Видео: Репортажът на телевизия Arte за Пеевски и България

Видео: Репортажът на телевизия Arte за Пеевски и България

© ДневникДневник" публикува с превод излъчения в петък вечер репортаж на телевизия Arte, в който се разказва как депутатът от ДПС Делян Пеевски се е опитал да спре репортаж, в който става дума за него и имотите на семейството му. 


Репортажът, озаглавен "България: самотна битка срещу корупцията", разказва са протестите в страната. Екипът снима имоти, за които се смята, че принадлежат на семейството на Делян Пеевски. Малко по-късно полицаи проверяват документите на журналистите, а след това операторът получава обаждане и натиск излъчването на материала да бъде спряно, се посочва във видеото.

Преводът на репортажа е на сайта NОрешарски и е взет от страницата на сайта във "Фейсбук": 


Водещата: Българите обръщат гръб на своята родина, защото се надяват да намерят по-добър живот в чужбина. Желанието за справедливост е другата главна причина за емиграция, понеже според много българи тяхната родина е пропита от корупция. Това се отнася най-вече за политиката. От една година насам хората излизат на улицата, за да протестират срещу държавата. Тя пък се опитва да се противопостави на това. Потърпевши са също и критичните журналисти - всеки който се опълчва срещу силните в държавата, си носи последствията. От София предава нашият репортер.


Репортер: Николай Стайков е смел журналист. Повечето от неговите колеги замълчават, когато става въпрос за политика и мафия. Николай Стайков на свой ред разследва и публикува своите открития в интернет - oткрития относно политически несправедливости, които карат българите да протестират от вече година насам.


Николай Стайков: Една от основните причини да протестираме е депутатът Делян Пеевски - един от най-скандалните политици в България. През миналия юни той изведнъж стана шеф на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). Тук виждаме една от малкото негови изяви, които той по принцип избягва.


Репортер: Депутатът Пеевски - 33-годишен, по време на предизборната си кампания. Критиците му приписват тесни връзки с организираната престъпност и преди всичко това, че работи само и единствено за личните си интереси. Дори правосъдието досега не е могло да докаже нищо срещу него.


Пеевски контролира медийните среди, тъй като неговата майка притежава най-голямата медийна империя в страната. Когато в ръцете на Пеевски попадна и контролът върху разузнаването, за най-бедния народ в ЕС чашата на търпението преля. Той трябваше да напусне поста като шеф на ДАНС, но остана депутат. И вместо да се погрижи за проблемите на страната, продължава да живее в разкош.


Николай Стайков: Това, което открих чрез моето разследване, е, че семейството (на Пеевски) притежава 98 недвижими имота в едни от най-луксозните квартали на София. Към тях спада и хотелът, който виждате тук и в който Пеевски прекарва по-голямата част от времето си. Разбира се, никъде по документите не се споменава името на Пеевски, а повечето имоти се водят на името на майка му.


Репортер: Всъщност, Николай Стайков искаше да ни покаже повече от хотела, но охраната изрично ни забрани снимането. Затова решихме да снимаме друг имот на Пеевски, но тогава пък се намеси полицията и прекъсна нашата работа.


Тук снимаме тайно как нашият оператор трябва да си покаже паспорта. Малко след това ни става ясно и защо - той получава обаждане, в което го карат да попречи на излъчването на този материал. Явно полицията е информирала Пеевски за това, че се води разследване по повод на неговата личност, а той самият не желае публикации. Подкрепят го не само мъже, облечени в черно, а също така очевидно и полицията.


Точно срещу такива манипулации протестират и хората всяка вечер в центъра на София. Пеевски за тях е станал символ на мафиотизирането и деморализацията в цялата политика.


Протестиращ: На нашите политици не им пука, че хората протестират. Това е наглост! Най-лошото е, че те не се впечатляват нито нашите европейски партньори, нито от факта, че сега принадлежим към голямото европейското семейство.


Репортер: Протестиращите все още не са предали надеждата, че Европейският съюз би могъл да направи нещо за да ги подкрепи, но засега им остава да разчитат само и единствено на себе си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK