Видео: Одата, която никоя българска партия не се сети да ви подари

Видео: Одата, която никоя българска партия не се сети да ви подари

© ReutersНикоя българска партия, сдружение, компания или просто граждани не се сетиха да "подарят" на българите по повод евроизборите или поне за отминалия Ден на Европа на 9 май едно публично изпълнение на "Одата на радостта" от Лудвиг ван Бетовен. "Дневник" предлага три записа на флашмоб изпълнение на финала на Девета симфония заедно с текста "Защо точно "Одата на радостта" е химн на Европа?" от "Дойче веле".


Хубавата музика се дели на два вида: просто хубава музика и музика, която остава за векове. Деветата симфония на Бетовен е от втория вид - непреходна музика, оставаща за векове. Именно тази симфония (и по-точно - главната тема от последната ѝ част) се превърна в химн на Съвета на Европа, на Европейския съюз, че и на цяла Европа. Но как и защо тъкмо тя стана символ на Европа?


Деветата, както всички я наричат за по-кратко, е последната симфония на Лудвиг ван Бетовен. Той я пише в продължение на две години, а премиерата ѝ е през 1824 г. във Виена. На диригентския пулт застава самият Бетовен, който дирижира, но всъщност не чува самата музика, защото е оглушал години по-рано.
Последната част на Деветата, която се казва "Ода на радостта", включва не само оркестъра, но и хор и певци солисти. Това е истинска революция, защото преди това нито един композитор не е включвал човешки гласове в симфония - един традиционно чисто оркестров жанр."Братя стават всички люде"


Мелодията на "Одата на радостта" е преизпълнена с тържественост и величие. Тя се разпознава и запомня много лесно. Но не това е основната причина да бъде избрана за европейски химн. Решаваща роля в случая играе текстът. Бетовен използва стиховете на големия германски поет Фридрих Шилер от неговата "Ода на радостта", създадена през 1785 година. Композиторът, който още в младостта си много обича стихотворението на Шилер, особено се вдъхновява от строфата "Братя стават всички люде". Впрочем преди Бетовен към това стихотворение пишат музика още няколко композитори, включително и Франц Шуберт.


В края на 18 век "Одата на радостта" от Шилер се радва на изключителна популярност - най-вече защото отразява духа на времето. След Великата френска революция нейните идеали - особено равенството и братството - намират горещ прием в Германия и отекват в душата на Шилер. Той създава "Одата на радостта" като трапезна песен за своя приятелски кръг, който се събира край масата с бокали вино в ръка и с радост от живота в сърцата. Ето няколко стиха от нея в историческия превод на Асен Разцветников:


Гръд природата разтваря,


радост всичко живо пий -


тичат зли, добри, в превара,


в розовите ѝ следи.


Тя за нас целувки има,


благ другар и гроздов сок,


сласт - за червея незрими,


а за ангелите - Бог.


Бетовен - също както и Шилер - се увлича по революционните идеи. Стихът "Братя стават всички люде" за него е квинтесенция на хуманизма, той се превръща в нещо като негово лично кредо. "Разбира се, когато Шилер и Бетовен съчиняват своите произведения, и през ум не им минава, че в бъдеще може да се появи съюз на свободни държави, обединени от демократичните ценности. Тези двама гении могат само да мечтаят за братство и единство", казва Кристине Зигерт, директор на архива в Дома-музей на Бетовен в Бон. Тя е убедена, че ако Бетовен можеше да си го представи, сигурно не би имал нищо против неговата "Ода на радостта" да стане химн на Европа.Универсалният език на музиката


Въпреки че Бетовеновата "Ода на радостта" се пее по текста на Шилер, химнът на Европа върви само като музика - без думи. Избран е универсалният език на музиката, защото в противен случай би възникнал въпросът на кой точно от европейските езици да се пее официалният химн. Той e приет повече от 20 години след основаването на Съвета на Европа, който за пръв път се събира през 1949 година. През 1972 година Съветът на Европа решава да поръча на прочутия диригент Херберт фон Караян три версии на "Одата на радостта": за пиано, за духов оркестър и за симфоничен оркестър. По-късно, през 1985 година, "Одата на радостта" става химн и на Евросъюза. Разбира се, тя не подменя националните химни на държавите членки, а е просто нещо като визитна картичка на Европа, която припомня за идеалите на европейското общество: свобода, мир, солидарност и единство.


В края на миналия век Съветът на Европа решава да популяризира своя химн сред по-широки прослойки и поръчва негови варианти в различни музикални стилове. Вече има хип-хоп версия, техно, изпълнение на електронен орган и на електрическа китара. Свой принос със собствено изпълнение дава известният германски диджей Moguai, а в социалните мрежи най-популярна (с над 18 милиона гледания) е наистина много вълнуващата флашмоб версия от Нюрнберг през 2014 година.


Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Кой да ни подари "Одата на радостта" -> чалгарите ли, аре стига Бе!!!
  -------------------
  НИЕ "Одата на радостта" си я носим в душите, а чалгарите Лепа Брена, "Батальона се строява" и Любе!!!!

 2. 2 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺

 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Японците държат рекорд за най-масово изпълнение на Деветата симфония на Бетовен с участие на 10 хиляди хористи:

  https://www.youtube.com/watch?v=X6s6YKlTpfw

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Равенство и братство,одата на радостта... Направо си повърнах в устата... Нали съревнование, богат - беден, красив - грозен, тъп - образован... Кви са тея комунизми ве?

 5. 5 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Дайте да се разберет- текстът на Деветата от Бетховен е писан от европеец за европейци, за изпълнение в Операта, а не за изпълнение в джамията или в мигрантските лагери! НЕ МОЖЕТЕ да изисквате от неевропейците да харесват, разбират и одобряват тази музика, която е едно от достиженията на уникалната, самобитна ЕВРОПЕЙСКА култура и цивилизация! Който разбрал- разбрал... Който не е рабрал- да се пробва да пусне в юдаистки или мюсюлмански молитвен дом Деветата на Бетховен, като се мотивира с това, че молитвеният дом е на територията на ЕС държава, а посочената симфония е химн на ЕС и да видим какви ще се реакциите на новите европейци на тази симфония....

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4819 Весело

  До коментар [#4] от "pavur":

  вий другарьо превърнахте най светлите човешки мечти в отвратителни клишета,така сторихте и с българския 'преход',така че по кротко!

  klimentm
 7. 7 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Има един много лесен начин да разбереш в каква посока се движиш. Ако хората стават все по-усмихнати, значи вървиш на запад и обратното, ако срещаш все по свирепи погледи, посоката е изток.

 8. 8 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#7] от "L Glassman":Има само 2 възможности човек да е непрекъснато усмихнат:
  1. Човекът употребява наркотично вещество, заради което е изпаднал в такова състояние
  2. Човекът страда от кретенизъм , дебилизъм, или имбецилност.


 9. 9 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#8] от "cmy12603507":

  Има само 2 възможности човек да е непрекъснато усмихнат:""

  А кой е писал за непрекъснато усмихнат човек?
  Или тролване по тангента?

 10. 10 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Също така, предлагам всички мигранти, които се намират на територията на ЕС държава, за да докажат, че “всички хора стават братя...“, да облекат жените си с бални рокли, без бурки, мъжете да си махнат фесовете, брадите и мюсюлманските облекла, да облекат фракове и смокинги и да се появат във Виенер Щаатсопера, за да гледат и слушат Деветата симфония на Бетховен- химна на ЕС. Да видим сега дали от зелената партия няма да ме нагрочат за “ксенофобка, расистка, нацистка, дискриминаторка, хомофобка, фашистка“ и т.н.:):):)

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4819 Весело

  До коментар [#8] от "cmy12603507":

  Човек трябва да е любезен и доброжелателен към околните дори да е в лошо настроение по каквато и да е причина,нарича се цивилизованост,колегата е изключително прав,бих добавил към това и степента на доверие между самите членове на обществото един към друг.

  klimentm
 12. 12 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#8] от "cmy12603507":

  Еха!
  ;) ;) ;)

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#5] от "cmy12603507":
  "Дайте да се разберет- текстът на Деветата от Бетховен е писан от европеец за европейци"

  Глупости. Деветата симфония се изпълнява навсякъде по света:

  https://www.youtube.com/watch?v=1Oua6IRLYdc

 14. 14 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm": "...трябва да..." !

  И ти си вечно усмихнат и ..."вървиш по света и усмихнат си даже..."!?

  Нито едното, нито другото - просто сте лицемер!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4819 Весело

  До коментар [#14] от "Консерватор":

  Разбира се че не,но не си го изкарвам на околните ако съм в лошо настроение! И да,по добре лицемерно усмихнат отколкото перманентно намръщен!

  klimentm
 16. 16 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#9] от "gmbh":А какво ТОЧНО значи човек да е “все по- усмихнат“ ? Усмихнат на кое? На фактът, че в 12 ч. на обяд в събота, мигранти се колеха с ножове преди 2- 3 години в София, пред ОФИЦИАЛНИЯТ ВХОД на НИП- Национален институт по правосъдие- там, където се обучават за младши магистрати- съдии, прокурори и следователи- колегите, издържали централизираният национален изпит за младши магистрати и че никоя софиянка, която уважава сигурността, живота и здравето си, не минава сама и пеша в карето между ул. Пиротска, бул. Мария Луиза, ул. Цар Симеон и бул. Христо Ботев? На увеличаване на несигурността за живота и здравето на българските гражданки в центъра на София ли да се усмихваме все повече?

 17. 17 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux": А в арабските ИСЛЯМСКИ републики изпълнява ли се?:) Не разбирате ли- хората от другите континенти нямат европейското светоусещане, обичаи, култура, традиции и не са възпитани в уважение на европейската цивилизация.

 18. 18 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  До коментар [#11] от "klimentm": “....Човек трябва да е любезен и доброжелателен към околните...“ Това се нарича ЕВРОПЕЙСКО възпитание, защото въплъщава ЕВРОПЕЙСКИЯТ манталитет, морал и етика на поведение в обществото и НЕ ОТРАЗЯВА мюсюлманският/ арабският / азиатският/ африканският манталитет и морални норми за поведение в обществото или отричате това?

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4288 Весело

  До коментар [#11] от "klimentm":

  И всички забравят, че текстът е на Фридрих Шилер!
  Какво ново...
  ( а пропо, и на немски текстът е граматично правилен - "Всички хора стават братя" - "Alle Menschen werden Brüder*, а не предложения тук превод, ама нали не съм литературен критик, та се ограничих в скоби

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4288 Весело

  До коментар [#14] от "Консерватор":

  Запишете ме и мен сред лицемерите. Мразя намръщените лица на надзирателите в страни-затвори. :-)

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Весело

  Одата на радостта е за позитивни хора, за европейци не по паспорт, а по дух. За градивните, не разрушаващите :)
  Разбираемо е.
  За другите има други звуци и модели - звуците от маршируващи ботуши, дрънченето на влачени сърпове и чукове, викове "можем повторить", закани да превърнат всички в ядрена пепел...
  Затова не могат да приемат в сърцето си европейския химн. Просто или нямат сърце, или е заето с железарията, описана по-горе.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#21] от "penetrating": “....Одата на радостта е за позитивни хора, за европейци не по паспорт, а по дух....“ Добре де, ама защо не виждаме онези мигранти, които се чувстват европейци по дух, да посещават оперни, оперетни и балетни постановки в Операта, и не ги виждам като слушатели на филхармонички концерти, а?:) Нали всички мигранти са ядрени физици, учители, ИТ- та- т.е. учени хора с широки интелектуални интереси- как пък така не се поинтерисуваха от едно от най- великите постижения на европейската цивилизация- класическа, оперна или филхармонична музика?:) :)

 23. 23 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#10] от "cmy12603507":
  До коментар [#16] от "cmy12603507":

  Трябва психиатър да се произнесе.
  На основание житейски опит мога да кажа, че става въпрос за клиничен случай на болезнено натрапчива фобия. 24. 24 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#23] от "gmbh": Пълни глупости- дори не сте неВролог- не бъркайте с неФролог:), а вече се произнасяте с високомерие и наглост:) Използвах най- елементарни въпроси, които си задава ВСЕКИ нормален човек, когато всякакви НПО-та се опитват да му приложат социален инженеринг колко добри и свестни хора били милионите Имигранти, налазили ЕС... Апропо- ако аз съм клиничен случай- тези на снимката , които хвърлят бутилирана неотворена питейна вода върху релсите на гарата на Будапеща , какви са- неандерталци, първобитни хора или са хора от Вашият мисловен и приятелски ареал- меркеловите мигранти- ИТ-та, ядрени физици, професори, математици, учители?:)
  https://www.youtube.com/watch?v=BfgHCNPnbVs


 25. 25 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#22] от "cmy12603507":


  До коментар [#21] от "penetrating": “....Одата на радостта е за позитивни хора, за европейци не по паспорт, а по дух....“ Добре де, ама защо не виждаме онези мигранти, които се чувстват европейци по дух, да посещават оперни, оперетни и балетни постановки в Операта, и не ги виждам като слушатели на филхармонички концерти, а?:) Нали всички мигранти са ядрени физици, учители, ИТ- та- т.е. учени хора с широки интелектуални интереси- как пък така не се поинтерисуваха от едно от най- великите постижения на европейската цивилизация- класическа, оперна или филхармонична музика?:) :)
  —цитат от коментар 22 на cmy12603507


  Вие да не сте портиера на операта , та знеате кой ходи там

 26. 26 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#25] от "KRAFTWERK": Не- аз съм дългогодишна ПОСЕТИТЕЛКА на Операта, портиерът ме познава по име и ми отваря вратата, защото там се появявам с официална дълга рокля- точно съгласно ЕВРОПЕЙСКИЯТ етикет за посещение на сценична постановка в Операта. И да- не съм глбти, а биологична бяла хетерожена. Сега е времето съвсем да ме намразите:)

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Весело

  До коментар [#22] от "cmy12603507":

  Вижте трите клипа по-горе и ще намерите отговорите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#27] от "penetrating": Ами виждам предимно и само коренни европейци и НИТО ЕДИН мигрант-мюсюлманин :) Та- сградата на Операта и на Филхармонията се оказват бастионите на коренните европейци и мисля, че там няма да има опасност от терористични актове- за разлика от моловете....

 29. 29 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#26] от "cmy12603507":

  Интересно, злобата с която се нахвърлихте срещу други човешки същества ,без дори да ги познавате, отрича образа който описвате

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#17] от "cmy12603507":
  "": А в арабските ИСЛЯМСКИ републики изпълнява ли се?:) "

  Да , изпълнява се:

  https://www.youtube.com/watch?v=hofwXWH70s0

 31. 31 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#29] от "KRAFTWERK": Ааа- когагто срещу мен се нахвърлят със злоба и пренебрежение, като ме наричат “портиер на операта“, въпреки,че съм с две магистратури- медицина и право, и от 20 години упражнявам адвокатска професия, това не е негативно, злобно и пренебрежително отношение, а когато се отнеса високомерно към онзи, който ме обижда, без да ме познава лично, съм злобна,м?:) Да Ви имам и двойнствените моралните критерии:)

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#7] от "L Glassman":Има само 2 възможности човек да е непрекъснато усмихнат:1. Човекът употребява наркотично вещество, заради което е изпаднал в такова състояние2. Човекът страда от кретенизъм , дебилизъм, или имбецилност.
  —цитат от коментар 8 на cmy12603507


  Ако сте чела "Човекът който се смее" на Виктор Юго ще разберете , че има и трета причина човек да бъде вечно усмихнат.

 33. 33 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux": Аз питам за Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Пакистан, Бангладеш, африканските ислямски държави или Малдивите и имам предвид дали в тези държави има сграда, наречена Опера, в която се изпълняват специално театрални, оперни, оперетни, балетни и филхармонични постановки и дали гражданите на посочените по-горе държави обичат да посещават тези постановки, така, както се посещават в Европа/ ЕС:)

 34. 34 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux": Ами вижте първопричината за съществуването на “човекът, който се смее“....

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Весело

  До коментар [#28] от "cmy12603507":

  Значи е дошло време да си прегледате очите :)
  Но имайте предвид, слепотата е понякога на психологическа основа. Човек се ужасява от това, което вижда и несъзнателно се отказва да гледа

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  До коментар [#35] от "penetrating": Имахте предвид трите клипа над настоящата статия, в които различни хора изпълняват Одата на радостта, нали? Аз не видях нито един имигрант- всички, показани на 3те клипа, са от коренното европейско население, не се забелязва даже едно лице от африкански произход... Ако сте имали предвид някакви други клипове- не съм ги видяла и не знам какво съдържат.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Весело

  До коментар [#36] от "cmy12603507":

  Вметката за липса на африканско изглеждащ "мигрант" в горните 3 клипа доказа, че трябва да отидете на лекар. Изборът на специалността му - очен или психолог - оставям на Вас.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#37] от "penetrating": В тези клипове не се виждат нелегални икономически имигранти от Африка, Магреба или арабия, които умишлено и противоправно меркел нарече “мигранти“. Тези хора не слушат музика и не слушат Одата на радостта на Бетховен. Не виждам и жени в бурки- защо? Нали уж те били готови за интеграция в ЕС общество, и не се капсулирали, а няма така облечени жени сред зрителите и в 3те клипа. В 3те клипа няма дори жена с мюсюлманска забрадка, но такива жени ще видите в европейските молове... Т.е.- когато трябва да се купуват стоки за потребление- тези жени- с бурките и с ислямските забрадки са първи в моловете, но когато стане въпрос за проявление на европейската култура, изкуство и цивилизация, и уважение към тях, не се виждат такива жени. Мдааа- дали не са из мюсюлманските гета в европейските градове- Вие как мислите?

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Весело

  До коментар [#38] от "cmy12603507":

  Кажете поименно (списък с три имена и адрес) кого искате да видите и да приключваме :)
  За да не бъда голословен, погледнете какво сте писали в началото и как променяте изискванията си :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3639 Весело

  Хаповете лель, хаповете 😂😂😂

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 41. 41 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#39] от "penetrating": Моля, посочете къде виждате в трите клипа, които се намират в настоящата статия, физически лица, които са имигранти - мюсюлмани от Африка, Азия и Магреб? Ако искате, може да ползвате бинокъл, за да видите, че всички хора, показани на клиповете- и изпълнители, и зрители- принадлежат към коренното европейско население и са от бялата раса, преимуществено са със светли коси, очи и кожа. Питам - къде са мюсюлманите- имигранти, които- поне заради интеграцията си в ЕС общество, да присъстват на събитията от 3те клипа, заедно с представителите на местното европейско население? Защо имигрантите отсъстват от клипа и защо не се вижда нито една жена с мюсюлманска забрадка сред зрителите и нито един човек, който видимо не е европеец? Така ли се интегрират имигрантите в ЕС общество- като се капсулират в гетата, в които живеят предимно лица от техните племенни или религиозни групи и уж мнооого им харесва в ЕС, а не си дават труда нито да проявят емпатия към културата и традициите на местното европейско население, нито пък ги уважават, като поискат да присъстват на празниците им дори като гости. И - какви “братя“ са тези хора за всички коренни европейци? Къде им емпатията и толерантността към нас?

 42. 42 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 1026 Неутрално


  Мерси но предпочитам Дворжак.
  "Новия Свят" на Дворжак:
  https://www.youtube.com/watch?v=HClX2s8A9IE

  Марс е изконна Американска територия!
 43. 43 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#39] от "penetrating": И най- вече- какво правят самите имигранти- мюсюлмани в ЕС държавите, в които са се установили, за да се приобщят към начина на живот и правилата за поведение в ЕС обществото и изобщо- в европейската цивилизация, в ЕС държавите? Одата на радостта е химна на ЕС. При толкова огромно желание на същите тези имигранти- мюсюлмани да пристигнат в ЕС държавите , достигащо до степен да хвърлят децата си над телените заграждения на държавната граница на 1вата ЕС държава, която са достигнали, защо не се интересуват от съдържанието на химна на ЕС, а се интересуват само от Харц 4 и правните условия за получаване на германският социал? Както виждам- тези хора имат огрооооомни интелектуални, социални и културни интереси спрямо ЕС, нали- това не го ли виждате и Вие?;)


 44. 44 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#42] от "satanail13":
  Аз предпочитам Вълтава на Б. Сметана , особено частта от 1:54'
  https://www.youtube.com/watch?v=uI8iTETiSqU
  '

 45. 45 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Хм, в смисъл как да ни я подари ... на всички? Да платят на музиканти, които да я свирят из градовете ли?

  malart.blog.bg
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Весело

  До коментар [#41] от "cmy12603507":
  До коментар [#43] от "cmy12603507":

  Прочее, аз се радвам на "Одата на радостта", а Вие :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK