Още за бартера с ОАЕ: Министерството не очаквало фурмите, "изоставило" ги на държавата

В публичното пространство така и не бяха дадени отговорите на много въпроси, свързани с получените от Обединените арабски емирства медицински консумативи и фурми.


Антикорупционният фонд обаче разполага с документи, от които се вижда фирмата, която е направила дарението, както и че Министерството на икономиката дори не е очаквало подарените храни, а ги е "изоставило в полза на държавата".

За случая се разбра на 12 април, когато председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски побърза да съобщи, че България е получила "15 тона медицински консумативи" от Обединените арабски емирства. Пратката била част от бартер с български фирми, които изпратили към емирствата храни.


Той обяви и българските фирми, участващи в бартера - "Градус" (на братята Иван и Лука Ангелови) и "Интръст" (еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски). По-късно същия ден от правителствената информационна служба също заявиха, че България е получила "15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна".


Няколко дни по-късно обаче сайтът "Биволъ" разкри, че така нужните консумативи са само около 3 тона, а останалото са фурми. На 22 април, помолен да коментира дарението, генерал Мутафчийски отказа да коментира темата по същество. На 23 април пък икономическият министър Емил Караниколов, който пътува до ОАЕ заради бартера, обясни: "Две фирми от всяка страна си предоставиха стоки за подкрепа на местните щабове за борба с коронавируса. Фурмите са ни предоставени от производители на фурми. Когато разбраха, че медиците ни имат нужда от медицински консумативи, те най-благородно закупиха консумативите и ги дариха", обясни Караниколов.


От документите, с които разполага Антикорупционният фонд обаче става ясно, че фирмата, изпратила фурми, изобщо не се занимава с производството им, а самите фурми не са били очаквани от икономическото министерство и затова то ги "оставя в полза на държавата".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK