симбиоза между  некоректния бизнес и държавата" и всички концесии в страната ще бъдат проверени. 


Стойнев подчерта, че отговорности имат и бизнесорганизациите и синдикатите 


Посочи, че има големи дупки в нормативната уредба и липса на взаимодействие между държавните структури за контрол в министерствата на икономиката и на труда и социалната политика.


Стойнев информира депутатите, че в сряда  е създадена работна група с участие на експерти от бранша и учени, които за месец да подготвят анализ на нормативната уредба и предложения за промени и нововъведения в нея. Държавата ще обсъди и как да подобри дейността на спасителните служби. Сега те са частни структури и им липсва финансиране. "Не може от Бобовдол да идват спасители тс една уазка и тя да се развали на втория ден", възмути се министърът. 


Идната сряда правителството ще отпусне финансова помощ на спасителите, които в продължение на 18 дни с риск за живота си издирваха затрупаните си колеги. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK