Най-високият небостъргач в ЕС вече е във Варшава

Най-високият небостъргач в ЕС вече е във Варшава

Виж видеото
NASA показа видео от кацането на новия марсоход

NASA показа видео от кацането на новия марсоход

Виж видеото
Спускането на марсохода Perseverance (пълен запис)

Спускането на марсохода Perseverance (пълен запис)

Виж видеото
Фандъкова за загиналото от токов удар момче: Отговорността ми е да предам всички документи на прокуратурата

Фандъкова за загиналото от токов удар момче: Отговорността ми е да предам всички документи на прокуратурата

Виж видеото
Елена Енева, психолог: Милениълите са свръхгрижовни и тревожни родители

Елена Енева, психолог: Милениълите са свръхгрижовни и тревожни родители

Виж видеото

На фона на 10-годишно забавяне и неизпълнение на препоръките и решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България" изглеждат странно сегашното бързане и заявките на управляващите да приемат законопроект, с който да се създаде фигура на специален прокурор, който да има правомощия да разследва главния прокурор.


"Странно е за мен цялото това бързане, особено на фона на 10-годишното забавяне. Нямам някакво легитимно обяснение. За мен логиката не може да бъде легитимна. Най-вероятно нещо зад кулисите налага този проект да бъде придвижен толкова бързо", коментира в интервю за "Дневник" Андрей Янкулов - бивш прокурор, бивш зам.-министър на правосъдието, а в момента адвокат и старши експерт към Антикорупционния фонд.


"Успоредно с внасянето на този законопроект имаше и становище на дирекцията по правата на човека към Съвета на Европа, според което в този вид законопроекта няма да изпълни целите по делото "Колеви срещу България". При твърденията на управляващите, че ще се съобразят с всяка една препоръка, бързането изглежда наистина странно и необяснимо", коментира Янкулов.


По думите му, законодателният процес в България не може да бъде предвиден и не може да се правят прогнози дали до края на годината ще има влязъл в сила закон и избран конкретен обвинител, който да има правомощия да разследва главния прокурор и други висши обвинители.


"Нашият законодателен процес не може да бъде предвиден. Този проект тръгна по бързата законодателна писта - съвсем бързо мина през правна комисия и беше гласуван на първо четене. Така, изведнъж всичко може да стопира. Нашият законодателен процес, за съжаление, е абсолютно непредвидим. Може само да се гадае какво ще се случи", посочи Янкулов.


Според юриста, има възможност както да се приеме и гласува веднага и на второ четене, така и да бъде забравен изведнъж и никой да не чуе нищо повече за него.


"Алтернативни пътища има много. Но каквото и да говорим, има един проблем на конституционно ниво, който рано или късно трябва да бъде решен - как се попълва съставът на Висшия съдебен съвет, тежестта на политическата квота и това, че мнозинството от хората, които управляват съдиите трябва да бъдат съдии, избирани от съдии. Това са дългогодишни препоръки, по които със сигурност трябва да се мисли за преформатиране на съществуващия в момента ВСС", подчерта Янкулов.


Между първо и второ четене на законопроекта за специалната фигура, която ще има правомощия да разследва главния прокурор, той внесе алтернативно предложение, с което се регламентира създаването на специален орган от поне трима души, който да се свиква за всеки отделен казус. (Пълния текст на анализа на законопроекта на управляващите и на алтернативното предложение четете тук).


Предстои да се разгледа на второ четене внесеният на 3 декември 2020 г. и скоростно приет на първо четене Законопроект за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от ГЕРБ и "Обединени патриоти", с който се предлага да се създаде нова фигура на специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор.


"Ние предлагаме само и когато се налага един орган със специфична обвинителна компетентност да може да провежда разследване, само когато има достатъчно данни за престъпление и едно такова разследване започне. Неговата съдба - дали ще бъде прекратено, или главният прокурор, или други високопоставени прокурори да бъдат привлечени като обвиняеми, да се решава от специфичен орган, който да се създава за всеки отделен случай. Нашата концепция е в състава на този орган да влизат съдии, които могат да бъдат и действащи, и пенсионирани, които обаче няма да го превърнат в съд", обясни предложението Янкулов.


"Идеята не е да бъде разследван от съд, а от специфичен орган обвинител, в който да влизат съдии. По този начин ще се гарантира професионализмът и независимостта на този орган. Има възможност и други длъжностни лица да попълнят този орган, но според нас, той трябва да бъде изведен извън прокуратурата, за да се гарантира независимостта, а разследването не трябва да бъде концентрирано в ръцете на един-единствен човек.


"Чисто юридически, този специален прокурор може нищо да не придвижи и да блокира всяко потенциално разследване като не прави нищо или отказва да образува разследване. Неговите актове пък няма да подлежат на никакъв външен контрол от никой друг. От друга страна, може по някакви конюнктурни причини, отново безконтролно, да реши да преследва главния прокурор, дори и да няма основание за това", даде пример Янкулов.


"Освен това, чисто фактически, той ще бъде 3 в 1 - и оперативен работник, ще бъде и разследващ и ще ходи на огледи като разпитва свидетели и назначава експертизи, ще бъде и прокурор. Могат да възникнат и трудности от чисто оперативно естество - човекът днес да е болен, а да трябва да извърши определени дейности по разследването или да се намира на 300 км. от мястото, на което трябва да се направи оглед, например", обясни юристът.


Защо сегашната концепция няма да бъде ефективна и работеща и къде се крият рисковете разследването да бъде поверено на един човек - вижте във видеото.


"Дневник" разговаря с Андрей Янкулов на 18 януари. Днес (19 януари) ГЕРБ пренаписа концепцията за трети път - какво предвижда последният вариант четете тук

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8536 Весело

  Предлагам веднага Янкулов ДА СТАНЕ ГЛАВЕН ПРОКУРОР :)

  [email protected]
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4817 Неутрално

  ЕК е поставила ултиматум на бойко и спира парите.
  Скоро ще го разберете колкото и да го крият тукашните корумпета и слугите им.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Едно предположение. От Сараите има указание днешната работа по имитацията на контрол да не се оставя за утрешния парламент. Че не се знае знае ли се.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8536 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Голямата борба на бабикяните и сие Е за големите пари, които ЕС отпусна на Бойко............

  [email protected]
 5. 5 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  ГЕРБ винаги бързат и имат време за прокарване на закон в услуга на някой .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2166 Весело

  До коментар [#4] от "karabastun":

  На Борисов ли ???

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2521 Весело

  До коментар [#4] от "karabastun":

  ЕС бил отпуснал пари на Бойко...
  Ти у ред ли си?
  Отпусна ги е за различни приоритети ама не на Бойко...!
  В огромна грешка си!

 8. 8 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  "Странно е за мен цялото това бързане, особено на фона на 10-годишното забавяне. Нямам някакво легитимно обяснение. За мен логиката не може да бъде легитимна. "

  Я, Гешев вече 10 години ли е главен прокурор? На ми изглеждаше, че е от по-скоро.

 9. 9 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2464 Весело

  Два са най големите проблеми с които българите се сблъскват последно време.Тревичката покълнала на плажа на Росенец и разследването на Главния прокурор.Която политическа сила успее да ги реши ,ще спечели убедителна победа на изборите.

 10. 10 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1044 Весело

  Пълни глупости!
  Някой казал нещо?!
  По-сериозно, ако обичате...

  Машини прости, народ неук.
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4418 Весело

  До коментар [#10] от "Zizu":

  Пълни глупости!
  Zizu казал нещо?!
  По-сериозно, ако обичате...

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3852 Любопитно

  Преди дни слушах по "Хоризонт" журналистка с фамилия Янкулова, сега чета този умен човек Янкулов, и ми е интересно, имат ли той или тя, или и двамата, родствена връзка с наскоро починалия Радослав Янкулов, известен спортен журналист и шеф на БНР?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  ,,....Нашата концепция е в състава на този орган да влизат съдии, които могат да бъдат и действащи, и пенсионирани, които обаче няма да го превърнат в съд", обясни предложението Янкулов.....,,

  Ами аз още от началото ви го писах това. И ви дадох пример със САЩ, Испания, Франция където ги има такива, само че комисии които се занимават само с главния прокурор. Състоят се от нечетен брой членове, едната година съдиите са в повече, другата година прокурорите в повече. И това са вече пенсионирани главни прокурори и главни съдии

 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#9] от "uvtest":

  Абе имаше и едно чекмедже с пачки и кюлчета. Една къща в Барселона нещо се говори. Пък и една паметна записка ... и едни липсващи милиони в хазната...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Още един, дето нищо няма да прави, ще получава голяма заплата и ще е зависим от Гешев. И това цели 7 години.

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5129 Весело

  Един " читав " ще е достатъчно и без нови....

 17. 17 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Два са най големите проблеми с които българите се сблъскват последно време.Тревичката покълнала на плажа на Росенец и разследването на Главния прокурор.Която политическа сила успее да ги реши ,ще спечели убедителна победа на изборите.
  —цитат от коментар 9 на uvtest


  Хахаха, също така едни 700 милион лева - ей така някак си пропуснати от Влади (а и от Главпрока), едни милиони левове за съпорт (пак проуснати от същия), една къщичка в Барселона, едни златни кюлчета и пачки - все така шеговито пропуснати…

  Като сложим върху това и погрома на КТБ от дружинката около Пеевски - "разследвана" отново от същото лице, подвизаващо се с каскет върху голата си тиква, се натрупват доста проблмечета, които ндявам се все един ден ще бъдат поосветени малко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK