Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати лош сигнал, смята Плевнелиев
"България не само продължава да се бори за това "Фолксваген" да построи следващия си завод у нас, но ние имаме и своите шансове това да се случи. Намерихме начини да оптимизираме офертата си", каза днес пред "Нова телевизия" президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев, който е председател на Автомобилен клъстер България.


Както е известно България, си съперничи с Турция за новите мощности на автомобилния гигант. "Ние ще продължим да се борим с всички законови методи, казвайки на "Фолксваген", че ние се гордеем, че сме членове на ЕС и НАТО, и ние сме тази държава от ЕС и НАТО, която им предоставя най-добрите условия", заяви още Плевнелиев.


По думите му всички на Балканите наблюдават много внимателно какво ще се случи. "Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите", каза още Росен Плевнелиев.


Той не се съгласи с тезата на министър-председателя на Долна Саксония, че инвестиция на "Фолксваген" в Турция би подкрепила демократично мислещите хора там.


"Истината е, че сме на финала. Истината е, че решение още няма. Докато една от двете държави не подпише договор с "Фолксваген", всяка една от двете страни продължава да участва в състезанието. Един такъв концерн като "Фолксваген", няма да допусне на финалната права да остане само един участник, който в един момент да не си спази обещанията и да му извива ръцете", посочи още Плевнелиев.


Според него в момента изборът в момента изглежда така: "От една страна, имаме държава - членка на ЕС, и на НАТО, която има по-изгодни разходи за производство и която е много по-прогнозируема. От друга страна, имаме Турция с всичките й проблеми. Изборът на "Фолксваген" изпраща много силен сигнал към демократичните общности в региона."


Росен Плевнелиев смята, че ако бъде избрана България, това засилва изключително много позицията както на ЕС, така и на Германия по отношение на Балканите. "Ако бъде избрана Турция, това губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари", допълни той.


По повод хакерската атака срещу НАП Росен Плевнелиев обяви, че такива случаи създават проблеми за бизнес средата у нас. "Един такъв пробив може да е свързан и с политическа заявка, и с определени сценарии за изнудване на държавата или бизнеса. Затова подобни неща не бива повече да се случват. Категорично по този случай трябва да има осъдени'', каза още той.


Първата информация, че "Фолксваген" планира изграждане на нов завод за производство на коли "Шкода" извън Чехия и сред потенциалните места са страни на изток като България, се появи във вестник "Ханделсблат" през ноември миналата година. Впоследствие се разбра, че в него ще се правят коли от няколко марки на концерна.


Според публикация на "Капитал" инвестицията се оценява на над 1.6 млрд. евро, а пряко ще бъдат ангажирани над 5000 души. Като потенциални места за завода се споменават площадката на бившия металургичен комбинат "Кремиковци" и терени в индустриална зона "Раковски" край Пловдив.


В България вече има над 230 фирми, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия, а за тях работят над 60 хиляди души.


"Дори да не стане с "Фолксваген", ние ще имаме завод за автомобили, това мога да ви го гарантирам", каза премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Туркменистан в неделя. Също през миналата седмица от публикация в германския вестник "Ханделсблат" стана ясно, че той е обещал на "Фолксваген" политика, благоприятна за бизнеса, и държавни субсидии.

Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 813 Весело

  Не им е лесно на Фолксваген. От една страна трябва да спазват някакви морални ценности, да дават пример като фирма от "бяла държава", а от друга трябва да си гледат интересите и печалбарстването.
  Ще ми е интересно какво решение ще вземат, и въобще няма да се изненадам да направят избор по-скоро с наклон към интересите им, пътвърждаващ правилото че няма вечни приятели, но има вечни интереси.
  В края на криащата няма да им е за пръв път на немците да предават съюзниците си, щото опита от Първата Световна Война, уви все още горчиво го помним.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8747 Неутрално

  Да не се излагаме повече и да не правим опит за изнудване. Германците въобще не се интересуват от нашите тревоги, те си гледат интересите. Добре ще е и ние да го правим.

 3. 3 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ние ще изберем Тата тогава. Може и Лада.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Пленелиев го гледах и за първи път ще призная ,че е прав!
  Ама в крайна сметка ако корпорацията отиде в Турция , значи парица е царица и може там корупцията да е по-малко!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  Пълни глупости...! България не трябва да се бори, а да предлага условия, които привличат. Това е бизнес. Става въпрос за пари, обороти и печалби. Фолксваген, едва ли ще се впечатлят от подобни измишльотини. Кой ще работи в тия заводи, като хората ги няма?

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 763 Любопитно

  И защо трябва на една частна фирма да й дреме какви политически "сигнали" изпраща?

 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Г-н Плевнелиев е велик Визионер, Стратег и Геополитик. По-голям Геополитик от Бате Борисов! Много ме кефи!
  Надявам се на есен "Демократична България" да издигнат кандидатурата му за столичен кмет :)

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Най-положителното в случая е , че водещи български политици са по страниците на най-авторитетните медии и на всички им стана ясно че тук може да се случи такава инвестиция и тя ще се случи.Личното ми мнение е че няма да е фолксваген.

 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "Ако бъде избрана Турция, това губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари", допълни той.

 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  По повод хакерската атака срещу НАП, Росен Плевнелиев обяви, че такива случаи създават проблеми за бизнес средата у нас. "Един такъв пробив може да е свързан и с политическа заявка, и с определени сценарии за изнудване на държавата или бизнеса. Затова подобни неща не бива повече да се случват. Категорично по този случай трябва да има осъдени'', каза още той.

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  И кое е по-прогнозируемото? Цената на тока ли? На Плевню май му убягва какво прави Енергийната мафия на борсата. Същото ще е и с газовия хъб....

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Този път Плевнелиев е прав. Да, става дума за пари. На първо място Турция е огромен пазар в сравнение с България, държавата не е ограничена с държавна помощ, каквито са европейските правила, защото не е член на ЕС и да не забравяме, че 14 процента от акциите на "Фолксваген" са собственост на Катар, държавата на която Турция помогна, когато съседните държави обявиха, че помага на ИД и я изолираха.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Плевню изпрати лош сигнал, когато спря ЮП. Много лош сигнал. Потокът стана турски. И Волксваген ще е турски.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Да не се излагаме повече и да не правим опит за изнудване. Германците въобще не се интересуват от нашите тревоги, те си гледат интересите. Добре ще е и ние да го правим.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Друарке Роси, това не са опити за изнудване а чисти факти. Диктаторът Ердуан обещава големи стимули и играе с каратците като акционери. Съвсем отделно заплашва с бойкот, защото държавната администрация на Турция купувала годишно намколко хиляди фолксвагена. Ето това е изнудване в чист вид, ако не направите завод тук ще спрем да ви купуваме колите.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8377 Любопитно

  А ако ''Фолксваген" никого не изберат ?

  [email protected]
 18. 18 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Плевню изпрати лош сигнал, когато спря ЮП. Много лош сигнал. Потокът стана турски. И Волксваген ще е турски.
  —цитат от коментар 13 на Judjuk


  На Путин ли викате Плевню друаре. Щото той спря патока. Имате навика да хвърляте лъжливи обвинения разчитайки, че народа не помни.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  "Според него в момента изборът в момента изглежда така: "От една страна, имаме държава - членка на ЕС, и на НАТО, която има по-изгодни разходи за производство и която е много по-прогнозируема. От друга страна, имаме Турция с всичките й проблеми. Изборът на "Фолксваген" изпраща много силен сигнал към демократичните общности в региона."'

  Напълно съм съгласен ! Няма как постоянно да пишеш колко лошо развитие на събитията с правата на хората има в Турция, какъв диктатор бил турския президент, да напускаш Инджирлик, защото турците се държат оскърбително с военната ти мисия там и много други неща в този дух, а в същото време да инвестираш милиарди и съвременни технологии в тази икономика под претекст, че в някои отношения турската оферта била по - добра ! Смешно е ! Росен е напълно адекватен в оценката си и продължава да защитава нашите интереси с всички възможни средства ! Поздравления !

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  "Според него в момента изборът в момента изглежда така: "От една страна, имаме държава - членка на ЕС, и на НАТО, която има по-изгодни разходи за производство и която е много по-прогнозируема. От друга страна, имаме Турция с всичките й проблеми. Изборът на "Фолксваген" изпраща много силен сигнал към демократичните общности в региона."'

  Напълно съм съгласен ! Няма как постоянно да пишеш колко лошо развитие на събитията с правата на хората има в Турция, какъв диктатор бил турския президент, да напускаш Инджирлик, защото турците се държат оскърбително с военната ти мисия там и много други неща в този дух, а в същото време да инвестираш милиарди и съвременни технологии в тази икономика под претекст, че в някои отношения турската оферта била по - добра ! Смешно е ! Росен е напълно адекватен в оценката си и продължава да защитава нашите интереси с всички възможни средства ! Поздравления !

 21. 21 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Лошото за нас, в очите на Фолксваген:
  - корупция
  - прогнила съдебна система
  - популиско-националистко правителство
  - най- лошата инфраструктура в ЕС
  - населението се свива, няма достатъчно трудови ресурси

  Доброто:
  - ниски разходи
  - член на ЕС и НАТО
  - традиционно сме прогермански

 22. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Уважавам Плевнелиев и неговата дейност отново показва, че милее за България. За разлика от този преди и този след него.

 23. 23 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  И защо трябва на една частна фирма да й дреме какви политически "сигнали" изпраща?
  —цитат от коментар 6 на kapitan_laino


  Щото може да се окаже, че умните и красивите в германия в един момент ще започнат да я бойкотират, защото си има вземане-даване със сатрапи, без да се интересува от демократичн9о ценности.

 24. 24 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Ако американска фирма избере Китай, какъв знак дава?
  Поредната доза вицове от борисовия слугинаж.

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2399 Весело

  Г-н Плевнелиев е велик Визионер, Стратег и Геополитик. По-голям Геополитик от Бате Борисов! Много ме кефи!Надявам се на есен "Демократична България" да издигнат кандидатурата му за столичен кмет :)
  —цитат от коментар 7 на Günther


  Ай стига бе! Всички тези либерални мурафети са за да може строителната мафия да се докопа до харчлъка от бюджета за Фолксвавген, който може да е за над милиард инфраструктура и бетон , особено като източат държавата по ЗНИ!
  Човека ми се видя доста побелял, може да го ядосват в къщи и пак да е тръгнал да се крие в политиката!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jumbo Jet":

  Не знам, дали е изнудване или нещо друго. Ние предлагаме само, общи приказки и добри намерения. Както по-горе се казва, при нас няма предвидимост. Даже и цената на тока за бизнеса е уравнение с много неизвестни. Кой ще прави производство при това положение като знае, че може да стане жертва на местната енергийна мафия?

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  ми ще го направят почетен председател на друг клъстър.

  "Наслаждавам се всеки момент на свободата, радвам се на простите неща – да закараш детето си на училище, да бъдеш в ресторант с приятели...", посочи той пред bTV и допълни, че скоро си купил втора ръка германска кола.

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/02/13/katadjii-kym-rosen-plevneliev-karash-germanska-kola-a.331757

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Катарците с корупция и натиск искат да пратят Фолксваген в турската кочина, където само за последните три години бяха вкарани в затвора 50 хиляди противници на Ердоган. Освен това атентатите там са нещо като "Добър ден". Берлин ни назидава за корупция, а те самите не спазват правилата, които изискват от нас.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Нека си гледст интереса.Ама,нека и спрат да ни поучават!Нека спрат да говпрят за ценоати и.морал.Аз съм съгласен така.

 30. 30 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Фолксваген нямаше да погледнат към Турция, ако ние българите имахме достатъчен капацитет да приемем веднага завода - терен, инфраструктура, квалифицирана работна ръка и добър опит в производството на автомобили. Както и да имахме работеща съдебна система. Но ние имаме само терена, останалото го нямаме. Пътищата ни, особено към Видинско, са лунен пейзаж, работна ръща няма, опит в автомобилостроенето - никакъв. За съдебната система знаят дори вече в Южна Африка.

  Затова ФВ се насочват към съседна Турция, където има доста заводи за бяла и черна техника, автомобили, части. Нашият основен аргумент засега е един - "ние сме ваши партньори в ЕС и заплатите ни са ниски". Друг нямаме. Турция им казва: "ние ще ви дадем субсидии, имаме опит и работна ръка".

  Президентът Плевнелиев, се е изказал като политик, а не като бизнесмен и инвеститор. Понякога бизнесът и политиката имат различни гледни точки. Ако Плевнелиев беше СЕО и Чеърман на ФВ, дали щеше мисли по същия начин?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  Да наречеш действащия президент на съседна страна “диктатор” е много глупаво, недалновидно и граничи с обикновена простащина!

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  Е,Добрич-предлгай,бре!Какво се офлянкваш?!Стана Плевнелиев лош вече за Капитал,а?!

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jumbo Jet":

  Плевнелиев не е на странта на Кпитал и по въпроса с ТАД груп.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Плевню изпрати лош сигнал, когато спря ЮП. Много лош сигнал. Потокът стана турски. И Волксваген ще е турски.
  —цитат от коментар 13 на Judjuk


  Южен нАток го спря Путя!

 35. 35 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Не знам Булгар територията някога да е произвеждала автомобили, че и заводи да е имала. Турция произвежда много марки от един век! Мисля е ясно!

 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#21] от "ial":

  Айа,корупциянима само в България!В Германия няма,например Дизелгейт ей така се случи?!Що сеот анся до другите две точки-само вас,лилявците ви вълнуват!

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4900 Любопитно

  Да наречеш действащия президент на съседна страна “диктатор” е много глупаво, недалновидно и граничи с обикновена простащина!
  —цитат от коментар 31 на hope


  Дори и това да е самата истина?

 38. 38 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Ако този не млъкне и не се скрие някъде, 100% губим.

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#32] от "yanne":

  Не ми е работа, аз да предлагам. Имаме си правителство и министри за тая работа. Виж, ако не могат и не знаят, какво и как да предложат, проблема не е в мен. Обърни се на друго място. ;)

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Весело

  До коментар [#31] от "hope":

  и това само преди 3 години
  "резидентът Росен Плевнелиев определи като "меко казано недобра" идеята български военнослужещи да се включат в опазването на границата с Турция. Подобно искане тези дни лансира министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, според когото няма пречка Българската армия да подпомогне "Гранична полиция" в опита да се справи със засилващата се бежанска вълна.


  По думите на президента, ако намерението военни да се включат в опазването на границата се осъществи, това може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем. "Представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция. Това е недопустимо", заяви държавният глава, цитиран от "Фокус".


  Плевнелиев изтъкна, че не би допуснал военни да застанат на границата, когато от другата страна няма армия. "

  уникално характерен герой

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Плевнелиев е богатство за България. Изключително интелигентен и фокусиран човек. В конкретния случай е абсолютно прав и го поздравявам за тази му позиция, която също споделям.

 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lou":

  Какъв терен имаме? Или правителството ще става посредник на частната фирма, която притежава терена на бившия Кремиковци? Пак, за комисиони ли става въпрос?

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Не им е лесно на Фолксваген. От една страна трябва да спазват някакви морални ценности, да дават пример като фирма от "бяла държава", а от друга трябва да си гледат интересите и печалбарстването...
  —цитат от коментар 1 на traveler1


  В бизнеси от подобен мащаб има и един друг момент. Случвало се е не веднъж по-добрата финансова оферта да бъде пренебрегната, заради нещото, което германските мениджъри наричат politische Entscheidung (политическо решение). В този израз обаче не влагат смисъла на наложено от политиците решение, така че контактите между политиците играят много малка роля.

  http://rodenivbg.com
 44. 44 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Турците във всичко са по-добри, това е тъжната истина. Ние сме уж още в стстезанието за да може VW да измъкне повече неща от Турция. Истината е че изобщо не сме имали никакъв шанс да привлечем тази инвестиция.

 45. 45 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Абе, момчета!
  Имате ли някаква представа за това какво представлява едно производство на стотици хиляди автомобила?
  И вярвате ли, че в България ще се намерят стотици или хиляди квалифицирани работници?
  А в Турция автомобили се произвеждат в големи количества от години, а и работниците им са сигурно ако не по-квалифицирани, то поне по-дисциплинирани от нашите.

 46. 46 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  ...смята Плевнелиев

  Мнението на Плевнелиев е изключително важно за мен и за една синоптичка.
  За другите не е.

 47. 47 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#36] от "yanne":

  Подобно ниво на корупция в ЕС няма, каквото е в България. И довода ви е несъстоятелен - "А вие защо биете негрите..."
  Дизелгейт не е корупционен скандал.
  Позволете да ви опресня понятията:
  Корупция: злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване.
  Или Corruption is the abuse of entrusted power for private gain. Или is a form of dishonesty or criminal activity undertaken by a person or organization entrusted with a position of authority, often to acquire illicit benefit, or, abuse of entrusted power for one's private gain.


 48. 48 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Председател на автомобилния клъстер ми звучи като директор на водопад. Как го избраха? Сигурно защото има кола и говори немски!
  И искам да напомня, че тази година Мерцедес отвори завод в Русия, с което вече даде много льош сигнал на демократично мислещите. Управлението на немските компании разсъждава рационално, а не демократично.

 49. 49 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Турците във всичко са по-добри, това е тъжната истина. Ние сме уж още в стстезанието за да може VW да измъкне повече неща от Турция. Истината е че изобщо не сме имали никакъв шанс да привлечем тази инвестиция.
  —цитат от коментар 44 на jeq19606355


  Айде стига сте ги превъзнасяли, прекалявате! Нито са по - кадърни, нито по - компетентни, нито по - малко корумпирани. Единственото (но много голямо) предимство и определящо в случая е огромният им пазар.

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2322 Любопитно

  "....Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите...."

  ".....инвестиция на "Фолксваген" в Турция би подкрепила демократично мислещите хора там...."

  С какво едно от двете съждения е по-добро от другото? И кое?

  Жокер: Ако ще строим завод заради "демократично мислещите" то заради кои по-точно трябва да го направим - тези на Балканите въобще или тези в Турция в частност?

 51. 51 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  След цялата смесица между слагачество и заплахи, хич няма да се учудя ако на финала ФВ изберат Сърбия или друга страна, която до момента изобщо не е обсъждана публично. :-)

 52. 52 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 959 Весело

  Плевнелиев е богатство за България. Изключително интелигентен и фокусиран човек. В конкретния случай е абсолютно прав и го поздравявам за тази му позиция, която също споделям.
  —цитат от коментар 41 на zxp53317185


  Абсолютно съм съгласен с вас? Г-н Плевнелиев е истинско съкровище!

  Бог да благослови Америка за България!
 53. 53 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Лай-лай-кучка и малко сачикабруз... Аз на мястото на шефовете на VW бих избрал място в Румъния и по-точно в Трансилвания.

  73! Go Go
 54. 54 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 994 Любопитно

  Не знам Булгар територията някога да е произвеждала автомобили, че и заводи да е имала. Турция произвежда много марки от един век! Мисля е ясно!
  —цитат от коментар 35 на LiberalToTheBones


  Каква е тази странна територия, за която говориш?
  Надявам се да нямаш предвид моята Родина.
  Либерал ли си, зюмбюл ли си, дръж се прилично.

  Доброто е заразно
 55. 55 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#50] от "Един препатил":

  Явно сте функционално неграмотен и не можете да тълкувате текст. Като подкрепяш с инвестиции един диктатор- главорез като Ердоган, не подкрепяш демократично мислещите граждани, а авторитарно мислещите такива.

 56. 56 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Нали Ратко каза, че ни бил опраил?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 57. 57 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2783 Любопитно

  Аз пък съм съгласен с мненинето на министър председателя на Долна Саксония, че инвестицията на "Фолксваген" в Турция ще подкрепи демократичната общност там. Работещите в завода ще получават добри за страната си заплати. В Турция за повечето от тези хора това ще е по-голяма свобода и по-голяма увереност, повече участия в протести (и не само) срещу Ердоган и режима му. В България за повечето хора подобна заплата ще е повод да са благодарни на Бойко Борисов и да му правят теманета всеки ден. И страх да участват в протести. Да не би да си загубят хубавата работа.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 58. 58 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Пълни глупости...! България не трябва да се бори, а да предлага условия, които привличат. Това е бизнес. Става въпрос за пари, обороти и печалби. Фолксваген, едва ли ще се впечатлят от подобни измишльотини. Кой ще работи в тия заводи, като хората ги няма?
  —цитат от коментар 5 на Petleshev


  Един непреодолим проблем при нас е липсата на поддоставчици и инфраструкура за подобен проект. Често пътувам покрай един от заводите на Фолксваген в Германия. Това е една чудовищна мегаструктура с радиус от 20-30 км. от сградите на самият завод и разположените в непосредствена близост десетки подизпълнители.

  Не виждам как подобно нещо ще се роди от нищото в България.

  http://rodenivbg.com
 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#7] от "Günther":

  Ако не му издигнат кандидатурата за кмет на София може за кмет на Чепръчане! Там ще разгърне с пълна дила визионерските ди и стратегически геополитически таланти.

  Днес апропо беше изключително мазен и неприятен. Даже повече от обикновено.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petleshev":

  Ами като не ти е работа,защо мрънкаш?!Плевнелиев свърши голяма работа,доста заводи за части.ома.Нещата вървят.Дори и с ФВ да не стане,ще стане с друг.Нещата вурвт в тази посока.

 61. 61 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Пак не е в час.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 62. 62 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Имам пресни впечатления от Турция, отпреди 2 месеца и не знам обикновените турци дали мизерстват или по някакъв начин нещо не им е наред, но всичко изглеждаше доста уредено, а и ми направи впечатление, че много работят, ама много. С болка на сърцето го казвам, че ние изглеждаме като едно голямо село, в сравнение с това, което видях аз: инфраструктура, пътища, цехове, фабрики, жп, пристанището на Измир. На всичкото отгоре са страшни търговци, пазарят се докрай, само и само да ти продадат нещо, но забелязах, че не лъжат. Според мен Турция има много повече какво да предложи на ФВ в сравнение с нас. Дори да изберают Турция има и положителна страна за нас, т.е. ние знаем какво сме предложили и знаем те какво са предложили и трябва за в бъдеще да се стремим да постигнем същото, но това не зависи от кварталната кръчма и седенките и даването на акъл, а си е комплексна държавна политика в много области.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#47] от "ial":

  Не,бе!Не екорупцуонен скандал Дизлегейт!Как ли години наред държавни контролни органи в Германия са си затваряли очите?!Мислите,че това става без някой да си затваря очите?!Ами Черните Каси на Сименс?!Айде дс не се смобичиване,а?!Тук може да има корупция,ама нито е най-голяма,нито най-тежка.Може би е по-масова.

 64. 64 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Лошото за нас, в очите на Фолксваген:
  - корупция
  - прогнила съдебна система
  - популиско-националистко правителство
  - най- лошата инфраструктура в ЕС
  - населението се свива, няма достатъчно трудови ресурси
  ...
  —цитат от коментар 21 на ial


  Това е или неточно или порочно интерпретирано. А именно:

  - "Корупцията" и "прогнилата съдебна система" са проблем за малките и средните фирми. За огромни международни корпорации, с оборот, няколко пъти превишаващ брутния вътрешен продукт на страната ни, това е даже за предпочитане, пред високите данъчни ставки в останалите страни от ЕС. Пък и немците имат опит с работата в подобна обстановка (спомни си делата от преди 18г). Само че и при комшиите е така.

  - "Популиско-националистко правителство"? Първо, това не е вярно. И второ, у нас могат да преговарят директно с НЕГО. место с някоя нестабилна коалиция, където всеки дърпа чергата към себе си. За съжаление, тук също не се различаваме от комшиите.

  - "Най- лошата инфраструктура в ЕС"? Трябва да видиш инфраструктурата в Румъния, Полша (извън големите градове), Литва и Латвия, че дори и в Словакия. Не че сме кой-знае колко по-добре, но поне нямаме населени места, без до тях да води път с твърда настилка и без електричество.

  - "Населението се свива, няма достатъчно трудови ресурси"? Е то в почти цяла Европа е така. Даже в Германия.

  Остава целевия пазар, на който (уви) не можем да конкурираме комшиите. Пък и там се разчита на експанзия към пост-съветските "станове", където доходите, макар и не особено високи, могат да осигурят закупуване на нови автомобили. А това е контингент, горе-долу колкото и самата Турция.
  И на последно място - очаква се сериозен ръст на електроавтомобилите. Поне сред градските малолитражки. А ние нямаме нито залежи на литий, нито действащо производство на подобни акумулаторни елементи. Но пък имаме поне два завода за оловно-цинкови акумулатори, които бихме могли да адаптираме към нови производства, че поне парче от баницата да хванем.

 65. 65 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Странно защо горе толкова минуси отразих.
  Според мен само кандидатурата на г-н Плевнелиев за кмет може да пребори столичната диктатура на Фъндъкова!
  Ако г-н Плевнелиев излезе в честна борба за кабинет на Московска, той би обединил градската десница, както и разочарованите десни избиратели на ГЕРБ, а комунистите ще се пръснат от яд

  Бог да благослови Америка за България!
 66. 66 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#58] от "Rauchmann":

  В българия има десетки авто заводи(за различни компоненти) .Нещо,което не существуваше предин10 години,например.

 67. 67 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Плевнелиев е богатство за България. Изключително интелигентен и фокусиран човек. В конкретния случай е абсолютно прав и го поздравявам за тази му позиция, която също споделям.
  —цитат от коментар 41 на zxp53317185


  Това богатство е онзи смешник, дето Боко тиквата го чукаше по челото и му опъваше ушите

  https://eurocom.bg/news/article/borisov-plevneliev-ni-vloshi-otnosheniiata-s-rusiia-no-az-gi-opravih

  https://pik.bg/кой-бута-плевнелиев-ясно-кой- –-борисов-news108690.html

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 68. 68 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати лош сигнал
  ========================================================

  Точно така! Ще изпрати лош сигнал на всички, че нещо не е наред в членката на ЕС България, ако Фолксваген избере Турция!

  Какво може да не е наред, примерно:

  1. Корупция -> Държавата с най-голяма корупция в ЕС
  2. Човешки ресурси -> На Фолксваген ще им трябват 5 000 работници, но НЕ метачи, чистачи, камериерки, готвачи и сервитьори. Ние такива започнахме ДАЖЕ да внасяме, та какво ли остава за специалисти. Ще им трябват добри СПЕЦИАЛИСТИ на Фолксваген: инженери, финансисти, компютърни специалисти и т.н.
  Човешкият ресурс ще им е голям проблем на Фолксваген в БГ, а той е много важен, за да върви безупречно производственият процес и да се произвеждат качествени продукти, а не дефектни.
  Плевня, това е сигналът към ТЕБ и управляващата върхушка: Какво направихте последните 10 години за развитието на българското образование?
  Какво направихте в социален и икономически аспект, хората да не бягат в чужбина?
  3. Разходи - Държавата ще гарантира на Фолксваген данъчни облекчения. Тук, да речем, че можем да се конкурираме с Турция. НО не е ясно, колко пари ще отиват за заплати. Специалистите струват скъпо. Понеже на българския пазар няма свободни специалисти, Фолксваген ще трябва да ги привлече от други фирми, което неминуемо означава, по-добри заплати. В Турция, може да им излезе по-тънко в зависимост от региона, където искат да направят завода.
  4. Инфраструктура и материали -> Да приемем, че инфраструктурата около София и Пловдив е добра и може безпроблемно да се осигуряват материали за произодствения процес и да се транспортира произведния продукт към пазарите.

  Един от главните фактори е на кой пазар Фолксваген иска да пласира произведените коли. Ако е ЕС, тогава това е в наша полза.
  Другият фактор е Ердоган. Ние си имаме корупция, Турция имат непредсказуем диктатор Ердоган, който е в недобри отношения с Германия. НО един завод на Фолксваген в Турция би бил добър сигнал за избирателите на Ердоган, че той развива икономиката.

  Според мен, това са двата решаващи фактора, които ще натежат при избора, плюс човешкия ресурс. Мисля си, че всичко е в ръцете на Ердоган, дали иска да има завод на Фолксваген в Турция. Ако не иска, ще е при нас.

 69. 69 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1780 Весело

  .....оставам с ВПЕЧАТЛЕНИЕ ,че това което не може да си позволи да каже БАЦКО........!!!!!?????!!!!!....го КАЗВА РОСКООО........!!!!!!.......само не ми казвайте ,че РОСКО е """" ГОСПОДИН НИКОЙ.""""......!!!!!????!!!!!.......нема как да СТАНЕШ ПРЕЗИДЕНТ.... на територията БЕЗ ПРОТЕКЦИИ от възможно НАЙ- ВИСОКО НИВООО.........!!!!!........ДОРИ и БИВШШШ........РОСКО си ОСТАВА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА.......!!!!!!!......./.....друг е въпроса колко ТИРЛЮКГЮВЕДЖ НАТВОРИ......!!!!....ииии ...така ПРЕСОЛИ и ОТРОВИ МАНДЖАТА ,че накрая никой не искаше да ЧУВА за негооо......../.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 70. 70 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Не е добре!Явно икономическите аргументи не са в наша полза и наблягаме на политическите,което няма да донесе нищо добро!!!

 71. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2322 Любопитно

  До коментар [#55] от "zxp53317185":

  До коментар [#50] от "Един препатил":Явно сте функционално неграмотен и не можете да тълкувате текст. Като подкрепяш с инвестиции един диктатор- главорез като Ердоган, не подкрепяш демократично мислещите граждани, а авторитарно мислещите такива.
  —цитат от коментар 55 на zxp53317185


  Понеже наистина съм малко неграмотен моля да ми разясните - да не би да искате да кажете, че ако направят завода си в България "Фолксваген" ще вземат да подкрепят Бойко Борисов и герберската шайка, а не демократично мислещите български граждани?

 72. 72 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  "Ако бъде избрана Турция, това губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари"
  —цитат от коментар 0 на статията


  Твърде адвокатско оправдание за неминуемото ни отпадане в това състезание.
  Въобще - какви са тези понятия като "сигнали към ЕС, НАТО и пр.". Много ни здраве!
  Фолксваген си е направил отлично сметката: познавайки най-добре какво ще прави, си е избрал най-изгодните условия за правенето. Колкото по-многофакторна е задачата, толкова по-комплексно е решението. Издухани сме и толкоз - постилали сме си с десетилетия за този резултат и никакви финални писъци няма да променят изхода...

 73. 73 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#49] от "zxp53317185":

  Никой не превъзнася комшиите. Не знам, дали са по-кадърни, но произвеждат автомобили и камиони над 50 години. Не знам, дали са по-компетентни, но са привлекли до момента Форд, Рено, Хонда, Хюндай, Мерцедес и Фиат. Сигурно пропускам някой. Не знам и дали са по-корумпирани, но дребният и едър бизнес в Турция се движат, което показва, че имат по-малко регулации и нещата се случват по-лесно. Като прибавим и големият им вътрешен пазар, нещата въобще не са в наша полза. Това естествено е жалко, основно за нас.
  Преди няколко дни минах по пътя от Калотина до София. Извинявай, но такъв прахоляк и такъв разбит път, не съм виждал и в Африка! И от там прекарват тежкия трафик от и към границата със Сърбия. Тоест, не можем да поддържаме основна пътна инфраструктура. Какви инвестиции в производство...?

  Бивш tww09306483.
 74. 74 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпреки мечтите на нацията VW ще направят завода в Турция. Всичко зависи от сметките на мениджмънта. Турция има развита инфраструктура, работна сила, опит в автомобилостроенето, голям вътрешен пазар. Избора е ясен.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 75. 75 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Ако подходим умно и изберем г-н Плевнелиев за кмет на Столицата ни, тогава Фолцваген или BMW със сигурност ще открият завод за електромобили на площадката на Кремиковци, защото г-н Плевнелиев е авторитет!
  Това нещо никога няма да стане при Фъндъкова или при някое нереформирано комуне. Те ако правят нещо, най-много да направят небостъргач в Южния парк

  Бог да благослови Америка за България!
 76. 76 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#67] от "bgkurshum":

  Що за тролска кална плеяда? Плевнелиев е бивш президент все пак. Ако не сте съгласен с казаното от него, моля изложете тезата си.

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#41] от "zxp53317185":

  Не е вярно...! Цецка е много по-добра от него. :)))

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  За пръв пат се съгласявам с Роската че ако ФВ избере Турция това ще е мнага лаш сигнал за всички държави в Европа и ЕС, и това ще е открито поощрение за мустакатият мераклия за падишах на Балканите и БИ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#71] от "Един препатил":

  Българското правителство, добро или лошо е много по- демократично от турското.

 80. 80 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#60] от "yanne":

  Да мрънкам ли? За какво? Мрънкането е откъм дежурните ГЕРБ-ери... Все обясняват, как някой им оцапал гащите, пък те не разбрали как станало...! :)))

  Бивш tww09306483.
 81. 81 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#57] от "Gopeто":

  Аз пък съм съгласен с мненинето на министър председателя на Долна Саксония, че инвестицията на "Фолксваген" в Турция ще подкрепи демократичната общност там......
  —цитат от коментар 57 на Gopeто


  Само ще си позволя да добавя, че заводът евентуално ще бъде в Измир - град, в който Ердоган и неговата партия никога и никакви избори не са печелили. А след евентуалното изграждане на завода могат спокойно и въобще да не участват повече в избори.

 82. 82 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1780 Весело

  Странно защо горе толкова минуси отразих. Според мен само кандидатурата на г-н Плевнелиев за кмет може да пребори столичната диктатура на Фъндъкова! Ако г-н Плевнелиев излезе в честна борба за кабинет на Московска, той би обединил градската десница, както и разочарованите десни избиратели на ГЕРБ, а комунистите ще се пръснат от яд
  —цитат от коментар 65 на Günther


  .........РОСКО........!!!!!????!!!!!......така си """ПОСТЛА"""".........!!!!!.......че нема никаква ТЕЖЕСТ........виж му РЕЙТИНГА.........!!!!!?????!!!!!.....само СЛУГИНАЖ не СТАВА........../...нито си свой сред СВОЙТЕ........!!!!...ааа чуждите само те ИЗПОЛЗУВАТ.......!!!!!?????!!!!!.......кво правиш със САЛФЕТКАТА като СВЪРШИШ РАБОТА.......?????!!!!!?????......./........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 83. 83 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#75] от "Günther":

  Теренът на бившия завод Кремиковци е частен. Какво ще прави на него собственикът му, не е ясно. Вероятно ще искат да го продадат на някой. Но, кой ще е тоя някой, не се знае. Нито кога, също.
  Въобще, кой болен мозък ги разправя тия, за терена на Кремиковци? Държавата ни ако иска, може да помогне с държавен терен. Но къде ще е тоя терен? Каква ще е инфраструктурата към него? Никой не казва.

  Бивш tww09306483.
 84. 84 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Този, като какъв постоянно му публикуват глупостите?

 85. 85 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#73] от "Petleshev":

  Еми и аз мога да изложа много факти.

  1. Турция е мюсюлманска държава
  2. Управлява се от авторитарен ислямист.
  3. Актуално привежда военна окупация върху 3 свои съседни страни - Сирия, Ирак и Кипър.
  4. Провежда агресивна политика към други държави.
  5. Нестабилна валута.
  6. Вътрешни размирици и тероризъм.
  7. Последните 20 години не е строен НИТО ЕДИН НОВ ЗАВОД, но са затворени няколко съществуващи

  Итн. Итн.

 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4071 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Заглавието на статията праща лош сигнал.
  От съдържанието блика оптимизъм :)

  Съдържанието е борческо.
  Праща good vibrations.

  Форма vs съдржание..

  Казано е:
  посрещат те според дрехите, изпращат според ума.

  Същото:
  вглеждай се в дрехите, но повече в ума.

  "Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати лош сигнал,
  смята Плевнелиев"

  ""България не само продължава да се бори за това "Фолксваген" да построи следващия си завод у нас, но ние имаме и своите шансове това да се случи.

  Намерихме начини да оптимизираме офертата си",
  каза днес пред "Нова телевизия" президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев, който е председател на Автомобилен клъстер България."

 87. 87 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "Ние ще продължим да се борим с всички законови методи, казвайки на "Фолксваген", че ние се гордеем, че сме членове на ЕС и НАТО, и ние сме тази държава от ЕС и НАТО, която им предоставя най-добрите условия", заяви още Плевнелиев.

  Роската пак са го изпуснали и е надрънкал един куп глупости!

  И продължава по-долу
  "Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите"

  Какво НАТО, като става въпрос за завод за коли и това, което се гледа е ТСО, инфраструктура, свързаност, наличие на работна ръка и т.н. НАТО и демократичните ценности нямат никакво значение тук, иначе нямаше да има заводи в Китай, Русия и магреба.

  Приберете го най-накрая този комсомелец, повече да не прави България за посмешище!

 88. 88 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Не знам и дали са по-корумпирани, но дребният и едър бизнес в Турция се движат,
  —цитат от коментар 73 на Petleshev


  В Турция, като цяло дребният бизнес е оставен на по-свободно "плаване".
  Докато към едрият бизнес изискванията са по-строги.

  Закони аля-Домусчиев там не са възможни, при нас, уви да.

  Благодарение на тиквата и стабилността, ние ще ставаме все по-малки, а Турция ще расте все повече.
  Типично по български, обвиняваме Фолксваген, и се бием в гърдите булгар-булгар.

 89. 89 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#71] от "Един препатил":Българското правителство, добро или лошо е много по- демократично от турското.
  —цитат от коментар 79 на zxp53317185


  До там ли стигнахме, страна член на ЕС, да се сравнява с Турция?

 90. 90 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#89] от "Destino":

  Във форума възхваляват Турция и Русия. И според мен няма място за сравнение, но някои хора смятат че ни превъзхождат.

 91. 91 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":

  А какво да го нарече? Моа преател? Путин също е диктатор.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 92. 92 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#64] от "ivanpopov":

  Корупцишта е проблем за всеки бизнес и няма такъв, гледащ към България, който да не я взима под сериозно внимание.
  И корупцията е проблем и на големия бизнес в България - примерите са достатъчно много.

  Виждал съм много и всякаква инфраструктура. Ако сравня тази в България и в Турция, ние сме след война. Това й състояние, апропо, е пряко следствие на корупципта (но не само).

  Никоя страна в Европа не се свива като нас, предвид големината на населението. За внос на работници не съм запознат дали сме с най- рестриктивни закони. Мнозина избягаха - основно заради слабата ни икономика, корупция и липса на перспектива - и клалифицирани и неквалифицирани. Дано тренда се обърне, но надали ще е скоро.

  Вътрешния пазар не е сред топ рпичините за избор на локация ако не става дума за Китай, Щатите, Русия. Този завод ще изнася основно за Европа.

  Не съм национален нихилист, но да се самозаблуждаваме също няма да доведе до никъде.

 93. 93 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#21] от "ial":

  Това с ниските разходи в България трябва да спрете да го повтряте, защото резултатът отдавна го виждаме. Качествен бизнес и добър стандарт в лоу кост държава няма и не може да има.

  България отдавна няма нужда да се рекламира като евтина дестинация! Друг трябва да бъде фокуса!

 94. 94 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":

  Всъщност Фолксваген имат само един приоритет - ИНТЕРЕСИТЕ НА АКЦИОНЕРИТЕ СИ.

  Никакви морални дилеми не ги интересуват при подобни важни решения, дори рискуват да са в конфликт със законите ако вземат "морално" решение което е против финансовия интерес на акционерите си.

  Та предимствата на България са, че сме в ЕС, което означава по-ниски тарифи, най-евтината работна ръка в ЕС, колите ще продават като Made in EU.

  Рисковете на България са демографската криза, т.е. след 10 години вече може да нямат работници, или повишаване на доходите, което ще им оскъпи производството.
  Също рискове с цените на електроенергията заради нестабилната борса, корупция, некадърност в местното управление и др.

  За Турция най-голямото предимство е обещаната инвестиция от Катар и това че Ердоган може да им предлага огромни данъчни облекчения и субсидии, за разлика от нас които сме ограничени от законите на ЕС.

 95. 95 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#85] от "zxp53317185":

  Хм-м-м-м-м...! И как изобщо ФВ преговарят с Турция, а? Нещо, няма кореспонденция между твоите разсъждения и реалността, а? Доводите ти са по-скоро емоционални, отколкото рационални. Напук на всичко това, което казваш, Турция и в момента има много сериозно автомобилно производство.
  Кои са тия заводи в Турция, които са затворени?

  Бивш tww09306483.
 96. 96 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Каквото повикало - такова се обадило.

 97. 97 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#89] от "Destino":

  Не, разбира се. Ние сме уникални и неповторими. Много по-напред сме от Турция, Русия и ред други страни. Има невероятна демокрация в родината и правова система. Тук никой не може да ти открадне фирмата, земята, да си прехвърли на свое име апартамента ти. Изобщо цветя, рози, ред и справедливост.

  Ердоган е диктатор и коли и беси в съвсем буквален смисъл. Това е вярно, ама в този случай защо аджеба му връщаме всички избягали гюленисти (или набедени за такива) още преди да се е сетил да си ги поиска. Всички до един! Знаейки много добре какво ще им се случи там.... Пък после ние сме много добри и защитаваме човешките права! Да, ама само на думи, докато Ердоган не ни скръцне със зъби. После му изпращаме на заколение гюленистите и се бием в гърдите какви демократи сме (пък не сме си мръднали пръста да защитим дори един живот).

 98. 98 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Е не, тоя откри колелото наново. Добър ден, батко. Но в Мутристан където вилнеят прокурори, корпулентни олигарси и т.н. няма да дойдат и сладоледи да продават.
  Питай Боеко защо така, стабилно е.

 99. 99 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#94] от "everlast666":

  "... Ердоган може да им предлага огромни данъчни облекчения и субсидии, за разлика от нас които сме ограничени от законите на ЕС...".

  Словакия, Унгария, Румъния и Чехия, също са в ЕС. На тях законите на ЕС, защо не им пречат?

  Бивш tww09306483.
 100. 100 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#58] от "Rauchmann":В българия има десетки авто заводи(за различни компоненти) .Нещо,което не существуваше предин10 години,например.
  —цитат от коментар 66 на yanne


  Непрекъснатото увеличаване на броя на подобни предприятия в България е нещо много положително, но за съжаление все още крайно недостатъчно. За сравнение давам информация за една от източните немските провинции с подобен брой население. Там има три завода на Фолксваген, и по един на Порше и БМВ. Та в тази провинция има над 780 фирми-поддоставчици за автомобилната индустрия. Само в тези фирми-поддоставчици работят около 100 000 души.

  https://standort-sachsen.de/de/branchen/automobilindustrie

  http://rodenivbg.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK