Видео: Гневни пилоти съблякоха директор на "Ер Франс"


Мениджъри на "Ер Франс" избягаха от събрание, на което трябваше да бъде обявен план за съкращаване на хиляди работни места, след като гневна тълпа от служители на компанията нахлу в конферентната зала, предаде Ройтерс.
Директорът на отдела за човешки ресурси Хавиер Бросета бе заснет с разкъсана риза и висяща вратовръзка, докато се опитваше да избяга през тълпата от работници.


Бросета и главният изпълнителен директор на компанията Фредерик Гаже очертаха драстичен план за съкращаване на разходите, описан като "вариант Б", след като компанията не успя да убеди пилотите си да приемат много по-умерен вариант преди година.


Бурните протести на работници, съпровождани от проблеми с трафика, сблъсъци с полицията и рушене на обществена собственост са обичайно явление във Франция. За разлика от стачките в други сектори – като тези на фермерите и на таксиметровите шофьори – пилотите не се ползват със симпатиите на обществото и на правителството.


Синдикатите на наземните служители на авиокомпаниите отдавна приеха първия план за съкращения на "Ер Франс" – за разлика от пилотите, чиято стачка преди година струва на компанията половин милиард евро.


Най-голямата профсъюзна организация FNAM осъди атаката срещу Бросета, като я определи като "остарял начин на поведение".


От "Ер Франс" обявиха, че планират да предприеме правни действия срещу "насилието", упражнено срещу нейните мениджъри.


На провалената среща бе съобщено, че френският превозвач планира да съкрати 2900 работни места до 2017 г. и да се освободи от 14 самолета за полети на дълги разстояния.


Съкращенията включват 1700 души наземен персонал, 900 души кабинен екипаж и 300 пилоти, съобщиха представители на синдикатите. Очакванията са компанията да намали полетите на дълги разстояния с 10%.


Финансовите проблеми на трите най-големи авиопревозвача на Европа – "Ер Франс", "Бритиш Еъруейс" и "Луфтханза", все повече се увеличават на фона на конкуренцията на нискотарифните компании и бързо разрастващите се превозвачи от страните от Персийския залив, както и от страна на "Търкиш Еърлайнс".


Турските авиолинии са на път да се превърнат в лидер в полетите от и до Европа. Очаква се Emirates от Дубай скоро да се окажат на трето място.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK