Видео: Делфини през зимата

В края на миналата година учени са успели да преброят близо 900 делфина в българското Черноморие, което е изненадващо много за зимните месеци, когато тези морски бозайници се очаква да бъдат в по-топли географски ширини.


Предлагаме ви уникални кадри от видео записите направени по време на първата сезонна мисия от преброяването и теренните наблюдения в българската икономическа зона на Черно море. Те са направени с кръгли инфрачервени камери с 3-4 сензори от самолет и четири кораба от 28 ноември до 16 декември 2014 г. Камерата Wescam MX10 успява да засече по-високата телесна температура на бързите и труднозабележими бозайници в морето и винаги снима хоризонтално.
Екипът на проекта са наблюдавали по видове: 142 броя делфини от вида муткур (известен още като морска свиня), 37 броя – от вида афала и 702 броя – обикновен делфин.


Очакванията са, че на предстоящите други две мисии през по-топлите сезони (през март и юли) делфините ще са вероятно още повече.


Липсата на информация за числеността им от 1962 г. насам не позволява да се предприемат конкретни стъпки за ограничаване на заплахите за морските бозайници, които са защитен вид по цял свят. Една от целите на проекта е на база на оценката на морските бозайници да се прецени дали има морски зони, в които те се струпват, за да се предложат те за защитната мрежа Натура 2000.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK