Дъждът предизвика аварии, речните нива се повишават

Нивото на река Дунав при Калафат- Видин е в зоната на "Защита от наводнение" по румънската система и съвсем слабо ще се понижава до 20 март.

© Юлия Лазарова

Нивото на река Дунав при Калафат- Видин е в зоната на "Защита от наводнение" по румънската система и съвсем слабо ще се понижава до 20 март.Нивото на Дунав достигна 7 м, къща в Русе рухна, вероятно заради подпочвени води, а река Бързия отнесе мост. Това са някои от последиците на дъждовете от последните дни. Министерството на околната среда предупреди, че речните нива в следващите дни ще продължат да се повишават.Днес в Русе измереното ниво на река Дунав е 701 сантиметра, но опасност от наводнение няма, съобщи БГНЕС. Според прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на реката се очаква застой и дори лек спад. Общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" е въвела първа степен на плана за защита на населението при бедствия, което означава повишено внимание и събиране на информация. Едва при ниво над 750 см, каквото не се очаква, би била въведена втората степен – денонощно наблюдение.


Едноетажна къща с три стаи, таванско помещение и работилница рухна тази сутрин в града. Самотно живеещият собственик не е бил в имота. Причините по първоначална информация са липсата на канализация и вода в основите заради дъждовете, както и амортизираното състояние на имота, информира БГНЕС.

Придошлите води на река Бързия отнесоха мост и се наложи спиране на движението между Монтана и Берковица, съобщи БТА. Движението е отклонено по шосето Монтана - Вършец - Берковица, което е с около 30 километра по-дълго. Отнесеният мост е временен до пускането в експлоатация на нов мост, който вече е готов, но не е асфалтиран.


През последното денонощие в област Монтана са паднали от 13 до 29 литра на квадратен метър дъжд. За времето от 9 март насам, когато започнаха валежите, в планинската част на региона са паднали около 90 литра на квадратен метър, а в равнинната - около 60 литра.


Министерството на околната среда предупреждава, че се очаква в следващите два дни да се повишават водите в долните течения на реките Лом, Огоста, Искър Вит, Места и Струма и в целия водосбор на Арда, Марица и Тунджа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK