Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Атанас Атанасов: Министерството на културата е административно блато

Атанас Атанасов: Министерството на културата е административно блато

Виж видеото
Крум Зарков: Най-ярките качества на Нинова бяха смелостта и борбеността, сега се крие зад подписки

Крум Зарков: Най-ярките качества на Нинова бяха смелостта и борбеността, сега се крие зад подписки

Виж видеото
Изпитанието пред Петков и Ковачевски: как ще се измери пробивът между София и Скопие

Изпитанието пред Петков и Ковачевски: как ще се измери пробивът между София и Скопие

Виж видеото
Деян Кюранов: Отношенията със Северна Македония станаха много махленски

Деян Кюранов: Отношенията със Северна Македония станаха много махленски

Виж видеото
Полицията разгони с лютив спрей превъзбудени фенове на Джокович

Полицията разгони с лютив спрей превъзбудени фенове на Джокович

Виж видеото

Стотици стари сгради в София се нуждаят от спешни ремонти, за да се съхрани красотата им, но законът не успява да принуди собствениците да вземат мерки. Вчера Сметната палата излезе с доклад, според който дейностите по опазване и поддържане на обектите на архитектурно наследство в градска среда, извършвани от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство, не са ефективни и ефикасни.


Изронената мазилка, разрушените покриви, прорасналите по балконите растения и табелите "падащи предмети" отдавна са част от градския пейзаж. Вижте как изглеждат някои от красивите стари сгради на столицата днес.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Ако това е културното наследство на София, София да бъде така добра да се погрижи за него, а не да се опитва да принуди собствениците -частни лица, да го правят за своя сметка

 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Старите сгради са в идеалния център на града, където се забраняваше частно строителство през целия период на комунистическата диктатура. Така централната част на София остана консервирана близо половин век , през което време се забраняваше дори преустройства на съществуващите сгради. Голяма част от собствениците бяха хората на българската буржоазия от преди 9.9.1944 г. на която разгониха фамилиите в буквалния смисъл на думата. Една част избиха , друга разселиха в провинцията или пратиха в комунистическите лагери, трета част успя да емигрира, а оцелелите от кървавата комунистическа вакханалия бяха маргинализирани. Хора с висше образувание бяха принудени да си изкарват хляба като неквалифицирани работници. След реституцията наследниците на старите собственици получиха руини за които нямаха средства да ги ремонтират и поддържат. В други случаи собствениците се оказваха емигранти извън България и сградите станаха необитаеми. Някои успяха да продадат имотите си на новобогаташите, които ги събориха и използваха терените да построят нови сгради с мутренско бароков кичозен стил.
  За половин век централната част на София беше лишена от естествено обновление с подмяна на стари къщи с нови или пристрояване и надстрояване на стари сгради. Затова дълго време ще съжителстват стари, порутени постройки с нови кичозни, но поне сеизмично устойчиви сгради.

 3. 3 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 870 Неутрално

  ай ся и ено видео за поправените сгради, м?

 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Ако това е културното наследство на София, София да бъде така добра да се погрижи за него, а не да се опитва да принуди собствениците -частни лица, да го правят за своя сметка
  —цитат от коментар 1 на uq


  Когато си закупил въпросната сграда си подписал договор, че ще я стопанисваш, че няма да я преустрояваш или променяш облика и. Поне такъв спомен имам. Оттам следва, че трябва да има упълномощени лица, които да съблюдават дали това се спазва. Уви, живеем у БеГе и резултатите са налице. Точката със стопанисването тотално не се спазва в продължение на години, докато сградата стане опасна (или "опасна"), ако не ти се чакат десетина години се самозапалва и г-н/г-жа Собственик си вдигат метало-стъкления мега-модерен сарай насред сгради с архитектурна и историческа стойност.

  И тека.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  Наш близък получи от реституцията наследствената си къща в центъра на София – неголяма, на два етажа, не беше архитектурен паметник, но бе къща с характер, но я получи в пълна разруха. Когато комунистите им отнели всичко, стигнали до такъв недоимък, че бащата продал дори крушките, за да купи хляб за семейството. През време на социализма е била стопанисвана от общината и тя настанявала там социално слаби лица и семейства. Наложи се къщата да бъде разрушена, защото се саморазрушаваше и беше опасна.

 6. 6 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 676 Гневно

  тЕРИТОРИЯ, а НЕ Държава,
  с Активното участие на
  Еничарите на шорош!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Значи ако това е архитектурно и културно наследство на София, София да вади пари от бюджета (данъците на всички) и да си подържа наследтвото!

  Ако иска собствениците да плащат, значи това е наследство на собствениците и да бъде така добра да ги остави да се разпореждат с него както намерят за добре!

  Стига с тоя комунизъм - собствениците ще плащат насила, за да може някой друг да ползва (или да му се радва).

 8. 8 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Благ за окото са тези стари сгради. Форми, пропорции, всичко пасва. Глояма загуба е, че не оцеляват.

  Winora forever
 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Мисля,че има закон,ако не си плащаш данъка ,общината може да ти вземе имота.
  Поне при земята,имахма такъв случай.
  Общ двор на баща ми и чичо ми,който не го ползва и след свидетелство от комшии,стана наша собственост.

 10. 10 Профил на bnm37477327
  bnm37477327
  Рейтинг: 214 Гневно

  да се промени този закон, след като не работи! защо само в София става така! и в Прага, и във Варшава, Будапеща е бил тоталитарен режим, ама там след 90-а година са мислили с главите си, а не с г**а. Състудентка на майка ми получи от реституцията сграда в идеалния център на Прага, където се е помещавала първата аптека в града и продължава да е аптека. Семейството на наследницата обитава един етаж от сградата, всичко останало е по старому. Не може да я събори, префасонира, остави на произвола, да направи на първия етаж ресторант, защото сградата е с определен статут и законът не го позволява. Край! Ако това не ти харесва, продай я и прави с парите каквото искаш - строй, разрушавай, но някъде другаде. Как една добра практика не взехме от братята

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#8] от "_plamen_":

  "Благ за окото са тези стари сгради. Форми, пропорции, всичко пасва. Глояма загуба е, че не оцеляват."

  За съжаление, времената, в които София е имала европейски облик - царуването на Фердинанд и отчасти на Борис - безвъзвратно е отминало.

  Тогавашните архитекти са били или чужденци - австрийци и чехи, или българи, обучени в европейските школи. Влиянието на Виена е видимо, но - за съжаление - кратко.

  След 9 септември настава вакханалия на сталински "барок", брежневски брутализъм (кулминацията е в недоразумението, зовящо се НДК) и постмодерен стъклофасаден кич.

  И това - в обществените сгради.

  При жилищното строителство положението е още по-трагично: от панелните гета, в които човек се чувства като в номерирано шкафче на гарата, скочихме в мутробарока с кулички, многокапандурни мезонетчета, рампарти и др. "раздвижености". Народът ли изпростя, парите ли са в грешните ръце?!...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Цяла България е един пълен кенеф. И оправяне вече няма. Градовете тотално са съсипани (за селата пък да не говорим!), хаотичното застрояване на парче и без всякаква концепция допринесе за този бантустан. Застроени градинки, тесни кални криволичещи улици без достатъчен капацитет и без паркоместа, пълна незаинтересованост на хората. Всички чакат някой да им "оправи живота", ама ако може те нищо да не правят, в частност да не хабят усилия да контролират и ежедневно да изискват от управниците, които са избрали.

  Управляващите са следствие и отражение на избирателите. Правителство, парламент, община, полиция и съд нямаше да са такива, ако хората не позволяваха да са такива. Тъй като всички си мислят, че някой друг им длъжен и че някой друг ще дойде да ги оправи, отпред излизат едни, които безнаказано и безпроблемно "оправят" всички.

  Манталитетът и мирогледът български са най-големия проблем на нашата нация. Затова сме били и ще бъдем на този хал. Недейте да търсите причината в "световното положение".

 13. 13 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Докато наследниците на шумкарите не разрушат центъра на София няма да мирясат. Зер само у нас разбират от капитализъм и пазари. А бе интересно как в европейските градове поддържат разни старини в централните части на градовете, ами не ги бутнат па да построят евтини сгради с грозни криви стъкла.

 14. 14 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  А, това са партизански къщи и следва да се отпишат, питайте гербавите.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 873 Разстроено

  А с новото застрояване на всички ливади -Манастирски и Малинови и Овчи к..там какво ни чака.Почти е невъзможно с такива архитекти и инвеститори вече нещо да се оправи.
  А беззаконието...

 17. 17 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Ако не бяхме влезли в НАТО и ЕС, сега щяхме да сме още по-зле. Щяхме да сме нещо средно между Македония и Молдова. Нямаше даже и метро да има все още.

  Народът прост си избира управници по свой изглед и подобие. Иначе нямаше да имаме през всичките тези години поредица от гешефтари, партийни неможачи, учителки и фризьорки за управници. Какво очаквате, когато избирате собственичка на ЕТ, търгуващо с козметични продукти, за районен кмет? Какво направихте, за да не могат Доган и Пеевски хем да са депутати, хем да не ходят на работа в парламента?
  Какво направихте, когато кметът на Пазарджик ви призна, че живее в имение, което уж приятели му били дали за ползване? Какво правите, когато финансовият министър ви казва, че живее в апартамент в луксозен комплекс, уж даден му за ползване от близък? Но вие си ги харесвате, нали? Е, тогава ще живеете така, както живеете сега и около вас ще е това, което е около вас сега.

 18. 18 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Един интересен факт , който вероятно е известен на много хора:

  3000 от най- старите сгради-културни паметници във Флоренция и до ден днешен са собственост на фамилиите, които са ги строили- преди 500-600 години.И през акъла не им е минало, да ги разрушават.
  И още нещо: в списъка на 1000 най-богати флорентински фамилии от 500 години фигурират едни и същи имена.
  И не само във Флоренция.
  Същото е в Сиена, Болоня,Модена, Венеция, и.т.н., и.т.н.
  И не само в Италия.
  И същото е във Франция, Испания, Англия, и.т.н, и.т.н.....

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Народът ли изпростя, парите ли са в грешните ръце?!...
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz

  Отчасти и двете. Забелязала съм, че умни, образовани млади хора нямат вкус или са подвластни на странни модни течения. Достатъчно е в края на май да погледаме тоалетите на абитуриентите и да си отговорим тези младежи дали може да имат изграден усет към естетиката в архитектурата, или усет към стойностното изкуство. А за естетическия вкус на някои новобогаташи, няма какво да говорим – Баневи, Арабаджиеви и пр. Не ми е любимец Спас Русев, но няма как да не го дам като положителен пример – преди години реставрира къщата на Врабча перфектно. Не знам още ли е негова и дали тази сграда е поддържана в изряден вид след ремонта, но когато я реставрира, тя грейна в цялата си красота, за която красота преди само можеше да се предполага.

 20. 20 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Европейски облик с балкански дворчета правят според мен автентичността и чара на Стара България.

  Кварталите с панелките (особено ниските комуналки) като Лагера, Хиподрума, итн, обаче имат две предимства, които ги правят, поне отвън, приятни за живеене:
  1. много и големи дървета, които закриват грозните постройки;
  2. много и преки пътища, пътеки-пресечки, удобни за ходене пеша, няма огради заради които да обикаляш безкрайно за да стигнеш отсрещната страна.

  Winora forever
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#19] от "Fiji":

  "Спас Русев ... преди години реставрира къщата на Врабча перфектно. Не знам още ли е негова и дали тази сграда е поддържана в изряден вид след ремонта, но когато я реставрира, тя грейна в цялата си красота, за която красота преди само можеше да се предполага."

  Неотдавна минах оттам. Къщата наистина е превърната в европейска резиденция - перфектно поддържана в автентичния й вид. На Дунав, по посока надолу към Дондуков, има още една такава. За съжаление, в същото каре има още няколко, които спешно се нуждаят от реставрация. Да не говорим за ужасяващо грозната кооперация с някакво абсурдно конусче като шапка на вещица, из***на зад някогашната централа на НДСВ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Какво се случва със старите сгради на София"

  "Случва" се, каквото и с останалата територия.

  Две са основните: Демокрация и Капитализъм!

  Това се "случва"...И ще СТАВА все по- оче(из)вадно.

  През "комунизма" се реставрираха, възстановяваха и поддържаха, ама при система, в която всичко се прави да се купува/продава, няма много място за НЕМАТЕРИАЛНИ ценности.

  reductio ad absurdum...
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#22] от "Divi filius":

  "През "комунизма" се реставрираха, възстановяваха и поддържаха..."

  На тази лъжа могат да ти повярват инопланетяни.

  Виж бележката на колегата Tacheaux (№ 2).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Мисля,че има закон,ако не си плащаш данъка ,общината може да ти вземе имота.Поне при земята,имахма такъв случай.Общ двор на баща ми и чичо ми,който не го ползва и след свидетелство от комшии,стана наша собственост.
  —цитат от коментар 9 на Сд


  Има придобиване по давностно владение, а иначе общината не може да ти вземе имота, но може да го пусне на публична продан.

 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#18] от "ohg30520577":

  Ами там не е имало експроприация на буржуазните душмани, т.е. генералната кражба на имоти след 9.9.44 Затова и собствениците от поколение и от столетия се грижат за имотите си. Нормално.

 26. 26 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  +++++++++++++++
  Това е истината.

 27. 27 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Към пост 25 - моля за извинение - буржОазни, не буржуарзни.

 28. 28 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повечето от тия сгради са си за събаряне. Нищо ценно няма в тях, нито от към архитектура нито от към история. За бой са комисиите дето са ги вкл. в списъците като архитектурни паметници.
  Квадратни безлични сгради тук там с некоя гипсова отливка по прозорците. Е**** ти и ценното......

  Путин - мы верим в тебя !
 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Повечето от тия сгради са си за събаряне. Нищо ценно няма в тях, нито от към архитектура нито от към история. За бой са комисиите дето са ги вкл. в списъците като архитектурни паметници.Квадратни безлични сгради тук там с некоя гипсова отливка по прозорците. Е**** ти и ценното......
  —цитат от коментар 28 на terminal velocity


  И са непригодни за живеене, дървени подове, оловни тръби, мухлясали стълбища.

 30. 30 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#6] от "Geoimg":

  защо казваш на руофилите еничари на сорос, ще ти се обидят :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#13] от "gianni":

  така е, искат само МОЧА да стърчи, и тук там някой мол

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако това е културното наследство на София, София да бъде така добра да се погрижи за него, а не да се опитва да принуди собствениците -частни лица, да го правят за своя сметка
  —цитат от коментар 1 на uq


  Откъде накъде ще им поддържаме осбствеността. След като станаха горди реститутки, да бъдат така добри и да се погрижат за собствеността си. Ако не могат, да я подарят на общината, тя и без това нищо не струва без ремонт. Ама те чакат да се събори, за да вдигнат офис сгради на това място. Накрая ше се окажем без стари сгради и ще станем най-скучният град в Европа, който не си заслужава да бъде посетен от туристите.

 33. 33 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#22] от "Divi filius":

  комунистическият режим е виновен за упадъка, а успешната им мимикрия в социалисти и последващите вредителства - и за всичко което става след разпада на сАвеЦкия сАюз

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#31] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  Срам, не срам- да попитам:
  Какво значи МОЧА?

 35. 35 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  който не осъзнава вината на комунистическият режим и неговите наследници е дебил

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 36. 36 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#22] от "Divi filius":"През "комунизма" се реставрираха, възстановяваха и поддържаха..."На тази лъжа могат да ти повярват инопланетяни.Виж бележката на колегата Tacheaux (№ 2).
  —цитат от коментар 23 на Norman Granz


  Какво да гледам? Гледал съм как ги възстановяват и реставрират. Даже на празника си признаха, че "Шипка" не е ремонтиран 40 години. Ами смятай(2019-40)кога е бил последният му ремонт.

  С частните къщи е по- сложно. Тези, които бяха превърнати в музеи се реставрираха и поддържаха, но тези на които собствениците все още са си живели в тях, и/или имат натурален акт, кой може/трябва да ги поддържа?

  Подобно е и със земите в "реални граници". Докато земята беше обща(държавна) се поддържаше, после какво се "случи" с тях? Какво се "случи" с напоителните системи, заради които после взеха да се "случват" преливане на язовири и наводнения?

  Айде, мори!

  reductio ad absurdum...
 37. 37 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#34] от "ohg30520577":

  всеки ден ще питате, а?
  Монумент на Окупационната Червена Армия.
  Между другото армията окупирала България се е наричала, "Работническо-селска червена армия".
  Когато е строен монумента на колабораторската признателност, армията СССР се е казвала Съветска Армия. Това е дреболия, но фактът, че този монумент е неуместен и не е военен паметник, мемориал или каквото там го пробутват съвременните колаборатори на бившия СССР

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 38. 38 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#18] от "ohg30520577":

  извадили са късмет да не ги освобождават от собственост

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#13] от "gianni":така е, искат само МОЧА да стърчи, и тук там някой мол
  —цитат от коментар 31 на Opportunity (5498 days on Mars)


  Вие сте по моловете. Проучи как е бил построен ПСА, и с КАКВИ пари. С доброволни дарения на хиляди граждани. Още ги има разписките(и в Нета), давал съм и линкове на снимки.

  reductio ad absurdum...
 40. 40 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#34] от "ohg30520577":всеки ден ще питате, а?Монумент на Окупационната Червена Армия.Между другото армията окупирала България се е наричала, "Работническо-селска червена армия".Когато е строен монумента на колабораторската признателност, армията СССР се е казвала Съветска Армия. Това е дреболия, но фактът, че този монумент е неуместен и не е военен паметник, мемориал или каквото там го пробутват съвременните колаборатори на бившия СССР
  —цитат от коментар 37 на Opportunity (5498 days on Mars)


  Монумент е и на хилядите български военни, участвали в състава на Съветската Армия, срещу Хитлеристката коалиция!

  reductio ad absurdum...
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  До коментар [#40] от "Divi filius":

  Ти лъжата я нямаш за нищо.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 42. 42 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Какво се случва със старите сгради на София""Случва" се, каквото и с останалата територия.Две са основните: Демокрация и Капитализъм!Това се "случва"...И ще СТАВА все по- оче(из)вадно.През "комунизма" се реставрираха, възстановяваха и поддържаха, ама при система, в която всичко се прави да се купува/продава, няма много място за НЕМАТЕРИАЛНИ ценности.
  —цитат от коментар 22 на Divi filius


  Комунде, а в цяла Западна европа тогава защо градовете са толкова красиви и поддържани, а не са в пълна разруха? Нали там е сърцето на най-дивия капитализъм?
  Аман от идиотия.

 43. 43 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 475 Неутрално

  "законът не успява да принуди собствениците да вземат мерки"
  да принуди собствениците? проверете си значението на думата собственост, гниди левичарски.

  все някого да принуждавате искате _)_ пожелавам ви културно релативистично групово изнасилване да видите колко е яко да принуждаваш.

 44. 44 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Комунистите взеха къщите на дядо ни ползваха ги с десетилетия без да ни платят после ги захвърлиха на наследниците полуразрушени днес ние и тези които сме собственници трябва да хвърлим добри пари пари при лоши да оправяме разрушените къщи (откакъв зор).Ползваха ги с десетилетия докато управляваха като само ги боядисваха конфискуваха мебели и всичко каквото можеха да плячкуват. Днес един ремонт на такава къща струва повече и от самата къща и като го направим трябва да го дадем под наем на някой наемател който ще спре да плаща наем и понеже всичко е корумпирано в тази държава никога не може да си вземеш парите от наема нито от ремонта излиза че правиш нещо което никога няма да ти се изплати. Затова сградите ще се съборят на главите населението. Оправете си съдебната система първо и си разплатете борчовете !

 45. 45 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#41] от "Alarmstufe: Rot":

  не само. те могат да съвместяват напълно противоречащи си отричащи се взаимно твърдения в главите си. Повечето нормални хора не могат да понесат такъв когнитивен дисонанс, като българските русофили

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 46. 46 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  Да се говори за буржоазия (и аристокрация) в България е повече от смешно.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 47. 47 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#46] от "zo":

  те някой и сега се изживяват аристокрация, ама какво против имаш против съществуването на буржоазията, ако ще по Маркс да е дефинирана :)
  още малко и пролетариат и борци против монархо-фашизма да не сме имали :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 48. 48 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 504 Любопитно


  Докато наследниците на шумкарите не разрушат центъра на София няма да мирясат. Зер само у нас разбират от капитализъм и пазари. А бе интересно как в европейските градове поддържат разни старини в централните части на градовете, ами не ги бутнат па да построят евтини сгради с грозни криви стъкла.
  —цитат от коментар 13 на gianni

  ++++++++++++++++++++++++++

  Само да допълня с въпрос:
  Пари за саниране на панелки има, а за тези сгради НЕ?????????????????????

  Панелките са грозни и частни, защо да се санират с моите данъци?????????????

 49. 49 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#44] от "the only easy day was yesterday":

  баце, на български ли се опитваш да пишеш?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK