Съдията по делото срещу Цветанов се оттегли след искане на прокуратурата (видео)

Съдията по делото срещу Цветанов се оттегли след искане на прокуратурата (видео)

© Анелия НиколоваПредседателят на съдебния състав по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов си направи отвод след искане на прокуратурата. Това означава, че делото трябва да бъде разпределено на друг съдия, което означава, че процесът срещу бившия вицепремиер ще бъде отложен с няколко месеца.


Отводът беше поискан от двамата прокурори, които се явиха по делото заради публикации в жълтата преса, че съдия Димитрина Ангелова е в близки отношения с адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков. Наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов заяви, че не коментира истинността на публикациите, но самото им наличие било притеснително.


Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване срещу Орлин Тодоров, бивш шеф на РЗБОП-Велико Търново, беше насрочено за тази сутрин в Софийски градски съд.
През  2009 г., след като наблюдаващият разследването срещу Тодоров прокурор е поискал и получил разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства, вместо да разпореди прилагането им Цветанов шест пъти написал "НЕ!!!".


Днес Цветанов се яви с трима адвокати, сред които и бившият депутат от Бунедстага Ханс Петер Ул,  който сам е изявил желание да защитава бившия вътрешен министър и адвокат Борис Велев. И двамата се присъединиха към искането да не се прави отвод на съдебния състав.


Според обвинението за да няма никакви съмнения, че процесът ще бъде безпристарстен, съдията трябва да си направи отвод и делото да бъде разпределено на друг съдия.


След съвещание съдия Димитрина Ангелова заяви, че "смята, че притежава воля, професионален и личен морал да проведе обективен и безпристрастен съдебен процес". Според нея цитираните публикации са несериозни и не съдържат никаква конкретност и целят насаждане на съмнения в обществото за обективността на процеса (пълният текст на определението й в прикачения файл).Бърз, безпристрастен и справедлив процес


Според адвоката на Цветанов от държавното обвинение се позовават на публикации в булевардната преса, като той отхвърли техните твърдения.


Менко Менков обяви, че е завел искови молби срещу издателите на вестник "Преса", на "Уикенд" и на "България днес", в които отрича изложеното в публикациите и претендира за по 50 хил. лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди. Според Менков искането за отвод е обидно за самата поркуратура като "макар и формално без подписа на прокурор Калоян Ангелов не смятам, че то произхожда от него". "Обидно е за вас, за целия Софийски градски съд, за Апелативния и за Върховния касационен съд", обобщи той. 


Позовавайки се на тези публикации прокуратурата счита, че процесът ще приключи с оправдателна присъда, обясни Менков. 


Преди да стане известно, че съдията по делото ще си направи отвод, Менков коментира, че Цветанов се нуждае от бърз, справедлив и безпристрастен процес и ако съдебният състав си направи отвод, това допълнително ще удължи процеса.


"Цветанов счита, че не е виновен и не приема обвинението. Цветанов не се страхува от българското правосъдие и няма значение кой съдия ще гледа делото му, важното е то да започне", допълни адвокатът.
Пред съда бившият вътрешен министър заяви, че искането за отвод е "абсолютно несъстоятелно". "В цитираните вестници преди четири години ми бяха приписали връзка, от която ако беше факт, трябваше да се е родило дете, което сега да е на четири години. Изцяло подкрепям казаното от моите адвокати. Искам бърз, прозрачен съдебен процес, който да не бъде отлаган", каза още Цветанов.


Практиката магистрати да бъдат подлагани на линч от жълти издания преди разглеждането на важни дела не е от вчера. Същите издания (със сходни аргументи) подеха атака срещу председателката на Съюза на съдиите съдия Мирослава Тодорова, когато тя беше рапзозната от Цветан Цветанов като негов основен враг.  Наскоро по подобен начин се разви и атаката срещу членът на ВСС Камен Ситнилски. Наскоро по подобен начин се разви и атаката срещу членът на ВСС Камен Ситнилски.


"За да не се накърни вярата на обществото в независимостта на съда"


В своето определение с което си направи отвод, съдия Димитрина Ангелова обяви: "Съдът е една от малкото независими институции в държавата ни и поради дълбокото убеждение на председателя на този съдебен състав в необходимостта от тази независимост, отстоявана с изключителни усилия и упорита работа от българските съдии, чрез които се поддържа вярата на членовете на обществото в тази независимост и безпристрастност, счита, че следва да се отведе от по-нататъшното разглеждане на делото, за да не накърни тази вяра. Отново следва да бъде подчертано, че това е така и поради голямата натовареност на този процес с очаквания от обществото, в контекста на които по никакъв начин не следва да витае съмнение у членовете на обществото относно безпристрастността на съда, до които достига информация /било то достоверна или не/, поднесена през призмата на част от медиите, а не тази, събрана в хода на съдебното следствие и обсъдена в мотивите към присъдата".


Прокуратурата е в симбиоза с някои издания


След заседанието, адвокат Менков заяви: "Прокуратурата се страхува от старта на този процес и нямам никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните  от прокуратурата издания. Това поставя българската съдебна система и българския съд в заложник на тези интереси и дава възможност на прокуратурата да си избира съдия. Нещо, което законът не допуска", заяви още защитникът.


По думите му никой не е застрахован, че в следващ момент, в същите тези издания без никаква художествена и културна стойност няма да се появят публикации за които и да е следващ съдия. Каквато и прозира целта на прокуратурата да не се дава ход на делото срещу г-н Цветанов, защото самата тя е убедена в своя крах",смята още адвокатът  Менков.


И пред съда, и извън залата, той каза, че в една от публикациите в тези медии има цитирана официална позиция на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който казва, че следи отблизо публикациите във вестниците и този процес. 


"Аз недвусмислено заявих, че двамата прокурори, които представляват държавното обвинение, и прокурорът Ангелов, който е поискал отвода, не изпълняват собствената си воля и не работят по вътрешно убеждение, това са внушения на по-висшестоящи", смята още Менков. 


Пред залата другият адвокат на Цветанов- Ханс Петер Ул също изрази съмнение в действията на прокуратурата. "От жестомичния език на двамата колеги прокурори ми направи впечатление, че самите те се чувстваха доста неудобно правейки искането за отвод. в нас остава впечатлението, че по отношение искането на прокуратурата става въпрос за поръчка. Очевидно прокуратурата действаше по разпореждане", заяви Улф.


Новата вяра на Цветанов - в българското правосъдие


Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че не е очаквала прокуратурата да предприеме подобен подход. "Надявам се, че Софийски градски съд ще направи всичко възможно това дело да бъде разпределено максимално бързо. За мен и моите адвокати няма никакво значение кой ще бъде съдебният състав. Но ние се нуждаем от бърз, справедлив и прозрачен процес. Затова и ние ще искаме съдебният процес да бъде открит", заяви още Цветанов.


Той не искаше да коментира дали действията на държавното обвинение са по поръчка, защото по думите му неговото мнение било без значение. "Не знам какво биха написали вестници, ако делото се падне на мъж", каза Цветанов.


И преди да влезе в залата, и пред нея той каза, че вярва в българското правосъдие


"Разбира се, че трябва да вярваме в съдебната система, защото тя е институцията, която решава дали едно лице е виновно или не е виновно", заяви още Цветанов. Той не пожела да каже откога вярва,а само заяви: "Спирам дотук".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK