Златанова обяви, че натискът върху съдебната система е спрян, и си приписа успеха

Министърът на правосъдието в оставка Зинаида Златанова

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на правосъдието в оставка Зинаида ЗлатановаМинистърът на правосъдието в оставка Зинаида Златанова се похвали, че за едната година на поста е успяла да спре натиска от изпълнителната власт към съдебната.  На своята отчетна и последна пресконференция Златанова призова основните политически сили да се обединят около декларация за съгласие по основните насоки на съдебната реформа за следващите седем години и обяви, че екипът й е свършил толкова, колкото времето им е позволило. Златанова препрати към Висшия съдебен съвет за отговор на  въпроса за фалита на системата. Според министъра в оставка политическата ситуация не е била добра за радикални реформи в съдебната система.


"Това няма да спра да го повтарям (че прекратихме този натиск)", заяви Златанова, цитирана от "Медиапул". Подобна теза тя изложи и на пресконференция в началото на 2014 година, когато отчете свършеното за първите шест месеца. И тогава, и сега Златанова заяви, че е поела една правосъдна система, подложена на системен натиск от изпълнителната власт.


От думите й не стана известно как точно тя е спряла натиска. Докато беше министър, председателят на ДПС Лютви Местан направи скандално обръщение от парламентарната трибуна, в което обвини съда в поръчка. Повод беше освобождаването под домашен арест на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Тогава реагираха магистрати от Софийския апелативен съд, от най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите и дори от Висшия съдебен съвет, но коментар от Златанова нямаше.
Златанова отказа да даде оценка на работата на Висшия съдебен съвет. Както в началото, така и сега тя се похвали и с подобрена комуникация между правосъдното министерство и кадровия орган на Темида. Златанова ще остане в историята като един от министрите, който рядко изпълняваше правомощието си да председателства заседанията на съвета. От изборите през май досега тя почти не е посещавала ВСС. 


Златанова обеща през април да помогне за осигуряването на допълнителни 19 млн. лв. към бюджета на съдебната власт, които трябва да стигнат до края на годината за издръжка на съдилищата. Парите все още не са осигурени, а миналата седмица председателят на бюджетната комисия към ВСС обяви, че системата е пред фалит и предстои затварянето на над 90 съдилища.


Днес министърът в оставка реагира учудено и заяви: "Бих ви призовала да питате съдебната власт защо смята, че е във фалит. Бюджетът на съдебната власт през т.г.беше увеличен с 30 млн. лева. Нямам обяснение защо твърдят, че е във фалит."


Според Златанова е много важно да се знае как органите на съдебната власт изготвят бюджетите си. Тя нямала информация какви са разходите за вещи лица, дали се дават много пари за транспортни експертизи, балистични, колко средства годишно отиват за експерти и експертизи. "На моя молба към ВСС да направи анализ какво са платили органите на съдебната власт през последните три години за този тип дейности, което е съществена част от бюджета, срещнах разбиране, но ми обясниха, че е много трудна задача. Ако не разберем как съдебната система харчи парите си, как ще разберем от колко средства има нужда", заяви още Златанова, цитирана от "Правен свят".


Златанова се надява въпросът с дупката в бюджета на съдебната система да бъде решен през есента, като уточни, че финансовият министър Петър Чобанов я е уверил, че се търсят източници на финансиране за исканите от ВСС 19 млн. лева.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK