Работодателите одобриха проектобюджета за 2014, синдикатите - не

Архив

© Анелия Николова

АрхивПовече от три часа заседава днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) върху проектобюджета за 2014 г. без в крайна сметка социалните партньори да постигнат съгласие помежду си. Работодателите одобриха предложенията, но се обявиха против вдигането на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход от 1 януари, докато за синдикатите това бяха почти единствените приемливи идеи. 


Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че синдикатите приветстват увеличаването на минималната работна заплата, но настоя да се изготви метод, по който размерът й да се определя автоматично всяка година, вместо това да зависи от министерски и партийни обещания и настроения.


Работодателите пък изразиха притеснение, че точно сега, когато усилията да се намали сивата икономика показват резултат, принудителното вдигане на трудовото възнаграждение ще тласне бизнеса обратно в сенките. Това изтъкнаха като аргумент и от КРИБ, като обясниха, че за пръв път организацията се обявява против увеличаване на минималната заплата.
"Приветстваме първия плах опит за реформа в сектора здравеопазване. Ако намерението бъде реализирано за първи път ще имаме конкуренция в сектора, което ще доведе и до натиск на раздутите разходи и така в близките години може да се окажем в режим на балансиран бюджет на здравната каса", каза Евгений Иванов от КРИБ след заседанието, на което беше обсъден и проектобюджетът на НЗОК за 2014 г. и идеята за втори стълб в здравното осигуряване. 


По време на обсъжданията Ася Гонева от КНСБ пък беше категорична, че синдикатите "не желаят да чуват думи като "демонополизация", "втори стълбове" и прочее неща, които освен че са непрофесионални са и една сериозна заплаха", когато се отнася за здравеопазване. Това, което трябва да се направи там, по думите й, е спокойно да се прегледа законодателството и "да се опитаме да го направим за хората".  Бюджетът на социалното министерство за догодина е най-големият от 23 години насам - 1.061 млрд. лв., гарантирани са всички социални плащания, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. "Предвижда се един бюджет, който гарантира размразяване на замразените през последните четири години социални плащания, и който гарантира макар и малко по-високо ниво на социална защита на българските граждани", каза той.


По критиките на социалните партньори, че все още няма механизъм за определяне на нивото на минималната работна заплата, Адемов обяви, че ведомството отдавна е разработило такъв механизъм, но на този етап той не посреща подкрепа нито от работодателите, нито от министерството на финансите. 


"Продължаваме да търсим възможности за допълнително финансиране на здравната каса през тази година. Ситуацията там е много тежка, тя е наследена. Колкото и да казваме, че не трябва да се оправдаваме с наследството, това е очевиден факт и не е оправдание. Проучваме и ежедневно разглеждаме различните възможности. В непрекъснат контакт сме с Надзорния съвет на касата и с приходните администрации, за да видим откъде и по какъв механизъм могат да бъдат набавени подобни средства", обясни финансовият министър Петър Чобанов.


Той заяви, че е по-скоро против идеята да се вдигнат здравните вноски, тъй като смята, че "първо трябва икономиката да заработи, да почнем да събираме в по-голяма степен декларираните, но несъбрани приходи и оттам вече да мислим за корекция на самата осигурителна вноска – било то за здраве или за социално осигуряване"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  време е в протестите да се включат синдикатите ,това ще събори правителството ,ако ли не ,синдикатите няма да ги има скоро ,защото ще се окаже ,че няма кого да защитатават

 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 536 Любопитно

  По време на обсъжданията пък Ася Гонева от КНСБ беше категорична, че синдикатите "не желаят да чуват думи като "демонополизация", "втори стълбове" и прочие неща, които освен че са непрофесионални са и една сериозна заплаха"
  ---------------------------------------------
  Ами те синдикатите в такъв случай са си чисти комунисти.

 3. 3 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз смятам, че минималната работна заплата трябва да бъде увеличена и да редно е тя всяка година да се вдига без да се гласува и обсъжда. Много хора у нас работят на минимално трудово възнаграждение и заслужават увеличение на заплащането при скъпия живот, който живеем.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Получили са си исканото!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1196 Любопитно

  До коментар [#3] от "Ангелина":

  Не е ли по-добре вместо МРЗ да има минимални ставки за почасов труд?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 6. 6 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 462 Разстроено

  До коментар [#3] от "Ангелина":
  Ангелинка, в"белите"държави като иска по-висок доход или се преквалифицира, или работи на по две или три места. Пълно е с незаети работни места и в момента. ЗАПЛАТАТА не е ОБЕЗЩЕТЕНИЕ. Тя се заработва. Пазара определя цената на труда.Спрете да строите социалиЗъм, а да плюете капитализма,където го няма.Просто спазвайте природните закони и всичко си отива на мястото.

 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#6] от "65vesso":

  Прав си, но много хора не го разбират така.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#2] от "moloko_":

  И това е самата истина .Няма и едно лице в двата профсъюза ,казвам профсъюз ,защото тези разбойници с комунистическо потекло и агентурна зависимост,нямат нищо общо с пинципите и съдържанието на синдикализма.Все едно да свържеш комунизма с правото ,икономиката и морала.Този тристанен съвет си е едно БКП.Там няма случаен човек .Всичките са от Фермата на Оруел.

 9. 9 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 829 Гневно

  ''Ася Гонева от КНСБ пък беше категорична, че синдикатите "не желаят да чуват думи като "демонополизация", "втори стълбове" и прочее неща, които освен че са непрофесионални са и една сериозна заплаха", когато се отнася за здравеопазване. Това, което трябва да се направи там, по думите й, е спокойно да се прегледа законодателството и "да се опитаме да го направим за хората"
  Да се опитаме да го НАПРАВИМ за хората, но сметката друг да я плати. Това изказване граничи с НАГЛОСТ. В такива моменти Маргарет Тачър много ми липсва

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 10. 10 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Една говорилня е този тристранен съвет. Основните параметри на бюджета всяка година се изработват по един и същ нелеп начин. Държавния апарат е огромен и тежи като воденичен камък на данъкоплатците, и ккакво от това? Същият този апарат си позволява да изготвя бюджета такъв какъвто на апарата е необходим, и на всичко отгореу народните представители го приемат. Едно нещо не стана ясно за тези години,близо 25 , държавния апарат е за да обслужва гражданите, а ние какво направихме ,гражданите и данъкоплатците да обслужват този същия апарат. Вижте разходите за управление на всички нива, във всички области и ще се уверите че повемче от половината бюджет отива за работни заплати ,т.е. ние всички в страната работим за да издържаме огромния апарат ,който да ни мачка както намери за добре. Щом сме такива малоумници, така ни се пада. Апарата решава какви данъци, какви ставки, какви глоби ,какви такси, какви правила и прочие и прочие напътствия , а целокупния предприемачески корпус изпълнява и мълчи.

 11. 11 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че синдикатите приветстват увеличаването на минималната работна заплата, но настоя да се изготви метод, по който размерът й да се определя автоматично всяка година, вместо това да зависи от министерски и партийни обещания и настроения.


  Най после нещо умно от сидикалист!

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "tur671":
  Най-после дълго лелеяната мечта - падането на праавителството - е на път да се случи.
  Никакви готини, умни, красиви, студенти, морални и т.н, няма да свършат това което ще сторят синдикатите

 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дигайте данъците прогресивно.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#2:"moloko_"]Ами те синдикатите в такъв случай са си чисти комунисти. [/quote]
  Напротив, точно обратното е! Навсякаде по света синдикатите са ЛЕВИ, само в РъБъ са десни. Синдикати, които подкрепят монополите- какви са?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 15. 15 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#5:"the_flea"]Не е ли по-добре вместо МРЗ да има минимални ставки за почасов труд? [/quote]
  Ами, ако някой се води на 4 часов ден, а взема пари за 8 часов- макар и мизерни?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 16 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Любопитно

  [quote#6:"65vesso"]Просто спазвайте природните закони и всичко си отива на мястото.
  [/quote]
  Много ми е интересно за КОИ природни закони имаш предвид?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK