Плевнелиев: За да излезе от политическата криза, България се нуждае от диалог между институциите (видео)

Плевнелиев: За да излезе от политическата криза, България се нуждае от диалог между институциите (видео)

© Надежда Чипева, КапиталЗа да излезе от политическата криза, България се нуждае от диалог между институциите и изграждане на механизми на доверие между основните политически сили. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти днес в Чирпан, където откри новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство, съобщи прессекретариатът му.


Президентската институция остава открита за диалог и ще подкрепи всяко действие, което е в интерес на обществото и на държавата, заяви той. "Това, че снех доверието си от правителството, не означава, че отказвам да работя с него. Ние споделяме общи позиции по много въпроси", каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че парламентарните партии трябва да преустановят противопоставянето си и да започнат да изграждат мостове на доверие, които да позволят предприемането на съвместни действия. Според Плевнелиев консенсусът в Народното събрание около декларация за националните приоритети е пътят, по който ще бъде възстановено доверието на гражданите в държавните институции. Ако това не се случи, президентът не изключва вариант на трайна политическа дестабилизация на страната.


Факт е, че в България тесен кръг от влиятелни хора влияе върху политиката и има срастване на медийни, политически и икономически интереси, подчерта президентът. Затова на предстоящия на 17 септември дебат по въпросите на пазарната икономика в рамките на инициативата "Диалог с гражданите" той очаква да бъдат представени позициите на представителите на гражданското общество по проблеми като злоупотребата с монополно положение и олигархичните зависимости. Не правя разлика между протестиращите - поканих всички и техният глас ще бъде чут, каза още Плевнелиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK