Васил Гюров: Проектът за наредба за къмпингуването не е минал обществено обсъждане

Васил Гюров: Проектът за наредба за къмпингуването не е минал обществено обсъждане

© Велко АнгеловИзбори 2022

Ако има нещо диво, то това е дивашкото застрояване на морето. Тук говорим за свободно къмпингуване - и то не само по морето, а в цялата страна." Това заяви музикантът и природозащитник Васил Гюров в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви днес по повод проекта за наредба за ограничаване на къмпингуването в специално регистрирани за целта имоти, който е публикуван за обществена консултация до 1 юли 2021 г.


Васил Гюров е участвал в работната група, създадена за създаване на проекта на наредба, но в него не са взети нито едно от предложенията на участниците. "Тази наредба не е минала по никакъв начин обществено обсъждане", заяви той.


"Всички сме "за" това да има някакъв ред. Има обвинения за създаване на боклук, но хората, които практикуват свободно къмпиране, пазят най-много. Това не е проблемът. Ясно е на всички, че на всяко място, където се събират повече хора, се събират отпадъци - така е и на Рилските езера, откакто има лифт. Редно е да се осигури извозването на тези отпадъци. А ние сме изпадали в ситуации да поставяме наши тоалетни и кметът на Царево да ни прави проблем - вместо той да го направи това нещо", разказва Гюров.
Повече за задълженията на общините по Черноморието спрямо "дивите" плажове виж тук.


Предисторията


Проектът на наредба се разработваше от правителството "Борисов 3" от 2019 г. досега и бе представяна като "правила за къмпирането извън къмпинзи". В публикувания проект се въвежда задължение палатки, каравани и кемпери извън къмпинг да могат да се поставят само в регистрирани за тази дейност имоти. За регистриране е нужно заявление от техните собственици или упълномощени пред нотариус представители в общините за срок до 3 години със специални схеми за разполагане, достъп на автомобили, скици на поземления имот от кадастралната карта и други регистрационни документи.


Създаването на наредбата произтича от промени в Закона за устройство на територията (ЗУЧК), въведени по предложение на "Обединените патриоти" през 2019 г., с които се въвежда чл. 10а, който забранява къмпингуване в места, които не са специално определени за целта и отрежда тези места да се определят с наредба. Нарушенията за тази забрана започват от 500 лв и достигат до 3000 лв, но ще бъдат налагани след приемането на наредбата, която може да бъде променена след становищата от обществената консултация. Същите промени в ЗУЧК от 2019г. ограничиха и поставянето на палатки и плажни принадлежности върху дюни, защитено от европейската мрежа "Натура 2000", но не въведоха санкции за строителни дейности върху тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK