Хиляди лондончани се ваксинираха по стадионите

Хиляди лондончани се ваксинираха по стадионите

Виж видеото
С взрив на 18 тона експлозиви САЩ тестват най-новия си самолетоносач

С взрив на 18 тона експлозиви САЩ тестват най-новия си самолетоносач

Виж видеото
Бехназ и Саид, които научиха български език

Бехназ и Саид, които научиха български език

Виж видеото
Проф. Кантарджиев: Здравният министър е опасен за системата на здравеопазването

Проф. Кантарджиев: Здравният министър е опасен за системата на здравеопазването

Виж видеото
Проф: Кантарджиев: Не съм обиден или огорчен

Проф: Кантарджиев: Не съм обиден или огорчен

Виж видеото

Обществото вече не приема това, което се случва и в природата, и в горите. То разбира, че проблемът не идва от горските. Вече се разбира откъде идват проблемите - политика, корупция. И всичко това ще докара хората да ги изхвърлят с все всичките тези бетонови фундаментчета", коментира бетонирането на плажовете Александър Дунчев, директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), за Би Ти Ви днес.


По повод кадровите схеми на директори в горската система Дунчев разясни, че те са на подчинение на министъра на земеделието, храните и горите, докато ИАГ проверява и контролира спазването на законите по места по отношение на горите, лова и опазването на дивеча. Дунчев заяви, че не може да се намесва в кадровата политика на министерството, но проверките през годините, в които е участвал и като природозащитник, показват схеми по източване на горската система. "Когато е уволнен един директор, на негово място слагат същия - не същия като лице, а като характер. Това да се сменят директори е абсолютно безсмислено. Ние трябва да променим системата."


Според директора на агенцията по горите няма горски в системата, който не е бил притискан да участва в незаконни схеми. Хората, които са отказали, са вече извън системата. Александър Дунчев обяви, че в звената, които са на негово подчинение, чистка няма да има, а само наказания при доказани нарушения. Промяната, за да се спрат договорките между фирми и служители, ще се случи чрез онлайн информационни системи, публичност на договорите и разрешителните и възможност за обществен контрол. С нови системи за прозрачност обществото ще застане редом до горските в защита на гората от схемите.


"Една трета от моите приятели лесовъди са извън системата, защото са отказали. Тези, които са останали, са се съгласили на компромиси, за да пазят гората. Ако ги няма лесовъдите, тръгват пожарите, бракониерството, ерозия", разказва Дунчев.


Александър Дунчев разказа за вчерашна среща с организации от горския и ловния сектор и с туристическия бранш по повод разкритите през последните месеци от "Зелени закони" схеми (тук и тук) на заграждане на достъпа до държавни гори и източване на приходите на горските предприятия от частни фирми в ловния сектор. Той цитира случаи в ловните стопанства на Балчик, Извор, Искър, Кормисош, Несебър, Паламара, Росица, Чепино и обеща още разкрития с конкретни имена. В по-ранно свое интервю новият директор на Изпълнителната агенция разясни, че чрез договорите за съвместна дейност за лов олигарси източват приходите на държавното горско стопанство, които идват единствено от сеч.


За да бъдат защитени горските на местно ниво от натиск и от физически заплахи и за да бъдат наказани нарушителите, които се връщат всеки път за следващо нарушение заради липсата на санкции, Дунчев призовава за деполитизация на системата. Той призова и за избор на кадри въз основа на професионализма им. Повече чуйте в записа на Би Ти Ви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Природата и горите!!!

  Нещо като хората и герберите, въпреки че в това разделение има повече смисъл.

 2. 2 Профил на Kostadin Kolarov
  Kostadin Kolarov
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Интересно ще е мнението на либералните икономисти - защо не защитават идеята за приватизиране на горите като средство за по-доброто им стопанисване?

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Много ми хареса интервюто с Александър Дунчев. Надеждата ни е в такива млади, ентусиазирани хора, с ново мислене, със съвременен поглед върху проблемите и тяхното решаване. Те ще ни извадят от феодализма, в който сме заседнали.

 4. 4 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "Начинът да се спрат договорките между фирми и служители ще се случат чрез онлайн информационни системи, публичност на договорите и разрешителните и възможност за обществен контрол."

  Кампютрите и интернетите, уви, са нещо твърде сложно за досегашното управление. Затова и електронното правителство тъпче на ниво Windows XP още. Нищо, че и там се усвоиха едни милиони, а резултат - нула!

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Опоскването на ОПОС: https://bird.bg/oposkvane-opos/
  Доклад разкрива съмнителни фирмени обръчи и натиск над чиновници

  “конфликт на интереси и други обвързаности с определени изпълнители”, “натиск” и “принуда” над служители на неофициални срещи с представители на фирми-изпълнители. За тези твърдения има и доказателства – аудио и видео материали. Информацията е от доклад на ГД ОПОС до бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров с прякор “Ревизоро”. Следите обаче водят към дърти ченгета и банкери от фалирали банки в зората на прехода, които са се специализирали в източване на еврофондове.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3047 Весело

  "Вече се разбира откъде идват проблемите - политика, корупция." - поредната огласена "публична" тайна. Само където същите, създатели и грижещи се за проблемите продължават да се ослушват и да не се сещат, че са виновни. Изчистване и ново "залесяване" по служби и офиси!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  "в един и същ проект подизпълнители са едновременно “Балканика” и “БТ-Инженеринг” (и свързаната с нея “Алара 2000”) или “Балканика” и “Екосол”. "
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160018506701189

  "Фирми и сдружения на Аглика Павлова Георгиева и Димитър Виденов Георгиев (“Балканика” и други) имат сключени договори за проекти за близо 96 милиона лева.
  Дикон Груп ЕООД – сключени договори за проекти за 27 847 684 лв.
  БТ-Инженеринг ЕООД, сключени договори за проекти за 13 052 582 лв.
  Екосол България – сключени договори за проекти за 7 298 521 лв.
  Така само в тези четири фирми са се събрали 130 милиона лева от проекти на обща стойност 335 милиона лева."

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Положението в горите от десетилетия е трагично и непоносимо, НО много "харесвам", когато някой си присвоява "правото" да говори от името на "обществото"!!!

 9. 9 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Наблюде? Как е времето в Москва?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Ако говори за безразборното строителство, включително в национални паркове (напр.Витоша), зелени площи в градовете (морската във Варна), зони от Натура 2000 (по черноморието), съгласен съм. Същото важи и за дивашкия дърводобив.
  Обаче въпреки дървената мафия, горите в България увеличават своята площ. Дължи се най-вече на ликвидирането на малките и средни дървообработващи предприятия в годините на приватизацията и това, че дърводобива работи предимно за отопление и износ. Точно това увеличение на горите, ще търпим и още как! Само трябва да се обърне внимание на залесяването с ценни дървесни видове, а не на хаотичното размножаване на нискокачествени иглолистни.

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Това, което прочетох, изглежда много разумно. И затова не вярвам, че ще се осъществи скоро. Ако мога така да се изразя – дървената мафия е желязна.

 12. 12 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  "....Според директора на агенцията по горите няма горски в системата, който не е бил притискан да участва в незаконни схеми. Хората, които са отказали, са вече извън системата."

  Горските стопанства открай време са територия на ДПС. Който не играе с тях е навън.

 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  заслужава подкрепа всяка инициатива за прочистване на държавната администрация герберо-сарайски калинки и кърлежи, загрижени за шкафчето на мутрата!

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Интересно ще е мнението на либералните икономисти - защо не защитават идеята за приватизиране на горите като средство за по-доброто им стопанисване?
  —цитат от коментар 2 на Kostadin Kolarov


  Ами че те повечето гори в България са частни! Аз например имам около 40 декара.

 15. 15 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1136 Любопитно

  До коментар [#8] от "selqnin":

  И през последните 12 години ли беше трагично и непоносимо ?

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тони КОСТОВ":

  През последните 140 години е непоносимо и нетърпимо!!!
  Горите за съжаление винаги са били хранителна среда на партийно- партизанската клиентела!!!

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2418 Весело

  """'Обществото вече няма да търпи случващото се в природата и горите"""" а до сега що го търпя бе момче ?...... "Обществото" никога не е било фактор за законодателството, последните поне 35 г. ...... вече вика няма да търпи..... то тва зависи не от теб а от тея във власта ...... и ако пак дойдат корумпета, ще търпиш не.... ами стой та гледай.....

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5380 Неутрално

  Обществото отдавна не търпи лошите порядки в горите и унищожаване на природата, но това не е достатъчно.

 19. 19 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Който иска да погледне този линк и да види за кво става въпрос:
  https://www.google.com/maps/place/41°59 '20.6"N+26°18'57.4"E/@41.989062,26.3137633,832m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d41.9890621!4d26.3159516

 20. 20 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Друго си е с такъв човек начело. Така се защитава природата!

 21. 21 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Положението в горите от десетилетия е трагично и непоносимо, НО много "харесвам", когато някой си присвоява "правото" да говори от името на "обществото"!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  И още по зле ще става - моя скромна прогноза..
  Една от причините - "зелените" са се емнали, да намаляват въглероден отпечатък..

  Не ги ли гледаш ..

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin
  А ей я реалността:
  -------------------
  .." Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.
  Но това е само ордьовър. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза.

  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза."
  ----------------------------------

  Та ще изсекат всичко и ще го изгорят..

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin

 22. 22 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тони КОСТОВ":През последните 140 години е непоносимо и нетърпимо!!!Горите за съжаление винаги са били хранителна среда на партийно- партизанската клиентела!!!
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  -------------------

  "Според екологични и правозащитни организации, натискът върху горските екосистеми в Европа рязко е нараснал, след като преди няколко години биомасата бе възприета като безвредна алтернатива на въглищата. Сателитни наблюдения говорят за стряскащо 69% увеличение на добитата биомаса от горите на ЕС в периода 2016–2018 г. спрямо периода 2011–2015 г., като експлоатираните площи в същото време са нараснали с 49%. Това залпово покачване на дърводобива се обяснява именно с енергийната стратегия на ЕС. "
  -----------------------

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално
 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Дано да е прав.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Как да не е ..

  .." Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса."

 25. 25 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  [quote#24:"sim4o"][/quote]

  Какво, душици, не разбрахте, та ми сложихте и минуси?

  360 милиона ДОТАЦИЯ за изсичане на гори и изгарянето им..!

  https://bodil.bg/wp-content/uploads/2021/01/2.jpg

  Честито !
  Зелената Сделка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK