През юни новата стратегия за енергетиката ще бъде внесена в парламента

Драгомир Стойнев

© Анелия Николова

Драгомир СтойневПрез юни министърът на икономиката Драгомир Стойнев ще внесе в Народното събрание нова стратегия за развитие на енергетиката. Той се надява тя да бъда обсъдена и одобрена с консенсус от всички парламентарни групи, а не да бъде "поредната 257-ма стратегия".


Това съобщи Стойнев по време на дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството заради провал в енергетиката. 


Мотивите на вота, формулирани от неговия предшественик на министерския пост Делян Добрев от ГЕРБ, са изключително тежкото финансово състояние  на компаниите в сектора и огромната ликвидна криза,  грубата политическа намеса на държавата в работата на независимата ДКЕВР, противопоставянето на ЕС за проекта "Южен поток", целенасочените действия за загуба на арбитражното дело в Париж за АЕЦ "Белене".
Изложението на министъра в подкрепа на политиките, прилагани в сектора, продължи близо час. Председателят на Народното събрание Михаил Миков опита да го прекъсне заради дългото изреждане на факти и числа, но Стойнев възрази, че когато някой е свършил много работа, трябва да има възможност и да се отчете. 


Министърът каза, че готвената стратегия почива върху четири стълба - либералицация на пазара и изпълнение на ангажиментите към ЕС, стабилизиране на ключовите дружества в сектора  и връщане на баланса, диверсификация на маршрутите и източниците на доставки, спиране на разпродажбата на активи в сектора.


Според Стойнев енергетиката е част от националната сигурност, а с навлизането на чуждестранни капитали отговорността на държавата е била поставена на ръба. Дългосрочните договори, сключени с американските компании в "Марица изток", договорите за преференциални цени на производителите на зелена енергия и продажбата на остатъчните дялове в ЕРП-тата поставиха под риск енергетиката, каза Стойнев. 


Проблемите в сектора и тяхното решаване 


Министърът очерта проблемите в сектора, когато сегашният кабинет е дошъл на власт с уговорката, че не е популист и няма да се оправдава. Той изтъкна, прекратени от него практики за източване на дружества чрез договори за студен резерв, прекратени неизгодни консултантски договори за разделянето между НЕК и ЕСО, отпушването на износа  на ток с премахването на утежняващата го такса и увеличението на цената на въглищата.


Разкритикува за ниската събираемост общинската "Топлофикация София", която дължи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) над половин милиард лева. Като успех подчерта успешната емисия облигации на международните пазари на БЕХ и положителната оценка на кредитната агенция  "Фич" в рейтинга на холдинга. В края на 2014 г. се очаква да заработи борсовият пазар, а балансиращият - още от юли 2014 г., каза министърът.


Големите проекти


На големите енергийни проекти гледаме само през призмата на националния интерес, подчерта Стойнев. Според него България има интерес да развива както газовата, така и ядрената си енергетика Истеризирането на отношенията с Европейската комисия и излишното политизиране на проектите няма да ни донесе нищо добро, предупреди той. 


"Южен поток" остава стратегически и европейски проект, на който държим въпреки натиска от опозицията, каза министърът и изреди основните параметри по договора: годишната лихва по заема е намалена от 8% на 4.25%, БЕХ ще може да задържа 20% от дивидентите още от годината на достигане на пълния капацитет - 2018 г., а с останалите ще обслужва заема към "Газпром в рамките на 22 г. Заемът ще е 620 млн. евро и ще се усвоява в хода на строителството. Договорът е 5 г. гратисен период до 2019 г. когато се очаква първият дивидент. Държавата не дава никакви гаранции по заема, увери Стойнев,  за разлика от ГЕРБ, които били готови да дадат корпоративни гаранции. 


Ядрената енергетика ще се развива заради интереса на България, каза Стойнев. Той упрекна ГЕРБ за много грешки по проекта "Белене", които сегашните управляващи опитват да поправят в процеса, заведен от руската страна. Докладът за спирането на проекта не е изведен в министерството а в Министерския съвет, каза Стойнев и попита: Кой ви написа доклада? 


Работата на ДКЕВР


Регулаторът работи в рамките на закона и спазва всички правила, не пращаме в ЕРП-тата качулки, - това е разликата между полицейската и цивлизована държава и съм сигтурен ме инвеститорите и посланиците го оценяват, каза министърът. Той съобщи, че очаква експертите на Европейската комисия да се произнесат по промените в закона, внесени от депутати от левицата в полза на "Газпром" и намекна, че доклад с подобно на тяхното становище бил писан и от министър на ГЕРБ. 
Политическото говорене в момента е вредно за икономиката и енергетиката и тук призовавам за консенсус, завърши той. 

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хората не ги искат те стратегия ще правят .ОСТАВКА

 2. 2 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  "През юни министърът на икономиката Драгомир Стойнев ще внесе в Народното събрание нова стратегия за развитие на енергетиката"
  През юни....?
  Оптимист!

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 3. 3 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Айдеееее. Каква стратегия през юни, бе мъжки? Ти гориш бе, не разбра ли?! Гориш!

 4. 4 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прекрасно. Това трябваше да е отчетен доклад (какво е свършено). Останалото е популизъм с огромна доза оптимизъм, защото...я камилата, я камиларя през юни.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 945 Весело

  ХАХАХАХА! Кой ще те чака до юни, бе, пелтек! И вижте му само програмата:
  - либералицация на пазара и изпълнение на ангажиментите към ЕС - ХА! Написал си "НАЦИОнализация" грешно! С тези фиксирани цени и опитите да вземеш лицензите на ЕРП-тата никаква либерализация няма.
  - стабилизиране на ключовите дружества в сектора и връщане на баланса - КОЙ фалира НЕК? Нов заем ли ще теглиш, за да го стабилизираш?
  - диверсификация на маршрутите и източниците на доставки - понеже Южен Поток ни прави независими ор Русия?
  - спиране на разпродажбата на активи в сектора - Пак питам - правиш ли разлика между "либерализация" и национализация?

  Затвор за теб, и да платиш лично глобите, които ЕС ще ни наложи заради "Патока"!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Новата стратегия се нарича "С гол г.з с гръб към Масква".

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#0:"Стойнев"]На големите енергийни проекти гледаме само през призмата на националния интерес[/quote]

  Явно е нарекъл джоба си "национален интерес".

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  През юни стратегията включва повишаване цената на тока с 30% и спиране на Южния паток.
  А неизбежната оставка - или се подава доброволно, или им се взема "по другия начин" (както казваше С.Станишев).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на megatod
  megatod
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мадурко.....млад меринджей в състояние на духа...

 10. 10 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Викам да не стигате до юни

  The things you own end up owning you
 11. 11 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Разстроено

  След такъв обществен интерес към енергетиката, трябва да има и обществено обсъждане.
  Към колегите форумисти: Трябва да има максимален консенсус около енергетиката, независимо кой е на власт и кой е министър. Омръзна ми да съм хем данъкоплатец, хем прост наблюдател...

 12. 12 Профил на megatod
  megatod
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ...и КОЙ я пише тази стратегия.....Георги Христозов....ОСТАВКА смешници

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Кое правителство ще внесе новата стратегия за енергетиката.

  ОСТАВКАБЕ!!!

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да видим какво ще излезе от тази стратегия, само да не си и помислят да вдигат цената на тока, защото предходните протести ще им се видят нищожни, пред това, което предстои.

 15. 15 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Браво, първо да се започне "Южен поток", после избори!

 16. 16 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  "Министърът каза, че документът почива върху четири стълба - либералицация на пазара и изпълнение на ангажиментите към ЕС"

  Този цитат означава отпадане на регулацията чрез ДКЕВР от което следва повишение на енергията с 15% най-малко. В Унгария след въвеждането на свободен пазар увеличението беше 30%.

  Стойнев, БСП, Атака или Бареков няма да обяснят никога как действително стоят нещата, ще се крият зад стратегии и коалиции, ще направят всичко възможно да прехвърлят вината на друга партия, а номерата им, както се знае от миналото ще минат пред най-многобройния и невеж електорат.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Вместо да обещава, да се разкара!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  Парламента случайно да се мести в чинията на бузлуджа ????

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Тоя палячо ли ще внася стратегия за енергетиката? Та те съсипаха целия сектор, през първия работен ден на юни НЕК ще трябва да обяви фалит, и кредиторите ще почнат да прибират активите - ПАВЕЦ и ВЕЦ. Което беше целта на комунистите!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  комунистите и присъдружните им организации винаги са имали абсолютно ясна стратегия за енергетиката.
  Стратегическата цел е да бъдем поставени в максимално възможната зависимост от Русия. За тази цел се работи по много паралелни пътища - ненужни свръхскъпи ядрени централи, колосални кражби и други 'мерки' които да доведат НЕК до фалит, за да може да бъде продаден на съветски "спасители", и много други.
  Тази същинска цел на стратегията им никога не е променяна, и няма да бъде. Така че, нищо ново не може да има.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  Да стратегията им е кристално ясна. Аман от стратези!

  klimentm
 22. 22 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#14] от "Angelina":

  Тока трябва да скочи,независимо кой е на власт и дали искате или не!!!Логично е !

 23. 23 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Новата стратегия ще е под надслов:

  Как енергетика от 80те години на 20ти век да просъществува до края на 21ви век

  За сметка на данъкоплатците, естествено.

  Всички, които искат да "спасят" енергетиката на практика искат да я консервират във видът й от края на 20ти век.

  За сметка на данъкоплатците, естествено.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 24. 24 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Що ли имам подозрението, че тази стратегия няма да види бял свят...

 25. 25 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#23] от "Distributed":

  Така е. А в същото време се наблюдават промени в международния енергиен пазар, от които и България може да се възползва.

  Ето например износът на дървесни пелети (едно сравнително "луксозно" гориво) от САЩ за Европа само за 1 година се е удвоил и в 2013 г. е бил над 3 млн. тона годишно. Сред страните вносители е и Италия, за където преди години имаше и български износ на дървесни пелети.

  У нас ресурсите за такова производство са значителни. Необходимата техника (пелет преси) е сравнително достъпна. Вярно, че горивото е луксозно и сравнително скъпо за типичния български клиент, но ето че вече се формира и международен пазар.

 26. 26 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#14] от "Angelina":

  Ангелинке, а знаеш ли какво ще се случи когато останем на свещи и кюмбета, когато енергийния сектор фалира?

 27. 28 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#24] от "echooo":

  Дано да си прав, че даже ме е страх да си помисля какво натворили.

 28. 29 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тези няма да подадат оставка докато не прекарат Южен поток и ни направят тотално зависими от Братушките ! Сега разбирам какво имат в превид като казват ,че имали били ангажименти към избирателите . Пита се само кои избиратели ? Тези които ги избраха извън страната ( матушка Россия )за да им служат и изпълнявят поставените задачи ? ! Няма как да подадат оставка, задачите не са изпълнени още.
  Гнус ме е от тези направо !!! Докога ще ги търпим бе хора ?????

 29. 30 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#25] от "ijj":

  Във времена, когато по светът обсъждат дали въобще да има базови мощности:

  http://www.smartplanet.com/blog/the-energy-futurist/why-baseload-power-is-doomed/

  когато банковите анализатори понижават рейтингите на ел. компаниите, заради конкуренцията от фотоволтаиците с батерии:

  http://www.utilitydive.com/news/barclays-downgrades-entire-us-electric-utility-sector/266936/

  и обсъждат феномени като отрицателние цени на тока и до какво ще доведат:

  http://www.energypost.eu/case-allowing-negative-electricity-prices/

  нашите тука още робуват на древни възгледи в енергетиката

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 30. 31 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#14] от "Angelina":
  Няма да вдигнат цената на тока до последно, а когато (на есен) това стане неизбежно, ще подадат оставка... някак си
  Да му мислят следващите...
  Изобщо, който е управлявал след БСП е виждал зор

 31. 32 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Марш боклуци!!!

  Никакъв Юни, никакви стратегии!
  Единствената ви стратегия се нарича "през вратата с двеста!"


  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 32. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Само да припомня, тия като дойдоха на власт започнаха да умуват как да увеличат потреблението на ток, докато във всички нормални държави умуват как да го намалят.
  Отделно всичките им усилия са насочени да поставят България в тотална енергийна зависимост от Русия, докато всички нормални държави се борят за енергийна независимост.
  Какво да говорим повече?
  #оставкаведнага

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 34 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Предваканционна стратегия на изгнилите ябълки

 34. 35 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#30] от "Distributed":

  Доста спекулации, както в линковете, които постваш така и в самия ти коментар. Банките понижават рейтингите на енергийните компании не заради фотоволтаиците с батерии (които никога няма да конкурират традиционните източници на електроенергия), а именно заради отрицателните цени, породени от разбалансираните заради фотоволтаици и вятърни перки мрежи, защото последните имат изключително неравномерно подаване на ток към мрежата и се налага базовите ТЕЦ-ове да се използват за баланс. От там се получава, че в няколкото часа в които са набримчени слънцето и вятъра ТЕЦ-вете трябва някъде да разтоварват мощностите си, по скъпо излиза да се спират ТЕЦ-овете и после да се пускат пак, отколкото да си плащат на някой да им разходва излишната енергия. Проблема не е технически а юридически и няма никаква връзка с пазара.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 35. 36 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#33] от "today":

  Зависи как се вдига потреблението, все пак в богатите страни потреблението на енергия на калпак е три до пет пъти по голямо отколкото в България (например много повече хора в Германия ползват климатици през лятото за охлаждане, отколкото у нас, а осигуряването на постоянен комфорт е признак за просперитет, пестенето обикновенно е свързано с мизерия).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 36. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  И тази ли стратегия е писана от "реномиран международен консултант" срещу 900 евро на час за "експертите" му? Стратегията за този и всички други отрасли трябва да съдържа само 1 ред и да гласи: "пълно отваряне на пазара за безгранична пазарна конкуренция"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 37. 38 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#36] от "petka":

  Не. Тука имаме 4800, а в Германия около 7000. Само че това не е енергия само за домакинства, а цялата консумация в държавата . Както се сещаш, германската икономика е малко по-развита от българската и затова крайния резултат е по-висок. Отделно, те с единица ток произвеждат 3-5 единици продукция, а ние тука сме 1:1.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 38. 39 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#35] от "petka":

  Чукчи, читател ли си или писател?

  http://www.utilitydive.com/news/barclays-downgrades-entire-us-electric-utility-sector/266936/

  И цитирам:

  Barclays Bank’s bond rating service has downgraded the entire U.S. electric utility sector bond market rating against the U.S. Corporate Bond Index due to the challenge from ratepayers’ increasing opportunities to cut grid electricity consumption with solar and battery storage.

  Да помагам ли с превода?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 39. 40 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#38] от "today":

  Какво са "4800" и "7000"? Крави, круши, ябълки? Консумацията в България на калпак е 3155 кВтч/г, в Германия е 5330 кВч/г, в Щатите 9540 кВтч/г.
  Така е, богатите страни имат и развита индустрия, т.е. и висока добавена стойност към продуктите им. Отделно си в голяма грешка, в Германия с единица ток произвеждат 3-5 единици БВП, а не единици продукция, разиката идва от там, че детайл, който поръчвам там струва 40 евра, а тук същия ми го правят за 3.7 евра (примера е от миналата седмица).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 40. 41 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#39] от "Distributed":

  Щатите изобщо не ги давай за пример, казвал съм ти и преди там мрежата е развита стихийно с много родилни грешки и не е най добрия пример. Особено пък не давай примери за развитие на нещо чрез държавно стимулиране, както е в цитата. Чрез държавно стимулиране мога да задуша кой да е нормален икономически сектор и да създам невероятни перспективи за кой да е друг, но от там идват и проблемите.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 41. 42 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#41] от "petka":

  С кое точно не сте съгласен, колега?

  С тезата, че когато токът от фотоволтаик плюс батерил започне да прави по-евтин ток от тока от мрежата, хората ще започнат масово да си ги слагат навсякъде и по много БЕЗ(!) субсидии и което ще намали потреблението по електромер и ще обърка схемите на всички фантазьори, че потреблението ще расте во веки веков затова дай да лепнеп пет АЕЦа в нашата мила татковина?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 42. 43 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#42] от "Distributed":

  Колега, за да произведеш фотоволтаик за пикова мощност от един ват ти трябват фотоволтаици с пикова мощност 10 вата, очевидно подобен утопичен модел, като описвания от вас не е устойчив и не може да съществува извън контекста на традиционното производство, обезпечено с традиционна енергетика.
  Ако някога тока произвеждан от фотоволтаик с акумулатор стане по евтин от тока от традиционни източници без субсидиране на сектора на фотоволтаиците, то тогава ще сте прав, дотогава ще е преливане от пусто в празно.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 43. 44 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#31:"Дамян"]Изобщо, който е управлявал след БСП е виждал зор [/quote]
  Или 4 години ще се оправдава с наследството.

 44. 45 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#43] от "petka":

  Говорите глупости, мислейки се за по-умен от главите в Barclays. Моля Ви, осъзнайте се!


  [quote#43:"petka"]Ако някога тока произвеждан от фотоволтаик с акумулатор стане по евтин от тока от традиционни източници без субсидиране на сектора на фотоволтаиците, то тогава ще сте прав, дотогава ще е преливане от пусто в празно.[/quote]

  ТОЧНО ТОВА КАЗВАТ ЧЕ СТАВА/ЩЕ СТАНЕ след 2-3 години в САЩ. В ЕС вече е станало.

  Четете повече.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK