Видео: Imagine звуча от камбаните на най-стария университет в Белгия


Камбаните на най-стария университет в Белгия са изпълнили вчера една от най-емблематичните песни на Джон Ленън – Imagine, съобщава "Гардиън".
"Надеждата трябва да оцелее", написа в профила си в "Туитър" Католическият университет в Льовен. "Ето защо камбаните на университета тази вечер изпълниха Imagine на Джон Ленън".


Песента е своеобразен символ на надеждата и мира навсякъде по света. След атентатите в Париж на 13 ноември пътуващият музикант Давид Мартело също изпълни песента пред концертна зала "Батаклан", където в рамките на заложническа криза загинаха 89 души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Ал Багдади се е просълзил при тази новина. Цялата ИДИЛ е пуснала по една сълза. Хлъц, хлъц...

 2. 2 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 442 Весело

  Много неща ми хрумват. Първо защо не Бийбър, а Ленън... но да не навлизаме в дребнотемие.
  Второ, това плюс сълзите на Могерини (върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност) със сигурност ще накарат ислямистите да се замислят втори път преди да атакуват пак.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Ще ги трогнете.Тази велика песен се разбира от хора.

 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Imagine there's no religion... изпълнено в католически университет. Ирония.

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 432 Неутрално

  С мечти и цветя срещу терористите?

 6. 6 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Разбира се, Университетът в Льовен е сам по себе си надеждата на много млади хора от Европа. А " Imagine" е една от прекрасните песни на Ленън, която още вълнува хората от онова време. За съжаление това не може да върне живота на убитите граждани в Брюксел, нито ще прекрати даишовските изстъпления. На Европа е нужна нова политика, която да съответства на реалиите!

 7. 7 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Често чувана критика - какво им пука на джихадистите от това, какво им пука от онова, те ни стрелят, ние си сменяме профилните и пеем песни...

  Истината е, че войната с исляма е културна и психологическа война, а не реална война. Нямаме за цел (или поне аз) да избия всички мюсюлмани, а да ги направим нормални хора, които да се приспособят да живеят както хората на Запад. Ти какво предлагаш - където видим мюсюлманин с куршум да го поздравим и със сабя помилваме? Това ли е бъдещето, което искаме? Постоянна война с брадясали муджахидини? Трябва да се измисли начин да се унищожат идеологическите основи на ислямизма, а мюсюлманите да приемат светските ценности. Единствено тогава ще има мир и в Европа, и в Близкия Изток.

 8. 8 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ,,Имеджин,, , ,,Имеджин,, ама какво си имажинират белгийците ?
  Хич не е без значение.
  Ако си имжинират Европа без навлеци-добре.
  Ако си имажинират ,,мулти-култи,,-бадева и язък е ,,Имеджина,,.

  Рано или късно ще узрее и брюкселското зеле...

  Homo ludens sum
 9. 9 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 677 Весело

  До коментар [#7] от "bai_john_petrov":
  "Трябва да се измисли начин да се унищожат идеологическите основи на ислямизма, а мюсюлманите да приемат светските ценности. Единствено тогава ще има мир и в Европа, и в Близкия Изток."
  Точно. След 500 години и това ще стане...

 10. 10 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  това да ти пускат ленън си е тероризъм само по себе си, няма нищо по ужасно от повехнали фенове на битълс. да бяха пуснали хабиби и там е една мъка...

 11. 11 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 539 Неутрално

  "Ето защо камбаните на университета тази вечер изпълниха Imagine на Джон Ленън"."
  Да пускат песента сутрин , обед и вечер / така де, пет пъти на ден/ от минаретата, като покана за молитва. Белким влезе нещо под тюрбаните и бурките.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#7] от "bai_john_petrov":

  Точно както ти искаш да направиш мюсюлманите светски персони, по същия начин част от тях искат да въведат шериата над целия свят. Която идеология е по-витална, тя ще победи. А мюсюлманите се увеличават, те са предимно млади хора, а християните растат с по-бавни темпове и са по-скоро застаряващи.

 13. 13 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  европейците нямат желание за борба + ниска раждаемост и затова ще загубим. Те са готови да умрат за глупостите в които вярват, ние да си сложим филтър на профилната снимка във фейсбук.

 14. 14 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дотук, обективно погледнато, чалмите печелят и то с минимален разход.
  Постигнаха следното -
  1. Накараха ни да се боим от непредвидимостта на действията им.
  2. Накараха ни да строим стени-не само около нас, а и между нас.
  3. Накараха ни да изпитваме морална дилема-да продължим ли да бъдем толерантни европейци или да се хванем за сопата и тях-за гърлото.

  По отношение на първото - Когато сме във война, а ние, очевидно сме, всяко действие на врага е ,,непредвидимо,,.Няма как да се справим с това, ако продължава да има каквито и да е техни действия.За спирането на каквито и да е техни действия има исторически опит-действията на администрацията на САЩ по отношение на американските граждани от японски произкод по време на Втората Война, както и опита на германските окупационни сили, рзюмиран във фразата ,,за един наш-100 ваши без оглед на възраст, занятие и пр.,,
  По отношение на второто - Строенето на стени и дувари е глупава и деморализираща политика.Дувари строят обсадениете, страхуващите се и днес това сме ние-Европа.Тъй като най добрата защита е нападението, строенето на дувари няма да е от полза за дълго и никак не решава въпроса радикално.И Цариград е обсаждан почти век от турците, но все пак накрая е превзет, въпреки страховитите си вековни дувари.
  Европа за последните две хиляди години е воювала достатъчно за да помни с историческия си опит какво трябва да се случи на чалмите.Същото, което се е случило на инсианското население на Америките, ако и то да не е заслужавало това.
  По отношение на третото - Твърде дългите разсъждения забавят провеждането на горните първо и второ.

  А всяка стъпка оттук нататък минава през очевидната констатация - ,,Господа, Европа достигна края на либералната, хуманна, толерантна, и красива част на движението на своето историческо махало.Обстоятелствата налагат махалото да се задвижи в обратната посока и това ще трае дълго.Ние, нашето поколение и чиновниците, които назначихме за държавници, изпуснахме да спрем махалото в една по-разумна точка и то се озова в неразумното и сега ще се заклати в обратната посока.Нека поколението след нас има мъдростта да спре това движение в разумната равновесната точка на покой на махалото при движението му назад и да не допусне то да я подмине та някой ден Европа да се събуди в едно ново Средновековие !,,
  https://www.youtube.com/watch?v=Lh49fLPhw2I
  https://www.youtube.com/watch?v=9TIEHvCVvBc
  Пък - ,,Имеджин,, - друг път.....

  Homo ludens sum
 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#7:"bai_john_petrov"]Трябва да се измисли начин да се унищожат идеологическите основи на ислямизма, а мюсюлманите да приемат светските ценности. Единствено тогава ще има мир и в Европа, и в Близкия Изток. [/quote]

  Другият (по-вероятен) вариант е ние да приемем Исляма.

 16. 16 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  Рудолф Сикорски – Exzellenz
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Бравос! Да победим тероризЪма с песен!

 17. 17 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  ОК, а какво е решението според теб?

 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 432 Разстроено

  До коментар [#7] от "bai_john_petrov":
  "Трябва да се измисли начин да се унищожат идеологическите основи на ислямизма, а мюсюлманите да приемат светските ценности. Единствено тогава ще има мир и в Европа, и в Близкия Изток"

  Това дали включва откриването на специални шариатски съдилища по семейно право из Европа, потъпкване на свободата на словото вътре в Европа понеже можело да обиди някой, игнориране на хилядите случаи с малтретирани жени и такива омъжени против волята им?
  Те ти заявяват право в очите, че плюят на неверническите ни ценности ние ще ги превъзпитаваме с толерантност и песни. От 20 години се пробва този подход и резултатите ги виждаме.

 19. 19 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#7] от "bai_john_petrov":

  ''... мюсюлмани, а да ги направим нормални хора, ...''

  Интересно ми е дали господинът познава лично мохамедани - нормални хора, и ако да - дали е запитал поне един от тях: ''След като твоята религия ти вменява, че аз - който не я изповядвам - съм ти враг, защо още не си се отказал от нея?''. И ако е задал този въпрос - какъв отговор е получил?

 20. 20 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "marrad":

  Да, в интерес на истината познавам много, живял в Кърджали, и турци, и помаци познавам доста и дори съквартирантът ми в момента е помак. Всъщност не познавам нито един мюсюлманин, който да оправдава зверствата на ИД, или която и да е друга терористична организация. В Западна Европа може и да е различно. Това не променя факта, че врагът ни е идеологията, а не хората.

 21. 21 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нещо повече - познавам бивши мюсюлмани атеисти, което доказва още веднъж, че не е невъзможно от средите на мюсюлманите да израснат нормални хора със светски възгледи. Просто трябва да се намери правилният подход. Това, че сме сбъркали по-рано не променя факта, че врагът - радикалният ислям, остава. Именно срещу него трябва да се борим и не бива да се отказваме. Щеше да е хубаво ако проблемът можеше да се реши просто с избиването на мюсюлмани, но за съжаление това само ще го задълбочи. Толкова хората не могат да разберат, че омразата поражда единствено омраза и вие сте жертви на мюсюлманската омраза, колкото са и те на вашата.

 22. 22 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#20] от "bai_john_petrov":

  За отговора благодаря, а от липсващото в него стигам до извода, че милостта ти не е попитал нито един от нормалните според него мохамедани защо продължават да се придържат към религия, според която той - неизповядващият я - им е враг.
  Защо?

 23. 23 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#21] от "bai_john_petrov":

  ''... познавам бивши мюсюлмани атеисти, което доказва още веднъж, че не е невъзможно от средите на мюсюлманите да израснат нормални хора със светски възгледи. ''

  Хубаво, ама БИВШИЯТ мохамеданин НЕ е мохамеданин...

 24. 24 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от "marrad":

  Аз не твърдя, че мохамеданите трябва да останат мохамедани. Ако можем да ги направим атеисти или християни - още по-добре. Макар че вероятно ще е по-лесно да ги убедим да станат умерени мюсюлмани. И двете неща са невероятно трудни, но не са невъзможни. Има много примери за тях. Особено в България, откакто съществува Третата българска държава никога не сме имали проблеми с радикалния ислям (атентатът на гара Буново е от турски националистически, а не от ислямистки подбуди) и едва в последните години започва да се наблюдават такива проблеми с проникването на салафитски духовници от Саудитска Арабия, които надъхват простото мюсюлманско население със злоба. А бедните, прости и необразовани хора се поддават на всякакъв тип радикализация. Просто ислямът е най-лесният инструмент за подобна радикализация

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  С една гола надежда няма да стане срещу терористи.

 26. 26 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Имайки предвид текста на песента, левичарството ще убие последователите си, но те няма да се откажат от него. Човешката глупост наистина е безгранична.
  А защо не се разстърсят за троцкистите уклони на Ленън или за това колко животът му отгаваря на стиха "Imagine no possessions". За желанието да няма държави няма смисъл да се коментира. Или че всички хора сме братя.

 27. 27 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Предпочитам изпълнението на пиано.

 28. 28 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#19] от "marrad":
  [quote#19:"marrad"]'След като твоята религия ти вменява, че аз - който не я изповядвам - съм ти враг, защо още не си се отказал от нея?''. И ако е задал този въпрос - какъв отговор е получил? [/quote]
  Те ти го отговора: "Буумксел"

 29. 29 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 497 Неутрално

  С бомби не могат да се изтребят всички джихадисти, колкото и да ни се иска. И колкото и смешно и да им се струва на много тук, това е най-силното ни оръжие - вярата, че може да направим света по-добър. Иначе по-добре да не сме се раждали.

 30. 30 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2340 Весело

  Това да го пуснат от всички минарета в саудитска арабия...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 31. 31 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#18:"lustmord"]Те ти заявяват право в очите, че плюят на неверническите ни ценности ние ще ги превъзпитаваме с толерантност и песни. От 20 години се пробва този подход и резултатите ги виждаме.[/quote]

  толерастията и либерастията не ходят по гората...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 32. 32 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  То и след предишните атентата някакво хипстърче свиреше тази песен на пиано посред улицата, ама нещо да стана от това? Хипърите от 68-а са виновни за случващото се днес и това е факт. Цели поколения европейци са им отнети самозащитните инстинкти.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 33. 33 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Щом с пенички на Джонко ще борим тероризма,положението е отчайващо!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 34. 34 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Неутрално

  песнички

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#17] от "bai_john_petrov":

  Трябва систематична борба срещу тероризма на всички равнища и много добро разузнаване. В момента Западът върви след събитията, а терористите водят хорото. Впрочем от всичко това много добре печелят оръжейните компании и те имат интерес конфликтите по света не да спират, а да се увеличават. В този контекст битките в Украйна, в областите Луганск и Донецк продължават, но медиите мълчат, щото фокусът се мести в други, политкоректни посоки.

 36. 36 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#32:"kamaelsh"]Хипърите от 68-а са виновни за случващото се днес и това е факт. Цели поколения европейци са им отнети самозащитните инстинкти. [/quote]
  +++++++++++++++++++
  Да, пацифизмът се оказа пагубен. Може би не сам по себе си, а защото погълна само една (малка) група хора и тя се надява, че с призиви, картинки, песни и пърформанси ще впечатли разни примитиви, чиито инстинкти работят единствено в областта на размножаването и завладяването на нови територии, с всичко произтичащо от това. Левите все още упорито размахват лозунги за "свобода, братство, равенство", а това е върховна утопия, която е неосъществима, поне на този свят. Ценности като семейство, родина и тяхната защита са обявявани за "фашистки", "нацистки" и други епитети в тази плоскост. Мъжете ни се отучиха да са мъже, а жените - жени. Превърнали са се в някакви хленчещи мекотели, което доста улеснява настъпващите варвари.

 37. 37 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#24] от "bai_john_petrov":

  '' Ако можем да ги направим атеисти или християни - още по-добре. ''

  Чудесно.

  ''Макар че вероятно ще е по-лесно да ги убедим да станат умерени мюсюлмани.''

  Ердоган, дето е навътре в исляма повече от нас двамцата, взети на куп, твърдял, че ислямът е само един ( демек: ''радикален'' = ''умерен'').
  Нейсе, да предположим , че ''таквоз животно'' - умерен ислям - има. Но нали в ''настолната'' книжка на умерения мохамеданин - корана - ачик-ачик си пише, че неверниците са ВРАГОВЕ на ''правоверните'', включая и на умерените, демек - нормалните Според милостта ти - мохамедани???
  От там дойде и въпросът ми в # 19, на който въпрос твоя милост старателно избягва да отговори. А ми отговори - кратко и ясно - ''zegi" ...

 38. 38 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#37] от "marrad":

  Не е точно така. Има най-малко два вида ислям - сунитски и шиитски и това е добре известно. Сред сунитите и шиитите има десетки направления, както такива има сред християните. Само няколко от тях призовават към буквално тълкуване на Корана. Плюс това няма голямо значение какво пише в Корана, тъй като него малко мюсюлмани го четат. Дори тези, които го четат се нуждаят от свещеник, който да им обясни как да го тълкуват. Иначе казано нещото, което има значение, е не какво пише в Корана, а към какво призовават свещениците. Ако свещениците призовават към насилие, то насилие задължително ще има. Точно това правят наследниците на Абдул Уахаб. Ако всички мюсюлмани са еднакви как ще обясниш, че ИД от самото начало обявява масово мюсюлманите в региона за кафири - вероотстъпници и ги избива, където свари. Ако всички мюсюлмани бяха едни и същи в Близкия изток нямаше изобщо да има войни, целият ислямски свят щеше лесно да се организира в общ халифат и да тръгне срещу Запада. Една от ключовите задачи на Запада е да спечели на своя страна мюсюлманското духовенство, а в момента именно духовенството е най-върлият враг на Запада и най-агресивно проповядва неговото унищожение. Учудващи ли са тогава атентатите?

 39. 39 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#35] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Да, за разузнаването съм напълно съгласен. То е първото нещо, което куца на Запада. Без разузнаване всички следващи мерки се обезсмислят. Всъщност Западът не толкова не може, колкото не иска да се занимава с ислямския проблем. Европа беше потънала в сън и смяташе, че това, което се случва в Третия свят наистина се случва в някакъв друг свят и никога няма да я застигне. Е, застигна я.

 40. 40 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#38] от "bai_john_petrov":

  '' Плюс това няма голямо значение какво пише в Корана, тъй като него малко мюсюлмани го четат. Дори тези, които го четат се нуждаят от свещеник, който да им обясни как да го тълкуват. ''

  За твърденото в първото изречение до колко е така или не - само можем да предполагаме.
  Ето тук едно кораническо цитатче ( ей от таз статия:
  http://bulgariamakedonia.net/index.php?br=43&stat=600): ''Ще вселя аз ужас в сърцата на невер­ниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!(8:12). ''.
  Значи един молла е В състояние да изтълкува така гореписаното, щото колебаещият се ''правоверен'' да реши, че ''неверниците'' са много ценни, квалитетни, хора, към които той трябва да храни най-топли чувства?!?!?
  ПС. Извинявам се, за тази вечер съм дотук.

 41. 41 Профил на angel angelov
  angel angelov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Повече щеше да ми допадне "Полетът на валкириите" на Вагнер, но не от университета, а от хеликоптери ,летящи над ИД! с

  razkolnikov
 42. 42 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#4] от "blaf":

  Вярно, а тази песен е гениална....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 43. 43 Профил на mitko.dedov
  mitko.dedov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Братя и сестри, в едно съм убеден. Светът е бил и е непоследователен и раздиран от вътрешни противоречия. Католическият университет, за който не очаквам да покръства всеки свой студент, защото едва ли обучава само на богословие, но поне има неоспорими корени в католичеството, да пуска песен, която казва „Imagine there's no heaven... / No hell below us... / And no religion too“, ми идва в повече. Безумие, лицемерие и невежество! Песента на Джон Ленън е вдъхновение за всеки левичар, нещо като манифест на хипи комунизма, който богаташчетата на Европа през 60-те развиваха от скука. Същият този еврокомунизъм разви идеите за репресивната толерантност, мулти-култи, white privilege и насърчава имиграцията на мюсюлмани, които после се затварят в свои общности, защото социалната държава, също изобретение на левичарите, работи чудесно, тъй като има глупави европейци, които да работят по цял ден, докато кафенетата в работно време са пълни с брадати козли. Та същите сатири се взривяват редовно в Европа. (Дано админите не са увлечени от политкоректност.)

  "Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery." Winston Churchill
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK