Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Някои сили продадоха мача за еврозоната, обяви Пеканов

Някои сили продадоха мача за еврозоната, обяви Пеканов

Виж видеото
Николай Милков: Българите в Северна Македония не вярват на институциите

Николай Милков: Българите в Северна Македония не вярват на институциите

Виж видеото
Божанков вижда нова политическа коалиция

Божанков вижда нова политическа коалиция

Виж видеото
Продължава събирането на пари за генератори за Украйна

Продължава събирането на пари за генератори за Украйна

Виж видеото
Багери на държавно ловно стопанство са разкопали дюните в Несебър (обновена)

Багери на държавно ловно стопанство са разкопали дюните в Несебър (обновена)

Виж видеото

Няма как всички актове на Кирил Петков, ако има решение, че е бил с двойно гражданство, докато е бил служебен министър, да отпаднат автоматично."


Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред Би Ти Ви. "Автоматизъм в правото не можем да търсим, защото няма правно основание. Отговорността по отношение на действията му като министър, може да бъде търсена, но първо трябва да влезе решението на Конституционния съд и след това да се изследва, защото може никой да не оспори актовете", обясни още Киселова.


Според нея трябва да се изследва всеки един от актовете, подписани от него.


Вчера специализираната прокуратура съобщи, че проверява Кирил Петков заради гражданството, като преписката е образувана по статия от в. "Труд" и е заради декларацията, попълнена от Петков при назначаването му като служебен министър на икономиката, в която е записал, че има само българско гражданство.


"Попълването на декларацията, която е подал Петков пред президента, всъщност съдържа елемент, който не е верен, вижда се от документите. Той е бил с двойно гражданство. Спецпрокуратурата проверява само дали е подал декларация с невярно съдържание", заяви още Киселова. Тя уточни, че според документите от 20 август Кирил Петков не е канадски гражданин.


Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков в момента е висящ пред Конституционния съд. До него се стигна, след като на 16 август десетки депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане до КС за частично обявяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет.


Петков беше назначен за служебен министър на икономиката на 12 май тази година. Според българската Конституция министър не може да заеме този пост, ако има двойно гражданство. При встъпването си в длъжност, Петков е подписал документ, който удостоверява, че отговаря на критериите да заеме поста. Той многократно е казвал, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство през април тази година, както и че към момента, в който е подписал декларацията, е бил със съзнанието, че не е канадски гражданин.


Миналата седмица Петков показа пред Конституционния съд документ от канадските власти, според който той не е канадски гражданин от 20 август - близо два месеца и половина след встъпването му в длъжност. В него е записано: "Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе (Кирил Петков- бел. ред.) официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г."


Петков поиска от конституционните съдии да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище, но съдът отказа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK