Икономисти изготвиха алтернативен бюджет с излишък и по-ниски данъци (видео)

Икономисти изготвиха алтернативен бюджет с излишък и по-ниски данъци (видео)

© ИПИАлтернативен проект за държавен бюджет за 2014 г. с излишък вместо дефицит и по-ниски данъци представиха днес анализаторите от Института за пазарна икономика (ИПИ).


Заложеният от правителството ръст на брутния вътрешен продукт от 1.8% е доста оптимистичен според експертите на ИПИ.  Той е трудно постижим и не отчита два риска - очакванията за нова рецесия в еврозоната и политическата несигурност в страната, коментира Десислава Николова от института.


Алтернативният бюджет предлага премахване на 5-процентния данък върху дивидентите и на 10-процентния данък върху лихвите по депозитите. 15-процентният данък на едноличните търговци да слезе на нивото на данъците за всички останали - тоест до 10 на сто, да отпадне и неефективният данък наследство, предлагат анализаторите от ИПИ. В същото време техният проект предвижда постепенно увеличаване на акциза върху цигарите - от 148 лв. на 154 лв. на 1000 цигари, премахване на данъчните облекчения за земеделските производители и за ваучерите за храна. 
Според ИПИ разходите на всички администрации трябва да бъдат намалени с 10 процента с изключение на свързаните с образованието. Общият ефект от намаляване разходите ще бъде около един милиард лева.


Алтернативният бюджет е разчетен при приходи от 29.870 млрд. лв., което е 36.6 на сто от БВП. В проекта на ИПИ общите разходи падат с около 2,5 млрд. лв. спрямо проекта на министър Петър Чобанов до 28.938 млрд. лв., което е 35.5 на сто от БВП. Проектобюджет на ИПИ е с положително салдо от 27 млн. лв., а проектът на финансовото министерство е с дефицит от 1.472 млрд. лв.


Икономистите предлагат да не се спира пенсионната реформа, както искат управляващите, но споделят идеята за необходимостта да бъде разбит монополът на Националната здравноосигурителна каса чрез пренасочване на 2 процента от здравната вноска към частен здравен фонд. 


ИПИ изчисли, че ако бюджетът бъде приет в Народното събрание така, както е предложен от правителството, всеки гражданин ще  трябва да плати на държавата през следващата година 4500 лв. и ще задлъжнее с 2500 лв. (виж илюстрацията).  Това стана ясно от изследванията на Института за пазарна икономика, които са направени на базата на подготвения бюд

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Друга новина от днес е:
  "Еврокомисията е понижила и очакванията си за растежа на БВП на България за 2014 г. от 1.7 процента до 1.5 на сто."

  От ИПИ, правилно са наблегнали, че без политическа стабилност не е възможна и икономическа стабилност.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Каквото и да предлагат икономистите от ИПИ българите са прекалено празноглави. Те са свикнали да живеят като говеда и очакват държавата да ги третира точно така.

 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Има добри идеи в този алтернативен бюджет като премахването на облекченията за ваучерите за храна и това да не се спира пенсионната реформа,но като цяло е трудно изпълним.Аз не виждам проблем бюджета да има малък дефицит стига той да се използва за инвестиции.Проблема на сегашния бюджет е,че няма заложени почти никакви реформи.

 4. 4 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До сега всички правителства „вървяха” след умниците от този институт.
  И се стигна до там, че студентите искат смяна на системата.

 5. 5 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 383 Неутрално

  От анонса могат да се хванат главните посоки, но дяволът е скрит в подробностите.

 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако някой не знае как да харчи, по-добре да му даваме по-малко за харчене

 7. 7 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#1] от "brutester":
  Ръст от 1,8 и 1,9 ги има само в розовите сънища на Орешарски и Чобанов. Те смятат, че без реформи ще стане. Няма как. За сметка на това заемите ще са огромни. Само трябва да ги махнем тези, за да не им дадем да ги вземат. Защото заеми само за далавери и за купуване на електорат не можем да си позволим.

  Миша
 8. 8 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Крайно време е БСП да създаде алтернативен на ИПИ.
  Като се „сблъскат” възгледи ще се роди истината.
  Нали видяхте до къде я докараха от СДС, като се мислеха, че само те знаят какво да се прави.
  Сега заедно с ДПС-то на Касим Дал и г-жа Кунева в РБ може и да се дори някоя читава идея.

 9. 9 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не смятам, че е редно да продължават да увеличават възрастта за пенсия, докато пенсията стане доживотна, както и да се увеличава акциза на цигарите както наскоро тихомълком поскъпнаха.

 10. 10 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Крайно време е тези от ИПИ и подобните да спрете да ги пишете, че са икономисти каквито не са.
  Защо не вземат да прочетат изказването на Уорън Бъфет по въпроса за данъка наследство, щом той твърди, че трябва да се увеличи в САЩ кои са тези гении тук дето искат да отпадне, че и данъка върху дивидентите. Нещо намирисва на лобистки предложения. Предложението им за увеличаване на акциза върху цигарите пък е глупост, съвсем ще се увеличи контрабандата и с това едновременно съкращаване на администрацията, част от която ще трябва да се бори с контрабандата съвсем ще цъфне бюджета. Да вземем да откажем и субсидиите от ЕС за селското стопанство както са тръгнали да предлагат, нали, пазар ще реши всичко. Тези съвсем са изперкали.

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Алтернативен проект за държавен бюджет за 2014 г. с излишък вместо дефицит и по-ниски данъци представиха днес аналлизаторите от Института за пазарна икономика (ИПИ).
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1790758

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  От ИПИ си направиха популистка реклама на неприложим бюджет.

 13. 13 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Ваучерите за храна са световно признат и утвърден начин за разплащане на част от заплатата, освободени са от данъци, имат пряк ефект върху икономиката, защото генерират задължително потребление и т.н. Изгодни са за всички - за работодатели, за работници, за бизнеса. Ако ваучерите отпаднат, това означава или намаление на заплатите, или да се предложи източник, който да покрие тази дупка. Такъв поне в статията не е посочен.
  Всъщност ваучерната система би трябвало да навлезе много по-дълбоко. Импровизирам с няколко примера - детските да не са пари на ръка, а ваучери, важащи за храна и детски стоки, стипендиите за учащите да важат само в книжарници и т.н., както целевите помощи за облекло на учителите важат само срещу фактура за закупено облекло. Въобще има много какво да се "пипне" при разходването на обществените средства, с цел спиране на повечето злоупотреби. Не е нормално майка с 11 деца да получава сума ти пари на ръка, а децата да ходят гладни, нали.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#13] от "TrakerBG":


  [quote#13:"TrakerBG"]Ваучерите за храна са световно признат и утвърден начин за разплащане[/quote]
  КОНСОЛИДИРАН ТЕКСТ НА ДОГОВОРА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (в сила от 1.12.2009 г.) Настоящата консолидирана редакция на Договора за създаване на Европейската икономическа общност (ДЕО) е в сила от 1.12.2009 г. Тя е изготвена от Правната служба на Европейската комисия, публикувана е в ОВ, серия С, бр. 83 от 30.03.2010 г. и съдържа пълния текст на Договора в редакцията, която той има след измененията и допълненията, направени с Лисабонския договор.
  Член 128
  (предишен член 106 от ДЕО)
  1. Европейската централна банка има изключителното право да разрешава емитирането на евробанкноти в рамките на Съюза. Европейската централна банка и националните централни банки могат да емитират такива банкноти. Единствено банкнотите, емитирани от Европейската централна банка и от националните централни банки са законно платежно средство в Съюза.
  ЗАКОН за Българската народна банка
  Глава четвърта
  ПАРИЧНА ЕДИНИЦА, БАНКНОТИ И МОНЕТИ
  Чл. 24. Паричната единица на Република България е левът, разделен на 100 стотинки.
  Чл. 25. (1) Българската народна банка има изключителното право да пуска в обращение банкноти и монети.
  (2) Банкнотите и монетите, издадени от банката, са законно платежно средство и задължително се приемат за плащания в пълната им номинална стойност без ограничения.
  Безспорно е, че по-доброто познаване на задълженията, предвидени в европейското право, е предпоставка на по-малко нарушения на министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите, и оттук – по-малко случаи на отговорност и глоби от Комисията за защита на конкуренцията.
  Така наречените "Ваучери за храна" не са законно платежно средство, не са законно приет остойностен посреднически способ на компeнсация за получаването на стоки, услуги в икономиката и служещо въобще за опосредствяване на размяната и стимулиране на оборота. Ваучерът е разписка, поръчителство, писменно свидетелство, документ потвърждаващ получаването на стока, услуга и има определена парична стойност и може да се разходва само за специфични нужди или на специфични стоки. Voucher се издава в ЕС в нарушение и на Договора и на законите! Разковничето е в израза - законно платежно средство, "Единствено банкнотите, емитирани от Европейската централна банка и от националните централни банки са законно платежно средство в Съюза." и "Банкнотите и монетите, издадени от банката, са законно платежно средство"... всичко друго са нарушения и на Договора и на закона! Всеки си прави каквото си иска в ЕС, Брюксел и София. "Всички сме равни! Но някои са по -равни от другите!" - "Животинската ферма" Дж.Оруел.

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#13] от "TrakerBG":Законите могат да бъдат точно толкова опасни за обществото, колкото и беззаконието и произволът. Занемареното законодателство, в което отдавна се е изгубила онази посока, която да го направи инструмент за подобряване на обществото, не е по-малко опасно от законодателството, което обслужва поръчкови интереси.
  По смисъла на § 1, т. 36 от ДР на ЗКПО - "Ваучери за храна" са вид книжа за замяна, предоставени чрез работодателя на работниците и служителите, включително на тези по договори за управление, които се използват като разплащателно средство в ресторанти, заведения за бързо обслужване и обекти за търговия с храни съгласно сключен договор за обслужване с оператор. А в рамките на делегираната от чл. 209, ал. 6 от ЗКПО в компетентност на министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите е да издадат специална наредба, с която да определят "броят на издаваните ваучери, условията за организирането и контрола върху осъществяването на дейност като оператор". Общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна се утвърждава със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година. "Единствено банкнотите, емитирани от Европейската централна банка и от националните централни банки са законно платежно средство в Съюза." - Член 16 http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/ecbinstitutionalprovisions2012bg.pdf

 16. 16 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "Гневник":

  Е, хайде, не толкова сухо. Идеята е ясна - ваучерите и купоните са бърз и лесен начин за постигане на определени цели и решаване на определен тип проблеми. Да не се отклоняваме от същината на нещата.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "TrakerBG":
  Сухи са, толкова са сухи нещата...."TrakerBG - еееееееееееее"

 18. 18 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Въпросният алтернативен бюджет има умни предложения, но и доста малоумни:

  1. С право се съмняват в растежа.

  2. 5% данък дивидент, кара собствениците да се замислят преди да извадят пари от „произвеждащата и печеливша икономика“. 15% данък на ЕТ се равнява на 10% корпоративен + 5% дивидент, защото доходът на ЕТ е личен.

  3. „да отпадне и неефективният данък наследство“ - по-добре го направете ефективен. Идеята му е да ограничи трупането на богатство за което не си си мръднал пръста и да води към уеднаквяване на старта в живота на хората.

  4. Акциза за цигари нагоре - ОК

  5. Отпадане данъчни облекчения за земеделските производители - ОК. Има си нарочни субсидии за зем. производители. Облекченията са приети единствено заради легализиране на трудностите в събираемостта на данъците от тях.

  6. За ваучерите за храна виж предложенияте на коментар [#13] от "TrakerBG"

  7. „разходите на всички администрации трябва да бъдат намалени с 10 процента“ – популистко! Че то така е лесно да ти излязат всякакви сметки. Това е по-опасни и от оригиналния бюджет.

  8. „с изключение на свързаните с образованието.“ – Има ли студенти сред писалите алтернативния бюджет? Не че има нещо лошо в инвестирането в образование и наука, но въпросът не е само в количеството БЮДЖЕТНИ средства.

  9. „да не се спира пенсионната реформа“ - твърдо ЗА. При демографското състояние и перспективи в момента, промените са наложителни, за да не се наложат шокови по-късно.

  10. „да бъде разбит монополът на Националната здравноосигурителна каса чрез пренасочване на 2 процента от здравната вноска към частен здравен фонд.“ – И какъв ще е механизмът на договаряне на услуги от двата фонда??? Популизъм!

  @)----,--'--
 19. 19 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#13:"TrakerBG"]Ваучерите за храна са световно признат и утвърден начин за разплащане на част от заплатата, освободени са от данъци[/quote]

  До коментар [#14] от "Гневник":

  Ваучерите за храна са световно признат и утвърден начин за Изплащане на част от заплатата, освободенА от данъци.

  Тази редакция харесва ли ти?

  Няма нужда да се вадим „евроконституцията“ за нешлифования изказ на колегата без да оценяваме идеите, които предлага.

  @)----,--'--
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Любопитно

  [quote#19:"MyTwoCents"]Ваучерите за храна са световно признат и утвърден начин за Изплащане на част от заплатата, освободенА от данъци. [/quote]

  До коментар [#19] от "MyTwoCents": Ваучерите за храна от кого са световно признат и от кой е утвърден начин за изплащане на част от заплатата, а защо и кой ги пък освободи от данъци? Тоталната правната неграмотност, явно не е само правна, 2¢.

 21. 21 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#20:"Гневник"]Тоталната правната неграмотност, явно не е само правна, 2¢. [/quote]

  А тази е езиковата!

  Аз спирам, защото това което правиш е вече тролене*!


  *С извинение за предложения неологизъм, но имайки предвид средата на общуване, тук си е съвсем на място.

  @)----,--'--
 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#21] от "MyTwoCents":
  Словно богатство, 2¢.

 23. 23 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  очакванията за нова рецесия в еврозоната и политическата несигурност в страната,

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  [quote#18:"MyTwoCents"]5% данък дивидент, кара собствениците да се замислят преди да извадят пари от „произвеждащата и печеливша икономика“. 15% данък на ЕТ се равнява на 10% корпоративен + 5% дивидент, защото доходът на ЕТ е личен. [/quote]

  1) Дружествата имат право да не разпределят печалба, в очакване на година на загуба, с която да я нетират. При ЕТ няма такава възможност - тегли се чертата година за година има печалба - има данък 15% в пълен размер

  2) Дружествата имат право да пренасят загуби за 5 г. напред

  3) Дружествата имат право да назначат на заплата, консултантски договор, договор за управление съдружниците си, при което да си обложат печалбата с 10% ставка напълно легитимно. За един ЕТ не важи нито един от изредените номера

  4) За работещите с булстат на физическо лице - друга форма на регистрация на самонает, максимално близо до ЕТ, облагането е отново 10% ДОД

  5) В статията се предлага и 5% данък дивидент да падне. Не че не се заобикаля и сега масово с изплащане на заплати на самонает, но просто манталитетът да се нагаждаш към простотиите, вместо да ги изобличаваш, е изцяло вреден и на него точно дължим оцеляването на комунизма цели 45 години без брожения като в ГДР, Чехия, Полша и Унгария.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  "15-процентният данък на едноличните търговци да слезе на нивото на данъците за всички останали - тоест до 10 на сто"

  >>> Това е цивилизационен скок, твърде голям за манталитета на която и да било от днешните парламентарни партии. За тях ЕТ-тата са "тарикатите с барчета по главната, които купуват загорката за 80 ст. и ти я сервират на 1,40!". На хиляди партийни събрания на големите партии техните лидери лично са се ангажирали пред "широките народни маси", че "ще мачкат тези боклуци, които печелят двойно, докато спрат да дишат!". Затова и никоя голяма партия, било ГЕРБ, било БСП, би рискувала подобна стъпка, която ще налюти "здравите сили сред народа"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  "да отпадне и неефективният данък наследство, предлагат анализаторите от ИПИ."

  ***

  За този данък се знаеше, че е неефективен (разходи по събирането повече от приходите) още в стария му вариант. Сега значи е станал още повече. Милен Велчев прокара отмяната - нека и добра дума да кажем за него по този повод, но тогава НДСВ реши да "търси консенсус в обществото" и БСП наложи сегашните изключения, които водят само до печатане на формуляри и администриране на статистики, на стойност в пъти по-голяма от приходите. Но по-важното беше да се заиграеш с примитивните чувства на хората - злоба, завист, сиромахомилство и т.н., отколкото да им обясниш, че разходът по събирането на този несъбираем данък им бърка с по няколко лева лично на тях в джоба. Ама като го сложиш семейство 4 човека, за 10 години назад...Май им изяде пари колкото за 1 екскурзия в чужбина....

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#13] от "TrakerBG":

  60 лева за храна месечно харчи всеки и когато му се дадат 60 лева ваучери, логично ще си напазарува обичайната храна с тях, но не значи, че ще яде за още 60 лева. Налице е мащабна злоупотреба с раздаване на заплати в натура, върху която не се плащат осигуровки. Потърпевши са работниците, които осмислят измамата едва когато излезнат на борсата, в майчинство или в пенсия. Тогава разбират, че тези хартишки не влизат в осигурителния доход, съответно няма да разчитат на очакваното обезщетение.

  Като цяло схемата ми напомня на онази глава в "Кръстникът", където дъртият бос праща сина си да учи право с напътствието, че един адвокат с чантата си може да ограби повече от цяла банда разбойници с пистолетите си (цитирам по памет). И в случая няколко лобисти с малко рушвети причиняват съвсем легално щети за десетки милиони, докато синдикати и др. корифеи искат инкриминиране с ефективен затвор за осигуряване на по-ниска от реалната заплата.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Какво да очакваме от пишмяникономистите от ИПИ!?

  Робуващи на либералните и либертарианските си догми такива като тях заляха буквално страната през последните 15 години и успяха да докарат хората до пълно отчаяние. За разлика от нас, нито на Запад, нито в Америка (либертарианците) ги искат.

  Най-видни либерални икономисти у нас - Орешарски, Дянков, Цонев и Ганев.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  [quote#28:"socialen"]Робуващи на либералните и либертарианските си догми такива като тях заляха буквално страната през последните 15 години и успяха да докарат хората до пълно отчаяние. За разлика от нас, нито на Запад, нито в Америка (либертарианците) ги искат. [/quote]

  В момента имаме БВП, равен на 47% от средния за ЕС. Преди 15 години, когато ги е нямало "либертарианците", същият е бил 26%. А за капак, през 1990 е бил 32%. Надявам се, схващаш зависимостта кой е на власт според това дали наваксваме спрямо нормалните държави, въпреки че у нас либерална партия няма. Повечето про-пазарни реформи бяха наложени отвън, по силата на договора за ЕС, а преди това с МВФ, а дори десните партии се чудеха какви отлагателни клаузи, защитни квоти и гратисни периоди да издействат, за да се случи това възможно най-бавно.

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK