Видео: Протест на учениците от Националното училище по изкуствата във Варна

Видео: Протест на учениците от Националното училище по изкуствата във Варна


Учениците от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна протестираха пред Фестивалния и конгресен център в града докато там се провеждаше среща на министър-председателя пламен Орешарски с представители на бизнеса.


Ученици От Националното училище по изкуствата във Варна на протест - 1


Младежите протестираха срещу намеренията на Колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна да започне строителство в двора на училището им. Малко преди края на правителствената среща с бизнеса стана ясно, че ректорът на Икономическия университет във Варна доц. Пламен Илиев е оттеглил намеренията за строителство в двора на училището.


Колежът по туризъм и Националното училище по изкуствата в града от години делят една сграда. Тя е актувана като публична държавна собственост през 1990 г. и е предоставена за безвъзмездно ползване на Министерството на културата, което я предоставя на училището.
През лятото на 2002 г. дружеството "Краун хотелс", в която имаше участие братът на бившия министър на финансите Милен Велчев Георги, придоби терен в курорта "Златни пясъци" върху който се намираха бившите общежития на Колежа по туризъм "Ехо" и "Мургаш" срещу задължението да построи нова сграда на колежа.


Ученици От Националното училище по изкуствата във Варна на протест - 2

Няколко месеца по-късно правителството на Симеон Сакскобургготски промени статута на земята и от публична държавна тя стана частна държавна собственост. Тогавашния министър на образованието Владимир Атанасов сключи договор с "Хелиос Хотелс", собственост на същите физически и юридически лица и регистрирана на същия адрес като "Краун Хотелс". С него дружеството бе освободено от задължението да строи сграда на колежа, но му бе дадено право да събори общежитията и да построи на тяхно място хотели.


Дванадесет години след сключването на договора, колежът все още няма нова сграда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK