За почитателите на американската изпълнителка и продуцент Тарин Саутърн последният ѝ албум, AI Am AI, вероятно бележи поврат в кариерата ѝ - тя не е композирала нито една от песните. Вместо нея това е направил Amper - композитор, продуцент и изпълнител, който не е човек.


Базираният на изкуствен интелект "творец" за първи път създава сам цял албум, от който Break Free е първият сингъл, пуснат на 21 август. Amper не е замислен като самостоятелен изпълнител, а като автор, който ще работи с музиканти хора. "Вярваме, че бъдещето на музиката ще се създаде в сътрудничество между хората и изкуствения интелект. Искаме този опит да придвижи напред творческия процес," каза Дрю Силвърстайн, един от създателите му, в TechCrunch.


Разликата между този албум и досега създаваните от други творци "роботи"? Музиката в AI Am AI - структурата на акордите и използваните инструменти - са изцяло дело на Amper. До момента произведенията на изкуствения интелект обикновено се нуждаят от допълнителен аранжимент от хората, които поемат "черната работа" и да правят промени както в акордите, така и в мелодията. При Amper обаче единствената човешка намеса е свързана със стила и ритъма.


Създателите на Amper твърдят, че той може да създава музика чрез секунди на базата на машинно самообучение. Те дават и примери за предишни негови творби, които е трябвало да се аранжират наново.


Това далеч не е първият случай, в който изкуствен интелект създава музика, пише сайтът Futurism. Aiva композира творди в "класически" стил, а DeepBach е замислен като създател на музика, вдъхновена от Йохан Себастиан Бах. Миналата година "Гугъл" пък представи първата композиция на изкуствен интелект, за чието създание творецът получил на разположение четири ноти.

, 41939

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13009 Неутрално

  Това може да е първия пирон в ковчега на музиката :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Пуснат ли версия за чалга нещата ще станат абсурдни! Всяка мацка с подходящи крака и гърди ще става певачка и ще "твори" ... От друга страна всяка кръчма ще си има своя си звезда, яко а? А иначе и сега трудно се различават кое парче на коя точно пайнерка е :-) Добрата новина е че дори чалгата ще стане една идея по-качествена.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 3. 3 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Това може да е първия пирон в ковчега на музиката :)
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  На популярната музика. :)

  "Да, България"
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3497 Весело

  Пуснах го с огромен интерес. Не ми хареса, но не е ужасно, по-скоро малко сивичко. Но това е вероятно резултат от обучението преди самообучението.

  Еретик
 5. 5 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Заисилих се да пусна парчето с голям мерак, пуснах - то същата поп боза.. :/
  Meh.

  Fail with honour then succeed by fraud
 6. 6 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Първият пирон не само в ковчега на музиката, а и в този на цялото човечество.

 7. 7 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 394 Весело

  Каквото и да изкомпозира изкуствения интелект, то ще е ... да кажем N-та производна на естествения интелект, разписал алгоритъма за обучение и подал му съответните образци ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 8. 8 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 394 Весело

  Това може да е първия пирон в ковчега на музиката :)
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  По-скоро : поредния (в ковчега на масовата музика). :-))))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13009 Неутрално

  До коментар [#6] от "yellow_hater":

  Съгласен. Заради думите AI :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13009 Неутрално

  До коментар [#8] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":

  В смисъл, музиката на конвейр? Насам народе, правя хит за 1 секудна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Музиката е вътрешно възприятие (изживяване) от сърце, ум, душа и тяло на живо същество... предназначено за друг(и).

  Затова е трудно да се възпроизведе механично,
  ако и да е относително лесно автоматизирано плагиатство, синтез,
  филтриране, комбиниране и т.н. на "музикални" парчета.

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Пуснах го с огромен интерес.
  Не ми хареса, но не е ужасно, по-скоро малко сивичко.
  Но това е вероятно резултат от обучението преди самообучението.

 12. 12 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 456 Неутрално

  много посредствена музика .... дано бързо мине и тая мода....

  БСП и ДПС вън от политиката
 13. 13 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Като за поп музика става - дрън-дрън, бля-бля, не виждам разлика дали е правено от човек или ИИ. Виж, ако ИИ направи нещо оригинално - нов албум на Найтуиш, симфонична музика, за която се чудиш дали не е наскоро изровено произведение на Бах - тогава ще сваля смирено шапка.

  preklara rara
 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Когато вкарат душевност и емоции в ИИ да се обадят. Макар че кому е нужно това? Имаме 7 млрд човека с различен Естествен Интелект. Докато стигнат до това многообразие на чувства, емоции и мислене, ще разберат, че се занимават с глупости.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Каквото и да изкомпозира изкуствения интелект, то ще е ... да кажем N-та производна на естествения интелект, разписал алгоритъма за обучение и подал му съответните образци ...
  —цитат от коментар 7 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Не бързай. Винаги като чуя такива категорични твърдения давам един и същи съвет "Погледнете първият самолет на братя Райт и един съвременен Боинг и след това се изказвайте".

  Конкретно тук става дума за т.н. самообучаващи се невронни мрежи. Построени са на принципа на човешките неврони но естествено имат огромна производителност и т.н. И са още в етапа "Братя Райт" на развитието си. Обучението в началният етап е на базата на представени образци но един музикант не се ли обучава именно така, слушайки произведенията и изпълнението на велики композитори и артисти? Компютърът обаче може да запомни и анализира стотици хиляди, дори милиони пъти повече информация. И както казах всичко е още в началото.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  ИИ никога няма да бъде самостоятелен творец това е присъщо
  само естествения интелект !!!

 17. 17 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 635 Весело

  А бе този тип музика си е "мацано дупе с тиква "!

 18. 18 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Абе доколкото разбрах невронните мрежи са генерирали някакъв низ от ноти на базата на обучението си. После обаче тези ноти са били допълнително аранжирани от човек/хора. Честно казано и инструменталът (поне на това парче) не е силен. Не бих казал, че е "композиран изцяло от ИИ", а дори и да е - не е нещо невероятно.

 19. 19 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Никакви пирони, никакви братя Райт. Това е чист спекулативен маркетинг.
  Първия, ала-бала, ИИ, ала-бала, невронни мрежи, уау, ала-бала и какво - няколко милиона стрийма, няколко милиона гледания в ю-тюб, и воала - никому неизвестната "някоя си там" ще изкара някой долар и ще стане малко по-известна за някакво време ;)

  Умен и красив жълтопаветник.
 20. 20 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Структурата на композицията е клиширана и елементарна, но иначе навсякъде се усеща човешката ръка: аранжимент, текст, колориране на саунд, модулация (вкл. и електронна на гласа), така че е ужасно пресилено да се каже че дори този поп-продукт е резултат от дейността на AI.

 21. 21 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "Базираният на изкуствен интелект "творец" за първи път създава сам цял албум, от който Break Free е първият сингъл, пуснат на 21 август. Amper не е замислен като самостоятелен изпълнител, а като автор, който ще работи с музиканти хора"

  Несъм човек който разбира от (компютерно) програмиране но доколкото ми е известно за да се направи нещо ново или различно има в дигитален формат се ползват определено количество базова информация(data),и тази информация се трансформира в някаква нова дигитална форма.С 2 думи казано въпросният Ампер разполага с някакъв обем от (музикална)информация която е структурирана по определно клише и тази първична инфо(data) се видоизменя/променя във форма подходяща за съответният изпълнител в случая госпожица Саутърн която няма удоволствието да е познавам.
  Това не е нито нещо ново нито неправено досега напротив можеби 90% от изпълнителите използват подобна методология в композиране и изпълнение с тази разлика че сами те или някой друг едитира готовият продукт а не както в този случай
  "програмата" Ампер.Песента така и не можах да изслушам повече от 8 секунди-подобни бози заливат радиостанции и музикалният пазар.Ако ударим калема може само да се констатира че с този вид хибридна музика- която е с голям потенцял, би могла да се направият албуми буквално всеки ден ,само ще увеличи търсенето на класическият вид на музикално композиране и лайф-изпълненията ,което ще доведе до много по голямо търсене примерно на винилните формати което може да доведе до драстично поевтиняване на винилите и аналоговата ауди техника.Така че от тази боза има само позитиви за нас -тези които обичаме "истинска" музика и истински изпълнители.

 22. 22 Профил на ju
  ju
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Името на албума е: I AM AI

 23. 23 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Жалко, че са захранили ИИ-то с блудкав поп от преди 15 години.

  I had a dream, Joe
 24. 24 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#21] от "the_fat":

  На изкуствения интелект се предоставя база данни с определени параметри, след което той започва да търси най-малкото общо кратно (да се "учи"). В последствие му се дават някакви начални параметри и той "сглобява" картинката от това, което е научил.

  I had a dream, Joe
 25. 25 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това е само началото. AI все още е на начален етап в много неща. Но огломното му предимство е скоростта, с кото се учи и самоусъвършенства. Ние имаме предимството на няколко милиона години генетична памет, но това е нищо за AI. Скоро се очакват и филми, направени от AI. И ако музиката сега е "блудкава" според определението на много коментиращи - то тя ще става все по-разнообразна. Много хора не могат да създадат дори и това. Въпросът е по-скоро в управлението на параметрите и AI да не излиза извън тях - това е мястото на човека.

 26. 26 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"

  Не съм скептик на прогреса.
  Каквото и да измисли един AI, правилата на мисленето и целите за постигане се задават от човека.
  А пък на всичкото отгоре - накрая съдия е човешкото естетическо чувство. Сбъркан експеримент.
  Иначе РСтата много помнят и много обработват - всичко, което им зададем. :-)

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK