Видео: Ракета на Arianaspace падна с шпионски спътник на ОАЕ

Избори 2022
Стартът на ракетата Vega с разузнавателен спътник на Обединените арабски емирства завърши с провал две минути след изстрелването от Куру във Френска Гвиана.


Стартът със сателита Falcon Eye 1 бе отлаган няколко пъти от първата дата 5 юли. Първоначално от Arianespace обявиха, че ракетата се е отклонила от траекторията, но малко по-късно потвърдиха, че спътникът е безвъзвратно изгубен.


Люс Фабреже, изпълнителен президент за мисиите и покупките на базираната във Франция компания, поднесе три пъти най-дълбоки извинения на ОАЕ и на клиентите. Falcon Eye 1 трябваше да предоставя снимки и за търговски цели.


Договорът с ОАЕ предвижда изстрелване на още един такъв спътник, разработван от Airbus Defence and Space и Thales Alenia Space.


Vega е лека ракета, разработвана от Европейската космическа агенция съвместно от 1998 г. с Италианската космическа агенция. Първият ѝ старт бе през 2012 г. от космодрума Куру.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK