Нобелистът за мир е Организацията за забрана на химическите оръжия (видео)

Тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир отново не е конкретен човек, а организация. Нобеловият комитет реши да я присъди на Организацията за забрана на химическите оръжие (OPCW), който в момента надзирава унищожаването на химическия арсенал на Сирия, вероятно най-големият в света.


Мотивите са, че организацията е положила "големи усилия за премахване на химическите оръжия".
От 1997г. OPCW с помощта на инспекции, унищожаване и други средства следи да се прилага подготвената през 1992-1993г. и влязла четири години по-късно в сила международна конвенция, допълват от комитета.


В официалното съобщение се посочва, че все още има държави, които не са членове на тази организация, някои не са спазили крайния срок да унищожат оръжието си до април 2012г. и сред тях са САЩ и Русия.


OPCW, в която членуват 189 държави, е с централа в холандккия град Хага, има около 500 служители и бюджет малко под 100 милиона долара годишно. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK