Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Симеон Дянков: Прогнозите на финансовия министър са по-емоционални от нужното

Симеон Дянков: Прогнозите на финансовия министър са по-емоционални от нужното

Виж видеото
Морфов: Гневът и възмущението на българина угасват след третата ракия в кръчмата

Морфов: Гневът и възмущението на българина угасват след третата ракия в кръчмата

Виж видеото
Срещи на границата: познавате ли бурели (епизод 1)

Срещи на границата: познавате ли бурели (епизод 1)

Виж видеото
Феновете на "Бешикташ" засипаха терена с хиляди играчки за децата, пострадали от трусовете

Феновете на "Бешикташ" засипаха терена с хиляди играчки за децата, пострадали от трусовете

Виж видеото
Крум Зарков: Кьовеши възложи вътрешен одит на българското бюро на европрокуратурата

Крум Зарков: Кьовеши възложи вътрешен одит на българското бюро на европрокуратурата

Виж видеото


Глобализацията и технологиите изоставиха много хора и създадоха огромна бездна на разделение в САЩ, заяви създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг пред студенти в Канзас. Събитието отбеляза края на неговата "Година за пътувания" - предизвикателство да обиколи най-разнообразни места в САЩ и да се срещне с най-различни хора.


Всяка година Зукърбърг си налага различни задачи - да научи мандарин, да тича по 1 миля дневно, да чете по една книга на всеки две седмици... Тази година - да пътува из страната. Макар досега той да отрича, че ще се кандидатира за президент през 2020 г., обиколката му бе тълкувана от някои анализатори като ранна кампания.


"Управлявайки "Фейсбук", осъзнах, че е по-вероятно да ида до столицата на друга държава, отколкото до много места в нашата", обясни той и допълни, че смята за полезно да излезе от "социалния си мехур" на фона на изборите миналата година.


"Това е особено важно за хората в технологичната индустрия. Глобализацията и технологиите са две важни тенденции, които доведоха до голям прогрес в света, но мисля, че започваме да осъзнаваме, че много хора изостанаха. В страната има огромна пропаст, която расте. Мисля, че това е в основата на много от най-разделящите политически дебати."


Общността


"Общностите, особено местните, са много по-важни за хората, отколкото осъзнаваме", каза Зукърбърг. Тази идея не е нова за него - в речите си в последните месеци той неколкократно говори за това колко важни са местните общности, които могат да създадат чувство за принадлежност у индивида и да му дадат поле, на което да приложи потенциала си. Тази година той обяви нови планове за бъдещото развитие на компанията, фокусирано към общуването във фейсбук групи - един вид "социална инфраструктура", която да помогне за свързването на хората на индивидуално, лично ниво.


"Този глад, тази нужда за общност е толкова дълбока, че мисля, че не говорим достатъчно за нея. Ако има една тема, за която имам чувството, че съм научил нещо тази година, общата нишка между живота на всички ни... Знаете, не сме на едно мнение за всичко. По темите на голямата политика, по националните проблеми. Но открих едно нещо - много хора са на мнението, че най-важното нещо е какво се случва около нас - с приятелите, семейството, работата, обществото ни. От много хора чух, че ако просто намалим децибелите, ще открием помежду си повече общи неща, отколкото ще чуете в новините. И това само благодарение на нещата, които искаме за общностите си.


Зукърбърг: Опиатите и технологиите са виновни за дълбокото разделение в САЩ (видео)

© Jose Gomez, Reuters


Зукърбърг разказа за посещението си в квартал на Ню Орлиънс, тежко засегнат от урагана "Катрина". "Много хора напуснаха квартала след това. И понеже там не живеят много хора, никой не беше инвестирал в създаването на бакалия, така че не е имало откъде да се купят пресни храни. Запознах се с един човек - Бърнел Котлан (...). Той решил, че иска сам да построи бакалия. Не знаел как. (...) Влязъл в интернет и започнал да гледа видеа как да си направи електрическата система (...) и я направил! Построил бакалия с двете си ръце, просто за да могат хората в тази общност да имат откъде да си купят прясна храна. И си казал: "Няма да спра дотук, сега ще направя бръснарница, за да имат хората къде да се събират." И пералня. И детска площадка. И интернет кафе. Направил е сам не просто малък бизнес, а крайъгълен камък на общността. Как да не се срещнеш с такъв човек и да не се вдъхновиш от него?"


Изборите и демокрацията


"Фейсбук" е само едно парче от пъзела, чрез който руснаците се опитаха да атакуват демократичните избори у нас, каза той и допълни, че съдейства напълно на разследванията на Конгреса. Вече инвестирахме много за сигурността, сега ще засилим тези инвестиции, заяви Зукърбърг. "Имаме около 10 000 души, които работят за безопасността и сигурността, а през идната година ще удвоим броя им."


Опиоидите


На въпрос какво го е изненадало най-много по време на обиколката той казва: "Размерът на проблема с опиоидите. Това е наистина тъжно. Мисля, че хората вече са запознати със статистиките по този въпрос. През 2016 г. 64 000 души са починали от свръхдоза наркотици. Това е повече от умрелите от СПИН в пика на епидемията. Повече от американците, загинали в цялата Виетнамска война", каза той. (Повече за опиоидната криза в САЩ четете тук.)


"Не мисля, че осъзнаваме как тази епидемия е променила поведението на хората в по-широк смисъл, по отношение на политиката. Дори да беше само проблем с общественото здраве, щеше да бъде един от най-страшните в историята ни. Но има много данни, които предполагат, че една от най-големите корелации спрямо гласувалите за демократите и за републиканците са окръзите с най-висока честота на смъртни случаи от опиоиди."


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK