До сряда мнозинството и опозицията ще прокарат промени в закона за временен синдик на КТБ

Борисов дойде внезапно на пресконференцията, свикана от министъра на финансите Владислав Горанов по темата. Самият Горанов така и не взе думата.

© Георги Кожухаров

Борисов дойде внезапно на пресконференцията, свикана от министъра на финансите Владислав Горанов по темата. Самият Горанов така и не взе думата.До сряда с усилията на всички парламентарни групи ще бъде прието на второ четене изменение в Закона за банковата несъстоятелност, с което да се позволи назначаването на временен синдик в Корпоративна търговска банка. Това съобщи на пресконференция в Министерството на финансите премиерът Бойко Борисов, който дойде на нея, придружаван от Мая Манолова (БСП), Николай Александров (Атака), народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. 


Премиерът заяви, че всички парламентарни групи са се обединили около идеята за временния синдик, за да се спре разграбването. Той благодари на политическите сили, че "не политиканстват по случая както обикновено". 

Мая Манолова допълни, че левицата ще настоява да се дадат възможности за контрол по цялото производство по несъстоятелност, включително и на дейността на временния синдик, защото "се оказа, че има доста въпросителни около дейността на квесторите, които са ръководили процесите". Премиерът вметна, че квесторите са назначени от БНБ.  Манолова продължи, че БСП ще участва активно в изясняването защо се стигна до тази ситуация. 


Петър Славов от Реформаторския блок повтори, че групата ще настоява да се наеме компания, която да проследи къде са отишли парите, и да се търси отговорност от хората, които са го допуснали. Блокът ще иска и отчетност при осребряването на парите, за да се получи максималната цена. От думите му се разбрар, че за скоростното приемане на новите текстове ще се използват промените в закона за банковата несъстоятелност, внесени от Реформаторския блок, които са пред второ четене в пленарна зала. 


Емил Димитров от Патриотичния фронт допълни, че когато хората попитат какво е направено, за да бъдат защитени парите им, депутатите ще  могат да отговорят: "Всичко". Николай Александров от "Атака" също посочи, че партията е против да се ограбват средства на обществото и ще подкрепи промяната. 


Премиерът Борисов допълни, че сега "няколко закона се бият и дават възможност на добър адвокат да докаже, че квесторите са действали в рамките по закона" и затова са нужни промените. Освен това даде пример с военния завод "Дунарит", чийто лиценз беше наскоро отнет със секретни мотиви. Заводът е взет от банката, сменил е собствениците, а ние ще чакаме от него парите да влязат, за да се вземат от държавата", каза Борисов.  


До идеята за временен синдик се стигна, след като стана известно, че само през последното тримесечие на 2014 г. активите на банката са се стопили със 733 млн. лв. до 1.8 млрд. лв., докато държавата има да получава 3.5 млрд. лв., дадени за изплащането на гарантирани депозити в банката. Днес Борисов благодари на лидера на БСП Михаил Миков, който му подсказал, че държавата може да поиска от съда назначаването на временен синдик. Това беше направено днес от Фонда за гарантиране на влоговете, но  Софийският градски съд го отхвърли. 


Процедурата по обявяването на КТБ в несъстоятелност се бави, защото акционери обжалват във Върховния административен съд отнемането на лиценза на банката. Докато това дело не приключи, според сегашния закон назначаването на синдик е невъзможно. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK