Готов е анализът, който трябва да намали тежките катастрофи, обяви Малина Крумова

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) е готова с анализа на причините за тежките катастрофи по пътищата, на базата на който ще се набележат стратегически и системни мерки, по които да се работи в дългосрочен план за тяхното намаляване, съобщи днес по Би Ти Ви ръководителят на новата структура Малина Крумова. Тя уточни, че документът се съгласува с отговорните институции.
"Ключовото е, че повечето държави, които имат резултати в намаляването на жертвите и ранените, са ги постигнали за години и десетилетия", поясни Крумова. Попитана защо най-много тежки катастрофи и загинали при тях има в областите София, Пловдив и Варна, тя отговори, че има редица обективни причини като тежкия трафик по преминаващите на тяхна територия пътища.


Анализът на ДАБДП показва, че най-честите причини за тежките катастрофи са несъобразената скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство. Малина Крумова посочи, че един от акцентите в работата на агенцията е да установи с какво е била несъобразена несъобразената скорост, която често се посочва като причина за инцидентите в протоколите на пътна полиция.


"Това се посочва като причина при първоначалния оглед. Искаме да знаем с какво е била несъобразена скоростта - пътя, атмосферните условия, подготовката на водача или нещо друго", уточни тя.


Анализът на данните за тежките катастрофи от началото на годината до края на юни сочат, че тази година те са със 185 по-малко. Намалява броят на ранените, но загиналите са с един повече - 318 за тази година.


В отговор на въпрос Крумова каза, че за този период има 757 случая на тежки инциденти със самокатастрофирали автомобили, като посочи, че се увеличават случаите, при които се стига до тях заради отвличане на вниманието от мобилния телефон.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Поредното нищоговорене на мадам М.К !!!
  Ако може да ни съобщи и колко са ни стрували тези мозъчни протуберанси !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Докато не изтриете от речника на милиционера понятието "несъобразена скорост" нищо няма да се промени!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Араламбене му е майката!

 4. 4 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Айде сложете 20 км/ч ограничение по магистралите - нищо, че пропадат 2 седмици след рязане на лентичката. А, и за всеки земеделец - изход към пътя - ако може и с предимство да се включва - колоната ще почака.

 5. 5 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Но за едно е права, когато се казва, че причината за ПТП е несъобразена скорост, трябва да се разбере с какво е несъобразена тази скорост.
  С подготовката на водачите, с атмосферни условия или пътната обстановка.


 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Пътищата ни са в отчайващо състояние! Нито се чистят от растителоноста, често влязла на метър в пътното платно, нито се виждат знаците и вертикалната маркировка, да не говорим за хоризонталната маркировка, ограничения заради дупки по магистрални участъци, малоумните ограничения на всяка бензиностнация, кръстовище или отбивка, дупки и неравности( явно приемани за нормални от пътната ганеция), като за целия тоя "лукс"се плащат винетки. Да не говорим, че има участъци от пътната мрежа, които никога не са имали пътно платно с твърда настилка(Пловдив - Ситово- Лилково примерно). Да не забравяме и неадекватността на пътна полиция. За капак прибавете и комплексарщината мързела и простотията, яхнали няколко стотин коня, и ето ви пълната картинка на ситуацията по нашите измъчени пътища.
  Та чантаджиите пак да си помислят и премислят какви глупости ще нипашат във въпросния доклад, щото и ние имаме 5гр мозък и караме по същите псевдо пътища, за които плащаме данъци, такси и прочие рекетьорски такси, без да получаваме това от което имаме нужда, за да се придвижим безопасно от т. А до т. Б.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Според мен корупцията в система за контрол и санкциониране на поведението на водачите доведе до един омагьосан кръг - вместо да се санкционират нарушителите и по този начин да се налага превенция, се правят опити да се намалят произшествията като се налагат нови и все по-безсмислени ограничения. Това провокира нови нарушения, които също не биват санкционирани по надлежния ред и по тази причина ефекта от поредните мерки е нулев.

  Необходимо е да се работи в две посоки - нулева толерантност към нарушителите на пътя и цялостен анализ на републиканската пътна мрежа с цел оптимизиране на условията за шофиране.

  http://rodenivbg.com
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Въвежда се реципрочна мярка и това е. Другото са алабализми.

  Убиеш някой на пътя, заминаваш си и ти. Нанесеш щети - плащаш си като поп. Ако не можеш, в затвора принудителен труд докато ги платиш.

 9. 9 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 493 Неутрално

  И такава агенция ли имало, поредната хранилка. Наистина е важно да бъде установена причината за превишената скорост, но в повечето случаи е ганьовщината. Купуват се някакви дърти и мощни кочини без да им се подменят частите. Имам предвид, че при загуба на управление, в повечето случаи е виновно окачването, износени армортисьори и пружини, заедно с лошото състояние на гумите. На всеки му се иска да е с джанти 18-ки, ама няма пари за нови гуми, защото са скъпи. Гърците отчасти решиха проблема като завишиха драстично глобите. Повечето са по 700 евро, ако искаш се прави на джигит при такива глоби ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Докато не изтриете от речника на милиционера понятието "несъобразена скорост" нищо няма да се промени!
  —цитат от коментар 2 на Kamenarski


  То няма как да се изтрие.

  Вчера излизам на заден от паркинга пред блока. Едно келешче с малка кола хвърчи плътно до колите. В жилищните зони, ограниченията трябва да са 30. А там е 50. От паркинга излизат коли. Има изходи от тесни улички с нулева видимост. Има пазарче, коли спират там. Хора щъкат. Обаче келешите си пердашат с колкото позволява пътя (добре че не позволявала повече от 50). И знак 30 да им сложат няма да го спазват. Обаче ние дето си живеем на уличката си го спазваме. Няма да си газим децата я.

  Понякога топки на децата дето ритат падат на платното. Добре че децата от малки са научени първо си подават главата отзад колите и после излизат на пътя да си приберат топката. :)

  Това е понятието съобразена скорост - да караш с такава скорост, че да можеш да реагираш/спреш ако някое дете изскочи иззад паркирана кола.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Поредният доклад, който трябва да ни покаже причините за тежки ПТП-та, които всички ние виждаме. Само МВР, КАТ и всички останали подобни инстанции, не ги виждат. Баси, колко години минават в самоизбиването ни по пътищата, но сега някой тепърва анализирал, съгласувал и прочие. Някаква смешна агенция пише доклади, за да си оправдава заплатите. И какво ще направи тоя доклад? Ще запуши траповете по улици и пътища? Или ще оправи маркировката? Или ще събере парите от глобите? Или ще извади от движението всички малоумници с купени книжки? Какво ще свърши този доклад? Според мен, нищо...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Имам 2 видео регистратора в колата. Пробвах да подавам сигнали-за СУПЕР нарушения, с потенциал за тежки ПТП. Резултата е 0 ... едната преписка се загуби, другата не е нарушение да се залепи кола зад теб на магистрала и да святка да я пуснеш, защото иска да кара с 200 км, а не с 140 колкото е маскималната, в другата на виждат проблем, водача от острещната лената предприеман изпреварване и аз набих спирачки от 100 до 30 км. за 3 секунди, че да успее да се прибере. Това за КАТ - Велико търново е ОК, няма нарушение, чакат да има нарушение, когато челно се блъснем и той е 100% в моята лента ...

  Решение в посока добра е - видеорегистратори и да се ползват за доказателство при налагане на актове. То го има в регламента това, но КАТ реално НЕ съдействат, даже за очевидните проблеми. Такава мярка ще проработи, защото КАТ не могат да са на всеки километър, а водачи с видеорегистратори като са на всеки 200 метра и регистрират нарушенията-няма даима измъкване.

  А тия нашите - продължават с по-големи глоби ... НЕ работи това. Глобите сега са ОК, просто трябва да се налагат, примерно на 10 нарушения 1 да води до глоба. Сега е сигурно - на 1000 нарушения 1 я се санкционира, я не ...

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Докато не се смени чипа на ЗКУ, файда няма. А за това помагат 50 тояги по ходилата. Безотказано.

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#2] от "Kamenarski":

  Такова понятие има във всички пътни закони на всички нормални държави!

  Това, че българина няма достатъчно мозък да съобразява е проблем на умственото му развитие, а не на терминологията.

 15. 15 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 904 Любопитно

  Като стъпка 1 на КАТ трябва да им се забрани да пишат причина "несъобразена скорост" за ПТП

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 16. 16 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Правителството в лицето на няколко държавни чиновника пак пада от Марс и не може да повярва, че корупцията наистина убива. Затова сега ще правим анализи и ще проверяваме неща, които са говорени, писани и коментирани хиляди пъти, включително в МТИТС и в МРРБ. Част от същите проблеми дори са си ги описали в собствените стратегии за развитие. В Бялата книга на транспорта също ясно пише какво трябва да се направи. Тези транспортни пакети, които толкова се дърпат да приемат също не са случайни и целят именно развитие на комбинирания транспорт, за да бъде използването на всички видове максимално ефективно. Тези кампанийни акции обаче, с нищо не помагат в дългосрочен план. Ясно е, че нашите искат, ама нямат желание да вкарат някакъв ред и въобще да развиват транспорта у нас, за нещо различно освен за продажба на горива и контрабанда.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 17. 17 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 501 Неутрално

  ... А тия нашите - продължават с по-големи глоби ... НЕ работи това. Глобите сега са ОК, просто трябва да се налагат, примерно на 10 нарушения 1 да води до глоба. Сега е сигурно - на 1000 нарушения 1 я се санкционира, я не ...
  —цитат от коментар 12 на guentchovelev


  Точно това е първото нещо, което трябва да се промени. И стократно да се вдигнат глобите е все тая, ако санкциите не се прилагат по установения ред. В страни като Германия или Австрия шофьорите изглеждат различни не защото културата е друга, а поради страха от наказанието, което няма как да избегнат с връзки в КАТ или двайсетачка за полицая. Точно в това е същинската превенция - наказание, което неизбежно следва, когато човек направи нарушение.

  http://rodenivbg.com
 18. 18 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  бухахаха анализът щял да намали катастрофите :)
  може и захар да 'фърлят на пътя...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 19. 19 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Има едно супер просто решение - отнемане на автомобилите на рисковите водачи. Обикновено това са прости хора, тежкари, които карат коли, които не могат да си позволят. Много ще е ценно да им се отнемат превозните средства, а те да продължат да плащат лизинг години наред.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 20. 20 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#12] от "guentchovelev":

  в Китай плащат на доносящи за нарушения шофьори, и са се появили такива дето нарочно се пречкат, за да извършиш нарушение и да те рапортуват.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 21. 21 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Анализ сам по себе си няма да намали катастрофите. Действията ще. Например: по-добри пътища, маркировка, истински ГТП, камери навсякъде

 22. 22 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мизийски":

  имам по-добро решение, направо апроприираме всички луксизни коли, и ги раздаваме на нуждаещи се борци против европейското робство

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 23. 23 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  пардон, като вземем властта ще ги експроприираме и национализираме

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 24. 24 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Анализът на ДАБДП показва, че най-честите причини за тежките катастрофи са несъобразената скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство."
  А лошите пътища?
  Един пример - в момента на пътя Самоков - Дупница изглежда му дойде ред и него да оправят, защото беше станал отвратителен в частта Клисура-Самоков. Но фирмата-изпълнител на 5 места го е нарязала напречно за полагане на тръби отдолу. И по традиция отгоре се насипва само с трошен камък, който само след ден уляга и се получават ями с около 5-10 см дълбочина! Обозначение на тези места - НЯМА! Или рискуваш да си потрошиш колата, ако не ги забележиш или да се нацелиш в колата пред теб, ако спре внезапно.
  И това е вече две седмици!Познайте кога ще го асфалтират...

 25. 25 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Баси и калинките нищоправещи.. "С какво била несъобразена "несъобразената" скорост"? Несъобразена е с мозъчното вещество на шофиращите. И за това цяла агенция хрантутници вземат заплати една година???!??! Лудост.

  Толкова е лесно да се решат проблемите с катастрофите - железен контрол. Камери за средна скорост по магистралите, камери под път и над път за превишена скорост, скрити мобилни радари и камери, и полиция, която гледа за НАРУШЕНИЯ по пътя, а НЕ СЕ КРИЕ след знак 40 н аизвънградско да удари малксимална глоба ако минеш със 60.

  Защо аджеба в в Гърция например, българите са по-ниски от тревата и карат внимателно? Ето един добър въпрос за калинките.

 26. 26 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Много антипатично говедо. И на снимка му се вижда, че енагло селско говедо!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 27. 27 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Главната причина за ПТП е много проста - несъответствие между желание и възможности.

 28. 28 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#13] от "Vlado Nikolov":
  А как се сменя чип на тиква? Дайте технология или алгоритъм.

 29. 29 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Причините за ПТП са комплексни. Първо и основно, това е малоумщината на водачите. Второ, това е състоянието и дизайна на пътищата, настилката, маркировката и пътното осветление. Трето, това е милиционерското мислене на КАТ.

  Прибирах се от Северна Македония. Маркировка, равна настилка, светлоотразители, знаци, мантинели, няма храсти до пътя, осветление на ключови места. ГКПП. В България - мрак! Бледи следи от маркировка, шубраци, ограничаващи видимостта, дупки, пясък, кръпки...СРАМ!

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 30. 30 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Има едно супер просто решение - отнемане на автомобилите на рисковите водачи. Обикновено това са прости хора, тежкари, които карат коли, които не могат да си позволят. Много ще е ценно да им се отнемат превозните средства, а те да продължат да плащат лизинг години наред.
  —цитат от коментар 19 на Мизийски


  И просто ще карат без книжки. На точно този тип липсата на книжка не им пречи.

  Stupidity should be painful
 31. 31 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Моля, прочетете коментар 15.
  Понятието "несъобразена скорост" е универсално понятие, завоалиращо реалните причини за ПТП!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 32. 32 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Но за едно е права, когато се казва, че причината за ПТП е несъобразена скорост, трябва да се разбере с какво е несъобразена тази скорост.С подготовката на водачите, с атмосферни условия или пътната обстановка.
  —цитат от коментар 5 на osuald


  И когато не е несъобразена с подготовката на водача, би трябвало катаджията да пише "път, несъобразен със скоростта, за която е проектиран".

 33. 33 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Вчера излизам на заден от паркинга пред блока. Едно келешче с малка кола хвърчи плътно до колите. В жилищните зони, ограниченията трябва да са 30. А там е 50. От паркинга излизат коли. Има изходи от тесни улички с нулева видимост. Има пазарче, коли спират там. Хора щъкат. Обаче келешите си пердашат с колкото позволява пътя (добре че не позволявала повече от 50). И знак 30 да им сложат няма да го спазват. Обаче ние дето си живеем на уличката си го спазваме. Няма да си газим децата я.
  —цитат от коментар 10 на realguru


  Да излизаш на заден на път с предимство също е нарушение. Та не е сигурно кой е келешът в тоя случай.

 34. 34 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЕЛЕМЕНТАРНО Е!!!


  Патрулките трябва да застават на местата където има най-много катастрофи!

  А не да ми застават на перфектният прав четирилентов път където има ограничение 60 км/ч за 20 метра!!! Тоест само да пълнят касичката... А двулентовите, където стават опасните изпреварвания да няма никой!!!

  Защо, ами защото най-лесното е да сложиш камерата за скорост и пиеш кафе, а не да се занимаваш да спираш някого за нещо друго!


  Все едно и също от години...
 35. 35 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Малина е много умно и способно момиче!
  Обаче извеждането на превишената скорост на първо място, говори единствено за това, че никакъв анализ не е правен, а са й пробутали поредните лобистки внушения! Не може в статистиката на КАТ превишената (именно превишената, а не несъобразената, за която никакви мерки не може да се вземат, преди ПТП) да е едва на 4-то място, а "анализо" да я изтиква на първо! И не виждам спомената и дума за некачествена пътна настилка или некадърно направени ремонти. Да не говорим за това, че София е много назад, ако се гледат средният брой ПТП на:
  - изминат километър от автомобил;
  - среден брой автомобили;
  - среден брой жители;
  - километри пътна мрежа;
  - брой ПТП, предизвикани от жители на населеното място, а не от "пришълци";
  - и т.н.

  Уви, при такъв анализ, ще е много трудно да се вземат някакви адекватни мерки, които да променят нещо друго, освен приходите от глоби. Защото най-голям брой жертви има при отнемане на предимство. Иначе казано - наглост и безнаказаност на пътя. Ама за да се промени нещо там, трябва много работа от МВР и безкомпромисност към всички, независимо дали водачът е "от системата", дете на градския прокурор, племенник на президента, мастит политик, любовница на местния "спонсор" или само лице от "малцинствата". Да не говорим колко народ кара или фиркан или друсан.

 36. 36 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ХА-ХА. Преди време прочетох в пресата "Водач на лек автомобили на 16 години поради несъобразена скорост се заби в дърво. Загинали са водачът и спътницата му."
  И това ли е причината - несъобразена скорост?

 37. 37 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Още една основна причина, за леките катастрофи в градовете - безобразното паркиране.

  Защо ЗДП се спазва само и единствено в цветните зони за платен престой?

  Защо не се поддържа същия ред и в останалите квартали, а който паркира където му падне, да го вози паяка?

 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#31] от "Kamenarski":

  Реалните причини в 90% от случаите са точно несъобразителността на един или повече водачи! Най-често това е скоростта.

  Няма как да ти шибнат знак 120км/ч и това да важи при всякакви условия. В едни условия ина същия път и 30км/ч са много и ти си длъжен да се съобразиш с тях, независимо от знака 120км/ч.

  Затова в закона е залегнал термина "съобразяване" с пътните условия, защото карането на кола изисква мислене, а не просто механично спазване на знаци!

  Който не желае или не умее да си съобразява скоростта - да не кара.

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#37] от "ivanpopov":

  Много резонен въпрос! В София - 50% от паркиралите автомобили са в очевадни нарушения. Ако не друго това е един доста приличен принос към бюджета, който се игнорира.

 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мизийски":

  Просто, ама не е просто. Масово автомобилите се водят на друго лице/фирма. Особенно мощните такива винаги са на фирма, заради ДДС-то.

  Ако ги отнемеш, заради нарушение на трето лице - нарушаваш директно конституцията.

 41. 41 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Контрол!Контрол!Контрол!
  Бързи и ЕФЕКТИВНИ наказания!
  Всичко останало е въздух под налягане и оправдание за раздута и неефективна държавна администрация!

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Само анализи пишат, а катастрофите се увеличават. Строг контрол и високи глоби, това е начина.

 43. 43 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  На тия чиновници винаги и за всичко вземат едни и същи мерки- въвеждане на данък и налагане на забрани! Сега очаквам да спрат автомобилите от движение и въпроса ще се реши. Или нещо подобно, вместо да правят много повече магистрали! Макар, че на оня съсел не му се яде асфалт!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 44. 44 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 188 Неутрално

  Този анализ нищо няма да промени ама нищо, пак едни пари са отишли на вятъра. Какво толкова трябва да се анализира, трябва да се подобри качеството на пътищата и да се забрани на неграмотни хора да взимат книжки.

  Marinov
 45. 45 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В България, още от времето на Тошо, тъй като съветската с Вистема ни изпи ума сме намерили перфектен начин да даваме пари за нищо - като създаваме агенции... А още по-лошото е, че създадените агенции не търсят решения, не се обръщат към гражданите за идеи а продължават с елементарности... Основният въпрос е не как ще работи КАТ, не чрез закони и добри пътища, въпреки че това е основата... Основният въпрос е как ще създадеш система участниците в движението сами да могат да контролират селският манталитет на автопрестъпниците...

 46. 46 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#39] от "niakoi_si":

  То да е само в София....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK