Видео: Полицията отмества стачкуващи бежанци в Харманли

Бежанците в лагера в Харманли са се опитали да блокират достъпа на камион до лагера днес, става ясно от видео, заснето на мястото на събитието.


На кадрите се виждат няколко десетки мъже и деца, които са насядали на земята. Към тях се приближават униформени и с викове им казват да се преместят.
Недоволството им е провокирано от мизерните условия, в които живеят, разказаха бежанците пред "Дневник."


"Протестираме срещу липсата на внимание от страна на властите", заяви пред "Дневник" бежанката Худа от Афганистан. Имейто й е сменено от съображения за сигурността й. По думите на Худа протестът е започнал тази сутрин и в него са се включили мъже, жени и деца.


"Нямаме храна и информация какво ще стане с нас. Ще останем тук докато някой ни обърне внимание", каза Худа и обеща протестът да продължи докогато е нужно. До този момент са се включили над 100 души.


Лагерът в Харманли е с едни от най-лошите условия за бежанците у нас. Хората живеят в контейнери. Единственото отопление идва от запалени между тях огньове.


Един от основните проблеми за бежанците в цялата страна е бавната процедура за разглеждането на статута им. Първо те трябва да положат отпечатък, след който започва обработката на молбата им за убежище. Това полагане обаче се бави изключително много, което е и сред основните оплаквания на стачкуващите в Харманли.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK