САЩ към българите: Станете от масата


Българите често се събират с приятели и роднини на маса - и така могат да се превърнат в критична маса хора, които да променят държавата към по-добро. Това е посланието на новия етап на кампанията на посолството на САЩ в България "Силата е в теб", която цели да вдъхне у обществото оптимизъм в развитието на страната.
"Силата е в теб" е поздрав към българите, които активно изграждат бъдещето, каза посланик Ерик Рубин. Това е четвъртият етап на кампанията - в началото тя представи неизвестни на масовата публика хора, олицетворяващи силата на българския дух; след това отличи световно признати професионалисти, а в третата част - хора, активно работещи за промяна.


Тази година част от нея са четири български организации, които са пример за инициативността на обикновените граждани - "Заедно в час", "Гражданите", TimeHeroes и "Резиденция Баба".


"Резиденция Баба" праща младежи да прекарат няколко седмици с възрастни хора в обезлюдяващи се села, разказа Милица Джанджова от организацията. Дори селищата да изчезнат от картата на страната, все още има какво да се направи за живите хора там, каза тя.


Сава Ташев от "Заедно в час" и Милица Джанджова от "Резиденция Баба".

© Юлия Лазарова

Сава Ташев от "Заедно в час" и Милица Джанджова от "Резиденция Баба".


Много хора си мечтаят да станат учители, но не срещат подкрепа, каза Сава Ташев, който преподава английски в училище в "Люлин" като участник в "Заедно в час". Организацията обучава и изпраща млади хора като учители на места, където има нужда от повече преподаватели. Сава завършва участието си в програмата тази година, но смята да остане да преподава.


Най-важното е, че ежедневно ни пишат, че сме върнали на някого надеждата в гражданското общество, каза Стоян Митов от платформата "Гражданите". В нея всеки може да сигнализира за всякакви градски проблеми, а приложението автоматично разпределя сигналите към общините в цялата страна.


Ния Кирякова от TimeHeroes и Стоян Митов от "Гражданите".

© Юлия Лазарова

Ния Кирякова от TimeHeroes и Стоян Митов от "Гражданите".


Ния Кирякова от доброволческата платформа TimeHeroes разказа, че тя дава възможност на хора от всички възрасти да направят добро - от младежи от пенсионери, които могат да продължат да използват уменията си. Повече за работата на TimeHeroes четете тук.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Хубава кампания ама защо са го сложили оня селяк да говори?

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Ако искаш да помогнеш на стари хора по селата, можеш да го направиш и без да си част от някоя от тези програми. Но малко са хората,които биха го направили от чист алтруизъм, без да получават популярност или някакви други облаги.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Как къде? В египетските лешояди!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5150 Весело

  Най-сетне да видя Стоян Митов :)
  Поздравления!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  Друго си е, с чиста ризка и ухаещ на парфюмче да помагаш на стари хора по селата, от разстояние...! Дистанционно, както се казва. Фондацийка, проектче, някой лев ще капне...!
  Не ги виждам тия, да хванат автобуса за село и там да се наредят в хоремага за хляб и бира...! Как ще помогнат, на тия стари хора? С какво...? Кръвното ли ще им премерят или ще изкарат кокошките? Картофите ли ще напръскат, да не ги яде бръмбара или царевицата ще прекопаят? Ами тоалетна, къде? В тази, дето е в края на двора? С жужащи зелени мухи около нея? Ужас, не става...!
  Да идат, да питат Бойко...! Той е човек от народа. Ръфал е филиите с мас и се е бил с братовчедите. Разбира ги нещата... Няма начин, да не помогне! ;)

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Регистрация на партия, името е готово, пари явно има и голямото ходене по градове и паланки. И без Ивайло Пенчев, ако може...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  поздравления за кого? Като го гледам мангуста

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Докато по официалните медийни канали американците промотират разни алтруистични кампании, тихо-мълком чрез НПО в политиката, икономиката, образованието и останалите сектори се пробутват други, съвсем не толкова дружелюбни идеи, наредби и закони.

 9. 9 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А рушляците правят филми от рода на 'България умира тихо'

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 10. 10 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Кои са въпросните господа?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 11. 11 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Трябва да се завъртиш около фондациите, че евентуално да им се харесаш и да те одобрят. И евентуално да се реализираш и пак е по втория начин. Конкурси-монкурси всичко е фиктивно. Един на 100 се намира работа според образованието и ценз по нормалния начин.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Малко хвалба и потупване по рамото, на раята в бантустана. И после - дране на две кожи.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Маса хора сме, ама в повечето случаи се оказва, че сме "всяка коза на свой крак".

 14. 14 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  А рушляците правят филми от рода на 'България умира тихо'
  —цитат от коментар 9 на zo


  Те за всички бивши техни сателити правят... даже прибалтииците ги погрбаха вече... :)

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2328 Весело

  До коментар [#10] от "zo":

  "Кои са въпросните господа?"

  Станалите от масата или "отлъчилите" се от масата.
  Стоян Митов е един петимата младежи, разработили платформа за "доносничество" на "объркани" шофьори (има ангажирани НПО-шки адвокати, които да одрусат всеки заспал чиновник или катаджия).
  Ивайло Пенчев, шофьор на Ламборджини и "катерач на стени" (световно известен продукт Fun Walls, Ropetopia). За наплашените от здравната система и "седящи на масата" (за да не счупят кост или навехнат става) е по-известен с "хапливия си език", рефлектирал в постоянно текучество в Уолтопията му. Не било заради ниските заплати, а заради търсенето на нови предизвикателства … в друга фирма, дори държава.

 16. 16 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Тая Милица,как гледа влюбено Сава,май иска да го "схруска"? :)))))))

  sdg
 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2328 Весело

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  "И после - дране на две кожи. "

  "Две кожи" (двойна цена за мегават/час) вече сме свалили в полза на "американските" Марици. Сега са на ход 8 кожи на обща стойност 1.673 млрд. долара..

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  До коментар [#11] от "qwerty 500":

  Имаш грешка ,всичко е на доброволни начала

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#1] от "кокошката":

  "Селяк"???
  Дядо Ви от Амстердам ли е, простете?!?!?!

 20. 20 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Друго си е, с чиста ризка и ухаещ на парфюмче да помагаш на стари хора по селата, от разстояние...! Дистанционно, както се казва. Фондацийка, проектче, някой лев ще капне...!Не ги виждам тия, да хванат автобуса за село и там да се наредят в хоремага за хляб и бира...! Как ще помогнат, на тия стари хора? С какво...? Кръвното ли ще им премерят или ще изкарат кокошките? Картофите ли ще напръскат, да не ги яде бръмбара или царевицата ще прекопаят? Ами тоалетна, къде? В тази, дето е в края на двора? С жужащи зелени мухи около нея? Ужас, не става...!Да идат, да питат Бойко...! Той е човек от народа. Ръфал е филиите с мас и се е бил с братовчедите. Разбира ги нещата... Няма начин, да не помогне! ;)
  —цитат от коментар 5 на Petleshev


  Жена ми е същата, колко било яко на село колко било хубаво чист въздух, ма то плодове ма то природа ма адско спокойствие... Отидем на село и на 2ри ден се почва едно мрънканееее едну нервиии.. ма то тя неможела така нямало условия нямало това нямало онова… Ма децата видиш ли ти с цигани ли ще раснат
  На думи силна.

 21. 21 Профил на stoyanmitov
  stoyanmitov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Здравейте на всички коментирали.

  Аз съм Стоян Митов от Гражданите. Кампанията е страхотна, защото показва как обикновенни хора вместо да мрънкат, действат, за да подобрят средата около тях. От тези подобрения всички ние печелим и се възползваме ежедневно. Дали, защото детето ни попада на учител от Заедно в час и така е по-мотивирано да учи от млад човек, или бабите ни участват в резиденция баба и така им се променя ежедневието към по-добро.

  Отделно никой не е взимал пари, за да участва. За Гражданите мога да гарантирам и че и никакви грантове не сме взимали от никъде.

  Също, Гражданите няма нищо общо с доноси, защото донос е когато ти репортваш за някой неща без той или тя да ти е направил нищо, При нас случаят е напълно различен. Хората снимат градски проблеми или неправилно паркирали коли, защото те им пречат като не могат да минават по тротоарите или пешеходните алеи и така застрашават живота им.

  Накрая искам да кажа, че основатели бяхме 4ма, не петима:) Нямаме и адвокати:)

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8024 Неутрално

  Малка надежда за България.

 23. 23 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  Точно защото са малко хората, които биха помогнали от чист алтруизъм, трябва да измислим начин да мотивираме по-голяма част от населението да се включи, вместо да не зачитаме такива програми, защото участниците били печелили от участието си. Естествено че печелят. Какво по-нормално от това да правиш нещо полезно за друг и да получиш облага в замяна?

 24. 24 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#21] от "stoyanmitov":

  Смятате ли, че най-оптималният начин за "действане" е това да става само кампанийно, с PR фанфари и през граждански организации? Не трябва ли "действането" да става през механизма на държавните институции и чрез прокарване на общонационални политики и реформи?

  За градските проблеми и за неправилно паркиралите коли отново си има отговорни институции, които ако заработят по-ефективно, няма да има има нужда от снимащи граждани, лаещи във Фейсбук.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  До коментар [#21] от "stoyanmitov":

  Още веднъж поздравления!
  Смятам, че така трябва да се действа. Когато институциите са неадекватни или спящи и като цяло неефективни, активните действия на Гражданите показва тяхната несъстоятелност, кара ги да се променят, помага им.
  Мисля също така, че клипът и посланието са удар в десятката!
  Затова и аз съм оптимист за бъдещето ни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#21] от "stoyanmitov":
  Само дето пропускате един детайл. За неправилно паркирали коли има санкции, разписани в закона по пътищата. Глоба ли, точки ли. Но НЯМА публично публикуване на снимка на автомобила, че и на шофьора му! Това е грубо погазване на личната сфера и би трябвало да е наказуемо. За всякакви такива нарушения човек си носи последствията, но според закона, а не според вашите представи за закон! Можете да уведомите инстанциите, но не можете навсякъде да слухтите с телефоните, да снимате и да правите снимките си публично достояние! Не можете, ама го правите!

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#21] от "stoyanmitov":

  Въпреки че желая да успеете - не вярвам, че ще можете...
  Както не успяха протестите срещу Орешарски и т.н.
  Простотията, безотговорността, лошото в душите са така силни, че не вярвам...
  Много са простаците!

  Сидо
 28. 28 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#23] от "Locke":

  Добрите неща не стават с мотивиране! Това да не е пазар!
  Ако не си закърмен с честност, чест, доброта, съжаление, толерантност. Ако не си трудолюбив, ученолюбив, жаден за знания...КАКВА МОТИВАЦИЯ, няма такава

  Сидо
 29. 29 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#26] от "султана глаушева":

  Като кола паркира неправилно на публично място, определен брой хора виждат това докато минават покрай нея и идиотщината на шофьора неизбежно става публично достояние. Очевидно това не го притеснява и никой не счита, че правата му са нарушени. А ако нещо вече е станало публично достояние без нарушаване на права, тогава няма никакъв проблем то да се снима и публикува. Нито морален, нито легален.

 30. 30 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#28] от "Сидо":

  Какво да мотивираме ако не добрите неща? Обществото вдига на раменете си всякакви актьори, певици и спортисти защото те ни забавляват, но някак си не е редно да издигнем и хора които помагат на околните, защото би трябвало да го правят безплатно?

  А на тези които получават помощ хич не им дреме дали е заради нечия кърма или заради фейсбук лайкове.

 31. 31 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#30] от "Locke":

  Доброволческият подход е нискоефективен и няма да даде трайни резултати. Подходът трябва да е системен, с разбирането че се решава системен проблем, а не просто да "инфлуънсваме" и да "фасилитираме".

  Много по-продуктивно би било пак през граждански организации да се стимулира смислен, широк обществен дебат за институционални реформи. Събират се интелигентни хора от различни сфери в една зала, идентифицират проблемите, постигат консенсус за някакви решения и евентуално създават политическо движение.

 32. 32 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 454 Весело

  Силата е в теб, каза Вейдър!

  Малинчо
 33. 33 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 454 Весело

  До коментар [#22] от "Роси":

  По-скоро почти никаква!

  Малинчо
 34. 34 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 353 Весело

  До коментар [#30] от "Locke":Доброволческият подход е нискоефективен и няма да даде трайни резултати. Подходът трябва да е системен, с разбирането че се решава системен проблем, а не просто да "инфлуънсваме" и да "фасилитираме".Много по-продуктивно би било пак през граждански организации да се стимулира смислен, широк обществен дебат за институционални реформи. Събират се интелигентни хора от различни сфери в една зала, идентифицират проблемите, постигат консенсус за някакви решения и евентуално създават политическо движение.
  —цитат от коментар 31 на irobot

  То сега става така, но са вложили съвсем различен смисъл в "интелигентни хора".
  Докато казваме на доброто лошо и търсим под вола теле, ще е трудно..
  Хората казват стани от масата, а нии викаме, нема да станеме щото ни нагъвата с мариците. Ми що не станем от масата да питаме за Мариците?

 35. 35 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#31] от "irobot":

  Доброволческият подход не замества, а допълва. Докато интелигенцията си подмята идеи в зала, търси консенсус и прави политически движения, хората имат проблеми днес и сега. И за да доживеят да видят светлото бъдеще, трябва някой да направи нещо за тях днес и сега, а не просто да говори.

 36. 36 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Стари хора, баба, дядо ... глупости. Явно в Амбасадата са решили, че с подобни схеми ще накарат българите по-лесно да преглътнат предстоящото плащане на 3-те милиарда за американските ретро-изстребители. Съмнявам се да успеят.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  евентуално създават политическо движение.
  —цитат от коментар 31 на irobot


  Което после създава още повече проблеми, вместо да ги решава. :)

  Друго си е доброволците - поне не вредят. :)

 38. 38 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 298 Неутрално

  България към "хамериканците":
  Станете от на Тръмпи мекия...

  roo
 39. 39 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#36] от "moreee":

  Добре изпипан пърформанс на Department of Foreign Affairs, с лъскав ПР. По-голямата част от участниците може би наистина са идеалисти и са повярвали в разпространението на добротата чрез месенето на питки заедно с баби което минава за "социално предприемачество", но реалната мотивация на инициаторите е доста по-различна...

 40. 40 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 516 Любопитно

  САЩ към българите: Станете от "масата"?!
  - коя тази "празната маса" ли дето са ни я показали на снимката?!

  До коментар [#13] от "Читател":
  Маса хора сме, ама в повечето случаи се оказва, че сме "всяка коза на свой крак". (или "всички за един и всеки за себе си!")

 41. 41 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 512 Гневно

  Докато бандата на Борисов е на власт НИЩО читаво не може да се предприеме! Тоя покварява всичко. Институциите не работят, чака се амин от бат'бойко...
  КЛЕПТОКРАЦИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  КЛЕПТО ((гр.) крадец, крада), КРАТОС ((гр.) власт, управител)

  А сега герберастите да напишат нещо за Костов, рада-дълбоката, Нинова, руския льотчик Рарев, Доганя, прасето, и другото прасе и.....

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Може да подразним американците, обаче не със старото "А вие що биете негрите?", ми
  "А при вас що негрите правят толкова престъпления?" :)

  https://www.clickondetroit.com/news/detroit-pharmacy-makes-desperate-plea-after-repeated-break-ins

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1507 Весело

  Друго си е, с чиста ризка и ухаещ на парфюмче да помагаш на стари хора по селата, от разстояние...! Дистанционно, както се казва. Фондацийка, проектче, някой лев ще капне...!Не ги виждам тия, да хванат автобуса за село и там да се наредят в хоремага за хляб и бира...! Как ще помогнат, на тия стари хора? С какво...? Кръвното ли ще им премерят или ще изкарат кокошките? Картофите ли ще напръскат, да не ги яде бръмбара или царевицата ще прекопаят? Ами тоалетна, къде? В тази, дето е в края на двора? С жужащи зелени мухи около нея? Ужас, не става...!Да идат, да питат Бойко...! Той е човек от народа. Ръфал е филиите с мас и се е бил с братовчедите. Разбира ги нещата... Няма начин, да не помогне! ;)
  —цитат от коментар 5 на Petleshev


  "Още от същото" ли препоръчваш да правят? Щото "същото" хич не го харесват към момента нито възрастните, нито младите. Номера е някой да подскаже кое как леко да се промени към по-прилично, а не младите да се спъват в същите камъни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#29] от "Locke":
  Само дето когато я публикуваш в мрежата, можеш и до убийство да докараш. Съпругът вижда колата на съпругата, паркирана там, а тя е казала, че е при майка си. Бесен се прибира в къщи и я гръмва. А сериозно: нямаш нправо да снимаш нито мен, нито колата ми, нито къщата ми. Частната сфера е неприкосновена! Достатъчно е следенето от фейса и гугъла. Иначе ще дойде мазалото на Оруел, дето дечицата на колегата на Уинстън Смит не мирясаха, докато не пратиха татко си в подземията на Министерството на любовта. А той, докато го млатеха, беше горд с бдителните си дечица! Следното:виждаш неправилно паркирала кола. Обаждаш се по телефона и докладваш. Без да декламираш номера. БГ като страна с най-много полицаи на глава, праща полицай и тохюй се справя със ситуацията. Точка! То не си полицай! Нито шериф!

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на stoyanmitov
  stoyanmitov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#24] от "irobot":

  Здравейте,

  Принципно разбирам написаното, но никъде не работи по този начин. Замислете се, къде има наистина работещи институции? Отговорът е, там където има силно гражданско общество!

  Също не е и кампанийно:) Гражданите ги има вече от над 4 години.

  Много е важно да има гражданско общество, което да изисква институциите да работят, да се реформират и да има резултати. Това правим и ние. Помагаме и работим заедно с институциите да работят все по-добре и има резултати.

  Благодарим ви!

 46. 46 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#45] от "stoyanmitov":
  Не е вярно. Като гражданско общество уважавате законите. Като така нямате право да снимате нито мен, нито къщата ми, нито колата ми. Когато съм паркирала неправилно, можете да сигнализирате пътната полиция. Там и там има паркирала неправилно кола. Те си пращат хора. И санкционират според закона. Когато вие си пишете закони, не сте гражданско общество, а анархисти. Няма лошо. Аз уважавам анархистите. Не вярват на екзекутива! Но се декларирайте като такива! Има коза, има заек, ама козаек няма! А вие точно това опитвате - да се правите на козаек!

  Мърфи е оптимист!
 47. 47 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#44] от "султана глаушева":

  С извинение, това са пълни глупости. Дали семейни двойки се убиват или не на база снимки във фейсбук си е изцяло техен проблем и снимащият не носи никаква отговорност. Доколкото правата ми да снимам теб и колата ти, докато сте на обществено място мога, ако искам. Предполагам си бил някога турист някъде и си се снимал пред забележителности. Е, със сигурност на някои от тези снимки се виждат и хора и коли. Показвал ли си тези снимки после на други? Качвал ли си ги онлайн? Ако да, честито, в нарушение си на собствените си принципи.

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#47] от "Locke":
  Била съм. И когато са ме снимали, са ме питали. А ако искаш да снимаш неправилно паркираната ми кола като доказателство, трябва да си пълен профан! Аз познайвам фотошопа. Стига ми да сложа на всяка кола всякакъв номер! А който е в час, може всичко да направи! И никак не ми харесват плъзналите активистчета, дето снимат на поразия! От там до доносниците и Оруел е една крачка! Паркирала ли съм лошо, обаждаш се и докладваш:на тази улица има лошо паркирала кола. Елате! И те идват! Държавата с най-много полицаи на глава от населението трябва да направи това! Ти не си полицай! Не си шериф! Баста!

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  Кото например?

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3468 Весело

  До коментар [#47] от "Locke":Доколкото правата ми да снимам теб и колата ти, докато сте на обществено място мога
  >>> Ами вие на някоя симпатична девойка и под полата може да снимате, че била на обществено място.:) За това обаче почнаха и затвор да дават в някои западни страни.
  Сега разбирам, защо от Дневник насърчават толкова време снимки от ...съфорумци на неправилно паркирани коли. То си било доброволческа инциатива

 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  На маса! А бе хич не били толкова тъпи тия кравари! Ха наздраве!

 52. 52 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#21] от "stoyanmitov":

  Здравейте на всички коментирали.Аз съм Стоян Митов от Гражданите. Кампанията е страхотна, защото показва как обикновенни хора
  —цитат от коментар 21 на stoyanmitov


  Стигнах до "обикновеННи" (пише се с едно "н" и се учи във втори клас) и се отказах да чета.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 53. 53 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 523 Неутрално

  на мен ми се вижда доста проблематично как западни и американски организации в доброто си намерение избраха да си партнират с номенклатурни наследници, които ловко изблъскаха с лакти всичко останало в обществото ни. Така днес имаме за успешни люде тези, които никога няма да се изхрачат в комунизма, напротив имало е и мн хубави неща и т.н.
  комунягите назначени да са "либерална редакция" много се радват на това, а пък съвсем твърдите уроди нападат, че било грантаджийство. и така до безкрай в текезесето. Имало било промени.

  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
 54. 54 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 516 Весело

  САЩ към българите: "Станете от масата"?!
  - защо да ставаме от някаква си там "маса" освен ако на нея не се очаква няКОЙ да сложи "нещо"?!

  "Гражданите"! (ами какво да правим със селяните, не че това е обидно, но за съжаление мнозина от тези дето се мислят за "граждани" са със селски манталитет, е разбира се не всички!) Кампанията е страхотна, защото показва как обикновенни хора вместо да мрънкат, действат, за да подобрят средата около тях и от тези подобрения всички ние печелим и се възползваме ежедневно. Дали, защото детето ни попада на учител от "Заедно в час" (хайде сега пък "реклама" и защото някой, който е преминал двумесечен курс в "тази програма" да е по-добър учител от някой, който е учил 4 или 5 години, за да стане специалист в дадена област?! или защото зад програмата стоят "финанси", а зад тях са някакви "интереси" и в повечето случай те не са български?!) и така е по-мотивирано да учи от млад човек, или "бабите" ни участват в "резиденция баба" и така им се променя ежедневието към по-добро. (еха, а дано!) Отделно никой не е взимал пари, за да участва, а за Гражданите мога да гарантирам че и никакви "грантове" не сме взимали от никъде. (хайде сега "гузен не гонен бяга"!) Също, Гражданите нямат нищо общо с доноси, защото донос е когато ти "рипортваш" за някой неща без той или тя да ти е направил нещо и при нас случаят е напълно различен.

  Накрая искам да кажа, че основатели бяхме "4ма", а не петима:) Нямаме и адвокати:)
  Принципно разбирам написаното, но никъде не работи по този начин. Като се замислите се, къде има наистина работещи институции? Отговорът е, там където има силно гражданско общество! Гражданите ги има вече от над 4 години (а преди това всички "селяни" ли сме били или от "третия вид"?) И много е важно да има гражданско общество, което да изисква от институциите да работят, да се реформират и да има резултати. Това правим и ние като помагаме и работим заедно с институциите, които да работят все по-добре и да има резултати. (хвала вам!)

 55. 55 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Смешни хора. Вместо да направи нещо той почва да ти обяснява как това няма да стане. Сякаш си казваме "не е добро утрото", "да не ти е добър деня" или " май нищо добро няма да се случи през ноВата година" и т.н. Дори само да слушаш такива приказки е отвратително а да живееш с такива хора е още по-зле. Има и един друг тип прятни хора, които те питат какво мислиш по даден въпрос а след това ти казват "да ама аз мисля че не е така". Оптимизъм и залудо работи, залудо не стой ни трябва най-много.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  "Дрън, дрън Ерина, бабинта ви...... " Янкето се опитва да зомбира българите с въздух под налягане.

 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2721 Весело

  Ако лежиш под масата, първо трябва да се изправиш и да седнеш с достойнство на стола. Едва тогава можеш да се изправиш над масата ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#47] от "Locke":Доколкото правата ми да снимам теб и колата ти, докато сте на обществено място мога>>> Ами вие на някоя симпатична девойка и под полата може да снимате, че била на обществено място.:) За това обаче почнаха и затвор да дават в някои западни страни.Сега разбирам, защо от Дневник насърчават толкова време снимки от ...съфорумци на неправилно паркирани коли. То си било доброволческа инциатива
  —цитат от коментар 50 на тулса


  Какво има под дрехите на хора винаги е лично, дори и те самите да са на обществено място, така че този пример е доста смешен. Виж, ако девойката сама отиде на обществено място и се съблече доброволно, тогава всеки може да я снима колкото си иска.

 59. 59 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#21] от "stoyanmitov": Добре бе Митов, кампанията е страхотна! А каква е ролята на САЩ и слугата Рубин на клана Клинтън, който дойде с едничката "благородна" цел, да промени чипа, демек да ни накара да намразим руснаците. Е успя! Сега е време да си обере пешкирите и да вземе със себе си банкянския гении. А вие си продължавайте с инициативите и платформите, но с български идеи и с български средства. Акъл от жандармерията на света не щем.

 60. 60 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#36] от "moreee": "Съмнявам се да успеят."
  Ще успеят. При 80% умни и красиви няма начин да не успеят. Как няма да успеят като, за да не дойдат на власт "комунистите" гласуваме за комунистите от ГРОБ. И цените на тока и водата ще ни повишат, и земята и децата ще ни вземат, и въздуха, който дишаме ще си плащаме. Не се съмнявай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK