Тук пътят свършва. След него няма нищо. Разположено на брега на река Дунав, село Долни Вадин гледа към отсрещната румънска територия, а зад него остава цяла България. Населението му не наброява повече от 160 души, като останалите млади се броят на пръстите на двете ръце. Децата ги няма – те са в големите градове или в чужбина. Няма и аптека, личен лекар, хранителен магазин, работещ повече от 4 часа на ден, училище, липсва обхват на български телеком. Затова се говори през румънски оператор.


Но има едно читалище. Неговият административен секретар – Анелия Спасова, е поставила за своя цел и кауза да запази родното си село на картата на България. От картотекиране на книги през боядисване и редене на паркет, обучаване на възрастните на компютърна грамотност и свързването им по скайп с роднини, в "Съзнание – 1927 г." тя прави всичко, за да поддържа духа в малкото населено място и да го популяризира в останалата част от страна.


Вижте историята й и повече за Долни Вадин във видеото.


"Дай мигач" е с подкрепата на Volkswagen T-Roc.

, 10630

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  За да оцелее едно село са му нужни три неща:
  Почтена администрация и законност.
  Училище и социална защита на населението.
  Поминък.

  Изобщо не се нуждае от каквото и да е било друго.
  Без някое от горните - няма да стане.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  И ако не оцелее - какво?
  Насила хубост не става.
  Горното мнение е вярно.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  Наскоро гледах едни видео с Тодор Колев.

  "Нашият народ, аха - аха го научихме да гледа кино, аха - аха го научихме да ходи на театър, в читалища започна да влиза - аха - аха и изведнъж всичко рухна.
  В момента цари такава шеметна простотия".
  Каза нещо такова.

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  "Как да се разбереш с някой, като от него те делят два вагона книги."
  Тодор Колев

 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#4] от "ruby":
  Тъй де ма виждаш ли баце как се разбира с всички😂😂

 6. 6 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Ами ще западат селата и то не само в северозападна България.Навсякъде е така.Някъде силно западат,другаде по слабо,но устойчиво.Този процес започна още по времето на голямата идустриализация,когато хората от селата отидоха в града да работят в предприятията.Закупиха,построиха си жилища и сега някак много трудно става връщането обратно.Няма значение,че масово бяха затворени заводи и фабрики.Много от хората предпочетоха да отидат да работят в чужбина,но не и да се върнат на село.Тъжно и жалко,но факт.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5505 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  Няма начин да не оцелее, щом като е на брега на голяма река.
  И, браво на Ани!

  скоростен индекс "Y"
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Една истинска кауза, която има смисъл ! Дори и да не успее, борбата си заслужава ! Ако привлече повече внимание и се организират различни проекти, това може да започне да създава препитание за хората и да ги задържи в селото. Успех !

 9. 9 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Само почит и уважение към делото на жената!

  Може и това лято да ги посетим, да видим с какво да помогнем.

 10. 10 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Само почит и уважение към делото на жената!Може и това лято да ги посетим, да видим с какво да помогнем.
  —цитат от коментар 9 на ilc39569114


  Кои сте тези дето посещавате и помагате?

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  СЛАВА БОГУ ОСТАНАХА И ТАКИВА БЪЛГАРИ!!!
  РЕСПЕКТ!!!

 12. 12 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Такива села НЕ трябва да оцеляват. Шепата земя България с размерите, населението, икономиката, мащабите на един средноголям световен град има 250 и няколко общини и 5500 !!!! СЕЛА. За хиляди от тях трябва кмет (крадливи), администрация (мързеливи), полиция (некадърни), доктор, пътища, електропроводи, водопроводи, комуникационни инфраструктура и т.н.. Кому е нужно това? Те са възникнали преди модерното и едрото селско стопанство, когато хората е трябвало да бъдат наблизо до земята. Няма никаква логика в съществуването на тези селища. ТЕ СА НАЙ-ЛОШИ ЗА ЖИТЕЛИТЕ СИ, защото няма как да получат нормален живот в тях. Кому е нужно читалище в село със 160 жители, ако има квартали с 20-30-40 000 жители в градовете без читалище. Жената там много по-смислено и широко може да полага усилията си. Същото важи и за малките замиращи градове, които нямат живот или са създадени изкуствено. В Европа логиката е друга, ако някой има претенции.

  България има нужда от няколко големи града с брутална инфраструктура между тях, запазване само на активните и курортните села. Поне няколко хиляди села могат да бъда оптимизирани - 5500 е брутално число. Това ще е по-добре за всички, вместо да поддържаме тази неадекватна на времето ситуация.

 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Спокойно могат да поискат да минат под румънска юрисдикция. Ще си живеят в пъти по-добре и по-цивилизовано.
  Да пазиш българщина при толкова майцепродавци в София и вътрешността е кауза пердута.

 14. 14 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дундурук":

  Подкрепям Ви напълно.
  Тъжно е да гледаш рушащите се сгради в населени места, където някога е кипял живот, но открай време, когато дадено място не може да осигури живота на хората, те го напускат.
  Само селата край големите градове имат бъдеще и то като вилни зони повече.

 15. 15 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Такива села НЕ трябва да оцеляват. Шепата земя България с размерите, населението, икономиката, мащабите на един средноголям световен град има 250 и няколко общини и 5500 !!!! СЕЛА. За хиляди от тях трябва кмет (крадливи), администрация (мързеливи), полиция (некадърни), доктор, пътища, електропроводи, водопроводи, комуникационни инфраструктура и т.н.. Кому е нужно това? Те са възникнали преди модерното и едрото селско стопанство, когато хората е трябвало да бъдат наблизо до земята. Няма никаква логика в съществуването на тези селища. ТЕ СА НАЙ-ЛОШИ ЗА ЖИТЕЛИТЕ СИ, защото няма как да получат нормален живот в тях. Кому е нужно читалище в село със 160 жители, ако има квартали с 20-30-40 000 жители в градовете без читалище. Жената там много по-смислено и широко може да полага усилията си. Същото важи и за малките замиращи градове, които нямат живот или са създадени изкуствено. В Европа логиката е друга, ако някой има претенции.България има нужда от няколко големи града с брутална инфраструктура между тях, запазване само на активните и курортните села. Поне няколко хиляди села могат да бъда оптимизирани - 5500 е брутално число. Това ще е по-добре за всички, вместо да поддържаме тази неадекватна на времето ситуация.
  —цитат от коментар 12 на Дундурук


  А замисляли ли сте се, защо има толкова много села? Те не са създавани изкуствено...Каква е функцията на едно село? Да произвежда храна... Функция, която вече не изпълняват... Защото.земята е в ръцете на едри земеделци, а еврофондовете по програма земеделие отиват в ръцете на зърнопроизводители и за изграждане на къщи за гости. На 90% от обработваемата зем. земя се отглеждат 3!!! култури. Това е официална статистика, не преувеличавам

  I shave with Occam's razor
 16. 16 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сахаров":

  Точно заради дребното и ръчно земеделие допреди 70-100 години, когато селянинът не можел да изминава големи разстояния, за да обработва земята и да пренася реколтата, е имало толкова много села.

  Сега един тракторист, комбайнер, берач може да стане рано сутрин, да стигне за половин час на полето, да работи, докато се мръкне и да се прибере в града или в близките до града села за вечеря.

  Заедно с последните хора, родени в началото до средата на ХХ век, си отиват и селата.

 17. 17 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ето един елементарен пример как държавата и общините сами помагат за обезселяването на България. Всички административни единици на Софийска област се намират в София- КАТ/НОИ/НАП/РЗИ/каквото друго се сетите. Което означава следното- всеки назначен в тях след една или две години максимум се премества да живее в голямата и хубава столица. След още една или две години бива уволнен. Човекът, заедно със семейството си, няма да се върне- вече се е устроил в София, купил е жилище или пък половинката също работи там. И това е още едно семейство, което вместо да живее в Самоков/Ботевград/Правец/Божурище/другаде , което живее в София. Същото се отнася и за градове и села до други големи областни градове. Друг пример- общините сами правят транспортните си схеми. Но така ги измислят, че за хората, които живеят в селата, е невъзможно да пътуват с градски транспорт до града, за да работят там, и да се връщат вечер. Което значи или да пътуват с личен автомобил или, ако излиза прекалено скъпо, да се преместят. А за убиването и на малкото възможности за поминък пък хич да не отварям тема.. Все пак, остава ни надеждата, че в даден момент нещата ще се нормализират и ще остане жива и някаква друга част от България.

 18. 18 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сахаров":Точно заради дребното и ръчно земеделие допреди 70-100 години, когато селянинът не можел да изминава големи разстояния, за да обработва земята и да пренася реколтата, е имало толкова много села.Сега един тракторист, комбайнер, берач може да стане рано сутрин, да стигне за половин час на полето, да работи, докато се мръкне и да се прибере в града или в близките до града села за вечеря.Заедно с последните хора, родени в началото до средата на ХХ век, си отиват и селата.
  —цитат от коментар 16 на tie_interceptor


  Точно за това говоря. Трактористите и комбайнерите са функция от полското земеделие. Каква е добавената стойност на това земеделие? 8 млн тона жито, половината се изнася. Колко кг е рандеманът от дка? Каква е цената на тон жито? Колко хора са увлечени в това производство? Направете си сам сметката... И в същото време арендаторите прибират стотици милиони от фондове, ведомствени бензиностанцийки и всякакви други благинки... и за какво, да изнасят първото качество пшеница на арабите. А ние какво печелим? Домати от Испания, ябълки от Италия, чесън от Китай, боб от Киргизстан... Това беше земеделието на 20. век, не и на 21.. Вижте в една Америка, какво се случва. Там революцията вече е започнала

  I shave with Occam's razor
 19. 19 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сахаров":

  Пожелавам ти да направиш една екскурзийка из Скандинавието и да видиш как е възможно села с 100-150 жителя да са цветущи- поддържани, с детска градина, с хубава инфраструктура, със съществуващ транспорт до близкия голям град. И не, не е вярно, че навсякъде администрацията е крадлива/макар повечето да е именно такава/. Но 5500 селски кмета не взимат и половината от парите на 240 други едни господа. Нито пък са на парите само на работещите в прокуратурата.Или ДФЗ. Или много други министерства, агенции,дирекции и какво ли не. Въпрос на правилна организация е.

 20. 20 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сахаров":

  В нашата държава почти всички злини идват от корупцията.
  Земеделието, защо да е изключение?
  В допълнение в нито една съседна държава правителствата не са толкова продажни на чужди интереси. И май никъде по Европа не са такива простаци.

  Затова се сеят масово лесно обработваеми с механизация култури. Нито някой ще тръгне да ти крада продукцията, нито ще се занимаваш с много работници (ако изобщо намериш).
  С плодовете и зеленчуците е сложно. Не е като за назначени бизнесмени...
  А малките собственици не могат да намерят финансиране за големи проекти. За съжаление не можем и да се обединяваме. Все нещо ни пречи. Все някой се чувства измамен. Много лесно ни разделят и владеят... :(

 21. 21 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Шапка свалям на такива хора като Анелия и им се възхищавам за куража и ценностите, които отстояват !!! За разлика от много други които само минават оттам, щракат с камерите и "постват" нещо от типа "УАУ, колко е супер ...". Тази жена живее и обича на инат ... на инат на тези, които й обясняват как н'ам си каква глобализация, тенденция и каквото се сетите затриват всяко село и как това е естествено, нормално, неизбежно ... И в този форум е пълно с такива философи и нереализирани антрополози.

 22. 22 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 379 Неутрално

  В цял свят вече преобладава градското население.

  Но причината може да е различна.

  Нашите села намаляват с по-голяма скорост заради намаляването на населението с близо 2 милиона.

  От 29 юни сме под 7 милиона. С 209 по-малко всеки ден....

  А това е различно от вида и ролята на земеделието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK