Видео: Двама руснаци поставиха рекорд за работа в открития космос

Видео: Двама руснаци поставиха рекорд за работа в открития космос

© nasa.orgИзбори 2022

Инженерите Фьодор Юрчихин и Александър Мисуркин успешно приключиха в петък най-дългия престой на космонавти в открития космос.


В продължение на 7 часа и 29 минути те работиха около Международната космическа станция (МКС) за подготвянето й за пристигането на руска лаборатория през декември. Това бе третото от шестте излизания на руснаци, планирани за тази година.


Предишният рекорд за руски тандем космонавти бе от юли 2000г. извън орбиталната станция "Мир", която вече не съществува. 
Най-продължителната "разходка в космоса" е на двама американски астронавти - през 2001г. те прекараха 8 часа и 56 минути около МКС.


За Юрчихин това е седмото излизане в космоса, а за Мисуркин - второто. Повечето от времето те работиха по подготвянето на кабели за захранване и свързване с информационната мрежа на модула "Наука".


Американската аерокосмическа агенция NASA продължава разследването на причините за изпълването с течност на шлемовете на скафандрите й. Заради проблема на 16 юли се наложи прекратяване на мисия в открития космос.


Руснаците използват скафандри "Орлан", руска конструкция, и следващото им излизане е планирано за 22 август.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK