Видео: руски спецчасти за операции на чужда територия


Точно преди година – в края на месец април 2013 г. – руската телевизия "Россия 24" излъчва материал, посветен на новосъздадените специални части за действия на чужда територия. Съдейки по описанието на дейността им, почеркът на тези части личи в проведените операции в Крим и източна Украйна.
Целта на специалните части не е разузнаване, а "постигане на политическите и икономически цели на Русия във всички точки на света". Става дума за войска, която води военни действия в мирно време. Според руската армия, с такива подразделения разполагат САЩ, Израел, Германия, Франция, и те "рядко стоят без работа".


Видеото описва тренировъчна операция, проведена от спецчастите. Целта на действията е обезвреждане на вражеска позиция. Командосите скачат с парашут от голяма височина в местността, слагат камуфлаж и се придвижват до противниковата база. Обкръжават я и откриват огън от всички страни до предаването на врага.


Предназначението на спецчастите е да "действат тогава, когато дипломацията вече е безплодна". Ролята им е да от отвличат вниманието на определени страни от външни заплахи, да създават проблеми, да дестабилизират политическата обстановка.


Сред дейностите, които могат да извършват спецчастите е и обучение и ръководене на чужди партизански движения и "премахване" на "нежелани" политически лидери. Официално, предназначението на отрядите е защитата на руски граждани в чужбина и защитата на руските интереси – поредно сходство с наратива, ползван от Русия по време на кризата в Украйна. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK