Видео: Спасяването на китовете, заседнали масово в Нова Зеландия


Спасителни екипи се надбягват с времето в Нова Зеландия в опит да спасят почти 200 китове пилоти, заседнали на сушата. Поне 25 от безпомощните животни вече загинаха, а десетки други са застрашени от гибел, разказва Нетън Франдино от "Ройтерс".
Грег Нап, рейнджър от департамента за защита на околната среда, казва, че "това е едно от най-големите засядания на т.нар. пилотни китове (бел. ред. в действителност те са по-близки до делфините) от последните 20 години".


Над 170 от този вид са изскочили на северните брегове на залива Голдън бей и понякога не може да се направи нищо повече от това да се чака следващият прилив.


Майк Оугъл обяснява, че "около половината от тях изглежда са се върнали в по-дълбоки води, но все още мнозина нямат достатъчно вода под себе си, за да се измъкнат."


Местните природозащитници очакват няколко натоварени дни, защото и в миналото китове, върнати в морето, отново идват на сушата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK