Борисов: Да мразим хакерите така, както мразим крадците и убийците
Така както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите, обяви днес премиерът Бойко Борисов в словото си при откриване на конференция за киберсигурност в София. Той допълни, че както при всяко престъпление, държавата разчита на гражданите, бизнеса и неправителствените организации, за да се справи.


"Има едни чисто обективни процеси, които ние не можем да предотвратим. Дигитализацията и цифровото управление се изграждат много трудно, но много лесно се рушат. Както навсякъде в живота, по-лесно е да счупиш, отколкото да изградиш", обобщи министър-председателя.


Той призна, че държавата не е конкурентна при привличане на софтуерни специалисти, тъй като заплатите са в пъти по-ниски, отколкото в частния сектор. Това била и причината да се мисли за вариант таванът за заплатите в държавния сектор да не важи за "5, 10, 15 човека, които обслужват всички министерства".


"При конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавия остава само един, ако остане и един. Всички, като чуят за заплащането, се обръщат и казват "Благодаря", заяви още Борисов.


Още в първите дни след хакерската атака, при която бяха източени лични данни от НАП, премиерът обяви, че трябва да се търсят варианти държавата да привлече софтуерни специалисти. Пред министрите на заседание на Министерския съвет Борисов роди и крилатата фраза, че в тази област в България работят вълшебници - млади и кадърни.


Днес той повтори, че България има прекрасно образование в тази сфера, но младите трябва да търсят реализация в легалния бизнес, където можели да изкарват не по-малко пари. "Много пари идват в тази област. Догодина трябва да направим къщичката на суперкомпютъра. И тръпна как ще го пазим, като гледам тези юнаци", посочи още премиерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK