Османска гробница насред Сирия може да вкара Анкара във войната (видео)

Османска гробница насред Сирия може да вкара Анкара във войната (видео)

© ReutersДокато Турция продължава да наблюдава сраженията за граничния сирийски град Кобани и да преговаря със САЩ за условията, при които би се включила с войските и авиацията си в операцията срещу "Ислямска държава", едно миниатюрно парче земя насред Сирия привлече вниманието.


Става дума за гробницата отпреди 700 години на Сюлейман Шах, дядото на основателя на Османската империя. 


Тя се издига върху терен, който фактически е турски анклав в Северна Сирия и се охранява от турска военна част.
В началото на месеца вицепремиерът Бюлент Арънч предупреди, че ислямистите настъпват към каменния мавзолей и няколкото десетки турски войници. 


Мемориалният комплекс със зелена морава, дървета и високо издигнат турски национален флаг се намира на брега на река Ефрат.


Мястото е обявено за турска територия съгласно договор с Франция от 1921г., когато след края на Първата световна война и разкъсването на победената Османска империя французите управляват днешна Сирия.


Анкара смята парчето земя за своя суверенна територия и на няколко пъти е предупреждавала, че ако мавзолеят бъде нападнат, тя ще го защитава.


"Не можем да оставим незащитено това място, което ни принадлежи съгласно международни договори, Независимо от гордостта, която изпитваме, то е важно за историческата ни памет. То е важно за всички, не само за турците", обяснява Илбер Ортайлъ, известен историк от истанбулския университет "Галатасарай".


Гробницата се намира на 30 км от турската граница и още при първото настъпление на джихадистите през март тогавашният външен министър, а сега – премиер, Ахмет Давутоглу ги предупреди, че ще срещнат съпротива, ако й посегнат.


"Ислямска държава" вече взриви и унищожи някои известни ислямски гробници и джамии в района, защото консервативният сунизъм, който твърдят, че изповядват нейните лидери, смята подобни обекти за забранено от исляма идолопоклонство.


Сюлейман Шах е дядо на Осман I, основателят на Османската империя през 1299г. Докато пътувал през земите на днешна Сирия с племето Кайъ, той паднал от коня си и се удавил в Ефрат близо до Джабар, намиращ се на юг от днешния мавзолей.


Кайъ се установяват в Анадола, превърнал се и в сърцето на империята.


Но има и историци, които поставят под въпрос доколко обикновените турци знаят за историята на мавзолея и до каква степен едно нападение на "Ислямска държава" би предизвикало обществена подкрепа за турска военна операция в Сирия.


Хасан Юнал, професор по международни отношения в Анкарския университет "Атълъм", смята, че правителството може реагира и в двете посоки. "Зависи колко ще бъде раздута една такава ситуация. Ако имат наистина сериозно намерение да се включат във войната, ще изглежда, че гробницата има голямо значение... Но ако не им се воюва, може да омаловажат пред обществото един подобен инцидент."


За мавзолея се заговори през март, когато бяха публикувани тайни записи от разговори за военни действия в Сирия между висши ръководители по националната сигурността, включително външния министър Давутоглу и началника на разузнаването Хакан Фидан.


Част от обсъждането се върти около евентуална операция за защита на гробницата като претекст за военно нахлуване в Сирия. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK