С тропане по масата руският патриарх поучава президента Радев за Освобождението (допълнена, видео)


Руската православна църква разпространи на сайта си видеозапис от изявление на руския патриарх Кирил пред президента на България Румен Радев на срещата им преди два дни. То е с продължителност почти 6 минути и е изпълнено с остри реплики, като в част от времето си духовникът подсилва ефекта от казаното с потропване с пръсти по масата. От записа, разпространен след края на визитата на патриарха в България, се вижда само какво говори гостът, но не и дали и какво е отвърнал президентът. (Статията е допълнена в 16.24 ч. с реакцията на държавния глава според източници от президентството - бел. ред.)


Главата на руската църква беше в България за честванията на 140-ата годишнина от освобождението на страната от османско владичество и участва в тържествата на връх Шипка, след което разговаря с премиера и президента. Минути преди да се качи на самолета, за да си тръгне от страната, той направи специално изявление пред медиите, в което изрази огорчение от "лъжливите исторически интерпретации" на българските държавници. От думите му се разбра, че повод за реакцията е словото на президента на Шипка, в което беше посочено, че роля за Освобождението освен Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са загинали в боевете. По-късно руската агенция ТАСС разпространи второ негово изказване в подобен стил.
"Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. [От] Русия", заявява патриарх Кирил на президента Радев и допълва: "Искам откровено да ви кажа, че ми беше трудно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождаването на България". Духовният водач на Русия подчертава, че има двойнствено впечатление от юбилея.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 2493 гласа

  1. Като лошо възпитание (4.13%)
  2. Като нехристиянско (1.68%)
  3. Като провокация (11.07%)
  4. Като неподходящо за духовник (11.03%)
  5. Като политическа позиция (9.47%)
  6. Като част от руската пропаганда (43.92%)
  7. Като правилно (15.12%)
  8. Друго (0.68%)
  9. Не ме интересува (2.89%)

Отговорът на президента


Съобщението на президентството от срещата на 4 март лаконично цитира казаното от патриарх Кирил така: "Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. "Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура", заяви патриарх Кирил."


Днес, потърсени от "Дневник", от президентството уточниха единствено, че кадрите са от оператора, придружавал патриарх Кирил по време на посещението му в България.


Източник от "Дондуков" 2 разказа за "Дневник", че операторът се е оттеглил след изявлението на госта и запис от по-нататъшния разговор няма. По думите му президентът Румен Радев отвърнал, че "както църквата се бори за душата на всеки човек, така и България е признателна към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност".
Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия, казал държавният глава.


Според източника от президентството Радев посочил, че е бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието" в писанията на патриарх Кирил, след което гостът спрял с упреците с думите "Добре, нека прелистим тази страница".


В края на разговора патриарх Кирил благодарил на президента и му пожелал духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава на свой ред благодарил, но уточнил, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи - патриарх Неофит, който му я е дал.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK