Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Кирил Петков: Корабите с газ от САЩ вече пътуват към България

Кирил Петков: Корабите с газ от САЩ вече пътуват към България

Виж видеото
Николай Събев: Превозвачите са използвани да създават напрежение и да падне кабинетът

Николай Събев: Превозвачите са използвани да създават напрежение и да падне кабинетът

Виж видеото
Посланикът на Финландия: Искаме мирна граница с Русия

Посланикът на Финландия: Искаме мирна граница с Русия

Виж видеото
Гроздан Караджов: Бизнесът имаше 2 г. да се подготви за тол таксите

Гроздан Караджов: Бизнесът имаше 2 г. да се подготви за тол таксите

Виж видеото
Каримански за коалицията: Kомпромисите вече са изчерпани

Каримански за коалицията: Kомпромисите вече са изчерпани

Виж видеото

Испански и каталунски политици, журналисти и потребители на социалните мрежи реагираха с учудване на предаване по детска програма на каталунската обществена телевизия, обясняваща какво означава "политически затворници".


Така общественият оператор - който в последния момент отпадна от списъка с каталунски институции, които трябваше да минат под контрола на централното испанско правителство - не само взе страна срещу Мадрид в спора за постоянното задържане под стража на политици и активисти заради кампанията за отделяне на Испания, а предизвика и дебат дали подобни политически послания са подходящи за деца.


InfoK, информационно предаване, разяснява защо се смята, че членовете на уволненото правителство и двамата задържани каталунски активисти - Жорди Санчес и Жорди Кушарт - са политически затворници. "Политически затворник е човек, който е в затвора заради политическите си идеи, заради това, че мисли и действа по различен начин от хората, които управляват страната," се казва в кратко видео. "В случая на тези хора някои мислят, че те са в затвора заради това, че искат независимостта (на Каталуня - бел. ред.), т. е. че са политически затворници и че не е справедливо да са в затвора, но мнозина мислят и че... в Испания няма политически затворници и че те трябва да са в затвора, защото са извършили серия престъпления, считани за много сериозни."


Жорди Санчес и Жорди Кушарт, които оглавяват двете организации, подкрепящи независимостта, бяха задържани през септември заради кампанията за референдума за независимост, на който над 90% от участвалите (около 38% от всички избиратели) гласуваха за отделяне от Испания.


След като парламентът в Барселона обяви, че Каталуня е независима държава, прокурор поиска, а съдът прие обвиненията срещу членовете на правителството и поиска за тях постоянен арест. Специално за министрите от уволнения кабинет аргументът да останат задържани е, че има риск да се укрият - пример за това според съдията е бившият премиер Карлес Пучдемон, отишъл в Белгия и отказал да се яви в съда във връзка с обвинения за бунт, подбудителство към размирици и разхищение на държавни средства.


"Част от испанското правосъдие"


Програмата продължава с въпроса защо част от каталунското правителство е в затвора. "Защото испанското правосъдие ги обвинява, че не спазват нормите на Конституцията, книгата, в която се събират испанските закони, за да постигнат независимостта на Каталуня."


Обяснява се в какво са обвиненията към тях по следния начин: бунтът е "престъпление, което се състои в подтикване на много хора да излязат на улицата, използвайки насилие, за да променят основни неща в страната... Каталунските политици казват, че не са правили това, защото не е имало насилие, всичко се е случило мирно. Обратно, част от испанското правосъдие смята, че (се е случило). И изпрати каталунските политици в затвора." Някои обаче не са - като "премиера Карлес Пучдемон", който е в Белгия. Той и министрите "смятат, че процесът няма да е справедлив." Използвана е думата president ("премиер" в испанския контекст), все още употребявана от привържениците на независимостта, а не "бивш премиер" или "уволнен премиер", какъвто е Пучдемон според испанските власти.


Показват се и кадри с деца, които отиват на митинги за свободата на Каталуня.Без контрол от Мадрид


Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, която представлява испанските власти в Барселона, обясни във вторник, че не е гледала детската програма, но ръководството на медиите е длъжно да уважава децата, защото "тук действително става въпрос за човешки права." Тя каза, че задачата на изборните власти, които ще подготвят вота на 21 декември в Каталуня, са длъжни да гарантират неутралното съдържание на прорами като TV3, но отказа да коментира конкретния случай, преди да гледа програмата, предава "Ла вангуардия".


Според друго каталунско издание, "Ел насионал", лидерът на каталунския клон на управляващата в Мадрид Народна партия Шавиер Гарсия Албиол обяви, че в сряда ще подаде официален сигнал за "индоктриниране на деца". По-рано този месец от централното ръководство на партията вече предупредиха, че следят внимателно канала и ако се наложи, ще вземат нужните мерки. Агенция "Ефе" пише, че Албиол е изразил и съжаление, че Мадрид е отказал да поеме ръководството на TV3 въпреки първоначалното намерение да го направи като част от мерките за пряко управление по т. нар. чл 155 от Конституцията. При гласуването на прякото управление в сената обаче тази възможност беше премахната по искане на социалистите. Противниците на това решение смятат, че то е позволило на поддръжниците на независимостта да продължат да използват обществения оператор като инструмент, с който да агитират за независимост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK