След процедурни хватки по дневния си ред депутатите започнаха дебатите по вота на недоверие срещу кабинета (видео)

След процедурни хватки по дневния си ред депутатите започнаха дебатите по вота на недоверие срещу кабинета (видео)

© Анелия НиколоваСлед процедурни хватки по седмичната програма на парламента и близо едночасови спорове между управляващи и опозиция започнаха дебатите по втория вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от ГЕРБ заради провал в регионалната политика. В същото време десетина граждани протестират пред служебния вход на Народното събрание, откъдето депутатите.


В пленарната зала са премиерът Пламен Орешарски и министри от правителството му, които при влизането си бяха посрещнати от ГЕРБ с викове "Оставка" и ръкопляскания от ляво.


"Атака" в залата, но не подкрепя вота - бил демагогия
Заседанието започна с кворум от 205 народни представители, но с отсъствието на Делян Пеевски от ДПС. Парламентарната група на "Атака" е в залата начело с лидера си Волен Сидеров, който коментира пред журналисти, че няма да подкрепят искането за недоверие, защото било демагогия. Той критикува политиката на ГЕРБ в тази област и посочи, че бившият премиер Бойко Борисов не е завършил магистрала "Тракия" в срока, в който е обещал.


Не измислени вотове на недоверие са важни в момента за България, коментира заместникът му Павел Шопов, който поиска депутатите да обсъждат удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци.


Спор кога да се обсъжда забраната за продажба на земя на чужденци


Близо час управляващи и опозиция се надцакваха с процедурни хватки за вкарване в дневния ред на предложението на "Атака" за мораториума, както и за обсъждане на неутралитет на България за евентуален военен конфликт в Сирия. Отново с гласовете на ГЕРБ мораториумът влезе в програмата на депутатите, както през миналата седмица бившите управляващи подкрепиха дебатите по затваряне на границата ни за бежанци от Близкия изток, но беше отхвърлено.


След прегласувания и предложения удължаването на мораториума да бъде ту първа точка днес, ту - в петък, ту да го обсъждат след вота на недоверие днес, в крайна сметка обсъждането остана в края на седмичната програма. До обяд може да разкатаваме пленарно време, каза председателят на парламента Михаил Миков и обвини ГЕРБ и "Атака" в опит да протакат заседанието, заради дебатите по искането на недоверие.


Миков: Умишлено се протака заседанието


Отиваме към петия си месец на 42-ото Народно събрание, наблюдавам често злоупотреби с правилника на парламента, които напускат и най-свободните форми на неговото тълукване. Това поставя под въпрос умението ни да участваме в демократичните процедури, коментира още Миков по повод опити на "Атака" и ДПС да дебатират по същество може ли България да обяви неутралитет, след като е страна член на НАТО.


Очаква се управляващите да заложат на две-три изказвания в подкрепа на кабинета, за да приключат по-бързо разискванията. Според правилника на парламента искането трябва да се гласува не по-рано от 24 часа след края на дебатите.


В началото на заседанието депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на колегата си от БСП и председател на Съюза на българските писатели Николай Петев, който почина вчера след тежко боледуване. Председателят на парламента Михаил Миков подчерта, че Петев е проповядвал, че българският език е най-голямото достойнство и трябва да се опазва, както националната сигурност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK