Видео: Сюзън Грийнфилд за човека като изчезващ вид

 

© Мтел

 Неврологът и популярен медиен коментатор баронеса Сюзън Грийнфилд беше специален гост лектор на четвъртото издание на конкурса за журналисти на телекома "Мтел" Mtel Media Masters. Церемонията, която протече под мотото "Човекът е изчезващ вид", се проведе миналата седмица в Модерен театър в София и събра на едно място десетки журналисти, медийни експерти и представители на бизнеса. 


Лекцията на Грийнфилд беше ударна и провокираща. Вместо реклама на организатора, тя беше точно обратното - предупреждение за това как технологиите изменят начина, по който работи човешкия мозък и по който хората се развиват, свързват и комуникират... в негативен аспект. Според баронесата социалните мрежи разколебават индивидуалността, а поколението, растящо в технологичната ера, ще има проблем с формирането на концепции за абстрактни понятия като "чест". По думите й има опасност утрешните хора да бъдат импулсивни буквалисти. 


"Дневник" публикува част от лекцията на Сюзън Грийнфилд на български език, както и видео на английски, предоставени от "Мтел". Лекцията със субтитри на български може да видите и в канала на "Мтел" в YouTube. 
За мен е голяма чест и удоволствие да бъда тук. Проучването на тази тема много ме вълнува и съм очарована, че сте избрали да говорим за това какво означава да бъдеш човек и колко уязвим е той и същевременно как бихме могли да накараме технологиите да работят за нас, да постигнем нещо, което не сме били способни да направим досега. Днес, едно дете има шанс 1 към 3 да доживее до 100 години! Така, за първи път ние можем да зададем вълнуващия въпрос


"Какво смяташ да правиш с вторите 50 години от живота си?" 


Нека ви разкажа една история, от времето, когато учех в университета и правехме дисекция на човешки мозък за първи път. Спомням си, че си мислех, докато просто така държах мозъка, ако не носех хирургически ръкавици – което е задължително – какво би станало, ако част от мозъчната тъкан попадне под нокътя ми? (Веднъж разказах това в едно училище и едно дете повърна.) Но представете си, че това е нещото, с което изпитвате обич, че от това се състои вашето съзнание – възможно ли е да имате емоция, парче памет под нокътя си? 


Сега разбирате защо това е малко странна тема – колкото повече я изучавате, толкова повече осъзнавате. Възникват все по-големи и по-големи въпроси. Така че това, което ще направим сега е всъщност, за много кратко да изкараме най-бързия курс за естеството на мозъка правен някога.


Защо сте различни от една златна рибка?


Замисляли ли сте се? Бих предположила, че сред златните рибки няма страхотни личности, нали? И ако децата ви имат златни рибки и те умрат, можете да отидете до зоомагазина и да купите други златни рибки. Децата ще се приберат от училище и не биха забелязали разликата. Но не можете да направите това с домашни любимци котки или кучета, бихте могли да искате да го направите с техните братя и сестри, но очевидно, не можете.


Тогава, на какво се дължи вашата уникалност? Дори и да сте клонинг, т.е. идентичен близнак, вие сте уникален индивид и никой – за стотиците хиляди години, през които обитаваме тази планета – никога няма да има мозък като вашия. Никога. Нито са имали в миналото. И не вашето сърце или вашите бели дробове, или вашия черен дроб ви прави толкова специални, защото днес те могат да бъдат трансплантирани с растящ успех. Вашият мозък ви прави човекът, който сте. И това, което първо трябва да разберем е, че


средата е ключът.


Ние, хората, не тичаме особено бързо, не сме силни, не виждаме добре в сравнение с много други животни. Но това което правим фантастично, по-добре от всички други видове, е да учим. И това е причината да заемаме повече екологични ниши от всички други видове на планетата. Понеже се адаптираме към средата и колкото повече опит трупаме - така ставаме индивидуални личности. Това се нарича пластичност на мозъка. То не означава, че човешкият мозък е пластичен, разбира се, а произлиза от гръцката дума plastikos – "моделиран". 


Какво е мисълта?


Да помислим за спомен или надежда, или намерение, или бизнес план, или ресторантска кавга – те всички имат едно общо нещо. Имат начало, среда и край. A е равно на B. B е равно на C. A е равно на C. И така, вече се придвижихте на място, различно от началото. Всяка ваша мисъл ви довежда до различно място, а как стигате до него? Стигате там чрез поредица от стъпки – движение, ограничено до мозъка. Но за мен като невролог е важно да знам какво се случва с механиката на мозъчните клетки. Какво е това, което се случва с действителните връзки, което ви дава възможност да се адаптирате?


Това тук е плъх. Това, което направихме, за да въздействаме на средата на този плъх, е доста добър експеримент, наречен "обогатена среда". Това обогатяване за плъха не означава, че го очаква интересна вечер, пълна със стимулиращи идеи и създаване на нови контакти... Стимулирането за плъха е да му се даде шанс да изследва, да му се предложат множество нови обекти, с които да играе и да взаимодейства. Ако погледнете една единствена мозъчна клетка от плъх в обикновена клетка… Надявам, че можете да видите разликата. Е, защо това е интересно или важно? Ами, по същия начин като мускула – мозъкът реагира на упражняването.


Точно както мускулът става по-голям и силен, когато се упражнява, мозъкът ще реагира по същия начин при упражняването му. Но начинът, по който реагира мозъчната клетка е чрез прорастване на тези разклонения. Като създавате разклонения, вие увеличавате повърхностната площ на мозъчната клетка, което означава, че става по-лесно да се правят повече връзки.


Да обобщим,


стимулиращата, интерактивна среда кара клетките да работят усилено,


като работят усилено те нарастват, като нарастват, те създават разклонения, което увеличава повърхностната площ, а това означава, че могат да правят повече връзки.


Защо са ви тези връзки? Когато се раждате, се раждате като бебе в една бръмчаща, жужаща бъркотия и ще оцените един предмет като златна халка като нещо обло и блестящо. Вие ще бъдете привлечени към него, може да поискате да го сложите в устата си, може да го търкаляте. Този предмет представлява интерес по силата на сензорните си свойства. Но, с превръщането на седмиците в месеци и години – докато връзките нарастват, ще научите, че той е нещо, което се слага на пръстите. А след това ще научите и, че нещо, което изглежда по този начин, за разлика от други неща, които се слагат на пръстите, той означава нещо по-различно. Слага се на един конкретен пръст и само при конкретни обстоятелства. 


Когато пораснете и се сдобиете с такъв предмет на пръста си, цялото отношение към него може да се промени - на най-важното нещо във вашия живот, а след това може би и на нещото, което причинява най-голяма горчивина и отчаяние. Какво се е променило? Това все още е златно, блестящо нещо, което едно малко дете може да поиска да пъхне в устата си, но за вас е предмет на отчаяние, горчивина или удивителна привързаност. Това което се е променило са връзките. Връзките са тези, които са му придали когнитивно, а не сензорно значение.


Всички ние имаме уникална траектория във времето и пространството. Всички ние имаме минало, което осигурява информация на настоящето и ни помага да планираме нашето бъдеще. Това е историята на живота, поредица от стъпки, причинно-следствена поредица от събития, въпреки че може да не разбирате причинно-следствената връзка в момента. Това според мен е нещото, което ви дава вашата идентичност и се дължи изцяло на връзките във вашите мозъчни клетки, които във всеки един момент са до 100 хиляди - помагат ви да разбирате света и според мен са биологичната база на разума. 


Между другото, това е краят на курса. Е, да кажем, че вече сте невролози. 


Нека сега разгледаме безпрецедентната среда на 21-ия век.


И вероятно не се налага да навлизаме в дълбочина защо то е безпрецедентно. В новата си книга предлагам един нов термин – "промяна на разума" (Mind Change), който според мен е сравним с  промяната в климата по четири важни начина. На първо място, и двете промени са глобални. Второ, те и двете са безпрецедентни. Трето, и двете са спорни, наистина промяна в климата е имало и в миналото и смятам, че все още я има. Също, и двете са многостранни.


Това което имам предвид под многостранен, се отнася до промяната в климата, тя се подразделя на множество различни въпроси като недостиг на вода, енергийни проблеми. R това, което се стремя да покажа е, че въздействието на технологията върху мозъка не е прост отговор с да и не. Някой е казал веднъж – "за всяка сложна ситуация има винаги прост отговор... и той винаги е грешен". 


Значи, това което трябва да направим е да формулираме различните въпроси, които произтичат от това и точно това ще се опитаме да направим в останалата част от разговора по най-бързия начин. За да добием представа, за нас през 2014, какво е състоянието на известните факти и какво можем да направим с тях?


Ако вече сме установили, че разумът се формира от средата, ако средата се променя, значи мозъкът ще се променя съответно по нови начини. Хората смятат, че това означава, че децата стават по-умни, но аз мисля, че децата имат просто естествено привличане към нещата, които им осигуряват незабавен отговор. Същото е и с т.нар. "мултитаскинг" – хората смятат, че това е признак на голяма интелигентност и умствена способност. Но, както с всичко друго, трябва да се заплати съответна цена. Вече има публикувани резултати за промените в мозъчната структура заради технологиите.


Отрицателни резултати.


Не е изненада, че  използването на електронни медии нараства, докато социалното общуване намалява. Колко често виждаме хора да седят около масата не в разговор, а не са вглъбени в телефоните си? Колко често можем да видим вече хората да се гледат един друг в очите? Ето, това е проблем, защото, обикновено, когато срещнем някого за първи път – ако е лице в лице – в действителност думите участват само 10% в цялостното въздействие. Зрителният контакт е наистина важен. Както и езикът на тялото. Ако някой е кръстосал ръце пред вас – едва ли ще му разкриете вашите тайни. Същото се отнася и за гласа – не е нужно да говорите чужд език, за да разберете дали някой е щастлив или тъжен, или сърдит. Можете да познаете по тона и силата на говора.


И още - тези феромони, тези подли химикали, които не осъзнавате, които подсъзнателно надушвате, когато срещнете някого. Хората често казват: "химията беше както трябва" или "Не знам, просто не се получи между нас, нямаше химия." Това вероятно е работа на феромоните. И накрая, най-важното – физическият контакт. Дори господата при бизнес ситуация се докосват. Когато моят баща почина през 2011 г. и както можете да си представите бях напълно отчаяна, някой просто ме прегърна и това беше най-мощната форма на съпричастност и общуване.


И така,


зрителният контакт, езикът на тялото, гласът, феромоните и физическият контакт


са съществени средства, чрез които изразяваме съпричастност към други хора, начинът, чрез който междуличностните отношения постигат успех. И все пак, никое от тях не присъства във "Фейсбук". 


Е, това може да не е проблем за тези от нас, които са родени в предишното столетие. Но представете си, че сте млад човек, роден през този век, който е изцяло под въздействието и привличането на екранните технологии. Кога ще упражнявате тези неща? Ако не упражнявате тези междуличностни умения, просто няма да се справяте добре с тях. Ако не се справяте добре с тях, ще изберете екранните технологии, които предлагат по-безопасната опция – никой няма да може да ви види как се изчервявате, никой няма да може да забележи, че ръцете ви се изпотяват, никой няма да чуе пискливия ви глас. Вие сте в безопасност.


И понеже сте в безопасност, можете да казвате каквото си искате – не виждате реакцията на другите. Можете да кажете на някого: "Иди се гръмни!", ако искате. Не бихте го казали в лицето му, но със сигурност можете да го кажете на екрана. Така че не е изненадващо, че съпричастността е намаляла през последните 30 години, но за последните 10 това се чувства особено остро, както можете да видите от едно изследване на 14 000 студенти на Мичиганския университет. Според мен, именно защото сме пред екрана, защото не използваме тези междуличностни умения, в известен смисъл игралното поле се изравнява. Това са проблеми, които се срещат при хората с аутистични разстройства. Е, те са много щастливи с дигиталните технологии.


Съществува връзка между вълновите реакции при атипичен мозък, където аутистите не  могат да различават лице и предмет. Повечето хора могат. Но заклетите интернет потребители също имат проблем с това. За тях, лицето и предметът са едно и също нещо – точно както при аутистите. Съществува връзка между преживявания, свързани с екрана на ранна възраст и развитието на аутизъм на по-късен етап,


има връзка между аутистичните състояния и въздействието на технологиите.


Има връзка и между аутистичните разстройства и компулсивните видео-геймъри. Не правим услуга на никого, ако пренебрегваме това. Трябва да мислим и да говорим за това. Става дума за междуличностните взаимоотношения. Какво ще кажете за вашата собствена личност? Как виждате себе си?


Възможно ли е хората да са в екзистенциална криза?


Смятам, че трябва да помислим за това, че идентичността днес се ръководи и се свързва с външни фактори. Че то е там, за да впечатли публиката. Не става дума за това, че имате 500 приятели във "Фейсбук" – това е публика от хора, които вероятно никога не сте срещали, които са там, за да бъдат забавлявани или шокирани.


Нарцисизмът и самомнението изглежда са съответно високи или ниски при заклетите потребители на "Фейсбук". Що се отнася до идентичността – в миналото идентичността, както ние я виждаме, беше вътрешна представа. Тя е историята на вашия живот. Имаше причина и следствие от нещата, които правехте в живота си, но сега, ако всичко, което преживявате момент по момент, вече не е тайна – ако всяка мисъл, която ви хрумне, всеки сладкиш, който ядете, всяко действие, което извършите, всяко лице което срещнете се даунлоудва, за да бъде одобрено от вашата публика – кой сте вие? И къде свършвате вие и започват те? Къде е вашата идентичност?


Можем да продължим с агресията и ако погледнете към най-известните видео игри през 2013 г., мисля че можем да видим един общ фактор. Grand Theft Auto, Batman, Assassin’s Creed, Call of Duty и Battlefield. Те всичките, разбира се, са видео игри с насилие. Бихте ли искали вашите колеги да имат свободата да правят подобни неща? Би ли могло, ако вие сте изложени на агресивни, насилнически изживявания, това да стане ваш модел на защита? Е, отговорът е "да".


Проучване показва как има спад в реакциите след насилствени стимули. Ето ви доказателство, че мозъкът става наистина по-малко чувствителен към това, на което е непрекъснато подложен. И, отново, в един мащабен обзор на 136 статии, включващи 381 теста, направени на 130,000 участника, където се заключава, че игрите наистина причиняват десенсибилизация, повишена раздразнителност и агресивно поведение.


Сега, това не означава, че вие ще излезете и ще убивате, но означава, че


ще имате по-враждебно отношение към нещата, нали разбирате?


Научна статия, публикувана в нашия вестник "Дейли Телеграф", отново показва мозъчни изследвания на скенер - че деца, които играят продължително видео игри имат мозък сходен с наркомани и   комарджии. И при трите групи се уголемява една част от мозъка, която освобождава химикал, който оказва много силно въздействие върху мозъка. Той се нарича допамин и действа подобно на фонтан в  мозъка.


Колкото повече – толкова по-малко смисъл. Спомнете си за брачната халка – "това, което  виждаш е това, което получаваш". От друга страна, с възрастта нещата придобиват все по-  персонализиран смисъл. Спомнете си за брачната халка. Тук, обаче, имаме редуцирано усещане за аз-а – вие сте само пасивен реципиент на сетивата. Тук, няма време и пространство, ние сме просто в момента. Тук – ясна поредица от епизоди. Това е характерната умствена нагласа на бебетата и децата. И смятам, че надпреварата в човешката природа, тази тенденция да искаш да се върнеш към детския живот в нормалния свят, където с пробването на наркотици, които пречат на връзките да работят добре или като се поставяш в среда, която е силно сензорна – тогава възпираш чувството за аз-а и можеш да се върнеш обратно.


Всички дават предимство на сетивата за сметка на познанието, както при бързите спортове и компютърните игри. Ако сега сме в ситуация, съставена от видео игри, която поддържа този вид висока  сетивна, силна емоция и този вълнуващ свят на текущия момент? Ще видим ли следователно   хора, които са научили много лош урок? Тези действията нямат последствия. 


Може да си представите един порочен кръг, където чрез интензивна стимулация на екрана и видео играта, се предизвиква бърза реакция, така че се освобождава голямо количество допамин. Това означава, че в основата имаме поведение на търсене на възнаграждение и пристрастяване и когато продължавате да го правите – се освобождава повече допамин. Това потиска фронталната част на мозъка и вие имате нагласа, сходна с тази при ранна детска възраст или при шизофрения.


И накрая за интернет-търсачките.


Ако попитате някой марсианец или някой марсианец ви попита какво е "чест" и вие ги насочите към Google, това е, което ще открият. Вие бихте ли разбрали, би ли могло едно малко дете да разбере какво е "чест", като гледа случайните резултати с ключова дума "чест"?


Абстрактните понятия, които нямат прости изображения, са трудни за обяснение по този начин, чрез търсачка.


Чудя се кой ли беше казал това: "Притеснява ме, че степента на прекъсването, тази огромна забързаност на информацията... всъщност повлиява на когнитивните функции. Това се отразява на по-дълбокото мислене. Все още смятам, че да седиш и четеш книга е най-добрия начин наистина да научиш нещо."


Знаете ли кой е това? Това е председателя на Google. Следователно, мисля, че е основателно да разгледаме тези въпроси.


И така, как би изглеждала нагласата през 21-ви век?


Когато упражнявате едни и същи умения, вие търсите модели, търсите бързи отговори, за да играете ефективно, обработвате информация и е възможно високият коефициент на интелигентност да определя нагласата през 21-ви век, заедно с ефективната обработка на информацията.


Но голямата уловка е, че информацията не е знание и само защото имате висок коефициент на интелигентност, само защото има по-голям брой зубрачи на тестове за интелигентност, не означава, че съществува повече вникване в психологическите проблеми или повече прозрения, както се получава при четенето на литература.


Просто защото имате повече информация, не означава, че имате повече познания. Прибавете към това дефицита на вниманието, по-голямото значение, което се отдава на изображенията, на усещанията, хората, които поемат повече рискове, които не са добри в изразяването на съпричастност.


Постоянна, прекомерна нужда и потребност от обратна връзка, слабо чувство за идентичност и агресия на ниско ниво. Това са нашите деца – те често са такива. Нека отнесем това отвъд рамките на коефициента за интелигентност – те постоянно се нуждаят от нещо, постоянно искат внимание, имат силни емоции. Те нямат концепция за последствията и притеснението ми е, че това, което разглеждаме в момента е един профил. Не на някой робот, нито на машина, а тук говорим за бъдещето на човечеството.


Не виждаме ли Питър Пан?


Не виждаме ли хора, които остават като деца, като малки деца по отношение на  мисловните си нагласите? Ако е така, как можем да осъществим техния потенциал? Нека помислим за това как можем да превърнем информацията, тази информация, която получавате от екрана, в нови идеи. Взимате изолиран факт, с който ви заливат в YouTube или Google. Трикът се състои в това да го свържете с други факти, както видяхме. Ако можете да свържете два факта заедно, тогава те са от значение.


По същество, всичко, което цитирах – показах само няколко от научните отпратки – са част от новата ми книга. Искам да подчертая, че това, което се опитвам да направя в нея и с това, за което говорих тази вечер, не е че имам всички отговори – разбира се, че не. Това, което питам е защо не осигурите възможности за всички? Като им позволите да имат информацията, защото само когато разговаряме заедно, когато взимаме решения заедно за това, което искаме да направим като общество – само тогава можем да впрегнем и използваме технологиите, така че човешката раса да не бъде изложена на риск.  


Благодаря ви!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 638 Любопитно

  You, my dear, need to get laid!

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Сериозни проблеми, които не привличат вниманието на форумната общност. Защо ли?

 3. 3 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  След като вече изчезна човещината...

 4. 4 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#2] от "авторът":

  Интересен въпрос.

  Отговорът като че ли е в това, което говори С. Грийнфилд.
  Форумът реагира на инфото, на факта, а то не е знание. Става знание, когато го свържеш с други факти и разсъждаваш над съвкупността, а не над изолирания факт.

  Така си мисля. Може и да не е така.

 5. 5 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Минутка за тъпизъм:

  [quote#0:"Сюзън, но не Келвин"]"Какво смяташ да правиш с вторите 50 години от живота си?"[/quote]
  Ми-и... съдейки по пенсионната политика в Европа, смятам да трупам осигурителен стаж за пенсия, която да доживея през третите 50 години!

 6. 6 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#4] от "regular_observer":
  чудесно обяснение за разликата между информация и знание ! Може ли да те цитирам тъй като това ми трябва за една беседа днес..?

 7. 7 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#2:"авторът"]Сериозни проблеми, които не привличат вниманието на форумната общност. Защо ли? [/quote]
  Защото никой не е прочел глупостите на лелчето и не може да ги коментира. По американски безмислени и безполезни.

 8. 8 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#6] от "magelan":

  Да, цитирай.

  Нали затова си говорим тук, да ни е интересно.

 9. 9 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 860 Весело

  До коментар [#7] от "yessir":

  Всъщност "лелчето" засяга изключително интересни проблеми, върху които ти конкретно би било добре да се замислиш, и при това го прави в типичния за британските лектори приятен и достъпен стил.

  [quote#2:"авторът"]Защо ли?
  [/quote]

  Защото видеото е 40-минутно и някои хора предпочитат да го изгледат, преди да се разпишат в коментарите?
  ---
  В резюме, 21 век - ерата на високофункциониращия аутизъм.

  https://goo.gl/8NG90J
 10. 10 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#7] от "yessir":

  Жената не пише глупости.
  Американското не е синоним на глупаво и безполезно.

 11. 11 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "Valeria":

  Всеки средноинтелигентен може да стигне до нейните елементарни изводи. Нищо полезно и ново не казва, никакви решения, само очевидни констатации и безполезно бърборене. Но не се и съмнявам че прави много продажби на Запад, а сигурно и тук ще се излъже некой. Обществото е до такава степен изпростело че..

 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Радвам се че попаднах на този материал. Въпреки, че според менхеймер на места превода води до неясноти в тази сложна материя.
  Мисля често по проблема, който се представя наблюдавайки поведението и реакциите на хората(вкл.и моето) в различни ситуации. За мен е доста тревожна ескалиращата тенденция да заменяме нормалното общуване с виртуалното. Защото, мозъкът като носител на когнитивните ни способности се уврежда прогресивно от нестимулирането им. Все повече по-млади хора страдат от деменция и най-честата и форма-Алцхеймер.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  в пост 12 "менхеймер" да се игнорира,благодаря

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Защото битието определя съзнанието. Описаните проблеми и нас нямат същото проявление. Благодарение на социализма и псевдодемократичния период ние сме се научили че ' връзките' решават всичко и че разговорите се провеждат на маса, не са за телефон/смс, фейс, емейл./. Разбира се този вид общуване не ни спасява от безпринципността, безгръбначността, безотговорността, безхаберието, безразличието и безнадежността.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#11:"yessir"]нейните елементарни изводи. Нищо полезно и ново не казва, никакви решения, само очевидни констатации и безполезно бърборене. [/quote]
  Въпросът е да те накара да се замислиш и да промениш нещо в начина си на живот. Да останеш мислещ човек, а не попивателна на информация.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "Кремена":

  Едва ли некой ще промени начина си на живот заради книгата на поредното лелче, както и никой не става милионер четейки книги от типа "Как да станем милионер". Това е празнословие, загуба на време.

 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#16:"yessir"]
  Едва ли некой ще промени начина си на живот заради книгата на поредното лелче, [/quote]
  Остани си такъв какъвто си. Аз не бих нарекла тази личност с фриволното "лелче".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ние българите отново сме едни гърди напред. Имаме традиции в зазубрянето на факти, потъпкване на идентичността, липсата на собствено мнение. Много преди навлизането на технологиите, българското училище създаде система за производство на аутистично безразлични хора.
  Не технологиите убиват човечеството, а липсата на любов и човечност, наложена от индустриалното общество, а идеологията, в която живеехме, премахна и последните предразсъдъци.
  Но човешкият дух винаги ще намира начин да избуи, аз съм оптимист за бъдещето на човечеството.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Мислех си че тезата че средата формира нашето поведение и съзнание е отдавна мъръва , обаче се оказва че не е!
  Как работи нашето съзнание и разум, как формираме нашето знание и етични чуства е нещо за което нямаме все още представа. Да се правят някакви изводи въз основа на тези много повърхностни знания е неправилно.
  Тук се строят някакви хипотези въз основа на някакви наблюдения а не на познаване на разума.

  klimentm
 20. 20 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#8] от "regular_observer":
  Сериозно съм впечатлен от тази жена ..човек не може да спре да я слуша докато не свърши. Много високо ниво понеже поднася доста сложна материя по лесно "смилаем" начин.

 21. 21 Профил на loqman
  loqman
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз съм учите и нищо от горепосочените проблеми не ми е чуждо! ние , учителите отдавна се опитваме да кажем, че нещо страшно се случва с децата ни, но никой не ни чува!Всички знаят едно - вие ,учителите, не може да се справяте с децата ! Е, да, ама , не! Повярвайте ми! В един клас от 30 ученици има максимум две деца с нормални когнитивни способности!

 22. 22 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#4:"regular_observer"]Интересен въпрос.

  Отговорът като че ли е в това, което говори С. Грийнфилд.
  Форумът реагира на инфото, на факта, а то не е знание. Става знание, когато го свържеш с други факти и разсъждаваш над съвкупността, а не над изолирания факт.

  Така си мисля. Може и да не е така. [/quote]

  ключът е в думата "форум"......
  говорилня , мегдан , "пред банята"

  какво да очакваме от хора - носещи "качеството" да общуват сериозно във форум ??

  хора гледащи - но не виждащи , слушащи но не чуващи,знаещи но не Съмняващи се...
  са до там-до нивото на повърхностна посредственост , ограничаваща се до обикновен коментар , без причинноследствена връзка ,без заключение

  преди малко четох коментарите за новия министър на енергетиката...
  глупостта е инерция - позволяваща назначаването на такива субекти и плащането на висока цена от няс

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#20] от "magelan":

  Просто е това което се нарича "сладкодумен".

  klimentm
 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#2:"авторът"]Сериозни проблеми, които не привличат вниманието на форумната общност. Защо ли? [/quote]

  Защото по-голямата част от членовете и' вече показват различна степен на мозъчна засегнатост от дигиталните технологии, с които са пристрастени. Пример: първият комнетар на някой, който въпреки че се е нарекъл 'thoth', не е успял да роди никакъв смислен thought.

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#11:"yessir"]Обществото е до такава степен изпростело че.. [/quote]

  И твоите глупави коментари са един пример за това изпростяване

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#14] от "kkk_20":

  Много неуместен коментар - не може навсякъде да се намесват социалиизма и преходния период и да се използват за всеобщо обяснение на проблемите. Вместо да политизираш, замисли се върху повдигнатите от Грийнфилд проблеми и как се отразяват върху твоята и на децата ти мозъчна дейност.

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#16:"yessir"]Едва ли некой ще промени начина си на живот заради книгата на поредното лелче[/quote]

  Обаче никак не е далече времето, когато дори и тъпаци като тебе ще усетят последствията от доминацията на дигиталните технологии. При тебе вече се вижда известн неспособност да възприемаш и обработваш информация.

 28. 28 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#10:"regular_observer"]Американското не е синоним на глупаво и безполезно. [/quote]

  Тя е британка. Ако се разтърсите, в нета може да се намери пълният текст на презентацията й на английски. Струва си.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 29. 29 Профил на razbi.r_v.am
  razbi.r_v.am
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "това, което виждаш е това, което получаваш"

  "Нещастието, мракът и невежеството съществуват само в отсъствието на любовта."
 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Valeria":

  "Ерата на високофункциониращия аутизъм", това попада точно в целта. Всеки ден наблюдавам внука ми и съм ужасена от това, че той на 9 години се затваря в свой собствен свят и губи връзката с реалността. Това ме плаши и аз не знам как да предотвратя това изключване и да го върна към действителността. Вече разговаряме с него на различни езици или изобщо не разговаряме. Много съм обезпокоена за бъдещото му развитие.

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#2:"авторът"]Сериозни проблеми, които не привличат вниманието на форумната общност. Защо ли?[/quote]
  Форумната общност реагира не на информацията /дори тук/ а на ключови дразнители. Представете си че тази реч беше произнесена от Костов или ББ и ще видите какво щеше да стане. Минимум 400 постинга и още на двадесетият темата ще е забравена и ще се втурнем в конкретната личност и какво е правила в миналото.

  Мисленето не е характерно за форумите, поне не и за такива в този формат. Декларират се и се защитават позиции затова постингите са кратки, малко са тези които дават аргументи за позициите а още по-малко които ги четат.

  Като човек който си вадеше хляба с образованието и отгоре на това фен на компютрите /познавам ги от самата им поява/ съвсем категорично заявявам, че компютрите са вредни за мисленето. Дават информацията сдъвкана наготово, липсва процесът на търсенето и зрънце по зрънце, проверката за съвместимост и сглобяването на общата картина от парчетата, включително логически анализ и допълване на липсващото.

  Също се наблюдава съвсем очевидна тенденция на оглупяване на постъпващите за висше образование в сравнение с тези преди 20-30г. именно в тази област, самостоятелното мислене и анализ. Непосилно за тях е да излязат от коловоза. Това е поради лекотата с която в Интернет вече се намира всичко наготово.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fred":

  Не мислиш ли че се вменява прекалено голяма вина на дигиталните технологии и Интернет? Теса сравнително нови(от гледна точка на човешката история) и в нашето поколение което в младоста се ходеше до пощата за да се обади до съседният град,също имаше много незаинтересовани и необразовани хора.
  Според мен просто човешкото знание нарастна неимоверно много,и ако в миналото образованият човек е знаел почти всичко,и е можел да обхване почти цялото човешко знание,то днес той едва успява да следи новостите в тесният кръг в който се е специализирал.Ето защо почти всички са принудени да използват Интернет ако не искат да изглеждат неосведомени или изостанали.
  Другото което е важно е че като цяло обществото се развива по един път на всестрано удоволетворяване на потребителските интереси и устройване на по комфортен и лесен начин на живот,и по малко поощрява креативното мислене,за което нямат вина новите технологии а самите ние.
  Аз мисля че просто се намираме на такъв етап на развитие където се търси равновесието между ценностите и такова ще бъде намерено.

  klimentm
 33. 33 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#32] от "klimentm":

  Има една приказка...Знанието расте, мъдростта изчезва.

 34. 34 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#2:"авторът"]Сериозни проблеми, които не привличат вниманието на форумната общност. Защо ли? [/quote]

  Защото и е толкова акъла. Форумната общност по интелект не се различава особено от футболните агитки, само където вместо отбори имаме партии.

 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Весело

  Не технологиите изменят човека. Ние вече не сме хора, откакто настана капитализъм.

  мурзилка
 36. 36 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#35:"marshalov"]вече не сме хора, откакто настана капитализъм. [/quote]

  Сега пък, капитализмът ни е виновен. Като цяло, хората никога не са били братя. Имало е робство, имало е феодална зависимост, които едва ли са били по-привлекателни. Човекът така е устроен, че по-хитрият, по-силният, по-бруталният се възползва от ближния си и от ситуацията. Така е било откакто свят светува. И ако тъпаците продължават да съществуват и не са изчезнали, то не е от някаква милост към тях, а защото са хранителния планктон за гореизброените. Както е казано, ако ги няма глупаците, тарикатите ще умрат от глад.

 37. 37 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#36:"dombi"]Сега пък, капитализмът ни е виновен. Като цяло, хората никога не са били братя. Имало е робство, имало е феодална зависимост, които едва ли са били по-привлекателни.[/quote]

  Това значи ли че трябва да продължаваме да страдаме по наследство, или просто накрая да ни дойде акъла и да се освободим въобще от този тип строеве? Само същества с тежка форма на депресивно разтройство и желание за deliberate self-harm (DSH) или нещо още по-лошо, могат да продължат да се самобичуват и да не се решават към промяна.

  мурзилка
 38. 38 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#34] от "dombi":

  Форумната общност е такава, каквито сме ние пишещите тук.

  Каквото си направим, това е. Глупаво или смислено.

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#33] от "regular_observer":

  Да, добре казано!

  klimentm
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#32:"klimentm"]Не мислиш ли че се вменява прекалено голяма вина на дигиталните технологии и Интернет? Теса сравнително нови(от гледна точка на човешката история) и в нашето поколение което в младоста се ходеше до пощата за да се обади до съседният град,също имаше много незаинтересовани и необразовани хора.
  Според мен просто човешкото знание нарастна неимоверно много,и ако в миналото образованият човек е знаел почти всичко,и е можел да обхване почти цялото човешко знание,то днес той едва успява да следи новостите в тесният кръг в който се е специализирал.Ето защо почти всички са принудени да използват Интернет ако не искат да изглеждат неосведомени или изостанали.[/quote]
  Именно защото са нови разликата е толкова отчетлива, има с какво да сравняваме.

  Смесваш обема знания с качеството им. Също с възможността за анализа и използването им. Необразован не значи глупав и тъп, просто няма голям обем знания но напълно е възможно да е съобразителен, с жив и пъргав ум. Има една хубава дефиниция "природно интелигентен", тя обяснява какво искам да кажа.

  Не твърдя, че човек трябва да знае всичко, невъзможно е дори и в тясната му професионална област. Компютрите са прекрасен пример, когато се появиха ровех дори вътре в ОС и доста още области, сега съм се ограничил до една доста тясна и специфична област. Просто всичко стана прекалено огромно, като балон който се надува е, идва момент и вече не можеш да го обхванеш.

  Това което казвам е, че понеже много неща идват наготово по-мързеливата част от човечеството /те са огромното мнозинство/ съвсем престава да мисли. Преди като смятах с логаритмичната линийка при всяко преместване на плъзгача мозъкът ми анализираше междинните резултати и вземаше решение какво да правя, при калкулатора след известно време просто почваш да натискаш клавишите без да мислиш а при компютъра пъхаш входните данни и каквото се получи. Няма го анализа, следене какво се получава и защо е така, няма ли някаква грешка.

  Знаеш ли какви абсурдни резултати ми носят, нишка десети от милиметъра да издържа стотици тонове и на въпросът "Колега, как е възможно това!?" свива рамене и казва "Толкова се получи". Няма я червената лампа на критичното мислене да светне и да каже "Тук има нещо което не е наред!"

  И вторият недостатък на Интернет е хаотичният и разпокъсан характер на знанието. Хвърли един поглед, скалъпи нещо и вече смята, че това е достатъчно. Натрупано като циганска колиба от разноцветни парчета, не е структурирано както едно здание. Едно време са знаели много по-малко но знанието е било структурирано, логически подредено което е давало възможност то да се надгражда. Циганската колиба няма как да я надградиш.

  Огромната част от човечеството оглупява още от ранна възраст просто защото не е принудено да мисли. Прилича на човек който лежи на леглото и яде без да стане, ясно е какво ще се получи. А това означава, че обема от който ще се селектира бъдещият Айнщайн или Едисон става все по-малък. Никак не е случайно, че развитите държави ровят по цял свят за да търсят талантите, в дефицит са вече.

  Повтарям, мисленето и знанието са различни неща, да мислиш значи да обработваш информацията, критически анализ и изводи. Знанието са купчина тухли и строителни материали а мисленето е строежа на сграда с тях. Че отгоре на това както казах дори купчината ни не е подредена ами просто така, нахвърляна.

  Това всичкото не е отричане на компютрите и Интернет а просто предупреждение, че покрай многото което ни дават те носят със себе си и опасности. Хубаво е да се знаят за да се вземат мерки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred":

  Само да забележа, че бъркаш 'знание' с 'информация'.

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Само след двайсетина години земята ще е населена от затлъстели самотници, изостанали в умственото и емоционалното си развитие на ниво пубертет, които не изпитват никакво съпричастие към себеподобните си.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#40:"Fred"]Огромната част от човечеството оглупява още от ранна възраст просто защото не е принудено да мисли. [/quote]
  Прекрасен пример какво може да се получи ако още от ранна възраст се тренира МИСЛЕНЕТО /не самоцелното трупане на факти/, ако знанието е структурирано с ясни логически връзки и защо една формула е такава, откъде се получава за да е такава, това са нашите шампиони по физика и математика.

  Една шепа народ сме а мерим ръст с нации много по-големи, някои и много по-богати от нас. Аз не мога да намеря думи за да изразя възхищението си от нашите учители които развиват тези качества в учениците си. Често в изключително мизерни условия, помните от телевизията онзи учител по физика, мисля от Казанлък беше. Ето в подкрепа на такива хора трябва да се насочи образователната реформа, не в безсмисленото зубрене. Отгоре на това средствата са абсолютно мизерни в сравнение с това което се пилее.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#41:"princess_x"]Само да забележа, че бъркаш 'знание' с 'информация'.[/quote]
  Съгласен но в то и в обществото така е прието.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Много ме кефи Тери Пратчет. Успява да покаже редица проблеми по интересен начин.
  Та, един от проблемите, които ги е показал отдавна, и мисля че пасва към тази статия е възрастта.
  В смисъл, всеки като поодъртее по някое време стига до:
  - На къде върви света....
  - А на времето и слънцето беше по слънчево.

 46. 46 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#45:"biramore"]един от проблемите, които ги е показал отдавна, и мисля че пасва към тази статия е възрастта. В смисъл, всеки като поодъртее по някое време стига до:
  - На къде върви света.... [/quote]

  Напълно нормално е човек да започне да гледа по-философски в зряла възраст на света, след като е прозрял, че отговорите които е имал за него на младини, са доста повърхностни и неверни. Прозренията идват с натрупване и за съжаление най-често в онази част на живота, когато слънцето вече не грее така силно.... и младото поколение става все по-пропаднало.

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#45:"biramore"]В смисъл, всеки като поодъртее по някое време стига до:
  - На къде върви света....
  - А на времето и слънцето беше по слънчево.[/quote]
  Когато служех последните месеци преди уволнението ни пратиха на Нефтохима-Бургас. Тогава строителите през цялото време ревяха "Нямаме работници!" та ни пратиха да им помагаме. И като копаехме една яма един някъде към 50 годишен строител тъжно въздъхна "Това сегашното лопати ли са? Какви лопати имаше едно време, сами копаеха!"

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Смислен текст.
  За съжаление е дълбоко скрит в сайта на Дневника, та трябваше да се напъвам да си спомна ключова дума за да го намеря. "Баронеса" помогна. Сега видях, че било в раздела "Наука", ама такъв отгоре не съществува в сайта.
  Има "Новини, бизнес, свят" и после разни "развлечения, ИТ, Зелени и пр."
  После още ковентари от мен по темата, ама да видим кво ще кажат другите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK