Местан: Политическите реалности не могат да бъдат сведени до казуса "Пеевски", а и той е изчерпан (видео)

Лютви Местан

© Георги Кожухаров

Лютви МестанЛидерът на ДПС Лютви Местан подозира съществуването на добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса "Пеевски". "Виждаме, че протестите поутихнаха и към тях трябва да се прибави нова енергия", каза Местан в интервю за Би Ти Ви в отговор на неколкократно повторения въпрос за това кой е номинирал депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.


Въпросите бяха провокирани от изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, който преди ден каза: "Разбира се, че е предложение на ДПС"  докато преди това премиерът Пламен Орешарски - вносителят на кандидатурата на Пеевски в Народното събрание, отговаряше уклончиво на въпроса. 


Много силно се надявам Сергей Станишев да е имал предвид безспорния факт, че Делян Пеевски два последователни мандата е народен представител от ДПС, коментира днес Местан. Той коригира изказването на Станишев като подчерта, че Пеевски не е бил в ръководството на ДПС, нито дори е член на движението, както смята лидерът на левицата. 
"Темата "Пеевски" е приключена за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност," каза Местан. Според него въпросът за това кой е номинирал Пеевски е изчерпан с отговора на Пламен Орешарски, че предложението е съвместно и въпрос на обща отговорност. Повтори тезата на министър-председателя, че въпросът за името на човека, посочил кандидатурата на Пеевски,  "не е релевантен към политическата отговорност". 


"Връщането към тази тема е нелогично. Смятам, че политическите реалности не могат да бъдат сведени до един-единствен казус, още повече, че той е изчерпан", каза Местан.  


Лидерът на ДПС поясни, че един от мотивите за номинирането на Пеевски е обстоятелството, че е магистрат, следовател. 


Запитан политическо или експертно е предложението, отговори, че е експертно-политическо. На въпрос кои са политическите функции на ДАНС, отговори, че забелязва  "странен стремеж политиката да се противопостави на рационалното". Даде за пример актуализацията на бюджета, мотивите за ветото върху която били определяни като "не политически, а разумни". 


Кабинетът "Орешарски" търпи много сериозна критика, че продължава да търпи "калинките", наследени от ГЕРБ, каза Местан. Определи като основна задача на сегашното управление "да разгради наследената тоталитарна система на ГЕРБ".  


Лидерът на ДПС показа документи за предложения за назначения от времето на ГЕРБ, подписвани от народни представители, областни управители и дори от областен координатор на ГЕРБ с печата на паритята. Тези предложения били непредпазливо завеждани в деловодствата на министерствата и затова получават публичност сега.


Местан съобщи, че ДПС ще иска специална анкетна комисия в Народното събрание да провери случаите и да изясни дали се е стигнало действително до назначения - по негова информация в 100% от случаите.


"Три години и половина Законът за държавния служител е имал чисто формален характер, а решенията са взимани задкулисно. Колегите от ГЕРБ през 2009 г са били достатъчно непредпазливи, вероятно заразени от манията, че ще управляват вечно, и са стигнали до безпрецедентно смесване на партийното и държавното начало по начин, по който дори тоталитарната система бледнее," каза лидерът на ДПС.  


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK