Белият дом: Без съмнение в Сирия незаконно е употребено химическо оръжие (видео)

Джей Карни, говорител на Белия дом.

© Kevin Lamarque, Reuters

Джей Карни, говорител на Белия дом.Белият дом обяви в понеделник, че е безспорн, че в Сирия е употребено химическо оръжие, както и че почти няма съмнение, че това е дело на властите.


Говорителят Джей Карни заяви, че президентът Барак Обама преценява какъв да бъде подходящият отговор на това, но все още не е взето решение и няма срок, в който това да стане.


"Почти нямаме съмнение, че е виновен сирийският режим", каза Карни и добави, че употребата е в нарушение на международните норми.
Малко преди това същата позиция изрази и държавният секретар Джон Кери. В специално изявление той също употреби думата "безспорно" и посочи, че през последните дни целият президентски екип по въпросите на националната сигурност анализира ситуацията и подготвя съответна реакция.


"Видяното в Сирия миналата седмица би трябвало да шокира съвестта на света. Това е против всякакви разбирания за морал. Нека го заявя пределно ясно: Безразборното клане на цивилни, избиването на жени и деца и невинни случайна хора с химическо оръжие е морална гадост. По всички стандарти това е неоправдано и въпреки оправданията и увъртанията на някои, че това било изфабрикувано, това е безспорно."


"Смисълът на тази атака отива отвъд самия конфликт в Сирия, който и без това вече донесе толкова ужасни страдания.


Става дума за мащабна, безразборна употреба на оръжие, което цивилизованият свят отдавна е решил никога да не използва - убеждение, споделяно дори от страни, които са съгласни по много малко въпроси.Има ясна причина светът да забрани напълно употребата на химически оръжия. Има причина международната общност да създаде ясни стандарти, както и защо толкова много държави са направили големи крачки към ликвидирането на тези оръжия.


Има причина президентът Обама да направи приоритет спирането на разпространяването на тези оръжия и премахването им там, където съществуват. Има причина президентът Обама да даде на режима на Асад ясно да разбере, че тази международна норма не може да бъде нарушавана без последици.


И има причина защо - каквото и да си мислите за Сирия - всички народи във всички страни, вярващи в каузата на човечността, да се вдигнат, за да гарантират, че ще се носи отговорност за употребата на химически оръжия, така че това никога повече да не се случи."


Белият дом: Без съмнение в Сирия незаконно е употребено химическо оръжие (видео)

© Gary Cameron, Reuters


"Снощи, след като разговарях с външни министри от цял свят за това колко тежка е тази ситуация, се върнах и гледах видео записите, които всеки може да види в социалните мрежи, гледах ги още веднъж и ми се сви сърцето. Трудно е да изразиш с думи човешкото страдание, което те ни разкриват.


Като баща не мога да се отърва от образа на мъж, който държеше мъртвото си дете и виеше, докато край него цареше хаос. Тези образи на цели семейства, лежащи мъртви в леглата си без капка кръв или поне видимо нараняване, тела, разкривени в спазми, човешко страдание, което никога не можем да пренебрегваме или забравим. (...)


Президентът Обама вярва, че трябва да се носи отговорност от онези, които използват най-отвратителните оръжия на света срещу най-беззащитните хора на света. Днес няма по-сериозен проблем и нищо друго не получава повече внимание"


Специалисти на ООН по химическите оръжия разговаряха в понеделник с пострадали от атаката и лекуващите ги лекари в Дамаск.

© Stringer, Reuters

Специалисти на ООН по химическите оръжия разговаряха в понеделник с пострадали от атаката и лекуващите ги лекари в Дамаск.


Една от водещите хипотези, изказана пред "Вашингтон пост" от конгресмени и участници в процеса на взимане на решението в американската столица, е , че САЩ може да нанесат удар с крилати ракети, изстреляни предимно от кораби в Средиземно море. Тази ограничена операция ще продължи не повече от 48 часа и няма да бъде последвана от по-мащабна кампания като тази в Либия от 2011г.


Мишените няма да са многобройните и разпръснати из цялата страна хранилища и производствени обекти за химическо оръжие, а по-скоро сирийската бойна авиация и военни бази.


Целта ще бъде да се предотвратят нови жестокости срещу цивилното население, а не да се прекрати гражданската война.


За ориентация кога би могло да започне нанасянето на ударите ще бъде отпътуването на специалистите на ООН от Сирия - докато те са в страната, никой няма да рискува да атакува.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK