Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Клара Добрев - жената с български корени и амбицията да стане премиер на Унгария

Клара Добрев - жената с български корени и амбицията да стане премиер на Унгария

Виж видеото
Ангел Кунчев: Четвъртата вълна е в пълния си разгар

Ангел Кунчев: Четвъртата вълна е в пълния си разгар

Виж видеото
Алерголог: При маските рядко има алергия

Алерголог: При маските рядко има алергия

Виж видеото
Вирусолог: Най-честите симптоми на COVID-19 сега са суха кашлица и задух

Вирусолог: Най-честите симптоми на COVID-19 сега са суха кашлица и задух

Виж видеото
Имунолог: Повечето преболедували COVID-19 имат доста дълготраен имунитет

Имунолог: Повечето преболедували COVID-19 имат доста дълготраен имунитет

Виж видеото

"Щом получим писмото от Европейската комисия, ще отговорим обосновано в необходимия срок и ще защитим нашата теза", каза днес пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева.


Изказването й беше по повод искането на Европейската комисия България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба на местни стоки.
Според Брюксел наложените на търговците задължения ограничават свободното движение на стоки, както и свободата на търговците.


Според Танева постановлението на Министерския съвет, с което бяха въведени новите изисквания за веригите, "не съдържа дискриминационни условия спрямо която и да е категории храни в обекта". Танева все пак призна, че
в текстовете, отнасящи се за млечните продукти, "има спорни моменти" и предстои те да бъдат променени. "Изискването за производството да се ползва 100% сурово мляко се отнася само за традиционните български артикули и квотата е само за тях и аз се надявам се, че ще убедим в това Европейската комисия", уточни тя.


Според Брюксел наложените на търговците задължения ограничават свободното движение на стоки, както и свободата на търговците. Повече за писмото четете тук.


Официалното уведомително писмо за нарушения на европейското право е първата стъпка в наказателните процедури - то изисква държавата-членка да обясни позицията си. Ако обяснението не е задоволително, следва изпращане на "мотивирано становище", което е формално искане страната да се съобрази с европейските закони. Ако националните власти продължават да не ги спазват, ЕК изпраща въпроса към Европейския съд.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Аз предлагам просто да млъкнеш, виждаме, че не ти се отдава това, което правиш... Ясно е, че изпълняваш чужди интереси и си просто маша в нечии ръце...

 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1033 Весело

  Ще защитите бабини трънкини. Заедно с тиквострала Струма, дето обикаля цяла планина, ще ги защитите.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво ще обяснявате в Брюксел!? Тази сутрин се видя от всички, как се договаряте задкулисно. И как фаворизирате отделни участници на пазара.
  Бита карта сте.

 4. 4 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Българинът познава добре "местните продукти" няма нужда от специално място и промоция. По-скоро умувайте как родните стоки да присъстват в западни магазини ако имате, капацитет.

 5. 5 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Браво Деси! Гордеем се се теб! Покажете на ония брюкселски зелки, че сме суверенна държава и не ни управляват немските вериги!
  Мъка им е, че ги ударихте по мръсните печалби дето трупат на гърба на производители и купувачи, разбишкайте я тая мафия, време е!

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Освен протакане до неизбежното - не знам до какво друго би довело.

  Едно, че става дума за принципен въпрос.
  Второ - че се бърка и обърква в търговската технология на веригите, която просто не е създадена да работи с такива поддоставчици.
  Трето - че веригите са немски и френски. Сещайте се ...

  А за българският дребен местен производител наистина трябваше отдавна да се направи нещо. И сега политически моментът наистина е удобен. Но не така дърварската, бъркайки в готова матрица и натрисайки ги императивно, а трябваше да се потърси с общински и областни управи допълнителна възможност.
  Но пък за това трябва пък визия, усилия, финансиране ... които управляващите убавци ни им хрумват, ни искат да дадат ...

 7. 7 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Нагла, както винаги! Тая лъже на поразия!

  Чл.2 ал.2:
  Количествата от мляко и млечни продукти по чл. 1, ал. 1, произведени от регионални производители и количествата по ал. 1, произведени изцяло от българско сурово мляко, които се предлагат в търговския обект, общо не могат да бъдат по-малко от 90 на сто от целия асортимент от мляко и млечни продукти, предлагани в обекта.

  Основния текст на това постановление! 90% квота за български млечни продукти!

 8. 8 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Всъщност имаме изградени пазари, просто трябваше да ги върнат наистина за производители, които продават собствената си продукция, не е сложно.

 9. 9 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Браво Деси! Гордеем се се теб! Покажете на ония брюкселски зелки, че сме суверенна държава и не ни управляват немските вериги! Мъка им е, че ги ударихте по мръсните печалби дето трупат на гърба на производители и купувачи, разбишкайте я тая мафия, време е!
  —цитат от коментар 5 на Tsveta


  Напред към светлото бъдеще и комунизЪма! Да изметем тези гадни западни вериги и да пазаруваме от на баба ти Пенка петте кола домати! Да живей!

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":Всъщност имаме изградени пазари, просто трябваше да ги върнат наистина за производители, които продават собствената си продукция, не е сложно.
  —цитат от коментар 8 на ivanko77


  Нито са останали много, нито е толкова просто, защото в останалите все още също има определена схема на търговия, договори ...
  Та пак същото - трябва визия, трябват усилия, трябва финансиране. И не само и единтвено от един отдел в министерството на земледелието ...

 11. 11 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  Тъп - много тъп - Гербер.

  Висша форма на умствена недостатъчност.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Българинът познава добре "местните продукти" няма нужда от специално място и промоция. По-скоро умувайте как родните стоки да присъстват в западни магазини ако имате, капацитет.
  —цитат от коментар 4 на Петя
  ,Родните стоки както всичко останало по света се продават преди всичко с реклама,а ако искаш да останеш на пазара по дълго си трябва и качество.Те това го знаят-няма други начини,но не го правят.

 13. 13 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Съгласен съм, че трябва визия, трябва и много работа, която предимно включва множество различни отдели и министерства, нещо, което отдавна липсва. Не съм съгласен, че е сложно за пазарите и че ги няма, там въпроса е повече на желание, реално и сега производителя има предимство, но влизат хора, които се водят производители, а реално са прекупвачи. Тук идва и момента и с борсите и т.н., но пак е повече до организация и желание.

 14. 14 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1227 Весело

  Както би казал Рене Артоа: "Ама, че си глупава!"
  Така и не разбрах, от тотална некомпетентност ли го направихте тоя цирк или някаква игра играете, но с каква цел?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Може пък да ги очарова в Брюксел, както вече очарова нас.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#9] от "zero_day":

  Бот не си познал кой да плашиш с мантри за комунизъм!
  Комунизъм е да дойде една голяма немска верига, да стъпи на врата на правителството, да плаща на нужните хора, да направят нужните закони, за да може тя да прибира огромни входни такси от всички, които искат да продават в нея.
  След това да си вземе огромната печалба, която не лежи НИТО на лоялна конкуренция, а САМО на лобиски закони, за да може да краде и от производител и от клиент!
  Щото ти също плащаш тия пари, ама не го знаеш!
  Веригите отдавна са мафия и срещу тях има повдигнати много дела и в самата Германия. Меркел им изви ръцете, като им забрани да продават, а позволи да го правят бакалниците и в Германия. В самата Германия се знае, че тези порочни практики се прилагат и там, а печалбите се изнасят в държави, които са данъчен рай - като Дубай например. Ама ти и това не знаеш!
  Ходи се пери некъде с тоя ваш тъпанарски комунизъм дето го навирате в лицето на всеки дето не троли.

 17. 17 Профил на hkt27350725
  hkt27350725
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво, но ако не го защитиш си подаваш оставката!

 18. 18 Профил на gps
  gps
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тя ще защитава, а глобата ние ще платим!

 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Весело

  "Танева: Ще защитим пред Брюксел тезата си за търговските вериги"

  Те пък ще ни санкционират

 20. 20 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tsveta":
  За да съществуват тези вериги. Явно има нужда от тях, явно някой пазарува от тях . Относно начина им на работа , цени и печалба е тяхно право да си ги определят. Другото е Комунизъм!
  Както много пъти се писа, има хиляди други магазини, тоест не е да няма избор клиента, когато иска да пазарува.
  И като казваш Дубай, на някои родни производители сметките също се намират там.


 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Танева, никой не ви иска тезата. Просто трябва да спазвате правилата.

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "ще защитим нашата теза"

  Нямаш шансове, Танева, пред Брюксел

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Така става като говорите без да мислите. Само да се подмажете на някой. Същата е и Ангелкова в момента. Скръб.

 24. 24 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tsveta":

  Ма кукло, като купуваш български продукти от отделен щанд, ПАК си даваш парите на омразните ти "чужди" вериги...
  Като толкоз ги мразиш, не влизай хич вътре и си пазарувай ит Пазаря.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 25. 25 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Като за в петък тази тьотка взе, че дойде в повече. Първо руското мекере Магарешки щял да прави държавни бензиностанции, сега и тази клета женица щяла да защита Тезата си, рийръш ли. И зад двата мурафета прозират интересите на Корпулентния/Сараите. Зинали са широко всичко да налапат. Може и онази хубавата девойка да курдишат да менажира и двата процеса, да и станат поне три. Тя явно притежава всякакви Експертизи.

  Божеее, слез и си прибери версиите.
  Матрялеее!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK