Видео: Разчистването в "Аспарухово" показа човешка грешка

Видео: Разчистването в "Аспарухово" показа човешка грешка

© Спас СпасовРазчистването на деретата във варненския кв. "Аспарухово", който пострада най-силно по време на поройния дъжд от миналия четвъртък, разкрива все по-ясни доказателства за това, че трагедията е предизвикана от човешки грешки.


Първото видео показва дерето в ромската махала на кв. "Аспарухово". Над нея е гората, която е водосборна зона на района. Тя не е почиствана от години, а дъждовната вода се стича в дере, което е превърнато в сметище. При навлизането си в квартала дерето, широко в горната си част повече от 20 м. рязко се стеснява и е вкарано в бетонен канал с ширина едва около метър и половина. Точно преди мястото, където се е намирала къщата, в която по данни до момента са загинали 6 души, от които 3 деца, каналът преминава под мост, а на границата му е построен (най-вероятно незаконен) фризьорски салон.


Прииждащата вода бързо е затлачила с клони, тиня и отпадъци твърде десния вход под моста и така дерето е преляло, образувайки вълна, която е помела къщата.


Рязкото стесняване на дерето при влизането му в ромския квартал на "Аспарухово"
Второто видео е заснето в района на пазара в кв. "Аспарухово". Разрешението за неговото изграждане е дадено от бившия районен кмет на квартала Янко Коренчев (гражданска номинация на ДПС).


За да стане възможно изграждането на пазара, водите от дерето са вкарани в няколко бетонни тръби, а след това в тунел. Самият пазар е построен върху плочи над дерето.


"Ако питате мен, тръбите са грешно изчислени", каза днес кметът на варна Иван Портних. Случилото се на 19 юни потвърждава думите му.


Голямото количество вода, което при други обстоятелства би се разляло в дерето е било вкарано в тръбите. По даннин на очевидци още в първите секунди на пороя те са били затлачени с клони и тиня, след което водата е започнала да прелива. В резултат на това е наводнен целия район на пазара.


Недомислицата - дерето в центъра на града на "Аспарухово" е вкарано в тръби, чието сечение е явно грешно изчислено.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4619 Неутрално

  Евалата, общинарчета, кметчета и всякакви други разбирачи!
  Евала и на полицията, за която сечта отгоре е просто разходка в планината.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  То май само на Цветлин Йовчев не му е ясно.

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 895 Разстроено

  Верно ли? Ама как може!? Аз все си мислех, че е божие наказание с елементи на извънземна инвазия. Ми сега ко шъ прайм? Да го намерим тоз грешен чиляк и да му обършим два шамара...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Ами време е някой да "поеме отговорност",но истинска,съдебна!
  И съдът да си влезе в ролята.

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Най-логичното обяснение на тази жестока трагедия!Ако не беше немарливостта и неспазването на правилата ,то нямаше да се стигне до това безумие!

 6. 6 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Природна стихия или социална трагедия? Второто!

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4614 Неутрално

  "..Разрешението за неговото изграждане е дадено от бившия районен кмет на квартала Янко Коренчев (гражданска номинация на ДПС)…"

  Ето това е най-съществената част от видеото! Става ясно, че от ДПС (при непрестанната помощ на БСП) се назначават такива "висококомпетентни" кадри!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9211 Неутрално

  Сега е момента всичко незаконно/не само във Варна/,да бъде съборено и разчистено.На братята роми трябва непрекъснато да им се обяснява,че законите са за всички и като искат къщи ще ги строят според правилата.

 9. 9 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1785 Любопитно

  "тръбите са грешно изчислени" - в едни стари, стари филми полицаи и апаши се гонят в КАНАЛИЗАЦИЯТА, която е с такива размери, че и сега кола може да маневрира. А, българският майстор Уста Кольо Фичето така е проектирал и строил на времето, че днес изчисленията НИ само го доближават. Кой се учи от историята...

  Коментиране на анализираното, вече...
 10. 10 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Кой си е хвърлял боклука там? Кой е изсякъл дърветата? Тия, на които къщите пострадаха. Дали ще си вземат поука? Надали! В село Бисер си изхвърлиха остатъците от съборените къщи в дерето на реката. Урокът остана ненаучен. Сега държавата ще даде от парите на данъкоплатците на циганите, пак да си застроят терена незаконно, защото на тях всичко е позволено.Тоя, който е строил знае през какво се минава, за да се получи разрешително за строеж, узаконяване и т.н., но то важи само за българите. Циганите нямат такива глупави проблеми, както се изказа една господжа по телевизията. А при следващото нещастие, защото това май е само началото, пак ще търсим виновни.

 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  На територия, на която властите - дължавни и общински - почти всяка година са изненадани от зимния сняг, не разбирам защо констатациите в статията трябва да изненадват нас.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Малеее, сгрешил съм с цели 2,5 м в широчината, като обяснявах това на Чичо Ваньо преди ден в друга статия:
  [quote#0:"статията"]При навлизането си в квартала дерето, широко в горната си част повече от 20 м. рязко се стеснява и е вкарано в бетонен канал с ширина едва около метър и половина [/quote]
  Моя коментар №74 в темата http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/22/2329042_betonniiat_prag_na_stenata_na_iazovir_botevo_se_skusa/?ref=id#comment-74 от вчера:

  "Чичо Ваньо, представи си дере (с квадратно сечение, за по лесно) със широчина 20 м', по което в нормално време, като вали по 17,5 литра дъжд/кв.м./на час нивото на водата в някаква точка е 1/2 метър. И водата се движи с...да кажем 1 м/сек (на повърхността до 70% от дълбочината, долу и в страни е много по ниска). Над това квадратно сечение има склон 1/3 (на всеки 3 метра земята се дига с метър). При нормални условия при повдигането на нивото на водата (по продължителен дъжд) сечението на дерето се увеличава.

  Сега си представи следното: Изведнъж това дере се стеснява, по ред причини: Насипали са земя/пясък/друго по бреговете му, за да създадат равна площ за къщи с дворове, построили са бетонни огради, и къщи. И от дадена точка нататук това дере става широко САМО 4 м. Предишната маса вода (20 м/0,5 м=10 кв.м.) сега трябва да се вмести в сечение със широчина 4 м. Раздели 10 на 4 и получаваш височина на водата 2,5 м. Което си е на височина на вълна.

  Сега скоростта: Онази скорост от 1 м/сек на повърхността (и по ниска близо до дъното и бреговете) става 5-6 и повече м/сек на повърхността и на още 1,5 м' под нея, с много по голяма кинетична енергия (която е функция на квадрат от скоростта). Итогава тази маса вода почва да влече коли, талиги, дървета, шубраци, и всякакъв боклук който събере по пътя. Припомня ли ти нещо от видяното по ТВ?

  Сега си представи че тези няколко коли се спират, временно, на някое място щото нещо им пречи да продължат...1-2 телефонни/електрически стълба например. Затлачва се, образува се малко бентче, чиято височина расте с прииждащият поклук/коли. И след 5 мин натискка на водата троши тези стълбове, бентчето се разрушава и масата вода се юрва нататък, с МНОГО по голяма енергия (и масата вода е нараснала, и скоростта).

  И т.н., и т.н., докато не се стигне до широко място (няма вече застроено дере) и се разлее.

  Такива ми ти работи стават, като не се поддържат свободни естествените дерета по които се оттичат дъждовните води.

  Да не говоря за това че изсичането на горите по баирите над дерето ускорява ДРАСТИЧНО скоростта с която водата от околните баири стига до дерето. И което увеличава ДРАСТИЧНО, и за кратко време, количеството дъждовна вода която стига до дерето.

  Съжалявам ако съм бил скучен с подробните ми обяснения, професионално изкривяване"

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Трагедията в Аспарухово е повече от човешка грешка.Това е натрупване на грешки още от времето на Тодор Живков .Целият Варненски регион е свлачищен,като се стига чак и след Балчик - това са Зл.Пясъци,Константин и Елена,Албена.....
  Много неща трябва да се преосмислят - какви са тези тръбички,тези помпени станции,тези дерета,това безразборно свръхзастрояване.

  Tony
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Забравете, това не е заради тръбите. Те не могат да подприщят нищо - водата си е минала върху тях най-спокойно, точно както би направила и ако имаше дере с мостче. Така се правят бродовете навсякъде и още не съм чул, брод да е предизвикал наводнение.

 15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1078 Гневно

  До коментар [#9] от "а БЪ в":
  [quote#9:"а БЪ в"]"тръбите са грешно изчислени" [/quote]
  Не го вярвам това!!! Никой не е изчислявал тези тръби!!! НЕ ВЯРВАМ да има толкоз тъп инженер, техник, или дори прораб...ъъъ...бригадир (?) който да е "изчислил" съзнателно тези мижави тръби и да ги е поставил на това място!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Ако виновните длъжностни лица получат най-сурови наказания,със сигурност ще се избегнат други подобни трагедии!

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  "Голямото количество вода, което при други обстоятелства би се разляло в дерето е било вкарано в тръбите. "

  >>> Иван Портних има проблеми със Закона за запазване на масата. Че нали точно от това идва проблемът - водата много хубаво се е разляла из цялото дере, тези 3 тръби заемат сигурно нула цяло нула нула % от сечението му и изобщо не са попречили на процеса. Работата е, че там, където се е разливала от ледниковата епоха насам, сега е срещнала на пътя си къщи и колиби.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Грешката не е човешка а ромлянска, да не казвам циганска, че може някой да се обиди. Ако в Англия подобни своеволия станат практика, то издавените ще бъдат хиляди всеки месец.
  Сега политиците, които говореха за бедствия да си подават оставките, защото единственото бедствие в държавата са точно те.

  https://www.youtube.com/watch?v=e4CSWKlgl_Q
 20. 20 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Водата минала и повлякла ромлянските коптори и сега седим и мъдруваме що тая вода не взе да мине от друго място, че да не закача копторника. Ами много просто, щото на водата мястото й е там....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  [quote#9:"а БЪ в"]"тръбите са грешно изчислени" - в едни стари, стари филми полицаи и апаши се гонят в КАНАЛИЗАЦИЯТА,[/quote]

  надявам се, правиш разлика между брод над ручейче и градска канализация. Ако районът имаше регулационен план, сигурно щеше да се направи канализация и тя щеше да е точно с такива тръби, въпреки че за конкретния случай и те нямаше да помогнат (справка: свлачището на спирка "Журналист". След като цяла местност се оттича през това място, там просто е рисковано да се живее....

 22. 22 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Превеждам заглавието: мангалите са затлачили дерето...

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#10] от "Firefly":
  А дерето на Максуда??????????????И там ни очаква същото!Това гето в центъра на Варна кога ще бъде премахнато?

 25. 25 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":

  Съжалявам, че ще го напомня, но Съдът не е разследващ орган, нито защитник на спазването на законите и правилата, каквито са задълженията на Прокуратурата.
  Той е АРБИТЪР, според действащите в момента закони.
  А кои ги внасят, приемат, не ги спазват и ЗАЩО е друга бира.
  Не че и Съдът изцяло е в 'бяло'.


 26. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#25] от "desen":

  Добре де,всички по реда да си свършат работата.
  Така излиза,че има още "блейки"

 27. 27 Профил на gotijohn
  gotijohn
  Рейтинг: 357 Весело

  [quote#2:"chicago514"]о май само на Цветлин Йовчев не му е ясно.[/quote]

  До коментар [#2] от "chicago514":
  не че нещо ама къде е вината на мвр министъра тука ....или невинноста на портних

 28. 28 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Човешка грешка.. аз си мислех че е ХАРП!

 29. 29 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Там където природата е създала дерета/канали,те трябва да си останат и почистват...Водата намира пътя с най-малко съпротивление...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 30. 30 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Няма"човешка грешка",има явна
  шуробаджанащина с назначаване
  на длъжност на хора което вземат
  заплати за нещо от което си нямат
  хал-хабер.Има несвършена работа,
  затваряне на очите,корупция и
  накрая ох,ах въх и няколко
  загинали.Виновни няма!!!
  Всяко чудо три дни, като
  всичко което се повтаря.

  Мисълта ражда действието.
 31. 31 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#26] от "xmm":

  Има, и то много.
  Иначе нямаше да сме в този ступор вече 25 години.

 32. 32 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#3] от "moriarti":


  [quote#3:"moriarti"]Верно ли? Ама как може!? Аз все си мислех, че е божие наказание с елементи на извънземна инвазия.[/quote]
  Не! Не си разбрал. Това е заговор на ЦРУ и е предизвикано от ХААРП. Също и земетресението в Перник и фалита на КТБ. Всичко е от ХААРП .... или от шистовия газ. Никой не е виновен в България! най малко пък някой от ДйеПйеСейто.

  California Über Alles
 33. 33 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#22] от "boko-maru":

  Хич не ми превеждай! Нямам нужда! Аз съм написал каквото трябва!

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  "Разрешението за неговото изграждане е дадено от бившия районен кмет на квартала Янко Коренчев (гражданска номинация на ДПС)."

  Където е ръката на ДПС, то е ясно, че "пара играе". Безскрупулно , без мисъл, всичко в името на парите, дори през трупове

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Сега трябва да бъде поета и персонална и служебна отговорност - поред на номерата,кметове,общински служби и служители,частни "предприемачи" и т.н.Трябват незабавни оставки и съд. Истински съд пред отворени врати и максималните присъди и наказания за виновните....

 36. 36 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#29] от "Tod":
  Цъкнах ти +, въпреки че съм съгласен само с 50% от казаното тук:
  [quote#29:"Tod"]Там където природата е създала дерета/канали,те трябва да си останат и почистват...[/quote]
  За почистването си прав 1500% За другото-не толкоз! Способни инженери са създали Суецкия и Панамския канали Построили са десетки хиляди ОГРОМНИ язовири и водохранилища (е, чат пат е ставало беля, но поради неправилна поддръжка)

  Холандия си отвоюва площи от морето, и държавата ЩРАКА... (по нашенски-функционира чудесно) Холандски (и други) хидроинженери са създали изкуствени острови в морето на арабите

  [quote#29:"Tod"]Водата намира пътя с най-малко съпротивление... [/quote]
  И тук си прав, без съмнение

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 37. 37 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 738 Неутрално

  И за тия тръби циганите са виновни! Ей все трябва да се подклаждат етнически борби за да се отърват истинските виновници!!

 38. 38 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1785 Разстроено

  До коментар [#15] от "Мойше! Толкоз!!!":
  "Ако питате мен, тръбите са грешно изчислени", каза днес кметът на варна Иван Портних

  Коментиране на анализираното, вече...
 39. 39 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Ако това дере, на което днес пуснаха клипа от експедицията е било правило такива поразии мислите ли, че никой не би се сетил да направи канал. А това с пазара върху дерето е супер тъпотия. Едва ли е имало каквито и да е изчисления за дебита на водата. И все пак потопа е резултат от много микросвличания на кални маси, образували джобове, които в един момент каскадно се свличат и се образува приливна вълна. Като цяло наводнението е резултат от неблагоприятно стечение на обстоятелствата, част от които са и грешни или никакви действия на властите.

 40. 40 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1494 Весело

  [quote#33:"Спас Спасов"]Хич не ми превеждай! Нямам нужда! Аз съм написал каквото трябва!...
  ----------------
  Лошо Седларов/Спасов...не приемаш чужди мнения,а и написаното от теб е тенденциозно...ех как си пишехме преди 1990,никой не ни опонираше...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#38] от "а БЪ в":
  [quote#38:"а БЪ в"]"Ако питате мен, тръбите са грешно изчислени", каза днес кметът на варна Иван Портних [/quote]
  Ако питаш мен: Моето мнение го написах в коментар № 15
  Кметът на Варна, завалията, се е видял в чудо невиждано, и ги брътви разни..."изчислявани били:...Предполагам че няма инженерно образование, но има "комон сенс".

  Нито аз съм бил на място, нито министъра на транспорта (който има инженерно образование). Ама и двамата познахме от далеч причините на бедствието.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 43. 43 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С две думи, соросоидната цензура срещу расистките изказвания, е виновна!

 44. 44 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":

  А, българският майстор Уста Кольо Фичето така е проектирал и строил на времето, че днес изчисленията НИ само го доближават...

  Коментиране на анализираното, вече...
 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  [quote#12:"Мойше! Толкоз!!!"]Такива ми ти работи стават, като не се поддържат свободни естествените дерета по които се оттичат дъждовните води. [/quote]

  Първообраз на общината е свободният град от средните векове, в който селяните са бягали от крепостничество. В този град най-основните функции са били точно кадастралният план, парцеларният план, чистотата, канализацията, стражата, фенерите, паважа. Преди 20 години се наложи да обикаляме за реституиране на собственост и в Държавен архив ни извадиха такъв план от 1930 г., на който пише: "Овощна градина на Иванъ Петровъ", "Зеленчукова градина на Христо Тодоровъ", "Лоза на Генчо Поповъ"...Същата управленска култура особено се забелязва в страните от бивша Югославия, половината от които по-бедни от нас, но общината не е изтървала най-важните неща и 2 стотинки да има, ще ги даде на първо време за същинските си отговорности.

  У нас общините имат минимум по 50 общински фирми, павилиони, пазари, общинска болница (винаги на здрава загуба), фондови жилища, охранителни фирми, индустриални зони, банки, застрахователни компании, родилни домове, градски транспортни дружества...

  И накрая като отчетат цялата стопанска дейност от АД и ЕООД-тата, се оказва, че са забравили да опазят тротоарите от коли, да раздигат бракуваните трошки пред блоковете и да гледат от време на време кой строи където не трябва...

 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  [quote#44:"а БЪ в"]А, българският майстор Уста Кольо Фичето така е проектирал и строил на времето, че днес изчисленията НИ само го доближават...[/quote]

  Те съвременните компютърни програми едва ли имат в менюто си дялани блокове с хоросан, така че съм склонен да ти вярвам. Със забележката, че каменният му мост е един римски мост от 2. век, къщата с маймунката на Самоводската чаршия си е същата като тази отляво и отдясно, само където има статуя с маймунка над вратата...Хубаво е някой да приповдига патоса от време навреме, но още по-хубаво е да мислим с главите си.

 47. 47 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#21:"cinik"]. Ако районът имаше регулационен план, сигурно щеше да се направи канализация и тя щеше да е точно с такива тръби, въпреки че за конкретния случай и те нямаше да помогнат (справка: свлачището на спирка "Журналист". След като цяла местност се оттича през това място, там просто е рисковано да се живее....[/quote]
  На Журналист и до ден днешен не могат да си преведат думата "канализация"

 48. 48 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 778 Разстроено

  Вината за Аспарухово идва още от бай Тошово време,а след това толкова кметове и областни управители имаше,та вината се затри в тинята.Според мен Портних няма изобщо вина,защото е кмет от по-малко от година,а всички тези строежи и "изобретения",довели до трагедията ще лежат на съвестта на всички нас,че сме търпяли и търпим такива неграмотни и продажни политици.Всъщност целият Варненски регион е свлачищен.Да не дава Господ да се повтори такова нещо...

  Tony
 49. 49 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#37:"Izida"]Ей все трябва да се подклаждат етнически борби за да се отърват истинските виновници!![/quote]
  Те тези дето си подклаждат не мож ги запря! Но все пак е време за налагане на върховенство на закона за ВСИЧКИ гражданя.

 50. 50 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Ето ми един пост от 20.06.
  "И така, време за почивка и равносметка, осъзнаване.Извън дребнавото политическо противопоставяне, изводите са, че отговорност (освен от природата) трябва да се търси в продължаващото десетилетия от страна на общински и държавни власти, неглижиране на подкупващото и нехайно самоуправство на малцинствените групи.Нека насочим обществената енергия в тази,единствено градивна,посока.Нека помогнем на политика, имащ силата да адресира правилно истинските проблеми или пък да вземем нещата в свои ръце..."

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 240 Неутрално

  [quote#47:"Варненчик"]На Журналист и до ден днешен не могат да си преведат думата "канализация" [/quote]
  На "Журналист" има сума незаконни постройки на свлачищни места, както и около "Траката". Само че техните обитатели не са назовавани "подчовеци". ЗАщо?

 53. 53 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Не съм назовавал никого подчовек,напротив,боря се за равенство.. пред закона и тн. Примерът ви е неудачен.Там незаконните постройки са в/у собствени терени и когато тръгна свлачиштето им спряха тока и водата,по-големите ги събориха, но никой не е оревал,че иска безплатно жилище защото няма къде да живее.
  До коментар [#52] от "st_kilda":

 54. 54 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Това не е грешка, това си е явна некадърност, дори тероризъм! Можаха да осъдят еди човек, затова, че не бил наблюдавал едни бюлетини, а тук има жертви! Човешка грешка???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 55. 55 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#46:"cinik"] ... къщата с маймунката на Самоводската чаршия си е същата като тази отляво и отдясно ...[/quote]

  Не, не е.

 56. 56 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Начело с главния хидролог на РъБъ - Ахмет Доган!

 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2653 Любопитно

  До коментар [#45] от "cinik":Същата управленска култура особено се забелязва в страните от бивша Югославия, половината от които по-бедни от нас,

  В началото на месеца бях във Враня, Сърбия. И там има ромска махала и там се наблюдава същото - маломерни парцели, нарастващо население, което за да разреши жилищния си проблем, надстроява къщите си /надвисвайки навън с еркери/ и понеже в партера няма място за стълби, изкарва ги навън и е застроило тротоара. При това не става дума за странична уличка, а за улицата водеща към представителния хотел-ресторант на града. Е, не вярвам никой от вранянската общинска управа да не е забелязал тези чудеса на архитектурата.
  Какво да се прави - балкански синдром!

 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2653 Весело

  До коментар [#52] от "st_kilda":Защото са суперхомо!

 59. 59 Профил на Модератора е курва
  Модератора е курва
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони!":

  Опазването на дървета от незаконна сеч не е отговорност на полицията! Има си горски дружества, които трябва да отговарят за това!

  Писна ми от продажници и тролове!
 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4619 Неутрално

  До коментар [#59] от "TopnegoTo":

  Мерси, не съм запознат наистина. Добре де, горските дружества имат ли право на арести, на административни наказания? Имат ли инструмент за натиск, защото това си е все пак престъпление?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 240 Неутрално

  [quote#53:"Варненчик"]Не съм назовавал никого подчовек,напротив,боря се за равенство.. пред закона и тн. [/quote]
  Извинете, Варненчик, нямах предвид Вас, а казаното автора на коментар #18. Просто се подсетих от казаното за "Журналист" . Мисълта ми е, че провинението е еднакво: незаконно строителство. Но за едните това е повод за какви ли не хули и обиди от сорта на "подчовеци", а за другите не е така. А пък за ромите къщите им наистина са основно жилище, за разлика от постройките около курортите, които в голямата си част са вили.

 62. 62 Профил на Модератора е курва
  Модератора е курва
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#60] от "Тони!":

  Имат право на административни наказания със сигурност, друг е въпроса дали им стиска да ги налагат...

  Писна ми от продажници и тролове!
 63. 63 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ти говориш за едни от най-великите инженерни постижения на Човечеството, а ние коментираме дерето над Циганската махала в Аспарухово!
  Между другото, по традиция, в българските села никой не е строил къщи в деретата - те са разделяли селата и градовете на махали. Дето е текло, пак ще тече!

 64. 64 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#13] от "Free person":

  По Тошово време имаше зони (мисля бяха сини и червени). Вторите бяха свлачищни и там бе разрешено да се строят само леки постройки. След края на Тошовото време тази забрана, незнайно за мен как, отпадна. Няма нищо по-страшно от узаконеното престъпление.
  Все пак съществува едно заварено положение, така че трябва да се съобразяваме с обстоятелствата.

 65. 65 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#60:"Тони!"]Мерси, не съм запознат наистина. Добре де, горските дружества имат ли право на арести, на административни наказания? Имат ли инструмент за натиск, защото това си е все пак престъпление? [/quote]

  На практика са дупе и гащи с незаконните секачи. Обикновено те ги организират и прикриват.

 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2653 Весело

  До коментар [#63] от "sbk":Пак по традиция, във феодална Япония, жилищата на ета-японските парии, са били в деретата и в поймата на реките, та се заливали от наводненията.
  Е, кога ще стигнем американците не знам, но ускорено се приближаваме към Япония от 11-19-ти век!

 67. 67 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#66] от "patsis":

  Американците няма да ги стигнем никога!
  А понеже кварталите ни приличат на Авгиеви обори се стига до подобни катаклизми.
  Иначе българските селяни дори под властта на Султана са живели по-добре не само от руските крепостни, но и от японските парии. Има ли учудени?

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2653 Весело

  До коментар [#67] от "sbk":Под властта на султаните сигурно са си живеели добре, за разлика от миниатюрните къщурки и землянки по времето на българските царе - средна площ на селските жилища от средновековна България 9 кв.м с вариации от 6 кв.м. до 12 кв. м. /по археологични данни/. Средната площ на средновековните руски изби е 12 кв. м., т.е.малко по-голяма - ама там и повече време трябва да се седи затворен вкъщи заради климата. Е, определено са били по-добре от средновековна Франция /ср. площ 7,5 кв. м, вариации от 4,5 до 17 кв.м./ и средновековна североизточна Япония /по-бедната част от страната/ - 6 кв. м. - минимум 3 кв.м. - максимум 9 кв.м.
  Само дето не виждам защо трябва да се ориентираме към средновековните стандарти?

 69. 69 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#68] от "patsis":

  През Средновековието жилищата са били малки, защото само са спели в тях, и то когато времето е лошо.
  Ама ние и по съвременните стандарти да се ориентираме пак сме добре - говоря за жилищна площ, собствена.

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#69] от "sbk":

  Съгласен, но не съвсем. В една селска къща има куп работи, които трябва да се вършат вътре и да се складират вътре. А и по нашите географски ширини поне половината година не може да спиш на двора, да не говорим за Русия. Но това не е по темата.
  Ако говорите за жилищния въпрос в България въобще - да, в страна с четири милиона жилища на три милиона домакинства не би трябвало да има проблем. Но ето ти беда - реално имаме две неинтегрирани популации - едната със силно стеснено възпроизводство, другата все още с разширено, при това пролетаризирана и пауперизирана от поколения. При едната жилищни нужди възникват в резултат на миграция или гонене на "стандарт", при другата е налице остра жилищна криза. В резултат големите градове се опасват с гета, както бразилските с фавели - между другото май жителите нафавелите доста често страдат от наводнения и свлачища...

 71. 71 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#70] от "patsis":

  Ами такива са реалностите - не всеки може да върви в крак с времето.
  Това, което пишеш за бразилските гета е факт. Циганската махала на Аспарухово си е едно доста луксозно гето за 3/4 от Света - предполагам, че около 90% от населението на Третия свят живее в подобни гета.
  Замислих се над написаното за средновековната българска къща - предполагам, че не е била само една, а една основна и няколко сезонни колиби. Инвентарът все някак са го смествали - все пак номадите и до днес живеят в юрти с подобна квадратура. За лукс не можем да говорим - всичко е било въпрос на оцеляване.

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#71] от "sbk": Реалността си е реалност, ама това не значи, че човек не трябва да се старае да я промени към по-добро. Пък за беда, последните 25 години управляващите се правят, че не забелязват гореописания проблем /то от връо доло се не види! Они жилищен проблем немат ! /. Преди все пак се стараеха нещо да направят за интегрирането на ромите - училища-интернати, разселване в блокове и т.н. и с определен успех - 60% от ромите живееха в смесени квартали и в блокове, а днес 80% са в гета и махали.
  Що се касае до средновековните къщи, то обикновено наистина към тях има и стопански постройки, но малко - съотношението към къщите е горе-долу 1:1. Т.е. ако по-заможните имат отделно обор и хамбар, бедняците държат добитъка си, ако имат такъв, както и всичките си запаси, в къщурката си.
  Ами нали знаете, с доброто лесно се свиква. Някои от съфорумците се държат, като че са потомци на фараоните, макар че не съм сигурен дали прадедите им са от онези 85%, които към 1887 са живеели в мазанки от плет и кал или в землянки!


 73. 73 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#72] от "patsis":

  Не казвам да не се стремим към промени, а да имаме предвид и реалностите - жилищният проблем или проблемът на жилищните блокове у нас тепърва предстои.
  Интегрирането на циганите спря, защото рухна системата, която им даваше поминък. Няма как да живеят в смесени квартали, защото не могат да си го позволят. Оформиха се гета, които и преди бяха нещо като техни ядра, и си помислихме, че това не ни касае. Сега гетата, които основно паразитират, чрез платения вот управляват страната.
  Относно произхода - сигурно болшинството не знаят как са живели дедите ни, голяма част дори не знаят и къде са живеели, особено тези с произход от преселниците от Тракия, Добруджа, Беломорието и Македония. "Палатите" в Пловдив, Арбанаси, Мелник и други градове показват най-високото ниво, за масата всеки може да се досети.
  Между другото, дори с кирпичени тухли и плет, хората са строели доста грамотно - просто такива са били реалностите.

 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#73] от "sbk":Интегрирането на циганите спря
  Не спря, а се върна назад!
  Няма как да живеят в смесени квартали, защото не могат да си го позволят
  Не е точно - не живеят в смесени квартали, защото тарикати приватизираха общинските жилища на безценица. Нямате представа, колцина от български произход останаха на улицата през 1990-те. Но те просто не се забелязват толкова. Доста от тях, между другото, се асимилират с циганите чрез смесени бракове като така разрешават и жилищния си проблем. Изборът е улицата, затвора или в гетото при циганите.
  Да, създаването на големи клиентски маси е изгодно за олигарсите от местно и национално ниво.
  Потомците на живелите в палатите в Пловдив днес са в Комотини, а в Мелник - в Серес и Солун /по една случайност съм потомък на мелничани, но не на собственика на Кордопуловата къща, а на бедни негови племенници/.
  Между другото, на копривщенските къщи горния етаж, т.е. жилищния, е от плет, измазан обилно с глина.
  Мнозинството не знаят как са живели дедите ни по принципа "Пази, Боже, сляпо да прогледа!" Той, впрочем, е характерен не само за българите. Човек помни своя знатен прадядо, но не и слугинята - прабаба си! Макар че знатният прадядо може да е бил пропаднал пияница, прибран от проста жена,която го е хранила и поила с пране и чистене по къщите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK