Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати лош сигнал, смята Плевнелиев
"България не само продължава да се бори за това "Фолксваген" да построи следващия си завод у нас, но ние имаме и своите шансове това да се случи. Намерихме начини да оптимизираме офертата си", каза днес пред "Нова телевизия" президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев, който е председател на Автомобилен клъстер България.


Както е известно България, си съперничи с Турция за новите мощности на автомобилния гигант. "Ние ще продължим да се борим с всички законови методи, казвайки на "Фолксваген", че ние се гордеем, че сме членове на ЕС и НАТО, и ние сме тази държава от ЕС и НАТО, която им предоставя най-добрите условия", заяви още Плевнелиев.


По думите му всички на Балканите наблюдават много внимателно какво ще се случи. "Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите", каза още Росен Плевнелиев.


Той не се съгласи с тезата на министър-председателя на Долна Саксония, че инвестиция на "Фолксваген" в Турция би подкрепила демократично мислещите хора там.


"Истината е, че сме на финала. Истината е, че решение още няма. Докато една от двете държави не подпише договор с "Фолксваген", всяка една от двете страни продължава да участва в състезанието. Един такъв концерн като "Фолксваген", няма да допусне на финалната права да остане само един участник, който в един момент да не си спази обещанията и да му извива ръцете", посочи още Плевнелиев.


Според него в момента изборът в момента изглежда така: "От една страна, имаме държава - членка на ЕС, и на НАТО, която има по-изгодни разходи за производство и която е много по-прогнозируема. От друга страна, имаме Турция с всичките й проблеми. Изборът на "Фолксваген" изпраща много силен сигнал към демократичните общности в региона."


Росен Плевнелиев смята, че ако бъде избрана България, това засилва изключително много позицията както на ЕС, така и на Германия по отношение на Балканите. "Ако бъде избрана Турция, това губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари", допълни той.


По повод хакерската атака срещу НАП Росен Плевнелиев обяви, че такива случаи създават проблеми за бизнес средата у нас. "Един такъв пробив може да е свързан и с политическа заявка, и с определени сценарии за изнудване на държавата или бизнеса. Затова подобни неща не бива повече да се случват. Категорично по този случай трябва да има осъдени'', каза още той.


Първата информация, че "Фолксваген" планира изграждане на нов завод за производство на коли "Шкода" извън Чехия и сред потенциалните места са страни на изток като България, се появи във вестник "Ханделсблат" през ноември миналата година. Впоследствие се разбра, че в него ще се правят коли от няколко марки на концерна.


Според публикация на "Капитал" инвестицията се оценява на над 1.6 млрд. евро, а пряко ще бъдат ангажирани над 5000 души. Като потенциални места за завода се споменават площадката на бившия металургичен комбинат "Кремиковци" и терени в индустриална зона "Раковски" край Пловдив.


В България вече има над 230 фирми, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия, а за тях работят над 60 хиляди души.


"Дори да не стане с "Фолксваген", ние ще имаме завод за автомобили, това мога да ви го гарантирам", каза премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Туркменистан в неделя. Също през миналата седмица от публикация в германския вестник "Ханделсблат" стана ясно, че той е обещал на "Фолксваген" политика, благоприятна за бизнеса, и държавни субсидии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK