Христосков обеща преходен период за пенсионирането в силовите ведомства

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков

© Юлия Лазарова

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан ХристосковВицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков съобщи, че когато предложението за увеличаване на осигурителния стаж за пенсиониране в силовите ведомства бъде оформено, то ще бъде предложен и достатъчно дълъг преходен период за въвеждането му. Освен това за различните длъжности стажът ще бъде удължен с различен период.


Вицепремиерът направи тези уточнения днес след заседанието на Министерския съвет заради предупреждението на синдикатите в МВР, че ще започнат протести, ако техните права за пенсиониране бъдат ограничени.  


Христосков, който ръководи консултативния съвет по осигурителната реформа, съобщи, че идеята е в рамките на три до пет години работещите в МВР и министерствата на отбраната и на правосъдието да могат да се пенсионират при досегашните условия - 27 години осигурителен стаж, от които 18 години в съответната система. Целта е да се избегне масово напускане с цел пенсиониране.
Предложението е възрастта за пенсиониране да е различна за различните длъжности в трите ведомства съобразно тяхната специфика, но засега не е обсъждано нито какви да са възрастите, нито за кои длъжности да се отнасят, каза Христосков.  


Той опроверга публикации, според които ще бъде намален размерът на обезщетението при пенсиониране на кадровите военни, полицаите и охраната на затворите.  Към момента те са до 20 брутни заплати в зависимост от прослужените години в съответната система. 


Христосков напомни, че подготвяната промяна е  отговор на препоръките на Европейския съвет за премахване на ранното пенсиониране. Една от основните критики на Брюксел  е, че ефективната възраст за пенсиониране в България е най-ниската в Европа. 


В момента единствено за служителите в тези специални ведомства няма изискване за минимална възраст за пенсиониране, достатъчно е да имат  27 г. осигурителен стаж, от които 18 в системата на съответното ведомство. Така средната възраст за пенсиониране в тези министерства през последните години е около и под 50 години и повечето пенсионери продължават да работят. 


Предложенията за осигурителна реформа ще бъдат оставени на следващото правителство, което ще прецени кои от тях да внесе за обсъждане и одобрение от Народното събрание, уточнява пресцентърът на Министерството на труда. 

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  а вноски в пенсионната система кога? Пак ли преходен период?

 2. 2 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 466 Неутрално

  60 години възраст от които минимум 30 в системата ще е идеалният вариянт за и без това нищонеправещите мюлюцюнери! Не заслужават никакви привилегии и без това за времето през което са на служба получават достатъчно привилегии!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Този не е адекватен, повечето министри в служебния кабинет са ОК, но този не.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9205 Неутрално

  Щом заплашат с протести и хайде пак,отстъпки.А другите,дето ще работят,докато умрат,не протестират.Полицай и военни са се превърнали в една привилигирована каста,а останалите,те не са ли български граждани.По 40 години се осигуряват за една мизерна пенсия.

 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Христосков - поредният мохикан, който се опитва да направи нещо. Отново е сам.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на goryanin
  goryanin
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Не мога да разбера защо при средна работна заплата над 800 лв. средния осигурителен доход е около 600 лв,

 7. 7 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Отличникът това ли измисли? Да продължават да се пенсионират на 40 - 45 г., а останалите да работят по 40 - 45 г., за да има за заплати и пенсии на шапкарите с обещанието някога това леко да се промени.

  Никога повече мутри начело на България.
 8. 8 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "rosiraycheva50._":

  От как съществува човечество и цивилизация (изключвам матриархата в предкаменната ера) тези хора винаги и навсякъде са били привилегировани. Че не е съвсем честно, не е..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 9. 9 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кога държавата ще си плаща пълният размер на вноските, за да намалеят дефиците в НОИ и НЗОК?

 10. 10 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#8] от "ndb":

  Крайно време е да спре.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1334 Неутрално
 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Системата няма как да не се оправи с реформа на 1%(0,2% военни +0,6% полицаи + останалите)(!!!) от пенсиониращите се ! Те са виновни за всичко в пенсионната система!
  Навсякъде се вдига пределната възраст и никой няма нищо против, но само в България и никъде другаде се искат минимум 27(!!!) прослужени години за добиване на право на пенсия в армията. За сведение по света този период е най-много 25! Обаче нашите военни са най-издържливите и са както се пее в химна на армията "измокрен , гладен уморен''!!!
  И всички си имат договори. които са подписани от тях, но явно държавата смята ,че не е страна по тях!

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2244 Весело

  [quote#6:"goryanin"]Не мога да разбера защо при средна работна заплата над 800 лв. средния осигурителен доход е около 600 лв[/quote]
  Вие и още девет планинци вземате по 400 лв. заплата и това ви е осигурителния доход. Аз вземам 4800 лв. заплата, но се осигурявам на максималния таван - 2400 лв.
  Така средната заплата е 800 лв. (10х400+4800)/11, а средния осигурителен доход е 633 лв. (10х400+2400)/11.

  Може и да го смяташ и така: получавам 11 месеца по 340 лв. (МРЗ), а на дванадесетия получавам 6000 лв. бонус/хонорар със заплата. Средната заплата за годината ми е 812 лв., а средния осигурителен доход е 512 лв (11х340+2400 лв. "таван"/12. И отма придобивам право на детски надбавки (под 360 лв. на глава от семейството, което средно означава залата под 720 лв.). Ситуациите, по близки до реалността-11 месеца по 420 лв. (минималното за самоосигуряващи се лица, съдружници, президенти на фирми) и 100 хил. лв. хонорар/печалба/бонус в дванадесетия(и да искаш, не можеш да се осигуряваш над "тавана" - 2400 лв.), ги оставям на Вас за проверка.

  Другите "вратички в закона" няма да Ви ги отварям, че много станахме "маймуните на клона", а пенсионерите мрат.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2244 Весело

  [quote#12:"SSmart"]За сведение по света този период е най-много 25! Обаче нашите военни са най-издържливите[/quote]
  Сега остава да предложиш и футболерите, и манекенките, и проститутките, и сводниците-тяло-хранители да се пенсионирват с 25 г. трудов стаж!

  Апропо, къде по света се пенсионират при 25 г. трудов стаж и с каква пенсия? Дали е три пъти над средната?

 15. 15 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#14] от "wanderer":

  Франция, Италия, Германия , Дания, Холандия, Румъния, Испания, Португалия, Белгия и т.н.! Пенсията е почти навсякъде 75% от последната им заплата, но например в Португалия(една бивша фалирала страна) преди да я вземат получават 3години(бяха 10, но им орязаха правата ) заплата като последната си и тогава започватда вземат пенсията. Във Франция в зависимост от ранга вземат от 23 до 74( само началника на ГЩ, за да не влиза след това в разни политически игри игри) заплати. САщ, Англия и Канада имат право след 20г. на пенсия , а ако остана на служба я повишават. За ГЪрция и особено за Турция не ми се и споменава!

 16. 16 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#14] от "wanderer":

  И още:
  На никой не му се пенсионира защото и най-голямата пенсия да вземеш трудно ще вържеш двата края, но тия защо за няма 15 г. 7(седем) пъти изменят правилата за излизане в пенсия демек правят реформа? В ТУрция правилото е при каквито условия си влязъл и си сключил договор при такива ще се пенсионираш т.е. един път на поколение!!! А ни им се смеем!
  За сведение при последната голяма вълна за бягство от армията по причина пенсионна реформа си отидоха 800 човека, Ако ги няма тези глупости годишно се пенсионират най- много половината от тази цифра и то в "силни"години!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK