Днес е ден на национален траур в памет на загиналите миньори в "Ораново"

Днес е ден на национален траур в памет на загиналите миньори в "Ораново"

© ДневникПравителството обяви 5 август 2013 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на загиналите в рудник "Ораново" миньори. Националният флаг на държавните институции днес ще бъде свален наполовина.


На 2 август - 18 дни след инцидента в мина "Ораново", бяха открити телата на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов, които бяха затрупани при свличане на земни маси. В деня на срутването на 16 юли загинаха още двама техни колеги.


Мина "Ораново" ще спре да работи, докато дейността й не бъде приведена в съответствие със закона, а условията за труд станат безопасни. Ако това не стане, договорът с концесионера ще бъде развален, заяви в Народното събрание министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Гневно

  Категорично съм против да се обявява ден на траур за всяка трагедия! В една обикновена катастрофа може да загинат повече хора.Не може перманентно да живеем в траур!

 2. 2 Профил на stefan1970
  stefan1970
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Приказки,кой ще дръзне да се противопостави на тия с парите,нали те командват държавата.Трябва ли да има жертви за да се замислим за условията на труд в които се работи?Едрият капиталист го интересува единствено парите,да са колкото може повече,а цената няма значение.

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#1] от "бАрни":

  Така е ! Трябва да има закон който да предвижда при какви условия се обявява национален траур.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Бог да ги прости ! Минута мълчание и повече размисъл за причините за трагедията !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 718 Разстроено

  Управляващите просто се опитват да тушират ситуацията. Мината е подарена на ,,наш" човек, който не се интересува какви са условията на труд под земята. Важното е паричките да текът по предназначение а миньорите - вълци ги яли. Вместо да обявяват национален траур да бяха помогнали на семействата на загиналите а собственика вече да е в подходяща единична килия.

 6. 6 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Бог да ги прости хората...но чак пък НАЦИОНАЛЕН траур...

 7. 7 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Разстроено

  Бог да прости жертвите и да помогне на близките им да преодоляват по-леко жестоката загуба !
  Но не мисля, че подобни дни на национален траур са нормални ! Всеки ден поради безхаберие, самонадеяност, тотално незачитане на елементарни норми за безопасност и ред други причини загиват хора у нас ! Не траури, а коренни промени в законодателството и най-твърди мерки срещу престъпните действия и бездействия на съответните длъжностни лица за да бъде сведена до минимум опасността от повтаряне на подобни инциденти !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 8. 8 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Бог да ги прости...

  [quote#6:"BGman1"]но чак пък НАЦИОНАЛЕН траур... [/quote]


  От една страна си мисля,че това вероятно е опит да спечелят малко благоразположение от обществото...Но от друга,това е трагедия,която е засегнала,както семействата и близките,така и хората,които всеки ден влизаха да копаят,за да намерят колегите си.
  Лично смятам,че няма нужда да се води спор дали е необходим такъв ден...

 9. 9 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Защо се обябвява национален траур, когато общинския и държавен контол не си е свършил работата? Защо няма никакъв контрол в държавата? Вместо да обявяват траур за всяка трагедия е крайно време да се организира контрол на контрола и оценка на риска за бездействието на контролните органи.

 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#8] от "popovski31":

  Не ме разбирай грешно...не водя спор...изразявам лично мнение...струва ми се, че някои си купуват индулгенции за гузната си съвест...

 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Съболезнования на близките. Голяма трагедия, причинена от много виновни.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Всички чакали да се определи, дали било природно бедствие или човешка грешка!
  Разбира се, че е човешка грешка. Дали на проектантите, на инженерите или на изпълнителите, но е грешка. Ако кажат че е природно бедствие, това си е живо извинение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на vvp61
  vvp61
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е нагло. Протежетата на Управитела на РУДНИКА повтарят неговите думи, а именно - никой не можеше да го предотврати, и - Трябва да се работи иначе глад. Дължи се истината, а не лъжи. Обследване на 64 - та подетажна галерия, изчистване на зоната между А и Б галерия и опис на състоянието и метър по метър. Колко метални рамки в метър има, колко е целика над 64-та галерия, в каква степен на обрушеност са А и Б галерий, какъв е наряда за работа на галерията две седмици преди аварията и какво е количеството въздух в галерията??? Има ли въздух за два забоя, има ли въздух по способ - Максимален брой хора, /около 10 човека по време на аварията/, по способ Взривни газове и по способ метаноотделяне. Защо се допускат толкова празни пространства в обрушеното пространство, след като това е недопустимо в системата на обрушаване. Защо не е обрушена А лента след като е обрушена Б лента. Какво е състоянието на крепежа между А и Б лента. Ако той е разреждан е недопустимо да се вкарат хора в А лента /галерия/. Ще дадат ли Експертите тези одговори на обществото или още ще пеят песента, че пробива е станал от височина 150 - 200 метра, ЗАЩОТО ИМЕННО ТОВА, АКО Е ВЯРНО Е ПРЕДОТВРАТИМО /И НЕДОПУСТИМО/ ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА СИСТЕМАТА НА ОБРУШАВАНЕ. Само това не трябва да се допуска при тази система на разработване. Празните пространства /така наречените кубета/ водят до скални удари и до повишаване на температурата.!!! Важно е най после една държавна комисия да даде одговор на обществото, почтен и компетентен одговор. Защото правилници има, стари или не те са конкретни и ясни. Това което се случва не е поради липса на Правилници, а поради тяхното неспазване.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#1:"бАрни"]Категорично съм против да се обявява ден на траур за всяка трагедия! [/quote]
  Обявеният траур е за извинение на управляващите пред обществото.
  Според тях, с това те показват някаква...."грижа".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Baldzhi
  Baldzhi
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Мир на праха им на хорицата, станали жертва на алчността на чичко паричко.
  Трябва да се отбележи, че много компании, ама много, които имат повечко на брой служители, просто не мислят за условията на труд, а най- гплемия приоритет е ОБОРОТЧЕТО
  Сега този фъфляк ще изгори, концесионера, медийте ще тръбят известно време, ще утихне, ще се мине ивестно време, пак ще се случи нещо нелепо, и пак ще коментираме тук по някакув кофти повод.
  Съжалявам за песимизма, не съм такъв и се надявам да не се случват такива инциденти, най-малкото с такъв край.
  Контрола в Булгария е занижен до критичен минимум.
  И си мисля, че едно от малкото решения е смяна поколенията в гореспоменатия контрол!

  когато забранят чалгата със закон, България ще просперира
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#13] от "vvp61":
  Според мен, по-важно е да се провери дали още в проектирането не е заложена грешка. Аз лично бих се заинтересувал защо не са предвидили изграждането на отводнителна система за цялата мина. Големината на свличанията там съвсем не е малка и сигурно не е от вчера или, ако е от скоро, големината на свличанията би трябвало да се следи и по нея да се съде за ситуацията...
  Както писах и преди, има една доста съществена причина поради която на собствениците (които и да са те) не е било изгодно напълно да се отводни терена. Както казаха, ако е сухо земята става като камък, а това значи по-трудно прокопаване - по-малък добив - по-малко печалба.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  В монета, по Нова дават епизод от "Убийства в Мидсъмър", който доста се покрива със случилото се в мина "Ораново".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поклон пред паметта им! Отговорните за тази трагедия трябва да знаят, че рано или късно ще понесат отговорността си. Никой не може да избяга от възмездието.

 19. 19 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Мир на праха им. Жалко, че не можаха да ги спасят.

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Гневно

  [quote#9:"aha"]Вместо да обявяват траур за всяка трагедия е крайно време да се организира контрол на контрола и оценка на риска за бездействието на контролните органи.[/quote]

  Службите по трудова медицина са затрупани от работа да оценят риска по сергиите,павилионите и гаражните магазини.Та м се върти един документооборот с пълна сила,налагат се глоби,пращат се ежегодно декларации,половината лекари преминаха охотно в този бизнес.П"тьо Младенов е много щастлив че такава голяма част от населението е била в краката му.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#17:"Храбър"]В монета, по Нова дават епизод от "Убийства в Мидсъмър", който доста се покрива със случилото се в мина "Ораново".[/quote]
  " - Дори не изкопали загиналите. Заровили шахтата, казали по една молитва и на другия ден започнали да копаят отново.
  - Безопасност на труда през 18 век."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Лека им пръст и съболезнования на близките!

  Лека й пръст и на България. За мен, тази държава отдавна не присъства на картата! Има само една очертана територия, в която безнаказано безчинстват престъпници!

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Бог да прости загиналите миньори!
  Точно такива са поводите, при които се обявява национален траур. Катастрофи, бедствия, аварии, при които са убити и ранени невинни хора, особено при изпълнение на служебните си задължения.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Жалко за хората.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Национален траур в памет на безхаберието на управляващи делетанти!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 26. 26 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  НЕ ЗНАМ, колко от вас забелязаха, че за толкова дни ОТ СРУТВАНЕТО в мината ДО ДНЕС, НИТО ЕДНА от МНОГОБРОЙНИТЕ ТВ канали, НЕ ПРЕДАДЕ ДОРИ ЕДНА СНИМКА от СИТУАЦИЯТА в МИНАТА!
  Дори днес с ГОЛЯМО ЗАКЪСНЕНИЕ, не ВИЖДАМЕ СНИМКА на ЗАГИНАЛИТЕ МИНЬОРИ!
  ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА, ЕГАТИ ОТНОШЕНИЯТА към Българските миньори!
  СРАМ и ПОЗОР!
  Бог да ги прости! ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 27. 27 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бог да прости момчетата. Отук насетне следват въпрроси на ,които трябва да бъде даден отговор. Докога бехаберната ни държава ще продължава да толерира подобни концесионери и приватизатори. Тоя дембел,концесионера се скри като пръдня в гащи,а пък аз смятам че трябва да бъде обесен на някойстълб за назидание на печелбарите,които се държат не като работодатели,а като робовладелци.

 28. 28 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Жалко за хората.

  Мисля че в БГ трябва всеки ден да е ден за национален траур, защото си отиват хора по една единствена причина - безхаберие на властвуващите, хаос в управлението на държавата и това всичкото вследствие на бандитското разграбване в последните 23 години от хора доказано верни на ДС.

  Пътуващ
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  Бог да се смили над душите на тези нещастни хора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK