Потребителите няма да си плащат сметките при некачествена доставка на ток

Потребителите няма да си плащат сметките при некачествена доставка на ток

© Юлия ЛазароваАко за повече от 10 дни в рамките на месеца качеството на снабдяване с ток е занижено, клиентът да не дължи пари за потребената енергия, а доставчикът да е длъжен да му възстанови евентуалните щети. Това предвиждат проектопромени в Закона за енергетиката, с която да се защитят по-добре правата на потребителите, съобщи БТА. 


Предложенията бяха представени от зам.-председателя на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев (БСП) на втора поред дискусия по темата "Промени в нормативната база и защита на потребителите от злоупотреба на естествените монополи при предоставяне на комунални услуги". 


Потребителите на ток и газ да могат да претендират за некачествено снабдяване до три години след настъпване на събитието, е друга идея. Сега срокът е 3 дни. 
Срещу предложението възрази представителят на Държавната комисия  за енергийно и водно регулиране Славчо Смилков. Според него тригодишният срок е прекалено дълъг, а разумното е това право да може да се упражни в рамките на  един или три месеца. 


Както беше обсъдено и на дискусията преди седмица, се предлага да отпадне и таксата за повторно включване на електромер, когато доставката на ток е спряна заради неплатени сметки. Сега електроразпределителните дружества таксуват услугата с 19  лв. 


Фирмите ще са длъжни да информират клиентите, ако предстои спиране на тока. Това може да стане по много начини - със смс-съобщение, чрез потвърждение за прочетен факс или с препоръчано писмо, коментира Куюмджиев. На дискусията беше предложено клиентът сам да посочва начина, по който да бъде уведомяван. 


Ако се окаже, че потреблението за определен месец надхвърля с 30% обичайното, клиентът ще има право на възражение и да не плати сметката си, а доставчикът ще е длъжен да доказва пред съда, че тя е съставена вярно, е друга идея.  От ДКЕВР обаче възразиха с аргумента, че има група клиенти, които постоянно подават жалби и трябва да се помисли как да се отсяват недобросъвестните. От регулатора изтъкнаха и факта, че 50%  на сто от мрежите в България са с нарушени параметри, а в обезлюдените села дружествата нямат сметка да възстановяват качеството на захранването.


Българският потребител все още е подложен на унижение и не може да се почувства като част от европейското семейство, коментираха от Федерацията на потребителите в България. От организацията предложиха бърза актуализация и на Закона за защита на потребителите и се обявиха за подобна дискусия и в сферата на топлофикационните услуги. В офисите ни ежедневно подават жалби между 50 и 150 потребители, повечето от тях са за нарушения в сферата на топлофикационните услуги, аргументираха искането си от потребителската федерация. 


Куюмджиев се ангажира да внесе в Народното събрание обсъдените предложения за промени в закона в близките дни. 

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А как клиента да докаже че ток му не е редовен? На чесна дума ли ще го караме? Като ми изгори телевизора аз как да им докажа на тия бирници че е заради тях?

 2. 2 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 500 Неутрално

  И на мен това ми беше първият въпрос в главата..

 3. 3 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И за бандитите от топлофикация също.

 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  А как се дефинира "занижено качество на доставен ток"?

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#1] от "Волният Ибрик":

  Руснаците монтират камери в колите си, ние ще монтираме камери из къщите си да доказваме продължителност на аварии и повереди, причинени от тях..

  Fail with honour then succeed by fraud
 6. 6 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 503 Любопитно

  в Германия проблемът е решен елементарно - ако волтажът е извън стандарта (плюс - минус някакъв нормален процент), електромерът просто не отчита тази ел.енергия ама нашичките пак въртят някакви палиативни мерки, уж на ползу роду

 7. 7 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Това са типични мерки от на наук популист-простак/комунист.
  Какво значи "некачествен ток". Кой ще го мери. Кой ще го докаже? Повредените уреди - как ще се доказват. Как до три години след събитие ще търсиш отговорност за това. Пълни, крайни, потресаващи глупости. Не мога да повярвам, че има човек, който да се хване на това...

  България, къде е нашия change we can believe in?
 8. 8 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  а в обезлюдените села дружествата нямат сметка да възстановяват качеството на захранването.


  Като нямат сметка да не чакат никакви пари! Клиента си плаща са обслужване без значение има ли продавача сметка или не? Това че продавача не може да си управлява фирмата ефекривно си е негов пролем, не мой!!!

 9. 9 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Отново демонстрация на червена активност!
  В БСП всеки ден откриват колелото, топлата вода, електроразпределението и ... собствената си некомпетентност.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 10. 10 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#6:"gench"]в Германия проблемът е решен елементарно - ако волтажът е извън стандарта (плюс - минус някакъв нормален процент), електромерът просто не отчита тази ел.енергия ама нашичките пак въртят някакви палиативни мерки, уж на ползу роду[/quote]

  +1

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 11. 11 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абе тоя куюмжиев ли е къв е, не само изглежда малоумен - явно наистина е такъв!!! Какво означава малоумието "качеството на снабдяване с ток". Тва на колко ракии го е писал?

  Да не забравяме че ЕРП-тата пък имат право като не си платиш тока да ти го спрат!

  [quote#6:"gench"]в Германия проблемът е решен елементарно[/quote]
  Да наистина - в Германия можеш да си избираш от 6 (шест) различни доставчика и можеш кажи речи за всеки 6 месеца да си сменяш доствчика, според това кой ти предлага по изгодна оферта! Ето това е истинското решение на проблема и у нас, а не някакви хуморески родени от болни мозъци напечни от слунцето!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 12. 12 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#1:"Волният Ибрик"]Като ми изгори телевизора[/quote]
  Мисли по бай Ганьовски- "имал си- изгорял е". Сега по същество- нали сме в България, важно е да имаш право, а дали ще имаш възможност да се възползваш от това право е тема на друг разговор. Дано не ти се случва.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Пак пожелателни рещения, без практически ефект! И как ще се доказва, че 10 дни в месеца е имало нарушение на параметрите?! Да не би съдия да застане до електромера, с прибори в ръцете и да следи?! Или, ти ще си се оплакваш, чее имало нарушение на параметрите, а от Енергото ще възразят и ти нямаш годни доказателства за твърдението си! Пак закон от типа-"Мижи да те лажем"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 381 Весело

  Направо не мога да повярвам как е възможно толкова потресаващо некомпетентни хора да ни управляват!

  Само си представям как ЧЕЗ изпращат писма по пощата че ще спират тока... Щото бабите на село си нямат мейли... Тук ми намирисва на нерегламентирана държавна помощ към Бългаски пощи!

  И тоз куюмджиев е зам-председател на комисията по енергетика!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 15. 15 Профил на Алитея
  Алитея
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "Волният Ибрик":
  Правилно. Нека тези умни глави дето са се събрали в комисии да мислят, да дойдат вкъщи и да установят как в рамките на един ден може да има токови удари от порядъка на 5-6. Да не говорим за волтажа, едно яйце не можеш да свариш, а електромера си върти ли върти.

 16. 16 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А топлофикация кога?

  Че там и договор за услугата няма....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 17. 17 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А топлофикация кога?

  Че там и договор за услугата няма....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 18. 18 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Кой ще определя качеството на тока?

 19. 19 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Сега на всички роми токът ще стане некачествен

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да внесат Германски електромери и когато е некачествен тока да не отчита и да го узаконят със закон.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#6:"gench"]в Германия проблемът е решен елементарно - ако волтажът е извън стандарта (плюс - минус някакъв нормален процент), електромерът просто не отчита тази ел.енергия[/quote]

  Ако това се въведе и при нас, май ще трябва да сменяме електромерите. И се чудя.... ъъъ, кой ли ще направи пари от продажби на нови електромери.
  Или старите могат просто да бъдат пренастроени? Никак ме няма по електричарството.

 22. 22 Профил на TOSHKOFF
  TOSHKOFF
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Абе, Куюмджиев да се замисли, ако изкарат домакинствата на свободния пазар до 2015 г., както би трябвало да бъде, какво става с идеята му?

  Качеството на тока (спазване на номинална честота и напрежение) зависи от ЕРП. Ама като си на свободния пазар друг ти доставя тока, ти плащаш на ЕРП мрежовите такси само.

  И какво излиза - ЕРП не си върши работата, доставчика на ток го опира, щото не трябвало да се плаща.

  А и това не трябва да важи само за битовите, а и за стопанските, които вече са на свободен пазар. Да не говорим, че и сега ЕРП-то и снабдителя са фактически две отделни юридически лица. Баси пак няма кой да мисли!

  Sic transit gloria mundi
 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#21] от "Митридат":Електромерите са собственост на ЕРП-тата. Друг е въпросът,че ще влязат в цената.
  Сега, както пише Алитея в ком 6 в рамките на един ден може да има няколко токови удара. И при нас е същото. А става въпрос за София. И какво? Нищо.

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#1] от "Волният Ибрик":

  напрежението се мери с мултицет-трябва да е над 220 Волта и не повече от 250 Волта ! На много места по провинцията е под 220 Волта!
  А за честотата-да е 50 Херца-това не знам с какво се мери, но това завизи от производителя-елктроцентралите

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#22:"TOSHKOFF"]Абе, Куюмджиев да се замисли, ако изкарат домакинствата на свободния пазар до 2015 г., както би трябвало да бъде, какво става с идеята му?[/quote]

  Какво ще стане? Електропреносната мрежа в отделните региони на държавата не е ли собственост на съответните ЕРП-та? Или е на държавата, а те само я ползват? Но ако е тяхна собственост, трудно бих си представил например ЧЕЗ да пуснат ток на конкурента към клиент, който е в тяхната зона на феодално влияние.

 26. 26 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 168 Неутрално

  А споровете между потребителите и ЕРП-та за това дали е бил, или не занижен токът кой ще ги решава? Съдът ли? И докато траят тези спорове хората ще живеят на тъмно сигурно

 27. 27 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 639 Неутрално

  То и сега си има възможност за търсене на отговорност за "некачествена доставка". Само дето процедурата е Параграф 22. Когато се оплачеш от прекъсване, ниско напрежение или недай си боже изгорели електроуреди, то дежурният отговор е "при нас няма регистрирани проблеми. Питаш как може тогава да се докаже? Отговор: поставете устройство за следене качеството на предоставената енергия. Само, че това ще измерва в бъдеще, а събитието вече е минало. Отделно струва 15 лв. на седмица.

  Съгласно Показатели за качеството на електроснабдяването, За показателите не се задават стандартни стойности "Електроразпределителните предприятия определят постигнатите показатели за началната година и предлагат план за подобрение в следващите години." С други думи и хлябът и ножът са у тях.

  Освен това креткотрайните прекъсвания могат да са "от няколкодесетки до няколко стотици" годишно, а спад в напрежението "до хиляда".

  Не е учудващо, че при такива разхлабени норми, електроснабдяването има качеството, което виждаме. Нормативно си е "перфектно", а на практика е боклук!

  Така че имаме нов случай на прах в очите на избирателите. Позиране "колко сме загрижени", нищоправене и чист популизъм!

  П.П. Който се интересува от документа на ДКЕВР за показателите, може да го намери на линка долу
  http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/indic_1.pdf

  @)----,--'--
 28. 28 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#1:"Волният Ибрик"]А как клиента да докаже че ток му не е редовен? На чесна дума ли ще го караме? Като ми изгори телевизора аз как да им докажа на тия бирници че е заради тях?[/quote]
  Ми ще питаме в енергото:
  - Качествен ли ми е тока?
  - Много ви е качествен тока господине, нищо му няма!

  ...
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Също като осъдените кредити. Вчера ме попитаха нещо, за което никога не се бях замисляла: познаваш ли някой, който да приключил със запор? Да си е изплатил осъденият кредит по този начин? Не бях мислила по темата. Сега питам вас. Познавате ли такъв?

  goblenka
 31. 31 Профил на TOSHKOFF
  TOSHKOFF
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#25] от "Митридат":

  ЕРП нямат право да отказват достъп на търговците до мрежата и не го и правят. Това е по европейски регламенти, ЗЕ и т.н.

  Номерът е, че за прегрешение на ЕРП ще го опира трета страна, която не е виновна. И сега в договорите на търговците пише, че за качеството на енергията отговаря преносното, съответно разпределителното предприятие.

  Sic transit gloria mundi
 32. 32 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#30:"goblenka"]познаваш ли някой, който да приключил със запор[/quote]

  Да. В нашата фирма 10-15% от персонала е със запори. Някои с по няколко. Повечето са попаднали в лапите на "бързите кредити" - вземат 400 лв. заем, а съдия изпълнителя му прави запор за 1500 лв. след всичките лихви, такси, неустойки и неговото възнаграждение. И непрекъснато пристигат нови, така че нетното число на запорите непрекъснато расте.

  Когато започне да пада ще призная, че излизаме от кризата.

  @)----,--'--
 33. 33 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Същото трябва да важи и за водата - ако тя е жълто-кафяво-зелена и горчива на вкус, трябва ли да се плаща?

 34. 34 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Гневно

  Ако за повече от 10 дни в рамките на месеца качеството на снабдяване с ток е занижено, клиентът да не дължи пари за потребената енергия, а доставчикът да е длъжен да му възстанови евентуалните щети. Това ли предвиждат проектопромени в Закона за енергетиката, с която да се защитят по-добре правата на потребителите?
  Тези глупави проектопромени в Закона за енергетиката ме разгневиха!
  Ей, абдали, ако за повече от 10 дни в рамките на месеца качеството на трудовата дейност на гражданите на страната е занижено, работодателят им не само че не им дължи пари, а и държавата ни тотално ще рухне.

 35. 35 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "~песимист с бедна фантазия":

  Знам с какво се мери напрежение. Честотата се мери с честотомер. Който няма да ти казвам колко струва, че ще ти стане лошо. А именно с честотата стават яките врътки.

 36. 36 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "johnyossarian":

  На тебе като гледам мама и тати ти плащат сметките, че си толкова ербап

 37. 37 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 557 Неутрално

  [quote#25:"Митридат"] трудно бих си представил например ЧЕЗ да пуснат ток на конкурента към клиент, който е в тяхната зона[/quote]
  Никого няма да спрат, стига да си плаща.

 38. 38 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "MyTwoCents":

  Въпросът ми е друг: познавате ли някой, който е изплатил осъдения си кредит чрез запор? Не ми е случаен въпроса? Вчера ми обясняваха схема, с държавно участие за тия запори. Толкова съм втрещена, че започвам с въпроса: има ли такива, които са успели да се изплатят дълга чрез запор? Главата ми не го побира това.

  goblenka
 39. 39 Профил на Jelio Kerezov
  Jelio Kerezov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До кога плащането достъп до разпределителната мрежа ще се плаща върху някаква измислена от ЕРП предоставена мощност, а не върху това което си потребил .Това е едно от най несправедливо то и ограбващо перо на ЕРП-тата.......

  Един човек
 40. 40 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Баси , значи некой клати честотата на целия континент ?!?!

  Или пък енергиината система е изпадала в "island mode" бе з да сме го усетили

  [quote#35:"Волният Ибрик"]Знам с какво се мери напрежение. Честотата се мери с честотомер. Който няма да ти казвам колко струва, че ще ти стане лошо. А именно с честотата стават яките врътки.[/quote]

 41. 41 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  За тези които искат да се справят с Енергото по този закон. Първо си копувате уреда Мултицет и с него измервате откритията на господата Волт и Ампер три пъти в денонощието като едното трябва да е между 10-12 часа другуто около 20 часа и третото произволно.Това го правите два пъти в седмицата,един делничен и един почивен ден в продължение на едномесичния изчислителен период.Записвате си старателно данните и ги отбелязвате в жалбата която ще пуснете.Ако не ви отговорят в едномесичен срок или не сте доволен от отговора им,жалвате се в комисия по защита правата на потребителя.Те си поемат нещата имат юристи и ако желаете може да заведете дело.Много е трудно и отнема много време ама няма друг начин.

 42. 42 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Енергото не отговаря за откритието на г-н Ампер

  [quote#41:"chicago514"]За тези които искат да се справят с Енергото по този закон. Първо си копувате уреда Мултицет и с него измервате откритията на господата Волт и Ампер[/quote]

 43. 43 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  До коментар [#42] от "bbtzvtzv":

  Да,но трябва да отговори на вашата жалба.

 44. 44 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#38] от "goblenka":

  Да. Не четете ли? Кредит 500 лв. Запор за 1500. След 6 месеца удръжки го изплаща.

  Мога, но е незаконно да давам имена. Не е това идеята, а и не ми се рови. Проблемът е, че тази процедура е отиграна, бърза, с висока възвращаемост за кредитора и останалата сволоч по веригата. Потребителят е на практика без защита, а има толкова много хватки и тънкости да го прецакат.

  @)----,--'--
 45. 45 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "MyTwoCents":

  Успокои ме. Бях стресирана, че схемата е повсеместна! Не искам имена. Схемата била такава: някой има осъден кредит. Удържат му сума по-малка от лихвата, макар да има възможност за доста по-голяма удръжка. Така вместо да се изплаща кредита, той расте. Рядко някой се усеща на време. Да, но мой познат се усетил. Направило му впечатление, че е изплатил за една година сума към друг кредитор, а към запорирания, за 3 години не само не е намалял, а е нарастнал. Разтърсил се, позапознал се със законите и отишъл в счетоводството да пита, защо? Отговорът бил такъв: ти знаеш ли някой да е приключил запориран кредит със вноски от запора? Няма да допуснем това! Ще те санкционираме, за да ти пада заплатата, ще те уволним, ако трябва, но няма да допуснем сумата да намалява! Всички знаят, че го правим! Държавата се издържа от това! Човекът беше толкова стресиран, че го сподели с мен. И аз се шашнах, но не знаех нищо по темата. Обърнах се за инфо към вас.

  goblenka
 46. 46 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#45] от "goblenka":

  Това е единият от подводните камъни. Има законови ограничения на размерът на удръжката по запор. Ако заплатата е ниска, то запорираната сума може и да е по-малка от нарастването на лихвата.

  Същото е ако си взел кредит от например 100 000 лв., който при 6% лихва има месечна вноска месечно под 500 лв. (което е размерът на месечната лихва). Тогава задълженията няма да намаляват с времето, а ще нарастват – главницата си стои, но се трупат неизплатени лихви.

  Нищо не пречи обаче в сучай на запор да си изплатиш изцяло задължението, а не да чакаш да ти го удържат в законово определените размери. Стига да имаш пари за това, разбира се.

  @)----,--'--
 47. 47 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#45] от "goblenka":

  Това е възможно да се случи ако сумата подлежаща на запориране (има законови ограничения) е по-малка от трупащата се лихва. Това става при малки заплати или големи кредити.

  Така например ако сте поръчител на лош кредит за 100 000 лв. при 6% (оптимистично) лихва годишно, то при удръжка на сума под 500 лв. месечно (колкото лихвата за месец) сумата на задълженията (лихви и главници) ще нараства всеки месец.

  При получен запор винаги може да си погасите задълженията и да не чакате това да стане със запорните удръжки. Ако имате пари, разбира се.

  @)----,--'--
 48. 48 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 434 Гневно

  Това което говорят хората на Оглушарски просто няма да се случи.
  БСП-арите са тясно свързани с енергийната мафия и просто няма да отрежат клона на който лежат....

  Може да си говори до утре, но само козметика ще има.....

 49. 49 Профил на plamen_bar
  plamen_bar
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Браво за идеята.
  Дано да се случи а да не остане само пожелания.
  Ще има доста опоненти, както от страна на монополите, така и от циментовите тикви.

 50. 50 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#49] от "plamen_bar":

  Ето така се печелят избори. Два три лафа, малко прах в очите и народът цвили от кеф и вика осанна.

  @)----,--'--
 51. 51 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 701 Любопитно

  А кой ще удостовери, че тока е некачествен.Ако е доствчика това е кауза пердута.Ако е съда,също.

 52. 52 Профил на sunnymap
  sunnymap
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Волният Ибрик":

  ЕРП-та са длъжни да поддържат електронни дневници, в които се отразява ежеминутно състоянието на доставяната услуга или качествените параметри на подаваната електрическа енергия. Длъжни сада съхраняват тези данни 5 години, като същите се поддържат и от ЕСО. Затова, когато ти изгори уред навилата и ти го констатираш след 3 месеца, например, подаваш искане за обезщетение, искаш справка дали е имало нарушено подаване и те са длъжни да ти предоставят тази информация. Все пак трябва да почетем малко и да си знаем правата.

 53. 53 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Като идея е добре, но трябва повече конкретика в текстовете, за да не остане закона неприложим. Трябва конкретно да се посочат начините за доказване при некачествена услуга, сроковете в които дружеството трябва да компенсира щетите, санкциите при отказ да заплати, начина на разрешаване на споровете. Иначе текстовете може да си останат кухи и пожелателни, без практическа стойност.

 54. 54 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#52] от "sunnymap":

  ЕРП-тата са заинтересована страна и не може да се разчита само на информацията в техните дневници - тя може да не бъде вярна. Очевидно е, че при променени параметри на доставяния ел. ток, извън допустимото е необходим независим арбитър, който да потвърди, че услугата е некачествена.

 55. 55 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#35:"Волният Ибрик"]Честотата се мери с честотомер. Който няма да ти казвам колко струва, че ще ти стане лошо. [/quote]

  http://vikiwat.com/chestotomer-45-50-55hz-220v-klas-na-tochnost-1-5-44l1-hz-96x96.html

 56. 56 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не зная как би могло да стане, но токът в селата край София спира по няколко пъти на ден.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 57. 57 Профил на ОЗАРЕН
  ОЗАРЕН
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ЕРП-тата дойдоха взеха на готово електроразпределителната мрежа като платиха лицез, който струва стотици пъти по-малко от съоръженията кито взеха. Нагушиха се здраво и сега когато трябва да инвестират реват.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 58. 58 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#47] от "MyTwoCents":

  Човекът е бил безработен няколко години и за това е спрял да обслужва дълга си. Той е с поръчител. През това време по него са внасяли вноски и поръчителите, но явно е станало нещо, защото са спрели и дългът е запориран. Сумата все едно не е била изплащана. Налагат запора. Вместо сума, която да покрива вноската за главница и лихва / има възможност, заплатата го позволява /, удържат сума по-малка от тази, покриваща лихвата и то умишлено, както му се обяснява 3 години по-късно. Дългът вече е нараснал толкова, че няма кака да се внася необходимата сума. На въпроса му " защо", получил този отговор, който описах. Искал е среща с директора на фирмата по този въпрос, но не го допуснали.

  goblenka
 59. 59 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#46] от "MyTwoCents":

  Разбира се, ако имаш пари. Но ти боравиш с големи суми. Аз пиша за човек, който е бил години безработен. Няма нито такива суми в наличност, нито от къде да ги вземе. Но, след като си е намерил работа, заплатата е била достатъчна, за да си погаси запорите. Вече не е, защото дългът е нараснал. Имало две члена от закона за запориране, не съм запозната. Та, те са приложили неблагоприятния за него, макар да е било възможно без проблем да приложат другия. Към кого да се обърне и да потърси помощ? Пита мен. Аз не знам. Разбирам само, че служителката е в комбина със съдия изпълнителя и е правела така със всички запори, които обслужва от този съдия изпълнител. Нито той, нито аз бихме се изненадали, ако започнат да гледат работата му под лупа и го засипят със санкции, или направо го уволнят/съкратят... Казали са му, че и това е вариант, но няма да допуснат изплащане на дълга. то, вече не е и възможно. За три години той е нараснал двойно!

  goblenka
 60. 60 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#58] от "goblenka":

  Странно. Обикновено в запора си пише обща сума за погасяване с всички такси, лихви и прочие. Сумата се постановява със съдебно производство. След това в счетоводството определят неприкосновената част от заплатата, а разликата се превежда на съдия-изпълнителя, т.е. нямаме решението не е негово за размера на удръжката.

  Ще трябва да започнете отначало:
  1. Кой е кредитодателя?
  2. От кого е наложен запорът?
  3. Кой е определил размерът на запорираното възнаграждение?
  4. Каква е тази служителка? На кого?
  5. И кой е директорът?

  Нещо от фактологията, която излагате не се връзва...

  @)----,--'--
 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не съм много на вътре. Колкото ми е разказал: Банка е кредитодателя. Кредит и две карти. Обслужвани две години, а срокът на погасяване е 5. Човекът остава без работа и спира да обслужва дълга. Той е с начало в една и съща година. До като човекът е без работа, дългът е осъден / кредитът/ и се изплаща от поръчителя. За времето, през което не е обслужван е нараснал до първоначалната си сума. Една година, след започване на работа, човекът не е търсен. После започват да му удържат запор. Едновременно с това удържат и на поръчителя. Не знам на него колко, но разбирам, че сумата намалявала. Миналата година, когато достига около 1000 лева идва запор и за картите, макар, че са изминали 6 години, без да е търсен за тях. Той иска обяснение и разбира, че основният му дълг е намалял до тази сума / 1000лв/, че са му удържали само 1/3 от заплатата, макар, че е ерген и няма член от семейството, за когото да е отговорен. Отива и пита - защо? Защо 1/3, а не 1/2? Първо пита в банката за състоянието на дълга. Банката звъни във фирмата. Не пред него, разбира се! Той разбира по реакциите на счетоводителката във фирмата. Когато отива при нея и пита: Защо сте ми удържали само по 1/3 от дохода? От лихви съм загубил толкова много? Защо не сте ми спирали по 1/2? Защо толкова време е точено това? Искам да говоря с директора! Това е ваша грешка! До директора не са го допуснали и са му обяснили това, което съм описала. Вчера ми идва с една камара фишове / за около 3 години / и ме пита: възможно ли е трите запора, наложени от един и същ съдия изпълнител, обслужвани чрез една сметка / сумите се привеждат в една сметка / да се олихвяват 3 пъти с наказателна и текуща лихва? Казвам: Не знам! Може би, защото имаш 3 дела? А, той пита: А, как ги делят приведените пари към трите кредита, след като са пратени в една сметка? И това не знам! Сумите са малки. По неговите сметки, по основният дълг от 4500лв за 7 години са внесени над 11 000 лева от него и поръчителя и не свършва! Картите са по 500 лева, по дело набъбват на около 3600 общо, в едно с разходите за дело и лихви. Банката му искала 4900 за да го остави на мира, но той не може да ги събере. Тази сума, ако се обедини в един дълг, и без това се плаща към една сметка, може да бъде погасена за година, без да е сериозно притеснен. Все пак, плаща квартира, има си разходи като всеки жив човек. Казано му е: Няма да го допуснем! Казано е от счетоводителките във фирмата. Дали директорът е в течение, не е ясно, защото все още няма достъп до него! А, преди не е имало проблем да се ходи при него. Ние живеем в малък град! И, когато една счетоводителка заявява, че всички знаят за схемата и където и да отиде, няма да се допусне изплащане на дълга, трябва да И се вярва. Дори намиране на друга работа ще е проблем! Той рискува отново да стане безработен за дълго! Да остане само на борса е кошмар. Няма да може да си плаща даже квартирата!

  goblenka
 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Виждам, че някой ми е сложил минуси. Може би му изглежда невероятно да има такава схема. Дори, за казус му изглежда странно. Но, за жалост е факт. И, не знам, дали няма и други, които с интерес следят нашата кореспонденция. Не знам дали и те не са в подобно положение. Хората не разбират материята. Ако им удържат по-малко при наложен запор са щастливи. Не се интересуват, дали дългът им намалява, или нараства. В един момент се оказва, че те не могат да го погасяват, защото не им стигат приходите и трябва да минат в сивия сектор. Те са осъдени да са цял живот социално слаби, защото всичко над тази линия може и вероятно ще се вземе от съдия изпълнител. Не мисля че съм неграмотна, но от тази материя и аз не разбирам. Разбирам само до толкова, че да знам: пази Боже да не попаднеш в регистъра за длъжници! Много хора не разбират и това!

  goblenka
 63. 63 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#61] от "goblenka":

  Мда. Това с банките е като да играеш 3-5-8 (блато). Като почнеш да затъваш и няма измъкване. 1000 лв. при 22% лихва просрочие и 6 години са 2 320 лв. + разходи по дело и съдия изпълнител пак ми се виждат множко 3 600.

  Обърнете се към Комисията за защита на потребителите относно отношението на банката. Наистина за тях е идеално 6 години да не те потърсят при условие, че се трупат баснословни лихви, които след това да се съберат със запор. Може да се търсят нравноправни клаузи в договорите или нещо друго. Най-вероятно правно нещата ще са изрядни, но морално и етично порочни.

  А вашият познат защо не е възразил на изпълнителното производство? Тогава банката трябваше да доказва размерът на вземанията си в съда и можеше да им резнат част от претенциите. Освен това трябва да има и давност на вземанията. Но тук вече си трябва и адвокат.

  @)----,--'--
 64. 64 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#63] от "MyTwoCents":

  Той е бил толкова неук, колкото и останалите. Усетил се е по една случайност. За година е погасил частен дълг от 2000 лева, въпреки запора, а за толкова години не успял да погаси запора. За това тръгнал да проучва. Разровил гнездо с оси. На ясно е какво е, но не е на ясно какъв полезен ход има. Уплашен е и обезверен!

  goblenka
 65. 65 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#64] от "goblenka":

  Може да се отнесе и до омбудсмана.

  @)----,--'--
 66. 66 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Така и ще му кажа. Благодаря.

  goblenka
 67. 67 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#6] от "gench": То в някои страни и с топлата вода е така.Хладката вода не върти водомера на топлата вода.
  Ама това е там някъде. Тук е другояче.За да се жалваш на ДКЕВР, първо трябва да се жалиш на ЕРП-то.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK