Александър Николов: Търговци на природен газ печелят пазарен дял за сметка на "Булгаргаз"

Александър Николов

© Цветелина Белутова, Капитал

Александър НиколовБившият енергиен министър Александър Николов отхвърли обвиненията на прокуратурата за причиняване на вреди за 88 млн. лв. на държавния газов доставчик "Булгаргаз" в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България в края на април 2022 г. Пред "Нова телевизия" той определи разследването срещу себе си и повдигнатите му обвинения като глупост.


Вчера Николов, един от неговите заместници - Данаил Николов, както и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов станаха клиенти на прокуратурата. Те бяха обвинени в умишлена безстопанственост и неупражнен достатъчен контрол заради отказа на страната ни да плаща на "Газпром" в рубли по договора за доставка на природен газ и купуването на такъв от други доставчици.


Прокуратурата обвини бивш енергиен министър и ексшеф на "Булгаргаз" заради "Газпром" (обновена)
Прокуратурата обвини бивш енергиен министър и ексшеф на "Булгаргаз" заради "Газпром" (обновена)


"В обвиненията срещу мен е записано, че се смята, че някой е щял да ни достави нещо си, въпреки че съшият този доставчик не иска да го достави. Ако можеше да е по-евтин природният газ, как тогава България плаща най-ниска цена в цяла Европа по време на войната? Търговци печелят пазарен дял в България за сметка на "Булгаргаз", която губи клиенти", каза Николов.
Според него не случайно е избран този период от време за повдигането на обвинения. По думите му страната се намира в предизборна кампания "и има нужда от спиране на говоренето".


"Продължаваме промяната": Прокуратурата показа, че който играе срещу Русия, ще му бъде повдигнато обвинение
"Продължаваме промяната": Прокуратурата показа, че който играе срещу Русия, ще му бъде повдигнато обвинение

"Предпочитам да имаме проблем с прокуратурата сега и да съм си свършил работата, отколкото да приемам някой да казва какво да правим и да ощетяваме държавата", каза още Николов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK