Христо Иванов: Конституцията на ГЕРБ е мъртва, да живее статуквото

Христо Иванов: Конституцията на ГЕРБ е мъртва, да живее статуквото

Виж видеото
Иван Маджаров: Нека има протести, но медиците няма да стават жертвени агнета

Иван Маджаров: Нека има протести, но медиците няма да стават жертвени агнета

Виж видеото
Фандъкова: Вече 2500 души са минали през ковид кабинетите

Фандъкова: Вече 2500 души са минали през ковид кабинетите

Виж видеото
Екатерина Захариева: Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз

Екатерина Захариева: Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз

Виж видеото
Финландец постави рекорд на Гинес за най-бързо избутване на автомобил

Финландец постави рекорд на Гинес за най-бързо избутване на автомобил

Виж видеото

Колко важно е за българите да имат собствен дом, а и да осигурят такъв за децата си - едва ли имате съмнения. Това не винаги е било лесно и през последните над 100 години трудностите са били различни - вижте повече във видеото.


То е втори епизод от видео рубриката на "Дневник" - "Наясно", разработена заедно с екипа на "Phazza". В нея с анимация обясняваме важни теми и проблеми.


Моля, гледайте видеото с включен звук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  За българите, набавянето на собствен дом, винаги е било приоритет. Това е добра национална черта. Затова обаче ще трябва много да се потруди, включително да настоявал (моля ви се) за изграждането на добра инфраструктура. Нима това не е задължение на институциите?!
  Накрая на видеото чух само едни добри пожелания.

 2. 2 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 437 Неутрално
 3. 3 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Придобиването на собствен имот не винаги е най-умното. вероятно едно от най-консервативните вложения.
  Имота при липса на достатъчно средство се превръща в закрепостяващо условие.
  Това е и смисъла на по-малкия на брой собственици на имоти в нЕкои други държави.
  Животът е доста динамичен, работодателите също.

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#3] от "plf":
  Имота е закрепостяващ ако сам решиш да се закрепостиш към него. Иначе си е един актив от който винаги можеш да се освободиш. Вярно, не е много ликвиден, трябва известно време и може да не продадеш на тази цена на която ти се иска, но като цяло почти със сигурност няма да си на загуба при продажбата. Иначе е вярно че за доста хора е закрепостяващ, но то е поради отношението им, че този имот е живота им. Има много сами старци, които си броят стотинките но живеят в мизерия в огромни апартаменти в центъра на града. Аз например нямам такива сантименти. За 20 год съм сменил 3 жилища, все са си били мои. Като преценя че ми трябва друго и имам пари, купувам си го, продавам старото и толкова.

 5. 5 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 618 Весело

  Никакви умни градове няма да има...Никой няма да остави на робота домакинството и пълния контрол на дома щото в един момент робота след токов удар от енергото може да реши,че нямаш право да живееш в дома си.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  "Това е и смисъла на по-малкия на брой собственици на имоти в нЕкои други държави."
  До коментар [#3] от "plf":
  Тцъ, западняците са с по-високи доходи, но при тях имотите са в пъти по-скъпи. И данъците им, и разходите са по-големи и не успяват да спестят за жилище. "Моят дом е мойта крепост" казват немците, въпреки че и там не всички си имат жилище. Но ако нямаш жилище, нямаш и грам сигурност. В момента в който останеш без доход си под моста. Лошото е, че нашата държава все повече заприличва на "проспериращия" запад. Непрекъснато растат общинските данъци и такси и целта е да те направят длъжник и да ти отнемат и покрива над главата. Е, аз съм бил в казарма и мога да ползвам калашник, който не знае да се научи.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Стига подигравки с панелките! Имам санирана панелка и е перфектна преди всичко във функционално отношение. Харесвам я повече от тухлената ми жилище. Единствен проблем е, че са в комплексите а не в центъра. Панелките са най-добрите и най-сигурните жилища. А панелките в Люлин са върха.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Весело

  Пак ли статийка за надуване на имотния балон/

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Както с всичко друго и тук най-важното е да ти е по мярка. Ако се изхвърлиш, ти се заробваш финансово и си правиш живота черен, ако съвсем не ти пука, рискуваш в някакъв момент да изпаднеш зад борда.
  Да, по-ниска е ликвидността, но общо взето си държи цената, може да носи и допълнителни доходи и в този смисъл, дори като инвестиция макар и консервативен вариант - става.
  Иначе, дали панел, дали ново и къде да бъде (много важна характеристика, особено от инвестиционна и експлотационна гледна точка) зависи от възможностите и всеки сам си решава.
  Доброто разположение, комуникативно място и гараж, правят нешата доста прилични и не трябва да се чудим, че данъците растат - след като искаме по-добър транспорт, прилични улици и инфраструктура, няма кой друг да плати освен собствениците - все едно у нас или на запад.

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Весело

  За българите, набавянето на собствен дом, винаги е било приоритет. Това е добра национална черта.
  —цитат от коментар 1 на paf


  Било е някога. Когато построяването на дом е бил евтино и е изисквало предимно труд (говоря за традиционното общество). Строителните материали (предимно греди и камък) са се рециклирали стотици години.
  В този смисъл само мързеливците или болните не са могли да си построят дом. Всеки здрав човек с малко желание и умения е можел да си иззида едноетажна/двуетажна къща от камък, кал и дърво.

  Съвремието обаче е доста по-различно - изискват се специални строителни умения, техника, разрешителни от общината и не на последно място ужасно много пари, особено ако жилището с купува готово от строител. Ужасно много пари.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Имотът е пасив или твърде неликвиден актив. С покупката вече си с 12-15% назад заради такси и данъци при покупката (поне на запад). В добри времена възстановяване на парите може да стане за 3-5 години. Още година за продажбата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Имам една забележка към видеото - хората по времето на соца не са били преселвани в градовете, а са се заселвали в тях поради социално-икономически причини. Който процес продължава и до днес - т.нар. урбанизация.

  Колкото до настояването за умно градоустройство - струва ми се, че на много места етапът за промени в градоустройството вече е преминал и не знам какви решения могат да бъдат прилагани оттук нататък. За някои квартали в големите градове все още има известен шанс. Липсата на ясен план как трябва да бъде застроен един град води до хаоса, на който сме свидетели днес (за разлика от годините на соца, когато е имало ясна планировка и екипи от архитекти са разработвали всеки град и всяко село).

  По отношение на панелките - когато са добре санирани и поддържани, техният живот може още да се удължи, както е в Германия например. При новото строителство също няма гаранция, предвид колко схеми се прилагат и там, само и само "инвеститорът" да лапне голямата печалба, а всичко останало е проблем на новодомците. При липса на ясни правила и стандарти, това е резултатът - всеки прави каквото, където и както му харесва.

  Колкото до липсата на жилищна политика в годините на прехода - то няма каквато и да било политика, освен тази на стабилността в мизерията (заради което над 3,0 млн. сънародници не просто емигрираха, а трайно се евакуираха оттук и този процес продължава сред младите), та камо ли някаква друга.

 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Добре че беше соца, че иначе другарят капиталист Домусчиев щеше да ни обяснява всекидневно как освен че 500 лева ни е твърде висока заплата това че даваме 400 от нея за живеене под наем било твърде евтино...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":

  "А панелките в Люлин са върха."

  Божичко...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Българите действително сме далеч по-привързани към притежаването на дом отколкото в много други държави. Не желая да се впускам в предположения за причините и съждения относно народопсихологията. Но ако човек реши да живее на дадено населено (или по-малко населено) място, дали от обективни или субективни причини (благоприятен трудов пазар, добра инфраструктура, приятен климат, природа, интересна културна среда, архитектура, близост до - или пък достатъчна отдалеченост - от роднини и т.н.), той следва да си направи сметка дали ще му бъде по-изгодно да наеме жилище или да го купи. За целта съществуват формули, които взимат предвид немалко параметри: цена на имота; продължителност на периода, в който собственика възнамерява да живее в него преди да се премести; размер, продължителност и лихва на ипотеката; очаквания (доколкото такива са възможни) относно бъдещи развития в цената на имота, сравнена с общата инфлация, както и с растежа на наемите; имотни данъци; такси за покупко-продажба, вписвания и заверки; очаквани разходи за преустройство и поддръжка, и други. Прилагам линк към електронен формуляр на New York Times (приложим и за България), който изчислява тези параметри и указва дали при равни други условия е икономически по-изгодно човек да наеме или да купи жилище.
  https://www.nytimes.com/interactive/2014/upshot/buy-rent-calculator.html

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Аз не мога да разбера прехласването по западният стил на живот в частта колко е прекрасно да си губиш 2 месеца годишно в задръствания и много екологичното:-) горене на няколко тона нафтя и сие за да пътуваш от рабата до в "къщито" под наем за което плащаш една трета от приходите си всеки месец и ако недай си боже се случи да нямаш работа половин година..пофалирваш..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Истината е, че за българина купуването на дом е много повече емоционално, по-малко рационално решение.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":"А панелките в Люлин са върха."Божичко...
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  Ти пък кво разбираш от строителство?! И за апартаменти става дума, не за къщи. Не че и от къщи разбираш.

 19. 19 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":

  Немците?! В Германия хората са с най-нисък процент собствени жилища в ЕС! Само около 50% от германците имат собствен имот. Друг е въпросът, че не цената определя нивото на собственост в развитите държави. Огромно значение имат лихвите и специфичните финансови инструменти, свързани с жилищата. В Швейцария може да си купиш жилище, но никога да не изплащаш главницата, а само лихвите по заема. Подобни схеми съществуват и в други държави. По този начин все едно живееш под наем, но на цена, която обикновено е съществено по-ниска от нивата на наемите, защото се определя от лихвите.
  Има и още една причина - заемите в развитите държави подлежат на много сериозна регулация, за да се избегнат масови неплащания по кредити. В Германия, Франция и изобщо в нормалните държави никой няма да ти даде заем, ако общата ти задлъжнялост надхвърли определено ниво и ако не ти остава определен доход за изхранване. И това се удостоверява с данъчи декларации от последните 2-3 години когато искаш заем за жилище. Системата няма нищо общо с родната.

  Жизнь или Life - избор има.
 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":

  При настъпването на социализма българия е много по-малко пролетаризирана, отколкото по-развитите страни - над 80% от населението са дребни собственици, вкл. на домове. При социализма пък единственият вид собственост, който можеш да имаш беше собственото жилище. Поради това да нямаш недвижим имот и жилище в България означава да си декласиран, човек без определено място в обществото, циганин.

 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#20] от "patsis":

  Виждаш ли как се менят времената и нравите?
  Сега да платиш 1000 евро за един квадратен метър означава, че в главата няма никой. Да станеш роб на банката за 30 години, само за да се навреш в една кутийка...

  Крепостни селяни.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Относно желанието за по-голямо жилище - двустайни ЕПК-та по 65 кв. изглеждат по-просторни от 3 стайни ново строителство по 90 кв.

 23. 23 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#2] от "theduloclan":

  Абсолютно вярно. И както знаем "центъра на София не е в Българиа"

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Панелките са най-добрите и най-сигурните жилища. А панелките в Люлин са върха.
  —цитат от коментар 7 на Judjuk


  Нали се шегуваш :)

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Придобиването на собствен имот не винаги е най-умното. вероятно едно от най-консервативните вложения.Имота при липса на достатъчно средство се превръща в закрепостяващо условие.Това е и смисъла на по-малкия на брой собственици на имоти в нЕкои други държави.Животът е доста динамичен, работодателите също.
  —цитат от коментар 3 на plf


  Може,може.

  Но ''Бяла,спретната къщурка с две липи отпред'' още е и си остава част от бг народопсихологията.
  Понякога дори само мисълта за нея е държала българина ''над водата'' и му е давала сила и вяра.

 26. 26 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":При настъпването на социализма българия е много по-малко пролетаризирана, отколкото по-развитите страни - над 80% от населението са дребни собственици, вкл. на домове. При социализма пък единственият вид собственост, който можеш да имаш беше собственото жилище. Поради това да нямаш недвижим имот и жилище в България означава да си декласиран, човек без определено място в обществото, циганин.
  —цитат от коментар 20 на patsis


  Лично от германци знам,че не ни съжаляват въобще ,защото над 90 % от българите имали собствено жилище,та и две-три /ако броим селски къщи и/или вили/,което си било суперактив за заппадняк. А в Германия този процент е около 30.

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Българите и на луната да идат, и там ще купят дом. В САЩ преди гръмването на имотния балон почти всеки българин купи имот, а някои и по два. След кризата много изоставиха имотите си на банката поради неплатежоспособност, но повечето подължават да ги изплащат. Плащат с огромни усилия, но домът им дава онази сигурност, която им е нужна в този бързо променящ се свят.

 28. 28 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Българите и на луната да идат, и там ще купят дом. В САЩ преди гръмването на имотния балон почти всеки българин купи имот, а някои и по два. След кризата много изоставиха имотите си на банката поради неплатежоспособност, но повечето подължават да ги изплащат. Плащат с огромни усилия, но домът им дава онази сигурност, която им е нужна в този бързо променящ се свят.
  —цитат от коментар 27 на proza


  Ами като гледат стотиците хиляди местни американци по кашоните и под мостовете как да не си дадат зор да изплатят едно талашитено бунгало поне.

 29. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#27] от "proza":

  Е те точно такива рибки им трябват на банкстерите.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 30. 30 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Пълни глупости си написал

 31. 31 Профил на Урбанистът
  Урбанистът
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И панелките могат да бъдат подредени и межблокове пространства хубави, ето как в Финландия https://goo.gl/H9fBw1

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7718 Неутрално

  Всеки гледа да е в собствено, та ако ще и в кутийка да е. Но децата ни тръгнаха и си купиха по чужбина апартаменти, тук заради такива като Домуса избягаха.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  До коментар [#30] от "jorosrabskia":

  Възможно е за Вас да са пълни глупости. За съжаление реалността е такава. Единственото което може да промени условията донякъде, в частност периода и цената на пазар с активно търсене е местоположението :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 578 Весело

  Къде живеят българите?!

  В "гетото" разбира се!!!! За това въздуха е "кристално" чист, а водата "бистра" и "златна"!!!!

  До коментар [#1] от "paf":
  За българите, набавянето на собствен дом винаги е било приоритет. Това е добра национална черта. Затова обаче ще трябва много да се потруди, включително да настоява (моля ви се!) за изграждането на добра инфраструктура.
  А накрая на видеото чух само едни добри пожелания!

  Пак че и това го има!!!!

 35. 35 Профил на Vladimir Yosifov
  Vladimir Yosifov
  Рейтинг: 242 Разстроено

  До коментар [#3] от "plf":

  В България всеки се отказва от 20 години от безценният си живот за да изплати имот, САМО, защото в България няма ЗАКОН за отношенията между наемател и наемодател.
  Строителната мафия има силно лоби в Парламента от Преврата досега.

  Като брокер имоти и местен гид на Гугъл Карти публикувам съвети как да се използва Google Maps при реклама на апартамент, магазин, офис, сграда в строеж, право на строеж, право на въздуха, реклама на услуги. Полезно е. Гугъл Карти не е само навигация, а и медия за реклама на бизнес. Опитайте.
 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  В Русия Хрушчов даде възможност хората да имат собствено жилище, макар и малко (т.н.хрушчовки). Сега олигарсите прокараха закон за събарянето на хрушчовките, защото робите не трябва да имат собственост.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  В тежки икономически времена собственият имот е най-сигурният фундамент на едно семейство. Когато икономиката е слаба, наблюдава се стагнация, инфлацията ескалира, безработицата расте всеки ден и никой не е сигурен на работното си място и дали ще има пари да си плати наема следващия месец, тогава идва време да се замислим за собствен имот. Защото може работа да нямаш, хлябът да не достига, но поне покривът над главата ти е сигурен. На запад е друго. Там икономиките рядко преживяват такива исторически катастрофи, както в последните 120 години в България. Колко пъти държавата фалира през последния век? Колко пъти хората губеха работата си? Точно затова българинът ще продължава да си купува собствени жилища. Времената се менят, икономиките рухват, но земята и златото винаги са най-добрите вложения.

  И защо трябва всеки месец да пълниш гушата на разни хазяи за надути заеми /както е в момента в София/, вместо да плащаш същите пари като вноски за собственото си жилище?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1286 Весело

  До коментар [#27] от "proza":

  Този коментат ще го отнеса към категорията "гроздето е кисело" и характерната .

  Първо, в САЩ банката взема имот _в замяна_ на ипотеката. Няма такова изискване за "изоставилите имотите си на банката поради неплатежоспособност", да "подължават да ги изплащат". Например, след като се спука балона на имотите в САЩ, доста хора (дори такива които можеха да си позволят плащанията по ипотеката) решиха да ги дадат на банката и да забравят за ипотеката:

  https://www.bankrate.com/finance/real-estate/strategic-default.aspx

  Второ, в повечето градове в САЩ цените на имотите вече надхвърлят нивата от 2008 г. Така че дори тези, които са имали нещастието да купят по максимални цени, но са продължили да си плащат ипотеките до сега вече могат да продадат имотите си с печалба, или поне няма да са на загуба прекалено много (в зависимост от мястото на имота):

  https://www.zillow.com/home-values/


 39. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#27] от "proza":Този коментат ще го отнеса към категорията "гроздето е кисело" и характерната .
  —цитат от коментар 38 на plamen_b


  ... характерното за българина желание да си представи че е по-добре от сънародниците ни.

 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Имотът е пасив или твърде неликвиден актив. С покупката вече си с 12-15% назад заради такси и данъци при покупката (поне на запад).
  —цитат от коментар 11 на penetrating


  "запад" е доста разтегливо понятие. Не знам в САЩ някъде да има данъци при покупка на имоти. Дори печалбата при продажбата им (ако има такава) не се облага с данъци ако е до $500 хил. (за съпрузи) или $250 хил. (за неженени). Вярно е, че агентите взимат комисионна до 6%, но реално тя може да се договори (особенно за по-скъпите имоти):

  https://www.investopedia.com/financial-edge/0611/understanding-real-estate-commissions-who-pays.aspx?lgl=myfinance-layout-no-ads

  Да не говорим, че при голямо желание всеки може да си вземе изпитите за агент и да си спести поне комисионната.

 41. 41 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 819 Весело

  Колко им е лесно на охлювите.

  No Pain No Gain
 42. 42 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Да работиш цял живот за една гарсониера или двустаен е направо глупаво. По добре е човек да обиколи света и да научава нови неща и да добива опит отколкото накрая на живота да си каже за какво блъсках цял живот за едни четири стени ли.

 43. 43 Профил на lpt47553827
  lpt47553827
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещата с имотите не се свеждат само до това да имаш или да нямаш! Имотът става неразделна част (докато не се продаде) от живота на човека и тук често се подценяват десетки други елементи, особено когато се купува емоционално. Нещата са добре описа в сайта ho-re.biz и той би могъл да служи като пътеводител на купувача на имот в София.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK