Депутатите отложиха за септември и гласуването по доклада за енергетиката

Депутатите отложиха за септември и гласуването по доклада за енергетиката

© Юлия ЛазароваСлед двучасово обсъждане на правителствения доклад за състоянието на енергетиката, работното време не стигна на депутатите да гласуват проекторешение по темата. Никой от присъстващите в залата не предложи удължаване на работния ден и обсъждането на доклада беше прекратено. 


След лятната ваканция обсъждането ще продължи и тогава се очаква депупатите да възложат на правителството да изготви нова Стратегия за развитието на сектора, както предлага енергийната комисия. Сегашната стратегия с хоризонт 2020 г. беше приета точно преди две години. 


Енергетиката на България към настоящия момент е в изключително тежко състояние, заяви пред депутатите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По думите му проблемите са по цялата верига от добива до крайните потребители и за износ и са натрупани за години бездействие, довели до дисбаланс в целия сектор.

Според него не само икономическата криза, но и поредица неправилни решения на правителството на ГЕРБ са довели до това състояние. Той даде пример с въвеждането на "такса пренос" и лошото управление на държавните предприятия в сектора, включително и чрез изземването на печалбата и свиване на инвестиционните програми. Задълженията на дружествата в групата на Българския енергиен холдинг от 2009 г. досега постоянно нарастват и към юни са 1.494 млрд. лв., каза министърът.


Стойнев изтъкна като успех на сегашното управление промените в енергийното законодателство, довели до поевтиняване на тока  от 1 август и подчерта, че за първи път е постигнато намаление на цената както за битовите, така и за индустриалните потребители. "Самите индустриалци не вярваха на това, което се случи, дори изпратиха писмо до президента да наложи вето на този законопроект. Но се радвам, че президентът не наложи вето, защото това, което се случи е вече факт", заяви министърът. 


В отговор министърът на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов" Делян Добрев заяви, че те не са подписвали споразумението за АЕЦ "Белене", не са поамели ангажименти за милиарди, нито са подписвали ударно предварително договори за изкупуване на зелена енергия на преференциални цени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK