Властите в Дамаск били готови да платят за връщането на бежанци, твърдят посетилите Сирия

Бежанци от Сирия в лагера "Военна рампа".

© Дневник

Бежанци от Сирия в лагера "Военна рампа".Представителите на официалната власт в Сирия обявили пред прочулата се покрай депутата от БСП Страхил Ангелов делегация в Дамаск, че няма никаква пречка пред желаещите да се върнат в страната си бежанци да го сторят, като държавата ще поеме разходите за прибирането им. Това заяви на пресконференция днес един от участниците в 13-членната делегация и председател на Народното социално движение Румен Дечев, цитиран от БТА.


Целта на делегацията от представители на българската общественост, посетила Сирия от 17 до 21 януари, била да се запознае на място с истинската ситуация в страната, каза още Дечев. По думите на му в състава на делегацията са били включени представители на граждански сдружения, на Асоциацията на сирийците в България (АСБ), двама членове от БСП - депутатът Страхил  Ангелов и проф. Захари Захариев, председател на Фондация "Славяни", както и бизнесмени. Участниците отрекоха визитата им да има политически характер.


Членовете на делегацията са се срещнали с министър-председателя на сирийското правителство, с министъра на икономиката и външната търговия, с министъра на социалните грижи, с първия заместник-министър на външните работи, с председателя на парламента, със заместник-председателя на партия БААС, както и с обикновени сирийски и български граждани.
Сирия не е обикновена страна за България, като в последните 60 години двете държави поддържат тесни връзки, каза той и посочи, че над 10 000 сирийски студенти са завършили образованието си у нас и са били сключени над 4000 смесени брака между български и сирийски граждани.


Всички членове на делегацията са платили пътуването си до Сирия със собствени средства, а престоят там е поет от Асоциацията на сирийците в България, увери председателят на Асоциацията на сирийците България Молхам Газал. Изключение направил само депутатът от БСП Страхил Ангелов, който сам платил престоя си в азиатската страна. По думите на Газал, Ангелов е и първият български политик от 7 години насам, който направил дарение на българския културен център в Дамаск.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK